A most 30 éves gyermekem édesapjától hamar elváltam. Amikor újra férjhez mentem, az édesapa lemondott a gyermekről, második férjem örökbe fogadta.
A vérszerinti nagymamával és a családdal jó kapcsolat volt mindvégig, rendszeresen találkoztunk. Az édesapa most súlyos beteg. Végrendeletet írt - hevenyészett -, amiben gyermekére hagyja az ingatlanát. A végrendelet tartalmával egyetért egyébként a családja, sőt, a testvére írta alá egyik tanúként.
A végrendelet nem tartalmazza, hogy az örökös az ő saját gyermeke, csak személyi adataival megjelöli.
Vajon fontos lehet-e az öröklésnél, az illetéknél, az adózásnál, hogy a saját gyerekére hagyja - habár a gyermek nem az ő nevét viseli, születési anyakönyvi kivonatában is az örökbefogadó apa szerepel.
Örökölhet-e a gyermekem kétszer is "édesapától"? Hiszen örökbefogadó apjától is várható majd örökség.
Olvasom a neten, hogy a végrendeletet az örökhagyó saját kezével kell, hogy megírja. Ez generális szabály? Érvénytelen, ha az ő akaratának megfelelően géppel van megírva? Ha a végrendelet tartalmazza, hogy az örökös az örökhagyó vérszerinti gyermeke, aláírhatja-e tanúként az örökhagyó testvére? - hiszen hozzátartozó.
Kérdések, amire nem találtam választ, és ki tudja, mennyire sürgős egy szabályos végrendelet elkészítése.