Közös vagyon?


Két Lotti # 2004.02.04. 17:02

Igen. Ami a házasságkötést megelőzően a felek külön vagyona volt, az az is marad.

üdv.


Ügyvéd - Társasági szakjogász

Évike # 2004.02.04. 12:20

Páromnak van saját lakása és nekem is.
Házasság után ez különvagyonnak számít?
A gyerekek miatt nem szeretnén anyagi vitát jó lenne ha ezt pontosan megtudhatnánk.


Üdv.: Évike

the big cat # 2004.01.29. 14:58

Eh, hát efölött elsiklottam. Akkor különvagyon.

De ha úgyis tudod, minek kérdezed?:)

Mickey # 2004.01.29. 13:59

Vagyonmegosztás

A házasság megkötésével a házastársak között házastársi vagyonközösség jön létre. Ez azt jelenti, hogy mindaz a vagyon, amit a házastársak a házasság fennállása alatt szereznek, közös vagyonukká válik. Nem válik közös vagyonná azonban az a vagyon, amely valamelyik házastárs különvagyona. A különvagyonhoz az alábbiak tartoznak: az a vagyontárgy, amely már a házasság megkötésekor valamely házastárs tulajdona volt,
az a vagyontárgy, amelyet valamelyik házastárs a házasság fennállása alatt örökölt, vagy ajándékba kapott,
a személyes használatra szolgáló vagyontárgy,
az a vagyontárgy, amelyet egy különvagyonhoz tartozó vagyontárgy értékén szerzett valamelyik házastárs (elcserélte, vagy eladta a különvagyonához tartozó vagyontárgyat, és a befolyt ellenértéken másik vagyontárgyat vásárolt). Ebben az esetben van egy kivétel, mert meghatározott feltételek fennállása esetén a különvagyonhoz tartozó vagyontárgy helyébe lépő tárgy 15 évi házassági együttélés után közös vagyonná válik. Ennek feltételei: csak a különvagyonhoz tartozó vagyontárgy helyébe lépő, a mindennapi közös életvitelt szolgáló szokásos mértékű berendezési és felszerelési tárgyra vonatkozik, és 15 évi házassági együttélés, amelyet a házasság megkötésétől kell számítani.(Például: ha a házasságkötéskor a feleségnek van egy konyhabútora, ez még húsz évi együttélés után is az ő különvagyona. Ha azonban a házastársak a konyhabútort eladják, és az árából két ágyat vesznek, az 15 évi együttélés után a házastársak közös vagyona lesz. Ha azonban a házastársak a 15 év eltelte előtt elválnak, az ágyak a feleség különvagyonába tartoznak.)
Ha a házastársak elválnak, a közöttük létrejött vagyonközösség megszűnik, és közös vagyonukat meg kell osztani. A vagyonközösség megszűnésének következményei

Tehát akkor most ajándékba kapom és különvagyon vagy nem?Vagy mindegy kitől kapom?
Köszönöm: Mickey

the big cat # 2004.01.29. 11:34

Szerintem a férjed része különvagyon, amíg el nem telik a megfeleő idő, a neked ajándékozott rész pedig tekintet nélkül az idézett kijelentésre közös vagyon, mivel azt a házasság alatt szerezted.

Az adott kijelentésnek arra lehet hatása, hogy egy esetleges válás esetén az ajándék visszakövetelhető legyen, mivel azt a házasságra tekintettel adták. Illetve ezt lehetne belemagyarázni, ha nagyon csűrnénk csavarnánk. a cél bizonyára nem ez volt, mert akkor ezt írták volna.

Mickey # 2004.01.29. 11:19

A kérdésem a következő:
"Szerződő felek kijelentik, hogy a megajándékozott az ajándékozónak házastársa."
Adott a házasingatlan amit ajándékba kaptunk a felmenőimtől tehát 50-50%-ban tulajdonosok vagyunk.
Ez az ingatlan továbbajándékozásra kerül az én részemre, azaz a házastárs részére.
A fenti idézetnek lehet arra vonatkozóan bármilyen hatása, hogy az ajándék nem számít közös vagyonnak vagy már csak a bizalmatlanság miatt érzem úgy mintha ezzel az egy mondattal mégis csak közös vagyon keletkezne?
Köszönettel: Mickey