vagyonmegosztás és gyermekelhelyezés


filding # 2004.02.13. 01:03

Kedves Bubó!

Nagyon köszönöm a választ, én kb. erre is gondoltam, de az illető csak most, ezek után hitte el, hogy lehet valami igazságom is :-) Remélem, megegyeznek valahogy, nem szeretném, ha bármelyikük is tönkremenne a válásban, főleg nem a gyerekeik!

üdv:

filding

Bubó # 2004.02.08. 13:37

Kedves Filding!
a. Szerintem nincs alapja, a lakás a férj külön vagyona. Az örökösödési illeték felét követelheti legfeljebb.
b. A feleség adóstárs, az adósság fele az övé. A vagyonközösség megosztása során a közös adósságokat is meg kell osztani.
c. A két gyermek elhelyezéséban, ha nincs egyezség, majd a bíróság dönt. Az indokokat ott kell elmondani, illetve bizonyítani.
d. Mindenkivel köthető egyezség, ha a másik fél is ugyanazt akarja. Nem biztos, hogy a részleteket egyedül kell fizetni, nem biztos, hogy a gyerekek az asszonyhoz kerülnek.
A gyermektartásdíjat a saját megélhetés rovására is fizetni kell.
Mindenképpen keresni kell egy jó válóperes ügyvédet!
Üdv.

filding # 2004.02.07. 16:36

A probléma a következő:
a., a feleség válni akar, hogy barátjával összeköltözhessen. A közösen használt lakásukat a férj 2 éve örökölte édesanyjától, addig az ő tulajdona volt. Az örökösödési adót közösen fizették ki, férj és feleség. A feleség most a lakás örökösödési adót képező becsérték és a jelenlegi forgalmi ár közötti összeg felére (kb. 3 millió forintra) igényt támaszt. Van-e erre alapja? A lakáson lényegi változtatás, felújítás azóta sem történt.
b., a házasságuk során banki kölcsönöket vettek fel, ezek hátralévő összege kb. 800e Ft, lejárata még két év. Eddig ezen törlesztéseket is együttesen fizették. Mivel a férj rendelkezett magasabb keresettel (asszony sokáig gyed-en volt), így az ő nevére vették föl a hiteleket, a nő adóstársként szerepel. A nő nem szeretne tovább fizetni, minden további a férjre maradna. Mivel kötelezhető a terhek további közös viselésére/pénzbeni megváltására?
c., gyermekeket a feleség kívánja magával vinni, de a férj is szívesen nevelné őket tovább, eddig is gondos apa volt, szeretetben, ellátásban nem szenvednének hiányt. A feleség ráadásul az új baráttól terhes, nyáron szül. Félő, hogy fogadja a barát a \"hozott\" gyerekeket, ha jön a közös. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a tényt, hogy ez a férfi a még meglévő házasságában 3 gyereket hagy ott, közülük kettő örökbefogadottat. Elvárható-e tőlük felelős szülői magatartás ezután? Nincs-e nagyobb esély arra, hogy a gyerekek az apjukkal maradjanak, ne albérletezzenek anyukával, új baráttal, új testvérrel?
d., ha a gyerekek az anyjuknál maradnak és a férj fizeti tovább a bankkölcsön részleteit egyedül, a 40% gyerektartás mellett, képtelen lesz megélni, hisz fizetése fennmaradó része hideg vízre sem lesz elég, nemhogy a lakás rezsijére. Köthető-e egyezség az asszonnyal, hogy a hitel lejártáig a törlesztőrészlet felével (vagy fizetésükhöz képest arányos résszel) kevesebb gyerektartást fizessen, az anyagi ellehetetlenülése elkerüléséért?
Ha valaki válszt adna, nagyon megköszönném!