Vállalkozás utáni gyerektartás

gabri3333 # 2009.09.24. 05:47

Tisztelt Fórumozók,

Szeretnék segítséget kapni olyan ügyben, hogy egy ca. 7-8 millió forintos bruttó árbevételű cég után mennyi gyerektartást ítélhet meg a bíróság, illetve válás esetén a feléségemnek mennyi jár a cégből? Ez egy kis bt. egyedül csinálom, vagyonának könyvértéke 300e ft.

Segítséget előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.24. 07:24

Nem a céget kötelezik gyerektartás fizetésére, hanem téged. A gyerektartás mértékét első sorban a gyermek szükségletei határozzák meg, és csak másodlagosan a kötelezett jövedelme.
Ha a betéti társaságot a házassági vagyonközösség alatt hoztátok létre, akkor közös vagyon 1/2-1/2 arányban. (Megjegyzem, a bété olyan társasági forma, amelyet nem lehet "egyedül csinálni"; legalább egy beltag és egy kültag kell hozzá.)

gabri3333 # 2009.09.24. 12:10

Tisztelt Kovács Béla Úr,

Kérdésem a következő lenne: Mivel a válásunk folyamatban van feleségem nem engedi, hogy lássam a gyerekeimet, csak a bírósági döntés után. Ezt megteheti-e, vagy mit csináljak?

Várom válaszát.

ObudaFan # 2009.09.24. 12:28

Nem teheti meg. Ideiglenes intézkedést kell kérni a bíróságtól.

gabri3333 # 2009.09.24. 12:44

Köszönöm a választ. Én egy vállalat alkalmazottja vagyok főállásban, és mellette van egy bt. amiben beltagként egyedül dolgozom. A két gyerek után fizetem a 20-20% gyerektartást, de a feleségem a vállalkozás után is kér havi 70eft-ot, továbbá 3millió forintot a bt. 1/2 részéjért. Bruttó árbevétel ca. 7-8millió forint/év, cég vagyonának könyv szerinti értéke kb.300eft. Nincs se ingatlan se gépkocsi sem nagyobb értékű berendezése a vállalkozásnak. Ezt, hogy állapítják meg, jogos a követelés?

Várom válaszukat.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.24. 13:07

Ha jövedelmed (szervusz, azt hiszem, én vagyok az idősebb), tehát ha jövedelmed van a társaságból, akkor jogos az anyának az az igénye, hogy azt is svegyék figyelembe a gyerektartás megállapításakor.
Mint mondtam, ha a házassági életközösség fenállása alatt alapítottátok, akkor a bt közös vagyon. Hogy mennyi az értéke, az végső soron szakértői kérdés. Annyi biztos, hogy az éves bevételnek vagy a tárgyi eszközök könyv szerinti értékének nem sok köze van a cég valódi értékéhez. Akkor már inkább a saját tőke, de az is jelentősen eltérhet a valóságos értéktől.

Megjegyzem: szerintem te tudod a legjobban, mennyit ér a cég 1/2-e. Már hogy neked mennyit ér.

gabri3333 # 2009.09.24. 13:12

A cég alapító tőkéje 30eft. Ez a 3millió forint szerintem nem reális, túl magas. A szakértő mi alapján dönti el, hogy egy cég mennyit ér?

kisokos # 2009.09.24. 13:14

gabri,

Elvileg egyéb jövedelem, pl. vállalkozásból származó, alapvetően csak akkor vonható be a tdíj fizetésbe, ha az egyéb, személyi jellegű juttatásokból fizetendő tdíj nem elégséges a gyermek szükségleteire. (Hogy mi elégséges, azt a bíróság dönti el).

A közös tulajdonú bt. értékét felkért szakértő dönti el. Az biztos, hogy nemcsak a vagyon nagysága számít, de a bt. jövedelemtermelő képessége is. Azért az árbevételt ne keverjük a nyereséggel, vagy nulla költséggel működik a bt?

A többi alku v. bírósági döntés kérdése. Alkudjatok meg egy neked is elfogadható összegben a bt-ért, neked is elfogadható fizetési feltételek mellet, és egy havi fix tdíjat. Utána meg rajtad múlik, hogy annak mekkora részét fizeted a fizetésedből, és mekkorát a vállalkozás eredményéből.

gabri3333 # 2009.09.24. 13:24

Kisokos köszönöm a választ,

Természetesen a vállalkozás nem nulla költséggel működik, a nyereség nem több mint 1m. forint. A 3millió jogos követelés? Ha valaki azt mondaná, hogy ad 6 milliót a cégemért holnap vihetné. Ha nem tudunk megegyezni mi történik? Még nagyon a válás elején vagyunk.

Várom válaszotok.

kisokos # 2009.09.24. 13:57

Ha nem tudunk megegyezni mi történik?
Tényállásos válás (értsd nem megegyezéses) + vagyonmegosztási per lesz. Kb. 2 év pereskedés annak minden stresszével és költségével.

nandy # 2009.09.24. 14:03

Ha a nyereség egy részére is igényt tart, akkor azt általában osztalék címén vehetné fel (feltéve, hogy ő a másik tag), ami adófizetési kötelezettséget von maga után. Ráadásul az osztalékfizetésnek vannak korlátai...
Ha nem is tulajdonos, akkor más a helyzet. A nyereség, ha nem veszitek ki osztalékként, akkor a saját tőke értékét növeli. Ha kiveszitek, akkor nálad jövedelem lesz.

gabri3333 # 2009.09.25. 05:32

Feleségem nem tulajdonos a vállalkozásban és egy "fűszálat" sem mozdított meg benne. Mit csináljak a havi ca60eFt gyerektartáson (20-20%fizetésemből)felül még fizessem a követelt 70eft-ot is havonta? Fizessem ki a 3m forintot a vállalkozásért? Ez irreálisan magas összeg, sajnos egyenlőre nem jutunk kompromisszumra.

nandy # 2009.09.25. 06:57

Azért a figyelmedbe ajánlanám kbs. korábbi mondatát:

A gyerektartás mértékét első sorban a gyermek szükségletei határozzák meg, és csak másodlagosan a kötelezett jövedelme.

Kérni mindent lehet, kérdés, hogy a bíróság mit ítél meg.

kisokos # 2009.09.25. 07:05

gabri,

1. fizesd a munkajövedelmed 20-20%-t tdíjként. 30-30e Ft általánosságban véve nem tisztességtelen ajánlat. Persze nem tudom, hogyan éltetek a válás előtt...
Bízz benne, hogy a bíró úgy ítéli meg, hogy egyéb jövedelem bevonása nem szükséges, a jöv. 20-20%-a elegendő a gyermekek szükségleteire.

2. Vagy egyezz meg vhol a 30-30e és a feleséged által követelt havi 65-65e (30 + 70e fele) között.

3. Ha szerintük az üzletrész fele 3 milliót ér, akkor váltsák magukhoz ennyiért. Ha erre nem hajlandők, akkor, vagy kezdjetek értelmesen beszélni az árról, vagy indítsanak vagyonmegosztási pert. Emlékeztesd őket arra, hogy a bt. jövedelemtermelő képességének nagy részét a te személyes közreműködésed adja, márpedig te bármikor sorsára hagyhatod a Bt-t és alapíthatsz új céget, amely már nem része a vagyonközösségnek. Ekkor a régi Bt.-ben nem keletkezik több bevétel és mire a vagyonmegosztási per során a szakértő felbecsüli az értéket, addigra már töredékét fogja érni a jelenleginek. Eközben 2 év alatt perköltség címén az így várható összeg többszörösét fogják elkölteni. (igaz, te is)

gabri3333 # 2009.09.28. 05:06

Jó reggelt,

Pénteken megkaptam a bíróságtól a keresetet és az idézést. Feleségem követel 50-50eft gyerektartást, valamint 30eft házastársi tartásdíjat. Az 50eft tdíj a havi 150nettó jövedelmem és általuk állított 100eft vállalkozásból származó jövedelmem után kérik. A 30eft-ot pedig azért mert feleségem munkaviszonya a közös gyermekekkel tekintettel szűnt meg. Ami nem igaz. Mit csináljak, fizessek neki, mert minden nap kapok egy "kedves"e-mailt, hogy várja a pénzt.......(fizetésem 20-20%-át el is utaltam) A házastársi tartásdíj követelés jogos? Ez micsoda?

kisokos # 2009.09.28. 07:10

gabri,

ez egy alkufolyamat, amelyben mindenki megpróbál Ádámtól és Évától indítani, hogy majd az alku végén legalább a felét megkapja. Mint az isztambuli bazárban... :-))

Házastársi tartásra az jogodult, aki önhibáján kívül került olyan helyzetbe, hogy magát eltartani nem tudja. Tehát nincs keresete, belátható időn belül nem is lesz, és ez nem rajta múlt. Neked kell tudnond, hogy mi a helyzet. Ha nem ez, akkor valószínűleg nem jogosult házastársi tartásra.

Ha igen, akkor is megelőzi a gyermektartásdíj és erre is érvényes, hogy az összes tartás max. a kötelezett jövedelmének 50%-ig érvényesíthető. Így a gyerekeknek fizetett 20-20% mellett ez max 10% lehet.

Fontos lenne ügyvédet találnod és ebben a folyamatban nem egyedül alkudoznod csak a fórum tanácsaira alapozva, mert ha nem vagy elég felkészült, akkor előbb-utóbb behúznak a csőbe.

ObudaFan # 2009.09.28. 09:29

A kiskorúság ideje alatti bukdácsolásokat a bírói gyakorlat nem tekinti önhibának.