válás-vagyonmegosztás

Kincs # 2004.06.10. 15:17

Szia Mary!:)
Én csak egy kérdésedre tudok válaszolni: a gyermekek nevén lévő ingatlan nem vonható be a bontóperbe. Semmi köze hozzá! EGyébként meg gyámhivatali hozzájárulás nélkül el sem adható. Az elidegenítéshez való hozzájárulást pedig majd annak a szülőnek kell kezdeményeznie a gyámhivatalnál (kérnie), akinél a bíróság elhelyezte a gyermekeket, azaz aki ténylegesen gyakorolja majd a szülői felügyeleti jogokat, mivel: ő lesz a tényleges vagyonkezelője a gyermekeknek.
üdv: Kincs:-)

Mary # 2004.06.10. 08:11

15 év házasság után elszeretnék válni a férjemtől, mert nem bírom a lelki terrort tovább. Sajnos egyenlőre a közös lakásban kell együtt laknunk,mivel nincs lehetőségünk külön költözni. Van két gyermekünk kiskorúak, 14 és 11 évesek. A közös vagyonunk: 61 m2-es lakótelepi öröklakás, egy 20 m2-es garázs (mely a férjem nevén van, de a házasságunk alatt vásároltuk), azonkívül van két autónk, egy az ő egy pedig az én nevemen. A gyerekek nevén is van egy ingatlan, az anyósom és apósom pedig azon az ingatlanon holtig tartó haszonélvező. Kérdésem, hogy igazságosan, hogyan lehet megosztani a közös vagyonunkat. Bele kell-e vonni a bontóperbe a gyerekek nevén lévő ingatlant, vagy azt nem vehetik már le a gyerekeim nevéről?
Hogyan indítsam el a válást, mit kell a keresetbe beleírni.
Válaszát előre is köszönöm! Az sztszt@freemail címre kérném.

ZFKATA # 2004.04.23. 11:40

Nem vagyok szakértő, csak szenvedő alany, de a családjogi törvény szerint a házasság alatt örökölt vagyon és az örökség értékén szerzett vagyon az örökös különvagyonába tartozik, (ha nem rendelkezett erről másképp pl. vagyonközösséget alapító szerződésben,) így azon nem lehet osztozkodni.

lázálom # 2004.04.23. 08:59

Válófélben vagyok, de már szeretnék a jövőre gondolni.
Házasság alatt a feleség örököl ingatlant, ingóságot, pénzt, és az ingatlant csak a feleség nevére veszik. Váláskor hogyan osztozkodnak?
Köszönöm.

lázálom # 2004.04.23. 08:51

Házasságkötés előtt páromnak volt egy lakása, 100 %-osan az ő nevén. Oda 2 bőrönddel költöztem be. Nekem nem volt részem semmilyen ingatlanban. Házasságkötés után sem változtak a tulajdoni viszonyok, közösen szerzett ingatlan sincs. Váláskor mit osztunk el és milyen részben? Számít-e a nem_életvitelszerűen töltött idő? (Nincs házassági szerződés)
Nekem egyébiránt nincs szükségem a lakására, de olyan rossz indulatú pletykákat hallottam, hogyha nem adom be a válókeresetet, akkor férjem „szív”, mert idővel a jog enged nekem is részarányt az ő lakásából, és éppen erre játszok.
Úgy hallottam, hogy ilyen esetben akárhány évet is élünk együtt életvitelszerűen, a házasság előtt szerzett 100% tulajdonból semmit nem kap a másik váláskor.
Igaz ez?
Köszönöm

Zoltán György # 2004.04.16. 13:48

A tulajdoni lapra be van-e jegyezve a végrehajtás?
Egyébbiránt, mindenképp bejegyzik a nevedre, de ha már végrehajtás alatt van, akkor végrehajtási kifogással (nem az adós tényleges vagyona), kihúzható a végrehajtás alól.
A végrehajtó nem tájékoztatott?
Mielőbb rendezd a hivatalos iratokat!
Egész pontosan:
"BH1998. 200.
Ha az adós a végrehajtási záradékkal ellátott okirattal elrendelt végrehajtás során vitatja, hogy a végrehajtani kívánt követelés érvényesen jött volna létre - feltéve, hogy a törvény szerinti eljárás keretében nincs lehetőség a végrehajtás megszüntetésére vagy korlátozására - a végrehajtás megszüntetése (korlátozása) iránt pert indíthat. A végrehajtás-megszüntetési perre az a bíróság illetékes, amely a végrehajtási eljárást elrendelte [1994. évi LIII. tv. (Vht.) 10. §, 211. § (2) bek., 212. § (1) bek., Pp. 366. §, 369. § a) pont, 367. §]."

ZFKATA # 2004.04.16. 11:49

Köszönöm az eddigi üzeneteket, a kérdés tényleg csak ennyi: vissza írják-e a nevemre, ha az adósság ügye már a végrehajtónál van.

Zoltán György # 2004.04.16. 10:24

Irasd vissza a nevedre!
Ennyi!
Utána pedig a gyerekekre!
A vállalkozás ezek szerint BT. volt?

ZFKATA # 2004.04.16. 05:15

Azt hiszem, kicsit félreérthetően írtam. A jelzálogkölcsön törlesztése rendben van, havonta fizeti a férjem, de a tönkrement vállalkozásából vannak alvállalkozók felé kifizetetlen számlái, amit azok a házon akarnak behajtani. Én vissza szeretném vonni, érvényteleníteni a vagyonmegosztási szerződést az életközösség megszűnésére való tekintettel. A jerlzálog bankja ebbe belemenne, mivel bizonyítható, hogy képviselőjük többször is mulasztást követett el, kérdés az, hogy a végrehajtás miatt megtagadhatják-e ezt tőlem.

Zoltán György # 2004.04.15. 21:50

Keress valami fedelet, de gyorsan!
Ha nem irattátok volna közös névre (nem muszáj), csak fedezetként szolgált volna, akkor is elviszik!!!
Inkább a gyerekekre kellett volna iratni!
Csak és kizárólag a férjeddel tudnád rendezni, ha akarná!

"A hetedik érzék soha sem téved,
MINDENKI ÁTVER, ilyen az élet!"

Ez a versrészlet idevág!

ZFKATA # 2004.04.15. 09:08

Férjem 2002 őszén indítványozta, hogy vegyünk fel az én (közösen lakott) házamra kedvezményes felújítási jelzálogkölcsönt. Az igénylés beadása után egy hónappal, amikor már egy csomó költségünk volt a kölcsön miatt, kiderült, hogy csak akkor kapjuk meg a kölcsönt, ha a férjem is a ház tulajdonosa lesz. Ezért a házra házastársi vagyonközösséget alapítottunk. A bejegyzés és a kölcsön felvétele után néhány héttel a férjem egy szó nélkül elköltözött-vagyis nem járt haza éjszakára, csak időnként az ott hagyott holmijáért és elolvasni az e-mailjeit, azzal az indoklással, hogy az irodájában dolgozik. A kölcsön összegét befektette a vállalkozásába, ami fizetésképtelen lett, és tartozását a házra írta a végrehajtó. Férjem állítja, hogy nem hagyott el minket (3 és 6 évesek a gyerekek), de én el akarok válni tőle. Válás esetén visszakaphatom-e a házamat a férjem akarata ellenére, árverés ellen tiltakozhatok-e azzal, hogy a végrehajtó jelentkezésekor már különéltünk a férjemmel, (máig nem tudom, hol lakik), és a ház tulajdonjoga vitatott?