Tulajdonjog értékesítés

Zsuzsanna_30 # 2009.09.21. 12:56

Üdvözletem!

A kérdésem a következő lenne.
Tulajdonomban van egy ingatlan, a szüleim a haszonélvezők.

A tulajdonjogom értékesíthető-e?
Ha igen, akkor a haszonélvezők aláírása szükséges-e az adás-vételi papírokra?

A haszonélvező lecserélte a zárat,így az ingatlanba bejutni nem tudok,birtokvédelmet szeretnék kérelmezni, de semmi jóval nem bíztattak, ilyenkor a vevőnek, hogy tudom az ingatlant megmutatni?

Milyen jogaim vannak ebben az esetben?

Köszönöm szépen!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.21. 13:00

Kicsit szőrözök: nem a tulajdonjogot adod el, hanem magát az ingatlant. (Nem kell "jogászul" beszélni, értünk rendes magyar nyelven is.)

A haszonélvező hozzájárulása nem kell az elidegenítéshez, de mivel a haszonélvezet az eladás után is változatlanul fennmarad, aligha fogsz vevőt találni.

Zsuzsanna_30 # 2009.09.21. 13:09

Vevő már lenne a lakásra.

Ezek szerint nem kell a szülők aláírása?!

Hogyan jutok be a lakásba, ha ők maguktól nem engednek be?

Matteo # 2009.09.21. 13:38

Az ingatlan eladható és elvileg ellenőrzési jogod van, tehát be kell hogy engedjenek a lakásba.
Más kérdés, hogy ki a franc fogja megvenni a haszonélvezettel terhelt ingatlant?

Rexor # 2009.09.21. 14:03

Ellenőrizni lehet az ingatlant, de minden jog a haszonélvezőt illeti (így a használat, a hasznok szedése is). Joguk van zárat is cserélni az ingatlanon, birtokvédelem őket illet meg veled szemben.

Tehát a haszonélvező bármit csinálhat az ingatlannal, akkor van jogod biztosítékot kérni a bíróságon, ha az ingatlan állapota jelentősen romlik ettől.

Zsuzsanna_30 # 2009.09.21. 14:08

Rexor, Matteo!

Köszönöm a válaszokat!

Magyarul bejutni nem fogok, tehát nem is tudom ellenőrizni, hogy mennyire "romlott" meg a lakás állapota.

Mint tulajdonos,ezek szerint nem nagyon tehetek semmit?!

Akkor nem igazán értem mire való a tulajdonjog?!

Rexor # 2009.09.21. 14:25

Kedves Zsuzsanna: bejuthatsz, de csak a tulajdonossal egyeztetve (tehát nem törheted fel a zárat...).

Rexor # 2009.09.21. 14:26

elnézést elírtam: Tulajdonos = haszonélvező

Lili # 2009.09.21. 14:30

Zsuszanna30!

Holtig tartó haszonélvezeti joggal terhelt lakás tulajdonjogát, csak a haszonélvezők hozzájárulásával lehet eladni.

Azaz az Ő aláírásuk is kell az adásvételi szerződéshez.
Van, aki csak befektetési céllal vásárol ingatlan - mostanában ritkábban- az holtig tartó haszonélvezeti jog ismételt alapításával, kvázi a holtig tartó haszonélvezeti jog fennmaradásával és a haszonélvezők halálig történő bentlakásának biztosításával együtt - alacsononyabb értéken - vásárolja a meg az ingatlant. Ehhez is kell a haszonélvezők hozzájárulása.

A haszonélvezetnek van ára az Illeték tv. 72. §-a szerint kiszámítható, azaz a holtig tartó haszonélvezeti jog, értékesítés során történő megszüntetésekor, azt a haszonélvezőknek ki kell fizetni.

Azaz egy szónak is száz a vége a haszonélvezők beleegyezése nélkül tulajdonjog nem adható el, nem terhelhető meg stb.
A tulajdonost azonban megillet az a jog, hogy ellenőrizze tulajdonjoga állapotát, sőt kötelezettsége is van az ingatlan állaga fenntartása tekintetében, a haszonélvezőkkel együtt.
Üdvözlettel:

dr. Lili

Lili # 2009.09.21. 14:31

Zsuszanna30!

Holtig tartó haszonélvezeti joggal terhelt lakás tulajdonjogát, csak a haszonélvezők hozzájárulásával lehet eladni.

Azaz az Ő aláírásuk is kell az adásvételi szerződéshez.
Van, aki csak befektetési céllal vásárol ingatlan - mostanában ritkábban- az holtig tartó haszonélvezeti jog ismételt alapításával, kvázi a holtig tartó haszonélvezeti jog fennmaradásával és a haszonélvezők halálig történő bentlakásának biztosításával együtt - alacsononyabb értéken - vásárolja a meg az ingatlant. Ehhez is kell a haszonélvezők hozzájárulása.

A haszonélvezetnek van ára az Illeték tv. 72. §-a szerint kiszámítható, azaz a holtig tartó haszonélvezeti jog, értékesítés során történő megszüntetésekor, azt a haszonélvezőknek ki kell fizetni.

Azaz egy szónak is száz a vége a haszonélvezők beleegyezése nélkül tulajdonjog nem adható el, nem terhelhető meg stb.
A tulajdonost azonban megillet az a jog, hogy ellenőrizze tulajdonjoga állapotát, sőt kötelezettsége is van az ingatlan állaga fenntartása tekintetében, a haszonélvezőkkel együtt.
Üdvözlettel:

dr. Lili

Rexor # 2009.09.21. 14:51

Kedves Lili,

Hol található a Ptk-ban, hogy a haszonélvező hozzájárulása nélkül nem lehet eladni az ingatlant?

Zsuzsanna_30 # 2009.09.22. 07:27

Kedves Rexor!

A tulajdonos nem = a haszonélvezővel!

Mivel a lakás önkormányzati tulajdonban volt, majd, jött egy rendelet, hogy azokat meg lehet vásárolni.
A szüleim megvették a nevemre haszonélvezettel.
Tehát a tulajdonos én vagyok (most nagyon úgy tűnik jogok nélkül) a haszonélvezők pedig a szüleim.

Zs.

Zsuzsanna_30 # 2009.09.22. 07:28

Kedves Lili!

Köszönöm szépen az információkat.

Eddig úgy tudtam, a tulajdonjog értékesíthető, a haszonélvezők aláírása nélkül, mivel a jogaik az értékesítés után is megmaradnak.

Zs.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.22. 07:47

Ne köszönd, hülyeséget írt.

Rexor # 2009.09.22. 08:14

Zsuzsanna: arra gondoltam, hogy bejuthatsz a lakásba, de a haszonélvezővel egyezteteve (elírtam, haszonélvező helyett tulajdonost írtam).

AnKiss # 2009.09.28. 07:35

Üdvözletem!

Nekem is nagyon hasonló a problémám... A lakás tulajdonosa én vagyok, de a haszonélvező az édesanyám és ö nem akarja eladni az ingatlant... Nem ö lakik benne, én sem ott lakom, bemenni be tudok, de eladni nem akarja! Milyen úton lehet a haszonélvezőt "kihagyni" az eladásból? Hozzájárulás nélkül semmit se, tehetek az ingatlannal amiből pénzem keletkezne? -illetve megszabadulnék a tulajdonjogtól...

Előre is köszönöm!

Rexor # 2009.09.28. 08:02

Kedves Ankiss,

Eladhatod az ingatlant, de csak haszonélvezeti joggal terhelten. Így pedig nem valószinű, hogy találsz rá vevőt... Az a legjárhatóbb út, ha megbeszéled édesanyáddal, hogy mondjon le a haszonélvezetről.

Egyjogász # 2009.09.28. 09:20

"Hozzájárulás nélkül semmit se, tehetek az ingatlannal amiből pénzem keletkezne?"

Nem. Hasznosítani (bérbeadás, stb.) is csak a haszonélvező hasznosíthatja, ill. te csak a hozzájárulásával, amelyben meghatározhatja hozzájárulása feltételeit (pl. bérleti díj 75 %-a neki jár)

AnKiss # 2009.09.28. 11:05

Köszönöm a válaszokat!