Forduljanak, de a siker még úgy is kétséges.
Öröklés
Persze, az a tapasztalat, hogy elhunyt ember valamikori elmeállapotát rendszerint nagyon nehéz bizonyítani.
" Édesapám egy hete elhunyt"
"én az a tanú vagyok, aki előző nap látta."
Akkor ki vagy Te?
A perköltség mértéke nagyban függ a pertárgy értékétől.
T.Óbudafan! Közjegyzői feljelentés alapján nyomozás indult hamis végrend. miatt. Kétlaposból egylaposat "csináltak", a rendőrdég megszűntette a nyomozást a köv. indokkal: előbb tételesen felsorolják hol vannak belejavítások, kikaparások a karaktereknél /oldalszámnál/, továbbá az aláírások az "igazin" hiányoznak az első oldalról,stb. A végső konklúzió mindez dacára: nincs bűncselekmény, mert szóról szóra megegyezik a két végakarat, "csak" egyszer két lapon, másszor egylapon. ......!!! És ezt komolyan gondolják?! Ennyit a közjegyző is látott, nem hülye! Hiszen egy vagyon sorsa múlik ezen az "apróságon".Szerintem is okirathamisitás történt, hisz így megreparálva /az üres első oldalra nyomtatták ki a végrendeletet/ ellentétes joghatást vált ki az alaki forma. Ráadásul a favorv testamenti elv alaki hibás végrendelet esetében nem alkalmazható. a közjegyző,mint feljelentő és tanú megkapta eme határozatot, vajon mit kell most lépni? Köszi válaszát: N.Z.
Ez nem feltétlenül csak okirat-hamisítás, hanem csalás is lehet, annak már lehet a sértettje a törvényes örökös is, aki így feljelentést tehet és elutasítás esetén panasszal élhet.
Sőt, ha ezt nyújtották be a közjegyzőnél, hamis tanúzás vétsége is.
Panasz esetén lehet erre hivatkozni, és kérni kell, hogy az iratokat tegyék át a nyomozó ügyészségre. A panaszt felülvizsgáló ügyészség elképzelhető, hogy így helyt is ad a pansznak. Arra kell hivatkozni, hogy a rendőrségnek nincs hatásköre az ügyben eljárni.
Találkoztam ilyen üggyel, a nyomozás ebben folyt, plusz csalás kísérletében.
Tisztelt fórumozók!
Örökösödési ügyben szeretnék tanácsot kérni.
Édesanyám fivére elhunyt és örökül hagyott egy 9 millió Ft-ra értékelt ingatlant 20 millió Ft-os jelzáloghitellel. Én, édesanyám és két nővérem visszautasítottuk a hagyatéki tárgyaláson az örökséget.
Viszont a közjegyző helyettese, aki a tárgyalást vezette azt mondta, hogy Illés Zsuzsanna kiskorú kisfia (11 éves) nevében - nővérem, aki az ő törvényes gyámja nem utasíthatja vissza kisfia nevében az örökséget, még a gyámhivatal beleegyezése ellenére sem! Kértem, hogy mutassa meg a törvénykönyvben az ide vonatkozó pontot, hisz a fórumon olvastam korábban, hogy a gyermek nevében is visszautasítható lenne az örökség.
A hölgy aláhúzta és elém rakta a törvénykönyv nyomtatott kivonatában szereplő következő részt:
1959. IV. törvény
„"Ptk.13/A. § (1) A kiskorú még a gyámhatóság jóváhagyásával sem tehet érvényesen olyan jognyilatkozatot, amellyel ajándékoz, idegen kötelezettségért megfelelő ellenérték nélkül felelősséget vállal, vagy amellyel jogokról ellenérték nélkül lemond.”"
Erre azt mondtam neki, hogy de ez a kiskorú jognyilatkozatát tartja érvénytelennek, nem a törvényes képviselője nyilatkozatát (logikusnak találom, hogy mondjuk egy 8 éves gyerek semmilyen nyilatkozatot ne tegyen a gyámja nélkül, és szerintem erről szól ez a pont.)
Ő azzal felelt, hogy nincs igazam, és nem kötelessége velem jogi vitákba bonyolódni, ez nem feladata, hozzunk magunkkal ügyvédet. A tárgyalás így el lett napolva augusztusig. A nővérem fel fogja keresni ez idő alatt a gyámhatóságot, remélem, hogy nem lesznek szabadságon az illetékesek.
Az volna a kérdésem, hogy mit tehetünk ilyen helyzetben? Valóban nem lehet elutasítani a kiskorú nevében az örökséget? Én tévedtem??
Előre is köszönöm a válaszokat!
T. Szakértők
Végrendelet készítéséhez szeretnék tanácsot kérni.
4 éve elváltam, előző házasságomban született egy lány gyermekem. Ő most 7 éves. Sajnos a volt feleségemmel és a lányommal megromlott a kapcsolatom, a válás óta nem tartjuk a kapcsolatot.
Szeretnék úgy végrendelkezni, hogy halálom esetén szüleim vagy testvérem örökölje az ingatlanom és a vagyontárgyaimat. Lányomat szeretném kizárni az örökösödésből és a kötelesrész örökléséből is.
Mire kell hivatkozni a végrendeletbe ahhoz, hogy azzal elérjem célomat?
Válaszukat előre is köszönöm.
A köteles részből nem tudod kizárni, csak ha mondjuk az életedre tör vagy megakadályozza, hogy végrendelkezz. De azt elég nehéz, ha nem is tartjátok a kapcsolatot.
Kötelesrész még akkor sincs, ha nincs hagyaték, azaz halálodkor nincs semmid és az azt megelőző 15 évben sem ajándékoztál senkinek semmit.
Nem jogi szempontból, de érdekel, hogy egy 3-7 éves lánnyal hogy tud úgy megromlani a kapcsolatotok, hogy többé látni sem akarod és jót sem tenni vele.
pazs, a számból vetted ki a szót.
mit tud tenni egy 3-4-5-6-7 éves kislány, ami miatt ki akarod zárni az öröklésből?
Szegény kislány! Mit tud tenni egy 7 éves - aki még el sem kezdte az életet -, hogy az apja már most így gondolkodik.
Jól jöhet még "a" gyermek ha a Sors netán úgy hozza: nem lesz ki örögségében, elesettségében gyámolítsa a szülőt.
Summoning: szerintem nem te tévedsz.
OFF
Csak nem Runescape?
ON
Zappee, alább vannak felsorolva a kitagadási okok. Szerintem a lányod most egyiket sem tudja megvalósítani.
662. § Nem jár kötelesrész annak, akit az örökhagyó végintézkedésében érvényesen kitagadott. A kitagadás csak akkor érvényes, ha a végintézkedés annak okát kifejezetten megjelöli.
663. § (1) Kitagadásnak van helye, ha a kötelesrészre jogosult
- az örökhagyó után öröklésre érdemtelen lenne;
- az örökhagyó sérelmére súlyos bűncselekményt követett el;
- az örökhagyó egyenesági rokonainak házastársának vagy bejegyzett élettársának életére tört, vagy sérelmükre egyéb súlyos bűntettet követett el;
- az örökhagyó irányában fennálló törvényes eltartási kötelezettségét súlyosan megsértette;
- erkölcstelen életmódot folytat;
- jogerősen öt évi vagy azt meghaladó szabadságvesztésre ítélték.
Ha mindenképpen azt szeretnéd, hogy ne kapjon a hagyatékodból semmit, akkor egyelőre csak nevezz mást a végrendeletedben örökösként, aztán ha később sem rendeződik a kapcsolatotok, mondjuk 20 év múlva, akkor az a), d) vagy e) pont megjelölésével próbálkozhatsz.
Végrendeleti úton másképpen nem megoldható amit szeretnél.
Goodwitch
„Summoning: szerintem nem te tévedsz.”
A végeredmény tekintetében szerintem sem, csak az indok teljesen más.
Üdvözlet.
Meghalt a vér szerinti apám. Igazából soha életemben nem találkoztam vele, nem tartottuk a kapcsolatot, de ő van bejegyezve mint apa. Ilyenkor én öröklök valamit? Akár adósságot akár vagyont? Ha irt végrendeletet akkor kizárhat engem teljesen?
Laci
Igen, nem.
A kötelesrészből csak úgy nem zárhat ki.
Adósságot csak az örökrész erejéig lehet örökölni.
Sziasztok,
Köszönöm a válaszokat!
Hogy miért alakultak így a dolgok arról itt most nem szeretnék beszámolni [ túl hosszú levél lenne, és csak az én nézőpontomból ismerhetnétek meg a történetet, ami biztos nem jó :) ]. Persze én is hibás vagyok, hogy ez lett a vége. Azt azért jól érzitek, hogy a lányom semmi olyat nem tett, ami indokolná ezt a lépésemet. Ő csak elszenvedi, ill. elszenvedte azt, amit műveltek a szülei.
Ennek ellenére szeretnék így végrendelkezni.
Szeretnék még kérdezni.
Világos, hogy a lányomat most nem zárhatom ki az örökségből. Ezt megértettem a válaszokból.
De azt megtehetem-e, hogy amíg ő kiskorú, addig a testvérem kezelje az ingatlanokat, és ne a volt feleségem? Gondolom, amíg kiskorú a lányom, az elhalálozásom esetén az örökölt vagyont (ingatlan, pénz...) a törvényes gondozója, vagyis a volt feleségem kezelné.
Jól gondolom?
Mikortól lesz a lányom nagykorú, és mikor jön el az az idő, amikor a törvény szerint is elég érett lesz ahhoz, hogy az örökölt vagyon felett egyedül rendelkezhessen?
Köszönöm!
18 éves korától, addig a törvényes képviselője (az édesanyja) kezeli a vagyonát a gyámhivatal őrködése felett (például a megterheléséhez, elidegenítéséhez is kell a gyámhatóság jóváhagyása). Ha időközben az édesanyja is elhalálozna, te leszel a törvényes képviselője, illetve a végrendeletedben jelölhetsz ki neki gyámot.
Üdvözlet !
A következő kérdésem lenne:
Nagybátyám édesapám testvére fél éve elhunyt nem volt gyereke csak egy felesége aki nagyon beteg volt már akkor is nem tudott magáról mozgás és életképtelen volt szószerint. Neki van egy testvére és a jog szerint sajnos ők örökölnék nagybátyám minden vagyonát azok akik szinte idegenek nem édesapám akivel 60 éve ismerték egymást. Megvolt a hagyatéki tárgyalás és a hölgy május végén halt meg de az elött hogy papíron megörökölhette volna a vagyont jún 2.án lett jogerős a hagyatéki határozat. Így kérem adjon egy kis bíztatást, hogy legalább van esélyünk most megkapni a fele vagyonát.
Köszönöm
Hajrá. (ez volt a biztatás)
Akkor van esélyetek bármilyen vagyonra, ha tudtok ági vagyont bizonyítani: tehát olyan vagyont, ami ingyenesen hárult a nagybátyádra a te családodtól (öröklés vagy ajándékozás), amit a nagybátyád a saját erejéből szerzett, az bizony a feleségéé és így a feleség örököseié. Kötve hiszem, hogy van ági vagyon (mondtad volna) és/vagy az eléri a feleség vagyonának felét.
Zappe
Egyszerű a.megoldás.
Ajándékozd a vagyonodat a testvérednek,a holtig tartó haszonélvezeti jogod fenntartásával.
Így biztosan nem örököl a lányod és a volt feleséged sem tudja rátenni a kezét.
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék, hogy most mi a jogi eljárás öröklésnél...
Gyermektelen pár férfitagja elhunyt 5 hónapja. Mindent a házastárs örökölt. Mire minden a helyére került, nevén van a 2 ingatlan és az össze számla, ő is távozott.
Ki örököl ez esetben, m végrendeletet nem írt, a törvényre bízta. Én csak intézkedtem, és még fogok is, de saját pénzemből temettetem, és felügyelem az ingatlanjait. (állandó meghatalmazásom van a postán és az OTP ben,azt ígérte, hogy novemberben lejár a megtakarítása, és akkor kifizeti minden költségemet. Rám bízta a lakását, az össze kulcsát, stb. de semmilyen papírt, v igazolást nem találtam a házban arról, amiről beszélt)
Egy élő testvére van.
két halott testvére ( és azoknak összesen 7 gyermeke)
Ki az örökös törvény szerint, és hogyan tudom
visszaigényelni a költségeimet?
Köszönöm a választ
Rita
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02