Költségmentesség kérése

Reb08 # 2009.07.13. 19:05

Tisztelt Szakértők!

Válás elinditásakor kaptam egy nyilatkozatot, költségmentességre.
A gondom az adóköteles vagyontárgyaknál van. Az szja szerint 200eft alatti értékesités nem adókteles. Vagy itt nem számít? Tehát a 200eft alatti autót, a 120eft-os állatállományt is fel kell tüntetni?És a közel 3 ha föld egyéb vagyon vagy adómentes vagyon?
Kérem aki tud segítsen.

Köszönöm.

monalisa1 # 2009.07.13. 20:38

A leírtak alapján gyakorlatilag nincs adóköteles vagyontárgyad. (Alapjában több millió forintos ingatlan és/vagy ingóság bevallását kell/ene/ megejteni.)

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.07.13. 20:42

A termőföld értéke is más az egyik helyen és más valahol másutt. (Lehet hogy valakinek aranybánya, míg másnak ellenkezőleg...)

ObudaFan # 2009.07.13. 21:12

A költségmentességi nyomtatványnak az szja-hoz nem sok köze van, a gépkocsi után kell fizetni gépjárműadót, ezért az önkormányzati adóhatóság be fogja írni.

Tanci # 2009.08.26. 21:08

Kedves Hozzáértők!

Szeretném megkérdezni, hogy 70ezer Ft-os GYED(hamarosan már csak GYES) mellett van-e esélyem költségmentességre a gyermektartásdíj megállapítása után? Nem sikerült ugyanis megegyeznünk az apukával.
Számít az valamit, hogy van egy autó a nevemen, kb.900 ezer Ft értékű?
Előre is köszönöm a választ.

ObudaFan # 2009.08.27. 09:17

Költségmentességre nem sok, de a gyermektartással kapcsolatos per tárgyi költségfeljegyzéses, vagyis a perköltséget csak a pervesztes fizeti utólag.

ObudaFan # 2009.08.27. 09:18

De egyébként a költségmentesség iránti kérelem aztán végképp nem kerül semmibe, úgyhogy azt is meg lehet próbálni.

Tanci # 2009.08.27. 10:14

Köszönöm a választ ObudaFan.
Nekem valami ezek szerint nem tiszta. A bíróságon ugyanis azt mondták, mivel nem tudtunk első tárgyaláson megállapodni, ezért a megítélt összeg éves díjának 6%-át ki kell fizetnem perköltség gyanánt a bíróságnak. Ez alól lehet költségmentességet kérni, nekem így magyarázták.
Mi történik akkor, ha a másik fél kérelménél többet, de az enyémnél kevesebbet állapítanak meg? Akkor felesben kell fizetnünk a per költségeit, ami akkor ezek szerint a fent említett a 6%?

ObudaFan # 2009.08.27. 10:23

Akkor arányosan fizetitek.