Germektartási díj külszolgálatra kifizetett összegből

Kittyke # 2009.07.28. 18:43

Tisztelt Ügyvédúr/nő!
2 éve váltunk el,két kiskorú gyermekünket (14 és 17 évesek) én nevelem.Havi 40 ezer Ft jelenleg a gyerektartás,sajnos csak ezen fix összeg megállapítása esetén volt hajlandó közös megegyezéssel elválni.Időközben munkanélküli lettem,mely segély folyósítása jövő hónapban meg is szűnik.Tehát csak a családi pótlék marad.Volt férjem közvetlenül válásunk után nagyon jól fizető állást kapott,de a mostani körülményeimre való tekintettel sem hajlandó a gyerektartáson emelni, kérésemre az volt a válasza,hogy pereljem be.Fuvarozó cégnél dolgozik,a bérpapírján külön szerepeltetik az alapbért(br.143000,-) és a külszolgálatra tekintettel kifizetett összeget,mely utóbbi lényegesen magasabb(170-300.000,-Ft) az alapbérénél.(Összes nettó fizetése 260 és 500 ezer között mozog.)Ez utóbbi után nem is adózik,ún. tiszta pénz.Kérdésem az lenne,hogy per esetén ezt a fajta jövedelmet,(külszolgálatra kifizetett összeg) is figyelembe veszik e? Volt férjem biztos abban,hogy csak az alapbért vehetik figyelembe,ezért olyan magabiztos.Sajnos a bírósági panasznapon sem kaptam erre nézve konkrét választ.Egyáltalán mik az esélyeim a bíróságon? Pervesztés esetén a perköltséget is ki kellene fizetnem (tudom lehet kérni mentességet),és egyébként sem szeretnénk egy eleve veszett dolgon pereskedni.De a két kamaszgyermek eltartásához kevés a mostani összeg.
Válaszát előre is köszönöm,tisztelettel:Krisztina

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.07.30. 06:24

Kedves Kittyke!

Mivel a gyermektartás megállapítása óta megváltoztak az életkörülményeid, elveszítetted az állásodat, valamint a férjed lényegesen jobb jövedelemmel rendelkezik azóta, így nyugodtan kérd a gyermektartás emelését.

Azt nem gondolom, hogy a férjed a külszolgálati munkabére után nem fizet adót, ott fizethet, ahol dolgozik, mert minden más országban kedvezőbbek az adózási lehetőségek.
A bíróság figyelembe veszi a külföldön szerzett jövedelmét is.

Nagyon valószínű, hogy költségmentességet kapsz. Próbáld meg, nem veszíthetsz.

Kittyke # 2009.08.03. 08:13

Kedves Immaculata!
Köszönöm válaszodat.Költségmentességet és pátfogó (ingyen) ügyvédet kaphatok,megérdeklődtem.
A külszolgálatra tekintettel kifizetett összeget itthon fizetik ki neki,az alapbérével együtt és ez a nevezett összeg adó- és járulékmentes. Fizetési papírokkal és bankszámlakivonatokkal is tudom igazolni.
Viszont ha csak az alapbérét veszik figyelembe,ami levonások után cc. 92.000,-Ft.akkor lehet,hogy a mostaninál rosszabbul járok,hiszen,max. 50%-ot állapítanak meg.(Konkrétan így néz ki egy bérszámfejtő lap: Alapbér 143.000,-Ft,ebből levonnak mindenféle járulékot,+ külszolgálatra tekintettel kifizetett összeg x Ft,amiből már semmit sem vonnak el.Fizetendő: alapbér nettója+külsz.tek,kif.összeg)
Sajnos bárkitől kérdeztem,senki sem tudott erre a helyzetre biztos választ adni.

szuzi76 # 2009.08.03. 08:51

Tisztelt Ügyvéd Hölgy/ÚR!

Szeretném kikérni a tanácsát gyermektartást nem fizető Apuka ügyében!
2003-ban megitélte a bíroság a gyermek részére a 20000.-Ft.-ot és azóta sem fizetett !!Még visszamenöleg is megitélt a Bíróság egy összeget de még azt sem fizette meg!!Azt szeretném megkérdezni,hogy ilyenkor visszamenőleg is meg lehet kérni az elmaradt tartásdíjat vagy sem???
Köszönöm válaszát!!

_Wasp_ # 2009.08.03. 09:21

igen, 6 hónapot lehet.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.08.03. 09:53

a külszolgálat témához:
a költségtérítés címen kapott juttatások nem képezik a tartásdíj alapját - tudni kéne, hogy mit kap pontosan.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása