Anyai ágon rokonom.A Magyar Örököskutató keresett meg és sem ők sem a Michigani ügyvéd nem árul el semmit. Közöltek egy összeget és kész !!! Itt nagyon nem stimmel az egész! Voltam pár ügyvédnél és nem jutottam semmire de fizetni azt kellett / a semmiért/ !! Hová fordulhatok??? Talán az Ügyvédi Kamarához????
Öröklés
Babyka01
Rokonod, ismerősöd az örökhagyó?
Ugyanis elképzelhető, hogy a jól ismert külföldi örökségi csalás potenciális áldozata vagy.
https://hu.wikipedia.org/…_csal%C3%A1s
Babyka01,
Ha olyan sok ügyvédet megkerestél, és nem tudtak segíteni, igen nehéz elképzelnem, hogy egy anonim forumon fogod megtalálni a megoldást.
Talán kérdezz meg egy közjegyzőt. Nem mindegy EU vagy azon kívüli, nem mindegy hol volt az örökhagyó szokásos tartózkodási helye, nem mindegy mi az a hagyaték.
https://kozjegyzotkeresek.hu/…-hagyatekban
Ha senki sem tudja mit örököltél, te honnan tudod, hogy egyáltalán örököltél?
Külföldről örököltem de sem a magyar sem a kinti ügyvéd nem árulja el,hogy mit.Sok ügyvédnél jártam de érdemben nem segítettek. Ilyen esetben ki tud segíteni? Hová forduljak?
czll,
A bankok nem fogadják el az általános meghatalmazást (teljes bizonyító erejű magánokirat, vagyis "két tanús" formában sem), csak konkrét ügyintézés esetére szólót, de azon belül is általában csak olyanra, ami nem pénzmozgással jár. (pl. kapjon a meghatalmazó sms-t a számlaforgalomról)
Vagy közokirat kell, vagy a meghatalmazó és a meghatalmazott közös megjelenése a bankban.
Én a helyedben felhívnám az adott bankot, és megbeszélném velük mik a lehetőségek. Pláne most, hogy vészhelyzet van, és a 80+ korosztály kiemelten veszélyeztetett.
Hagyatéki ügyben testvéremmel közösen, személyesen kellette megjelenni, máshogy nem voltak hajlandóak ügyintézni a lótépében.
Bár ha a meghatalmazó számlájára kerülne az elhunytéról a pénz, az talán még elintézhető. Talán. Go to bank.
Elvileg igen; gyakorlatilag viszont aligha fogadja el a bank.
T. Fórum!
Egyszerű meghatalamazással eljárhatók-e a 80 év feletti rokonom hagyatéki végzéssel rendelkező banki ingóságának ügyintézésénél.
köszönöm.
OK, igaz. Hogy klasszikust idézzek, nem azt kell nézni, amit írok, hanem amit írni akarok. :)
Kedves Obudafan, Wers, drbjozsef, lajcsó és Szomorú Örökös!
Nagyon szépen köszönöm, hogy vettétek a fáradtságot és válaszoltatok.
Köszönöm szépen a segítséget, szerencsére még nem aktuális ez a dolog, de szóba került és szerettem voltam látni, hogy kb. mi lehet a helyzet.
További szép estét Mindenkinek!
ObudaFan
„Ezt mondtam én is, ezért írtam, hogy a különbség után.”
Hát nem egészen! Te ezt írtad:
„a személyi jövedelemadó az eladási ár és az öröklési illeték különbségének (már természetesen ha az előző a nagyobb) 15%-a.”
Tehát te nem illetékalapról, hanem magáról az illetékről írtál, így félreérthető volt.
ObudaFan,
szerintem sem pontos ez így.
„Ha eladod 1 éven belül, akkor a személyi jövedelemadó az eladási ár és az öröklési illeték különbségének (már természetesen ha az előző a nagyobb) 15%-a.”
Ha eladod 1 éven belül, akkor a személyi jövedelemadó alapja az eladási ár és az illetékalap különbsége, levonva a különbözetből magát az illetéket is (és egyéb, a megszerzéssel vagy az elidegenítéssel kapcsolatos költségeket, illetékfizetéses öröklésnél/ajándékozásnál nincs kizárva). Ennek 15%-a az adó.
Szomorú örökös
Ezt mondtam én is, ezért írtam, hogy a különbség után.
Ám legyen, megegyeztünk.
szornyike,
Igen, pontosan ennyi.
Ahogy sima ajándékozással, vagy végrendelettel is ennyi.
Öröklési vagy tartási szerződéssel nem, mert az visszterhes szerződés, de azért neked is teljesítened kell.
"az öröklés is egyfajta jövedelem."
Egyezzünk meg abban, hogy az öröklés nem jövedelem, hanem jogutódlással történt vagyonszerzés!
Igen, hiszen az öröklés is egyfajta jövedelem.
Ha eladod, akkor a jövedelem számít, az örökölt érték és az eladási érték közötti jövedelem után szja.
Kedves ObudaFan!
Halálozás esetére vonatkozó ajándékozással is ilyen magasak az illeték és adóterhek?
Köszönöm szépen az előző választ is!
ObudaFan
„Ha eladod 1 éven belül, akkor a személyi jövedelemadó az eladási ár és az öröklési illeték különbségének (már természetesen ha az előző a nagyobb) 15%-a.”
Ez nem csak akkor van, ha van jövedelem belőle? Ergo ha a szerzett érték - ami a hagyatéki végzésben szerepel - kisebb, mint az eladási érték.
szornyike
Lakásra 9%, minden másra 18% az öröklési illeték.
Ha eladod 1 éven belül, akkor a személyi jövedelemadó az eladási ár és az öröklési illeték különbségének (már természetesen ha az előző a nagyobb) 15%-a.
Kedves Fórumozók!
Szeretném megkérdezni, hogy Valaki tudja-e pontosan:
Hány százalék illetéket kellene fizetnem, amennyiben megörökölném nagynéném kb. 9MFt- értékű lakását,bankbetétjét, valamint egy ½ tulajdonrészben lévő földjét?
A felsoroltak után „egyenként” kell illetéket fizetni vagy összesen?
Mekkora az illeték mértéke?
Mi van abban az esetben, ha szeretném eladni a lakást kb. 1 éven belül? Mennyi adót kell fizetnem?
Kedvezőbb lenne ajándékozási szerződést kötni elhalálozás esetére?
Aki tud segíteni, előre is köszönöm szépen a választ!
Kedves oligaliga, drbjozsef!
Nagyon köszönöm a segítségeteket!
Megtaláltam a közjegyzőt.
Nem; igen (bizonyos korlátokkal).
A harmadik kérdést nem értem. Ez egy szabad ország, az ügyvédség pedig egy üzleti vállalkozás.
Allfonz,
A közjegyző keresőben pipáld be a "hagyatéki ügy" jelölőnégyzetet, és akkor kérni fogj a haláleset időpontját, és arra megadja a közjegyző nevét aki eljár az ügyben.
Allfonz
Hagyatéki ügyekben elég tudni az elhalálozás hónapját. A keresőben kiválasztod, és megadja az illetékes közjegyzőt.
Kedves József!
Köszönöm a válaszod!
Megnéztem a mokk.hu oldalt. A településünkön több közjegyző is van. Hogy lehet megtudni, hogy melyiknél volt a hagyatéki eljárás?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02