Kedves Big Cat!
Megkaptam a bíróságtól a végzést, miszerint nincs lehetőségem arra, amit javasoltál. :-( Azt irták, hogy vagy megváltom a lakás felét, vagy eladom. Szóval ma már nem nézik kinek a hibájából ment tönkre egy házasság, nem foglalkoznak vele, hogy utána én hogy és hol fogok élni a gyermekemmel. És miből. Ha még esetleg van valami tanács, szivesen fogadom.
Köszönöm!
Szia
valas: mi lesz a lakassal, gyerekkel?
Kedves the big cat!
Köszönöm a válaszod! A sok "csalódás" miatt rég jártam erre és most nagyon örülök, hogy válaszoltál! :))))
Szóval akkor : mivel a gyermekek a lakás tulajdonosai és úgy tudom ezt nagyon bonyolult lenne eladni van arra esély, hogy a feleség maradjon ott a gyerekekkel, ha jól értelmezem! Vizont ha nem tudja megváltani a férje haszonélvezetét akkor van arra is mód, hogy pl. a férj nem fizet tartásdíjat ennek fejében? Leetséges, hogy az a fél van lépéselőnyben aki elöb lép (beadja a keresetet) egy ilyen irányú indítvánnyal?
Köszönöm!!!
Üdv! Torony
Kedves Big Cat!!!
Nagyon-nagyon szépen köszönöm!!! Hálás vagyok a válaszokért!
Szia
A tartást pénzben vagy természetben nyújthatják a megállapodás vagy a bíróság ítélete szerint. Természetben nyújtott tartás, amikor a tartásra jogosult valamely szükségletét természetben elégítik ki, nem a pénzt adják rá. Mondjuk ruhát, ételt vagy épp lakást kap.
Ha a bíróság döntése pénzbeli tartásról szól, azt önkényesen nem lehet termsézetbenire változtatni, és semmilyen tartás semmilyen indokkal nem mualsztható, az bűncselekmény.
Kedves big cat!
Nagyon szépen köszönöm! Egyelőre még egy kérdésem van :-) Mi az a természetben nyújtott tartás? Ezt nem igazán értem. Köszönöm!!!
Kedves Torony!
A tulajdonától senki sem kötelezhető megválásra, de a haszonélvezet korlátozza a tulajdonjogot.
A bíróság a bármilyen jogcímen birtokolt (tulajdon, bérlet vagy haszonélvezet) lakás használati jogát fogaj megosztani. Várhatóan ezt a jogot annak fogja adni, akinél a gyermekek elhelyezésre kerülnek, de a megsoztás kérdésében mindkét fél tehet indítványokat a bíróságnak a keresetben. Az akit ilyen módon esetleg kizárnak a lakáshasználatból lakáshasználati díjra jogosult, de az is elképzelhető, hogy atartást mérséklik ezzel a természetben nyújtott tartással.
A bíróság tehát korlátozhatja a haszonélvezet természetben való gyakorlását egy lakáshasználatmegosztási döntéssel.
Kedves Bryell, kérni kell a bíróságtól, hogy emelje mega tartásdíjat, tekintetettel a gyermeknek biztosítandó lakás lakáshasználati díjára.
A lakáshasználati jogosultság addig él, amíg a bíróság azt elrendeli.
Fordulj ügyvédhez, és kérd a bíróságtól a kizárólagos lakáshasználatot, és hogy állapítsák meg méltányosan a lakáshasználati díjat, esetleg úgy, hogy természetben nyújtott tartásnak minősítik a lakáshasználatot.
Kedves the big cat !
Látom te itt vagy a fórumon és szeretném ha válaszolnál nekem! Bemásolom egy másik topicba fetett kérdésemet!
"Tanácsra lenne szükségem a következő problémára! Válás esetén, ha a lakás tulajdonosai a házaspár közös gyermekei, de a szülők haszonélvezettel rendelkeznek és nem tudnak megegyezni akkor milyen jogi út lehetséges? Fontos, hogy melyik szülővel maradnak a gyerekek v. a haszonélvezet "erősebb" a tulajdonjognál? Bíroság el tudja így osztani a vagyont v. nem kényszerithető valaki arra, hogy megváljon attól az épülettől amin haszonélvezeti joga van?
Köszönöm! :)
T"
Kérlek ha tudsz válaszolj!
Köszönöm!
T
Köszönöm szépen!
A gyermektartást én is igy gondoltam, hogy kell neki fizetni. Viszont a lakással egyszerüen nem tudom mit csináljak. Ha lakáshasználati dijat fizetek, akkor a tulajdon az övé marad, ez egyértelmü. De ezt meddig lehet húzni?? Amiga fiam nagykorú nem lesz? Egyszerüen nem tudom mit csináljak :-( Nem tudok rá semmiféle módon hatni. Nem érdekli, hogy a 63 ezer forintos fizetésemből nem tudok 40ezer forintos hitelt vállalni 20 évig. És nem érti meg, hogy ez a gyerek rovására megy. :-( Hogy lehet egy "apa" ilyen? :-((( Köszönöm, ha valamit még tudtok tanácsolni.
Nem csak, hogy adós lesz, ahnem a tartás elmulasztása mindenképpen bűncselekmény, beszámításra nem hivatkozhat. Az első esetben amikor elmulasztja jeletsd föl.
Amennyibe a lakáskivásárlásról van megegyezés, akkor az él, amíg nem módosítják. Ezt lehet közös megegyezéssel (amit talán ez esetben abíróságnak is jóvá kell hagyni) vagy ha vita van, akkor a bíróság dönthet. Te kérheted a döntés megváltoztatásást, vagy méltányos lakáshasználati díj megállapítását. tedd ezt meg sürgősen, mielőtt késedelembe nem esel.
Kedves Bryell!
Nem bocsátkozok mélyebb "elemzésbe", csak azt kívánom megjegyezni, hogy a gyermektartásnak és a lakásügynek semmi köze egymáshoz!Két különböző jogcím, nem lehet az egyiket összevonni vagy beszámítani a másikba!Ez tuti!Azért, hogy ő nem fizet gyermektartásdíjat, az egy külön ügy, ott ő lesz az "adós".
Sziasztok!!
Látom nem nagyon értek rá nekem válaszolni, azért szeretnék megkérni Valakit, hogy segítsen nekem is!!! Köszönöm!
Kedves big cat!
Légyszives segíts nekem is, amennyiben lehetséges. Én elváltam, közös megegyezéssel, amelyben azt vállaltam, hogy kifizetem a lakás árának felét a volt férjemnek, úgy hogy felveszek annyi hitelt, amennyit az OTP értékbecslője megállapít. Vagyis a felét. Most, hogy megemelték a kamatokat, ez már nem tünik olyan jó ötletnek. Igaz előtte sem, mert sok lenne a havi törlesztés, de gondoltam én inkább nem veszekszem, fizetek. De ez most már nem jó. Ha esetleg ő beperel ezért, mert nem fizetek, mit ítélhet meg nekem a bíróság? Kötelezhet engem a lakás eladására? Vagy nekem is csak esetleg egy bizonyos összeget mond, hogy lakáshasználatként fizessek? A megegyezésben március 31-i határidő van a fizetésre, ha ezt nem teljesítem 22.500 forintot kért az exem havonta ilyen cimen. És persze szóban közölte, hogy akkor ő meg nem fog gyermektartásdíjat fizetni. De ez mellékes. a másik szorosan ide kapcsolódó kérdésem, hogy a jelenlegi párom is válófélben van, ők semennyire nem egyeztek meg a lakásban, ugyanis ott a feleség se eladni nem akarja a lakást, se kiköltözni, se fizetni nem akar a páromnak. Neki is csak esetleg egy lakáshasználati díjat ítél meg a bíróság? Mert ha igen, akkor ugyebár nekem is azt kéne, nem? Szóval elmondanád, hogy mik a lehetőségek? Nagyon szépen köszönöm! Gabi
Ha széttépi az útlevelet, és új utiokmányt kell beszerezni, és ehhez a férj nem járul hozzá, akkor nincs más út, mint bírósághoz fordulni, és kérni, hogy pótolja a hiányzó jognyilatokozatot.
Igen, az aszámít, ha a végleges elköltözés szándékával távozott, vagy akörülményekből ez következik, és ebben az esetben ez egyértelmű. Ez alapján kell kérni a válóperben a kizárólagos lakáshasználatot.
van már ügyvédje az anyának, mert ha nincs jó lenne egyet szerezni, mondjuk azonnal, mert nem lesz egyszerű a válás, ha a férj ennyire ellenséges. A perben a későbbi viták megelőzésére akár lehetne kérni a bíróságot, hogy mondja ki a költözés nem csorbítja az apa jogait, azt nem akadályozhatja meg.
big cat, köszönöm gyors válaszodat!
A gyereknek van útlevele, az anyjáéban.
Mindössze 5 éves a gyerek. Akkor az anya nyugodt szívvel költözhet el külföldre, az említett távolságra, ha biztosítja a láthatást?
De mi történik, ha a férj fogja, és széttépi az útlevelet, az újhoz pedig nem járul hozzá később? Akkor megakadályozhatja az egész költözést annak ellenére, hogy elváltak addigra?
Másik kérdésem, hogy a lakásvitában számít-e az, hogy a férj több mint fél éve elköltözött onnan az anyjához, egyszer sem aludt ott azóta?
Nem igaz. a lakáshasználatról a bíróság dönt, de dönthet úgy is, hogy együttes használatot határoz meg. Kérni kell a kizárólagos használatot, és ha gyereket az anyánál helyezik el valószínűleg meg is kapja az anya, sőt elképzelhető hogy a tartás vagy egy része fejében még használati díjat sem kell fizeni a férjnek. Az anya a gyermekkel odaköltözik ahová akar, de az előírt kapcsolattartást ez nem lehetetlenítheti el vagy nem nehezítheti meg aránytalanul. 100 km véleményem szerint nem ilyen távolság. A gyermek külföldre utazásához szükséges útlevél mindkét szülő együttes, személyes jelenléttel megtett nyilatkozata alapján adható csak ki. Azonban az EU-ban már akár személyi igazolványnal is közlekedhetünk, ha a gyerek elmúlt 14 nem lesz akadálya az utazásnak. Viszont ha ez az utazás az apa jogait csorbítja (lásd fent) akkor valóban jogellenes, bírósághoz fordulhat, ami kötelezheti az anyát a kapcsolattartás lehetővé tételére.
Sajnos teljesen laikus vagyok a témában, olyantól kérnék választ, aki ért ehhez.
A lakás közös néven van, egyik fél sem akarja a másiknak adni, sem elköltözni.
Igaz-e az, amivel a férj fenyegetőzik, hogy a váláskor erről a bíróság nem dönt, ezért ő ott maradhat? Igaz-e, hogy a gyermeket az anya nem viheti(nem költözhet) külföldre (mindössze 100 km-re, Szlovákiába) a férj beleeggyezése nélkül?
Nagyon kérem, hogy aki tud, az segítsen válaszával. Előre is köszönöm!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02