Emlékeket örökölni


mnami # 2004.02.25. 09:11

Kedves Zoltán György,
Most ezt megtettem. Vagyis irtam egy papirt miszerint mindent amit örököltem átruházom a két kistestvéremre. Ezt a papirt anyukám elvitte a hagyatéki tárgyalásra, ott a közjegyző azt mondta, hogy rendben van. Állítólag majd kapok valami végzést.
Remélem, nem az a helyzet hogy én az örökséget átvettem (örökösödési illeték) aztán elajándékoztam (ajándékozási illeték).
Édesapám naplóit most nem hoztam szóba bár félek, most így elvesztettem azokat.

Zoltán György # 2004.02.24. 03:02

Mnami! A te örkölt házrészedet, ajándékozd a két kistestvérednek, így ténylegesen a te akaratod érvényesül.

mnami # 2004.02.11. 14:40

Ebben az esetben szerintem ez nem végrendeletnek minősül, mert édesapám nem azt mondta, hogy a naplókat a húgomra hagyja, hanem megkérte, hogy majd figyeljen oda, legyen rá gondja, hogy ne kerüljön idegen kezekbe.
Hónapokig látogattuk felváltva mindennap 20 km-t, s azon az utolsó napon amikor még tudott beszélni, pont a húgom volt ott. Nem rá hagyta, csak amíg még tudott beszélni, szólt, hogy ezek egyáltalán léteznek, s ne hányódjanak szét.
Szerintem ez nem számít olyan irányú végrendeletnek, hogy a húgomra hagyta. Nem?

igen? # 2004.02.05. 11:46

Nem állítom, csak kérdezem: az édesapa halálos ágyon tett kijelentése nem minősülhet (természetesen további feltátelek fennállása esetén) szóbeli végrendeletnek?
Végrendelkezni vagyon egy részéről is lehet, a továbbiakban a törvényes öröklés az irányadó. Tehát, mivel van ezen kívül vagyon, az édesapa nem mellőzött senkit.
Egyszóval nem hivatkozhat a másik testvér az édesapja végakaratára?

Két Lotti # 2004.02.04. 17:05

Visszautasítani csak egyben lehet a hagyatékot. Ha nincs megegyezés, akkor a közjegyző mindent fele-fele arányban fog átadni.

De ahogy hallom, ez sem megoldás....


Ügyvéd - Társasági szakjogász

mnami # 2004.01.30. 13:52

Kedves Két Lotti!
Eljárás van, mert van ingatlan a hagyatékban, amit négyen öröklünk. De a megegyezés lehetetlennek látszik.
Ugyanis én szeretném visszautasítani az örökölt házrészt hogy két kisebb testvérem többet kaphasson, s így a húgom is automatikusan kapna az én visszautasított részemből. Az iratokhoz viszont ő is ragaszkodik meg én is, így csak elfelezni lehetne. De ha csak egyben lehet visszautasítani, akkor csak azért ne mondjak le a házrészről, hogy az iratokból is részesülhessek??
A házon semmilyen terhelés nincs, tehát nem adósságról van szó, csak más okból így érzem igazságosnak a két kisebb testvéremmel szemben.

Két Lotti # 2004.01.30. 13:27

Természetesen ezek a dokumentumok is a hagyatéki eljárás tárgyát képezik. Az más kérdés, hogy indul-e egyáltalán ilyen eljárás (ingatlan és 300 e ft feletti hagyaték esetében indul hivatalból).

Ha van közjegyző előtti eljárás, akkor a törvényes öröklés rendje szerint fogják a gyermekek megörökölni (kivéve, ha maradt végrendelet).

Ha igényli az eljáráson, akkor a közjegyző közös tulajdonként fogja átadni, tehát mindkettejüknek jogában áll birtokolni.

Visszautasítani csak "egyben" lehet a hagyatékot, de azt lehet, hogy az örökösök egymás között egyezséget kössenek a hagyaték egyes tárgyaire nézve, és Ön lemondjon a házrészről az iratok fejében. De ehhez kell a testvér beleegyezése is.

üdv.

Két Lotti


Ügyvéd - Társasági szakjogász

mnami # 2004.01.30. 09:34

Édesapám halálos ágyán megkérte húgomat, hogy halála után diákkori naplóira, leveleire legyen gondja, hogy ne kerülhessen idegen kezekbe. Ezzel nem rám gondolt, csak úgy általában szerette volna, ha nem hányódik szét.

Húgom azokat elvitte, s most megnézni is alig engedi.
Lehet-e ezeket törvényesen örökölni, vagyis törvényesen ki tulajdona? Pénzbeli értéke nyilván nincs. Hagyatéki tárgyaláson igényelhetem-e és milyen eredményt várhatok?

2. Megtehetem-e, hogy az összes többi örökséget (házrész) visszautasítom, csak ezeknek a "papíroknak" az elosztását kérem?