Kell - e örökséget fizetni?

sziszi77 # 2009.07.23. 12:41

Üdv mindenkinek.A kérdésem az lenne kell-e örökséget fizetni olyankor ha valaki elválik( elötte közös néven volt a ház),és házassági vagyonközöség szerződésében a volt feleség nevére került az egész ház,de nem ajándékozás, és nemis megvétel volt,hanem házassági közösvagyon megszünésse cimén került a volt feleség nevére.Remélem értitek,természetesen volt benne hittel is amit átvállaltam,meg amit visszafizetem a férjem helyet,vagyis tulajdonképpen a banki hitelt is én fizetem.Szóval az lenne a kérdésem a volt férjnek van egy másik gyermeke is,ha odakerül mondjuk x év múlval, csakis kizárólag az én gyerekeim öröklik(természetesen közösek a volt férjemmel a gyerekek)?Lécives válaszoljatok,elöre is köszönöm a segitséget ,de fontos lenne tudnom!Mert azt tudom ,hogy ajándékozásnál 15 év az idö,de itt nem ajándékozás és nemis megvétel történt.Várom a válaszokat.köszönöm

sziszi77 # 2009.07.23. 13:17

Ja az lemaradt én a köteles részre gondoltam kérhet ilyet ,majd amikor márt én sem és a volt férjem sem él kérhet ilyet a másik gyereke?Azzaz elveheti az én gyerekeim elöl?Léci segitsetek!

sziszi77 # 2009.07.23. 14:23

Nekem nem ír választ senki?

ObudaFan # 2009.07.23. 17:54

Talán egy picit összeszedettebben kellene a kérdést megfogalmazni.

ObudaFan # 2009.07.23. 17:57

Jelentem, megértettem a kérdést.
Szóval: ez az adott szerződéstől függ. Ha aszerint ez nem ingyenes juttatás volt, akkor nem lesz a kötelesrész alapja. Mindenesetre pl. szempont lehet, hogy a fennmaradó hitel mennyi volt még, illetve az egyéb vagyontárgyak sorsa a megosztásnál hogyan alakult, vagyis valamivel a volt férjed kompenzálva lett-e. Ha csak részben volt ingyenes a juttatás, akkor ez a rész a kötelesrész alapjához tartozik.

sziszi77 # 2009.07.23. 21:09

köszi a választ.Akkor erre a szerződésre nem vonatkozik a 15 év?Az csak ajándékozásra vonatkozik?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.07.24. 06:08

Ha visszterhes szerződés volt, akkor a 15 év szóba se jön. Ha ingyenes, vagy részben ingyenes volt, akkor beleszámít a köteles rész alapjába - de csak 15 évig.

sziszi77 # 2009.07.24. 07:35

Nagyon szépen köszönöm a választ.Igen elméletileg annyit ér a ház amennyi a hitel rajta amit én fizetek,csak a volt férjem benne maradt mint adóstárs a szerződésben.Meg volt amit én fizetek azzaz átvállattam hitelt töle.(az nem a házon van rajta)Akkor megnyugottam mert akkor 15 év után csakis az én gyerekeimmé lesz(addig meg csak élünk én is meg a volt férjem is)

ObudaFan # 2009.07.24. 07:41

15 év után ez enélkül is így lenne.