Végrendelet unokák javára

monalisa1 # 2007.07.21. 22:09

Kedves Kismókus!
Vagika soraiból én nem olvasom ki hogy ő bármiképpen is el tudná tartani a nagymamáját, mármint ami a saját anyagi lehetőségeit illeti. Természetsen egy eltartási szerződés természetben is történhet, de leginkább némi havi pénz + rendszeres gondoskodás.

Én félném hogy a mostohaanyaja utóbb megtámadná azt az eltartási szerződést.

Persze, a legjobb lenne ha a nagymamával közösen mielőbb felkeresnének egy ügyvédet és/vagy közjegyzőt.

kismókus # 2007.07.21. 21:07

monalisa 1

"Azonban legjobb lenne ha a nagymamád neked ajándékozná a lakást (!) és onnantól a tesóknak/anyjuknak annyi."

Ez nem zárja ki a kötelesrész intézményét!
Érdemes lenne eltartási szerződésben gondolkodni.

monalisa1 # 2007.07.20. 22:44

Jut eszembe: akár ajándékozás akár öröklés, azzal szemben egy adásvétel esetén a fizetnivaló a kevesebb!

monalisa1 # 2007.07.20. 22:36

Az alant javasolt honlap középső hasáb negyedik bekezdése foglalkozik az "eladás, vásárlás illetékei"-vel, melyet javaslok gondosan olvass el.

Tehát 4 millió forintig (rokonsági fokozattól függetlenül) egy lakásingatlan vásárlásakor 2 százalék az illeték, az azt meghaladó részre már 6 százalékot kell fizetni.

Ha a nagymamádnak már 15 éven túl van tulajdonában a lakás akkor őneki adókötelezettsége nem áll fenn, ellenkező esetben egy táblázat szerint 5-15 év között évenként 10 százalékos csökkenésű a fizetni való.

Ha a lakásra a hasznonélvezetet megtartja magának akkor csökken a Te fizetni valód is.

A többit már egy ügyvéd és/vagy közjegyző tényleg jobban el tudja mondani, sőt, ingatlan adásvételénél kötelező is a jogász közreműködése.

Magán megjegyzésem: azért az édesapád "hová" történő temetésének dolgába nemigazán a mostohádnak kellett volna a végső döntést meghoznia...

Aztán meg mivel Te az apai örökségből a részedről a tesók javarára lemondtál, próbáld meggyőzni a nagymamát, hogy azon unokái már megkaptak mindent - most már Te vagy a várományos., a nagyi ne gondolkodjon holmi nagykoruságú pénzek majdani juttatásáról.

monalisa1 # 2007.07.20. 16:14

Azt majd egy ügyvéd megmondja, de így a leírtak szerint nem olyan bonyorult ügy - vélem néhány tízezer forint. (Esetleg mehettek a nagyival közjegyzőhöz is., ő is jogász és alkalmasint ő is készít végrendeletet - tán valamivel olcsóbban.)

Azonban legjobb lenne ha a nagymamád neked ajándékozná a lakást (!) és onnantól a tesóknak/anyjuknak annyi. Mert ami a Tiéd, az az is marad a nagymamád halála után is mint kizárólagos tulajdonod. És akkortól nem kell senkivel sem osztoznod sem mint örökség sem mint x év múlva egy bizonyos összeg "szétosztása" a tesók felé.

Ha tudod hogy nagyjából mennyit ér a nagymamád lakása, a http://www.ingatlanjog.lap.hu weblapon az "ajándékozás" szónál megtalálod a fizetendő vagyonátruházi illeték százalékos mértékét. (Nem kell elsőre megijedni, lehet részletfizetére lehetőséget kérni, sőt a nagymamád esetleg besegíthed a törlesztőrésztekbe.)

Vagika # 2007.07.20. 12:27

Szia!

Köszi a választ. Akkor tényleg ögyvéd lesz belőlle.
Az, hogy nem fer, a nagymamám akarja igy. És amikor apám meghalt én semmit nem kaptam utána, pedig nekem is járt volna. Volt háza, kocsija, pénze. De nem kértem, mert ők többen vannak. És nem is a tesok a gond, hanem az anyuk, aki utálja a családot, beleértve a nagymamát is. Ott tesz keresztbe ahol tud. Pl. apám temetése. Nem engedte, hogy itt Budapesten legyen eltemetve, hanem vidéken a saját kertjükbe temettette, mert tudja, hogy a nagymamám oda nem fog menni. Na ezért a kikötés, hogy csak 18 éves korukban kapjanak valamit.
A nagymamának értéke csak a lakása van és pár régi butora. Igy nem tud elörre pénzt csinálni.

Még egy kérdés. Ha ügyvédnél lenne a végrendelet, mennyit kell fizetni?

monalisa1 # 2007.07.19. 21:25

Sőt a végrendeletet is...

monalisa1 # 2007.07.19. 21:13

Szerintem egy életjáradéki szerződéssel el lehetne kerülni hogy a féltestvéreid bármit is örököljenek a nagymama után, bár ez részedről velük szemben nem fair eljárás...

http://www.magyarorszag.hu/…etjszerz200i

A nagymama határozzon meg ma egy bizonyos összeget melyet Te a fenti szerződésben vállalva - a járadéki szerződésen felül - az egyik-másik tesód 18. életéve elérésekor köteles leszek neki(k) átadni.

A teljesítéssel kapcsolatban: annak fedezeteként megoldás lenne ha a nagymama értékarányosan pénzé tenni valamijét, és a pénzt ügyvédi letétbe helyezné - amiből aztán teljesíteni tudsz majd.

KBS reálisan javasolja, hogy kérd ügyvéd segítségét, mert a nagymama halála után a tesóid egész biztosan megtámadják a szerződést...

Vagika # 2007.07.19. 20:07

Köszi. Ezt a ·méltányos dijjat· szerettük volna elkerülni.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.19. 19:46

Egy ügyvéd méltányos díj ellenében szívesen segíteni fog. Ez már nem az a probléma, amit itt egy tanáccsal felelősséggel el lehetne intézni.

Vagika # 2007.07.19. 19:34

Kedves Mindenki!

Nekem olyan kérdésem lenne, hogy a nagymamám rám akarja hagyni mindenét. Apám meghalt, testvérei nem voltak. Igy, ha jól tudjuk, én vagyok az egyik örökös.
A csavar az, hogy apám 2. házasságából van 3 kiskorú gyerek, akikre a nagymama nem akar hagyni semmit, de mégis szeretne 18 éves korukba adni valami összeget. Amit nekem kell majd megoldanom valahogy. A kérdés az, hogy a végrendeletbe hogyan fogalmazza meg ezt, hogy ne legyen vita a halála után.

Válaszokat elörre is köszönöm!

mosolygó :) # 2004.02.21. 09:19

amíg van tulajdona... :)

fogiani # 2004.02.21. 08:55

Köszönöm szépen!
Persze ha nem fizetné ki a többlethasználati díjat, ami egy alkoholistától várható, akkor az életbe be nem hajtaná rajta senki.
:-)

mosolygó :) # 2004.02.21. 08:36

Majdnem pontosan olvastál utána :)

1. ha végrendelkezik, de nem tagadja ki (a kötelesrészből is!)az iszákost, akkor valóban jogosult a köteles részre, akkor ha igényli, azonban a kötelesrész ún. kötelmi jogi igény tehát pénzben kell megfizetni (az ingatlanon nem szerez tulajdont), mértéke valóban a törvényes örökrész fele.
  2. ha nincs végrendelet, a gyermekek örökölnek és az iszákos beköltözik: ha ő használja az ingatlant, akkor a másik tulajdonostárs (aki nem használja) többlethasználati díjra jogosult.
fogiani # 2004.02.21. 07:46

Köszönöm a válaszokat.

Ezek alapján, illetve ahogy még utánaolvastam, a legrosszabb, ami történhet
ha a mama nem végrendelkezik olyan módon, hogy azt nem lehet megtámadni, és
nem tagadja ki hivatalosan az iszákos fiát,
nem veszem ide, hogy a lánya nem mond le, mert ez nem áll fenn

akkor halála esetén a törvényes rend szerint a két gyereke osztatlan közösben kapja meg a birtokot. Hát ez lenne a katasztrófa... (Innentől csak közös beleegyezéssel adhatnák el, iszákos jogosan lakna benne, stb...)

És nagyjából ez a helyzet akkor is, ha végrendelkezik, de nam tagadja ki, mert akkor is jár a kötelesrész, ami itt 1/4 lenne.

mosolygó :) # 2004.02.20. 16:45

Nagymacskának annyiban igaza van, hogy tanácsos volna közjegyzőhöz fordulni, és ott rendezni a végrendeletet. Az iszákos nagybácsi a tudta nélkül az életmódja miatt kitagadható a végrendeletben, a szülő is lemondhat a gyermeke javára. Azaz a nagymama nyugodtan végrendelkezhet az unokái javára. (vigyázat, így az öröklési illeték azonban magasabb lesz!)

A kötelesrész valóban jár(hat) - ha nem tagadja ki- , de azt külön kell(ene) érvényesíteni, tehát nem automatikus!

fogiani # 2004.02.20. 16:42

Még annyi, hogy a másik leszármazó anyukám, aki a mi javunkra lemond a részéről. Ketten a tesómmal kapnánk a részét.

fogiani # 2004.02.20. 16:39

Bocsánat a zavarosságért...

A majdani örökség a nagymamámé, csak sokat van nála az iszákos nagybátyám. Attól félünk beleül a vagyonba, és nem tudjuk kitenni.

Ennek az iszákos nagybátyámnak van már egy háza, amin rajt a mama haszonélvezete.

Köszönöm.

the big cat # 2004.02.20. 16:21

Ez egy kicsit zavaros. Kié most a ház? A nagymamának csak haszonélvezet van rajta?

A nagybácsi hogy jön a képbe, ő kinek a kicsodája, és mi van az ő tulajdonában?

Az iszákos rokont ki lehet tagadni az örökségből, és ezt nem feltétlenül kell a tudomásátra hozni, csak be kell írni a végrendeletbe, amiben a mama az unokákra hagyja a teljes örökséget. Ha nincs kitagadás, akkor viszont iszákos rokon mindenképpen hozzájut a kötelesrészhez, végrendele ide vagy oda. És a másik leszármazónak is le kell mondania az örökségről, ahhoz hogy az unokáknak a végrenedelti örökségből ne kelljen köteles részt biztosítani.

javaslok egy ügyvédet vagy mégjobb egy közjegyző, akinél mindjárt letétbe is lehet tenni a végrendeletet.

fogiani # 2004.02.20. 16:06

Kedves Válaszolók!

Következő a problémám. Én egyike vagyok annak a négy unokának, akikre a nagymama akarja hagyni a birtokát. Kihagyná a "sorból" a két gyerekét, helyette a két-két unokára íratna még életében mindent. Tehát teljesen meg lehetne oldani, hogy egyenlően ossza el a vagyont.
Az egész hercehurca édesanyám testvére miatt lenne szükséges, ő az egyetlen, akit nem is akarunk tájékoztatni a dologról, mert a mama fél tőle, hogy ha megtudná a "kisemmizését", egy alkoholista mámorában agyonverné. Sajnos, ő a család fekete báránya, iszonyúan pazarló életmódjával tönkreteszi mamát, aki attól fél, hogy ha túléli őt, akkor a másik két unoka részét is elissza.

Milyen módon oldható meg ez az egész ügy, hogy a nagybátyám kezébe ne kerüljön semmi, mert abból az unokatestvéreim nem látnak semmit?

Ha ven megoldás, mit javasolnak,, hogy mindannyian jól jöjjünk ki anyagilag ebből az ügyből? Nem szeretnék pénzlesőnek tűnni, ezt a dolgot az egész család támogatja, és nem maradna tető nélkül a nagybátyám sem. Ráadásul a mama intézett neki egy életjáradékot a helyi Önkormányzatnál is, tehát van jövedelme élete végéig.

És a kellemetlen része...nagybátyám most is nagyon sokat tartózkodik a mama birtokán, házában. Ha -Ne adja az Isten!- túléli a mamát, és beköltözik oda, mit tudunk tenni ellene? Mert hiába van a nevén egy ház, azt el fogja adni, amint a mama esetleges halálával megszűnik a most még védő haszonélvezet.

Köszönöm a segítséget, és a véleményeket előre is, ha jár valaki hasonló cipőben, ossza meg velem.