valas: mi lesz a lakassal, gyerekkel?

Bryell # 2004.03.21. 10:26

Kedves Big Cat!
Megkaptam a bíróságtól a végzést, miszerint nincs lehetőségem arra, amit javasoltál. :-( Azt irták, hogy vagy megváltom a lakás felét, vagy eladom. Szóval ma már nem nézik kinek a hibájából ment tönkre egy házasság, nem foglalkoznak vele, hogy utána én hogy és hol fogok élni a gyermekemmel. És miből. Ha még esetleg van valami tanács, szivesen fogadom.
Köszönöm!
Szia

Torony # 2004.02.16. 17:02

Kedves the big cat!

Köszönöm a válaszod! A sok "csalódás" miatt rég jártam erre és most nagyon örülök, hogy válaszoltál! :))))

Szóval akkor : mivel a gyermekek a lakás tulajdonosai és úgy tudom ezt nagyon bonyolult lenne eladni van arra esély, hogy a feleség maradjon ott a gyerekekkel, ha jól értelmezem! Vizont ha nem tudja megváltani a férje haszonélvezetét akkor van arra is mód, hogy pl. a férj nem fizet tartásdíjat ennek fejében? Leetséges, hogy az a fél van lépéselőnyben aki elöb lép (beadja a keresetet) egy ilyen irányú indítvánnyal?

Köszönöm!!!

Üdv! Torony

Bryell # 2004.01.21. 20:40

Kedves Big Cat!!!
Nagyon-nagyon szépen köszönöm!!! Hálás vagyok a válaszokért!
Szia

the big cat # 2004.01.21. 17:35

A tartást pénzben vagy természetben nyújthatják a megállapodás vagy a bíróság ítélete szerint. Természetben nyújtott tartás, amikor a tartásra jogosult valamely szükségletét természetben elégítik ki, nem a pénzt adják rá. Mondjuk ruhát, ételt vagy épp lakást kap.

Ha a bíróság döntése pénzbeli tartásról szól, azt önkényesen nem lehet termsézetbenire változtatni, és semmilyen tartás semmilyen indokkal nem mualsztható, az bűncselekmény.

Bryell # 2004.01.21. 16:04

Kedves big cat!
Nagyon szépen köszönöm! Egyelőre még egy kérdésem van :-) Mi az a természetben nyújtott tartás? Ezt nem igazán értem. Köszönöm!!!

the big cat # 2004.01.21. 08:38

Kedves Torony!

A tulajdonától senki sem kötelezhető megválásra, de a haszonélvezet korlátozza a tulajdonjogot.

A bíróság a bármilyen jogcímen birtokolt (tulajdon, bérlet vagy haszonélvezet) lakás használati jogát fogaj megosztani. Várhatóan ezt a jogot annak fogja adni, akinél a gyermekek elhelyezésre kerülnek, de a megsoztás kérdésében mindkét fél tehet indítványokat a bíróságnak a keresetben. Az akit ilyen módon esetleg kizárnak a lakáshasználatból lakáshasználati díjra jogosult, de az is elképzelhető, hogy atartást mérséklik ezzel a természetben nyújtott tartással.

A bíróság tehát korlátozhatja a haszonélvezet természetben való gyakorlását egy lakáshasználatmegosztási döntéssel.

the big cat # 2004.01.21. 08:28

Kedves Bryell, kérni kell a bíróságtól, hogy emelje mega tartásdíjat, tekintetettel a gyermeknek biztosítandó lakás lakáshasználati díjára.

A lakáshasználati jogosultság addig él, amíg a bíróság azt elrendeli.

Fordulj ügyvédhez, és kérd a bíróságtól a kizárólagos lakáshasználatot, és hogy állapítsák meg méltányosan a lakáshasználati díjat, esetleg úgy, hogy természetben nyújtott tartásnak minősítik a lakáshasználatot.

Torony # 2004.01.20. 16:40

Kedves the big cat !

Látom te itt vagy a fórumon és szeretném ha válaszolnál nekem! Bemásolom egy másik topicba fetett kérdésemet!

"Tanácsra lenne szükségem a következő problémára! Válás esetén, ha a lakás tulajdonosai a házaspár közös gyermekei, de a szülők haszonélvezettel rendelkeznek és nem tudnak megegyezni akkor milyen jogi út lehetséges? Fontos, hogy melyik szülővel maradnak a gyerekek v. a haszonélvezet "erősebb" a tulajdonjognál? Bíroság el tudja így osztani a vagyont v. nem kényszerithető valaki arra, hogy megváljon attól az épülettől amin haszonélvezeti joga van?

Köszönöm! :)

T"

Kérlek ha tudsz válaszolj!

Köszönöm!

T

Bryell # 2004.01.19. 05:37

Köszönöm szépen!
A gyermektartást én is igy gondoltam, hogy kell neki fizetni. Viszont a lakással egyszerüen nem tudom mit csináljak. Ha lakáshasználati dijat fizetek, akkor a tulajdon az övé marad, ez egyértelmü. De ezt meddig lehet húzni?? Amiga fiam nagykorú nem lesz? Egyszerüen nem tudom mit csináljak :-( Nem tudok rá semmiféle módon hatni. Nem érdekli, hogy a 63 ezer forintos fizetésemből nem tudok 40ezer forintos hitelt vállalni 20 évig. És nem érti meg, hogy ez a gyerek rovására megy. :-( Hogy lehet egy "apa" ilyen? :-((( Köszönöm, ha valamit még tudtok tanácsolni.

the big cat # 2004.01.18. 16:36

Nem csak, hogy adós lesz, ahnem a tartás elmulasztása mindenképpen bűncselekmény, beszámításra nem hivatkozhat. Az első esetben amikor elmulasztja jeletsd föl.

Amennyibe a lakáskivásárlásról van megegyezés, akkor az él, amíg nem módosítják. Ezt lehet közös megegyezéssel (amit talán ez esetben abíróságnak is jóvá kell hagyni) vagy ha vita van, akkor a bíróság dönthet. Te kérheted a döntés megváltoztatásást, vagy méltányos lakáshasználati díj megállapítását. tedd ezt meg sürgősen, mielőtt késedelembe nem esel.

Kincs # 2004.01.18. 11:07

Kedves Bryell!
Nem bocsátkozok mélyebb "elemzésbe", csak azt kívánom megjegyezni, hogy a gyermektartásnak és a lakásügynek semmi köze egymáshoz!Két különböző jogcím, nem lehet az egyiket összevonni vagy beszámítani a másikba!Ez tuti!Azért, hogy ő nem fizet gyermektartásdíjat, az egy külön ügy, ott ő lesz az "adós".

Bryell # 2004.01.18. 09:46

Sziasztok!!
Látom nem nagyon értek rá nekem válaszolni, azért szeretnék megkérni Valakit, hogy segítsen nekem is!!! Köszönöm!

Bryell # 2004.01.11. 12:47

Kedves big cat!
Légyszives segíts nekem is, amennyiben lehetséges. Én elváltam, közös megegyezéssel, amelyben azt vállaltam, hogy kifizetem a lakás árának felét a volt férjemnek, úgy hogy felveszek annyi hitelt, amennyit az OTP értékbecslője megállapít. Vagyis a felét. Most, hogy megemelték a kamatokat, ez már nem tünik olyan jó ötletnek. Igaz előtte sem, mert sok lenne a havi törlesztés, de gondoltam én inkább nem veszekszem, fizetek. De ez most már nem jó. Ha esetleg ő beperel ezért, mert nem fizetek, mit ítélhet meg nekem a bíróság? Kötelezhet engem a lakás eladására? Vagy nekem is csak esetleg egy bizonyos összeget mond, hogy lakáshasználatként fizessek? A megegyezésben március 31-i határidő van a fizetésre, ha ezt nem teljesítem 22.500 forintot kért az exem havonta ilyen cimen. És persze szóban közölte, hogy akkor ő meg nem fog gyermektartásdíjat fizetni. De ez mellékes. a másik szorosan ide kapcsolódó kérdésem, hogy a jelenlegi párom is válófélben van, ők semennyire nem egyeztek meg a lakásban, ugyanis ott a feleség se eladni nem akarja a lakást, se kiköltözni, se fizetni nem akar a páromnak. Neki is csak esetleg egy lakáshasználati díjat ítél meg a bíróság? Mert ha igen, akkor ugyebár nekem is azt kéne, nem? Szóval elmondanád, hogy mik a lehetőségek? Nagyon szépen köszönöm! Gabi

the big cat # 2004.01.10. 08:33

Ha széttépi az útlevelet, és új utiokmányt kell beszerezni, és ehhez a férj nem járul hozzá, akkor nincs más út, mint bírósághoz fordulni, és kérni, hogy pótolja a hiányzó jognyilatokozatot.

Igen, az aszámít, ha a végleges elköltözés szándékával távozott, vagy akörülményekből ez következik, és ebben az esetben ez egyértelmű. Ez alapján kell kérni a válóperben a kizárólagos lakáshasználatot.

van már ügyvédje az anyának, mert ha nincs jó lenne egyet szerezni, mondjuk azonnal, mert nem lesz egyszerű a válás, ha a férj ennyire ellenséges. A perben a későbbi viták megelőzésére akár lehetne kérni a bíróságot, hogy mondja ki a költözés nem csorbítja az apa jogait, azt nem akadályozhatja meg.

norba # 2004.01.10. 05:28

big cat, köszönöm gyors válaszodat!
A gyereknek van útlevele, az anyjáéban.
Mindössze 5 éves a gyerek. Akkor az anya nyugodt szívvel költözhet el külföldre, az említett távolságra, ha biztosítja a láthatást?
De mi történik, ha a férj fogja, és széttépi az útlevelet, az újhoz pedig nem járul hozzá később? Akkor megakadályozhatja az egész költözést annak ellenére, hogy elváltak addigra?
Másik kérdésem, hogy a lakásvitában számít-e az, hogy a férj több mint fél éve elköltözött onnan az anyjához, egyszer sem aludt ott azóta?

the big cat # 2004.01.09. 15:41

Nem igaz. a lakáshasználatról a bíróság dönt, de dönthet úgy is, hogy együttes használatot határoz meg. Kérni kell a kizárólagos használatot, és ha gyereket az anyánál helyezik el valószínűleg meg is kapja az anya, sőt elképzelhető hogy a tartás vagy egy része fejében még használati díjat sem kell fizeni a férjnek. Az anya a gyermekkel odaköltözik ahová akar, de az előírt kapcsolattartást ez nem lehetetlenítheti el vagy nem nehezítheti meg aránytalanul. 100 km véleményem szerint nem ilyen távolság. A gyermek külföldre utazásához szükséges útlevél mindkét szülő együttes, személyes jelenléttel megtett nyilatkozata alapján adható csak ki. Azonban az EU-ban már akár személyi igazolványnal is közlekedhetünk, ha a gyerek elmúlt 14 nem lesz akadálya az utazásnak. Viszont ha ez az utazás az apa jogait csorbítja (lásd fent) akkor valóban jogellenes, bírósághoz fordulhat, ami kötelezheti az anyát a kapcsolattartás lehetővé tételére.

norba # 2004.01.09. 13:51

Sajnos teljesen laikus vagyok a témában, olyantól kérnék választ, aki ért ehhez.
A lakás közös néven van, egyik fél sem akarja a másiknak adni, sem elköltözni.
Igaz-e az, amivel a férj fenyegetőzik, hogy a váláskor erről a bíróság nem dönt, ezért ő ott maradhat? Igaz-e, hogy a gyermeket az anya nem viheti(nem költözhet) külföldre (mindössze 100 km-re, Szlovákiába) a férj beleeggyezése nélkül?
Nagyon kérem, hogy aki tud, az segítsen válaszával. Előre is köszönöm!