- Az apa (nem hivatalosan)kezdeményezte, hogy a nála több mint 2 éve elhelyezett gyerek az anyánál legyen, ez mindenki (apa, anya, gyerek) közös akarata.
- A tartásdíjban meg tudnak állapodni, a gyerek most fejezi be a 10. osztályt.
- Az apa nem szeretne az ügy intézésében részt venni és nem szívesen hozná senki tudomására az okait.
- Az anya nagyon boldog lenne, ha a fia vele lenne, és biztosítékokat szeretne.
- Szorít az idő az iskolaváltás miatt.
A részletek:
Lassan három éve váltam el a férjemtől, közös megegyezéssel. Két kiskorú gyermekünk elhelyezése a következőképp történt: A fiam (most 16 és fél éves) az apukájánál maradt, a lányunk (most 14 éves) pedig nálam, illetve közös a felügyelet. Egyikünk sem fizet tartásdíjat a másiknak. Azóta férjhez mentem, született egy kisfiam (GYES - en vagyok vele) és csaknem 200km-re lakom a nagyfiamtól, akivel napi kapcsolatban vagyok. Néhány napja az első férjem felhívott, hogy a fiammal is megbeszélte, az lenne a legjobb, ha a gyerek hozzám költözne (az okokról régóta tudok). Ezt úgy képzelte elsőre, hogy ez csak úgy „megtörténik” és nem vonunk be ebbe semmilyen jogi szervet. Számomra viszont nagyon fontos ennek „le papírozása” több okból is. Három kiskorú gyermek nevelése esetén kiemelt családi pótlékot kapok és a legnagyobb gyermekem nagykorúságáig miután a kicsi betölti a harmadik életévét főállású anya lehetek, ami folyamatos munkaviszonyt és havi juttatást jelenthet számomra (ha nincs más), illetve ebben az esetben mindkét gyermek után köteles gyermektartást fizetni, aminek a hivatalos jellege nagyfokú biztonságot jelent a családom számára. Erről levélben tájékoztattam őt.
Erre a következő válaszokat kaptam az idéző jelekben írt rész:
- „-
- Azt írásban elismerem, hogy Te neveled őket és átkérheted a fiúnk családi pótlékát”
- Le van papírozva az elhelyezés: „-
- én aláírok, mindent Te intézel----„
- Tartásdíjról: „2x20% két évig + 1x cs.p. amíg kapod, utána 1x20% és a fiút személyesen támogatom” Itt áll egy összeg is, ami számomra elfogadható, illetve a két év arról szól, hogy a fiam akkor fog leérettségizni.
- A tartásdíjat automatikusan vonják a fizetésedből „-
- erről szó sem lehet, akitől elvonják a pénzét azt azért szokták, mert nem vállalja magától—„
Elkezdtem utána olvasni és nekem úgy tűnik ez nem is olyan egyszerű, főleg az járhatatlan, hogy én intézem, ő aláír. „A gyermek elhelyezésének megváltoztatását abban az esetben lehet kérni a bíróságtól, ha… körülmények… lényegesen megváltoztak… a gyermek elhelyezése, valamint az elhelyezés megváltoztatása iránt a szülő… indíthat pert. Ha a gyermek elhelyezése érdekében azonnali intézkedésre van szükség, a bíróság soron kívül, ideiglenes intézkedéssel határoz. A 2 éves határidő leteltét követően már nem egyezség megváltoztatása iránt kell keresetet benyújtani, hanem a gyermekelhelyezés megváltoztatása iránti külön perindításnak van helye.”
Az lenne a kérdésem, hogy a gyakorlatban hogyan kell ezt intézni és mire kell odafigyelnem, éppen most beszéltem a gyerekemmel, aki azt mondta „csak ne vesszetek össze”.
- Kinek kell ezt kezdeményezni, és melyik bíróságnál (két különböző városban lakunk), mennyire kell megindokolni a döntést, vagy elegendő, hogy mindenki ezt akarja?
- Van egy egyszerűbb „Te intézed, én aláírok” megoldás?
- El tudjuk ezt intézni 2 hónapon belül?
- Mi kell ehhez?
- Hogyan változik a dolog, ha a fiam nagykorú lesz, mert lehet ilyeneket mondani: „utána 1x20% és a fiút személyesen támogatom”, mert a fiam 2 év múlva egyetemista, ami inkább növeli, mint csökkenti a kiadásokat emlékeim szerint.