Le lehet - e mondani a gyerektartásról?

_Wasp_ # 2009.06.09. 06:16

lemondani az anya se mondhat le a gyermekéről, csak örökbe adhatja, inkubátorba rakhatja, elvetetheti.

a különélő apának is van joga: elsősorban a már megszületett gyermekkel való kapcsolattartás.

A pasi dolga hogy vigyázzon, meg tájékozódjon. Tudatában kell lennie, hogy a nő büntetlenül hazudhat neki, és hogy potenciálisan 20-25 évnyi terhet vesz a nyakába.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

dkata64 # 2009.06.09. 06:05

Szerintem, ha az anya dönthet a gyerek fogantatásáról (ugye ez elsősorban, mármint a szabályozás rajta múlik), arról hogy kihordja-e, megszüli-e, ráadásul még le is mondhat a gyerekéről, akkor az apa miért nem rendelkezhet semmiféle joggal? Ez igy egyoldalú és nem igazságos.
szintén egy laikus

monalisa1 # 2009.06.08. 18:04

Javítva: ... egy ilyen nyílatkozat semmis.

monalisa1 # 2009.06.08. 18:03

Bírósági eljárásra - DNS vizsgálatra lesz szükség az apáság vélelme megállapításához - mindenösszes ca 220e Ft költség -, és ha bebizonyosodik, hogy te vagy a gyermek édesapja akkor nem zárhat ki a gyermeked életéből - sem most sem a későbbiekben.

T.díj, láthatás/kapcsolattartás részletes leszabályozása stb.

Zárójelben: gyermekről nem lehet lemondani, egy ilyen nyilatkozat semmit. Gyermeket legfeljebb örökbe lehet adni, de ez teljesen más téma.

"Lisa"
laikus hozzászóló

madár26 # 2009.06.08. 16:32

Segítséget, tanácsot szeretnék kérni a Fórum olvasóitól, szakértőitől az alábbi rövid leírás szerint.

26 éves vagyok, hozzávetőleg egy hónapig tartott a kapcsolatom egy 33 éves nővel. Ő állította, hogy fogamzásgátlót használ, majd később ezt is letagadta. E röpke kapcsolat alatt terhes lett, állítólag tőlem, de velem azt a tényt elfelejtette közölni, közös ismerősök által tudtam csak meg. Üzenete szerint csak a gyerek kell neki, apa nem. A szüléskor sem nevezett meg apának, közölte, hogy nem tart gyerektartásra igényt és ezt fektessük írásba. ("nincs semmilyen követelése felém sem erkölcsileg, sem anyagilag, cserébe én mondjak le apai jogaimról, magának szülte a gyereket, az csak az övé").

A távlatokat tekintve sokkal nyugodtabb lennék, ha valóban lehetne egy ilyen papír a kezemben, de nem vagyok vele tisztában, hogy létezik-e ilyesfajta nyilatkozat és ennek mik a feltételei? Milyen kilátásaim lehetnek vagy teljesen ki leszek szolgáltatva és reszkethetek egy életen át?

Szíves segítségüket előre is köszönöm.