Élettárs és közös gyermek+adosság

Rumcájsz # 2009.04.05. 13:10

A bátyám tizen évi élettársi kapcsolatban élt, ez a kapcsolat már a végét járta kissebb hosszabb időre el is költözött tőle az élettársa és kiskorú gyermeke, korházba vonulása előtt azonben visszaköltöztök a házba ami a bátyám nevén volt és azt az élettársi kapcsolat előtt szerezte.
Bátyám a korházba elhunyt:-(
A szétmenő élettársi kapcsolat jelentős hitelekkel volt terhelt ami a házra volt jelzálog formáben terhelve, de mivel a bátyám volt a tulajdonos ez mnd az ő nevén van.
Idén januártól én finanszíroztam a bátyám hiteleit megeggyeztünk hogy egy közös ingatlan tulajdon hányadát megveszem tőle és ebből finanszirozható a jelenlegi hitele. Sajnos az adásvételi szerződés aláírása előt a tesvérem elhunyt, de én már jelentős összegeket utaltam helyette a saját bankszámlámról.
A temetés költségeit és én álltam.
Kérdeseim.
Ezeket a pénzeket tudom e érvényesíteni az örökséggel szemben.
A bátyának előző házassággából is vagy egy lánya aki már nagykorú ő tudott is erről az ügyletről és le is mondana az sajár örökrészéről ebből azingatlanból a javamra, de ott van még a kiskorú lánya is őt nem tudni hogy nyilatkozna illetve lemondhat e róla.
Az élettársi kapcsolatban összeszedett adósságok és hitelek egészben öröklődnek vagy a felét az élettárs kapja meg és így csak a fele terheli at örökséget?
Mintha a halálával lenne egy élettársi vagyon megosztás és a vagyon megsztás után fentmaradó rész öröklődik?
Bizakodva várom a segítséget, előre isköszi :-))))
Rumcájsz

ObudaFan # 2009.04.05. 14:20

Ezeket a pénzeket tudom e érvényesíteni az örökséggel szemben.

Igen.

A bátyának előző házassággából is vagy egy lánya aki már nagykorú ő tudott is erről az ügyletről és le is mondana az sajár örökrészéről ebből azingatlanból a javamra, de ott van még a kiskorú lánya is őt nem tudni hogy nyilatkozna illetve lemondhat e róla.

A kiskorú csak a gyámhatóság hozzájárulásával utasíthatja vissza az örökséget. A gyámhatóság akkor fog hozzájárulni, ha a hagyaték negatív.

Az élettársi kapcsolatban összeszedett adósságok és hitelek egészben öröklődnek vagy a felét az élettárs kapja meg és így csak a fele terheli at örökséget?

Hogy fele-e, az attól függ, hogy milyen arányú volt maga a szerzés.

Mintha a halálával lenne egy élettársi vagyon megosztás és a vagyon megsztás után fentmaradó rész öröklődik?

Ha élettársak voltak, akkor valóban közös tulajdon keletkezett.