Szia Mary!:)
Én csak egy kérdésedre tudok válaszolni: a gyermekek nevén lévő ingatlan nem vonható be a bontóperbe. Semmi köze hozzá! EGyébként meg gyámhivatali hozzájárulás nélkül el sem adható. Az elidegenítéshez való hozzájárulást pedig majd annak a szülőnek kell kezdeményeznie a gyámhivatalnál (kérnie), akinél a bíróság elhelyezte a gyermekeket, azaz aki ténylegesen gyakorolja majd a szülői felügyeleti jogokat, mivel: ő lesz a tényleges vagyonkezelője a gyermekeknek.
üdv: Kincs:-)
válás-vagyonmegosztás
15 év házasság után elszeretnék válni a férjemtől, mert nem bírom a lelki terrort tovább. Sajnos egyenlőre a közös lakásban kell együtt laknunk,mivel nincs lehetőségünk külön költözni. Van két gyermekünk kiskorúak, 14 és 11 évesek. A közös vagyonunk: 61 m2-es lakótelepi öröklakás, egy 20 m2-es garázs (mely a férjem nevén van, de a házasságunk alatt vásároltuk), azonkívül van két autónk, egy az ő egy pedig az én nevemen. A gyerekek nevén is van egy ingatlan, az anyósom és apósom pedig azon az ingatlanon holtig tartó haszonélvező. Kérdésem, hogy igazságosan, hogyan lehet megosztani a közös vagyonunkat. Bele kell-e vonni a bontóperbe a gyerekek nevén lévő ingatlant, vagy azt nem vehetik már le a gyerekeim nevéről?
Hogyan indítsam el a válást, mit kell a keresetbe beleírni.
Válaszát előre is köszönöm! Az sztszt@freemail címre kérném.
Nem vagyok szakértő, csak szenvedő alany, de a családjogi törvény szerint a házasság alatt örökölt vagyon és az örökség értékén szerzett vagyon az örökös különvagyonába tartozik, (ha nem rendelkezett erről másképp pl. vagyonközösséget alapító szerződésben,) így azon nem lehet osztozkodni.
Válófélben vagyok, de már szeretnék a jövőre gondolni.
Házasság alatt a feleség örököl ingatlant, ingóságot, pénzt, és az ingatlant csak a feleség nevére veszik. Váláskor hogyan osztozkodnak?
Köszönöm.
Házasságkötés előtt páromnak volt egy lakása, 100 %-osan az ő nevén. Oda 2 bőrönddel költöztem be. Nekem nem volt részem semmilyen ingatlanban. Házasságkötés után sem változtak a tulajdoni viszonyok, közösen szerzett ingatlan sincs. Váláskor mit osztunk el és milyen részben? Számít-e a nem_életvitelszerűen töltött idő? (Nincs házassági szerződés)
Nekem egyébiránt nincs szükségem a lakására, de olyan rossz indulatú pletykákat hallottam, hogyha nem adom be a válókeresetet, akkor férjem „szív”, mert idővel a jog enged nekem is részarányt az ő lakásából, és éppen erre játszok.
Úgy hallottam, hogy ilyen esetben akárhány évet is élünk együtt életvitelszerűen, a házasság előtt szerzett 100% tulajdonból semmit nem kap a másik váláskor.
Igaz ez?
Köszönöm
A tulajdoni lapra be van-e jegyezve a végrehajtás?
Egyébbiránt, mindenképp bejegyzik a nevedre, de ha már végrehajtás alatt van, akkor végrehajtási kifogással (nem az adós tényleges vagyona), kihúzható a végrehajtás alól.
A végrehajtó nem tájékoztatott?
Mielőbb rendezd a hivatalos iratokat!
Egész pontosan:
"BH1998. 200.
Ha az adós a végrehajtási záradékkal ellátott okirattal elrendelt végrehajtás során vitatja, hogy a végrehajtani kívánt követelés érvényesen jött volna létre - feltéve, hogy a törvény szerinti eljárás keretében nincs lehetőség a végrehajtás megszüntetésére vagy korlátozására - a végrehajtás megszüntetése (korlátozása) iránt pert indíthat. A végrehajtás-megszüntetési perre az a bíróság illetékes, amely a végrehajtási eljárást elrendelte [1994. évi LIII. tv. (Vht.) 10. §, 211. § (2) bek., 212. § (1) bek., Pp. 366. §, 369. § a) pont, 367. §]."
Köszönöm az eddigi üzeneteket, a kérdés tényleg csak ennyi: vissza írják-e a nevemre, ha az adósság ügye már a végrehajtónál van.
Irasd vissza a nevedre!
Ennyi!
Utána pedig a gyerekekre!
A vállalkozás ezek szerint BT. volt?
Azt hiszem, kicsit félreérthetően írtam. A jelzálogkölcsön törlesztése rendben van, havonta fizeti a férjem, de a tönkrement vállalkozásából vannak alvállalkozók felé kifizetetlen számlái, amit azok a házon akarnak behajtani. Én vissza szeretném vonni, érvényteleníteni a vagyonmegosztási szerződést az életközösség megszűnésére való tekintettel. A jerlzálog bankja ebbe belemenne, mivel bizonyítható, hogy képviselőjük többször is mulasztást követett el, kérdés az, hogy a végrehajtás miatt megtagadhatják-e ezt tőlem.
Keress valami fedelet, de gyorsan!
Ha nem irattátok volna közös névre (nem muszáj), csak fedezetként szolgált volna, akkor is elviszik!!!
Inkább a gyerekekre kellett volna iratni!
Csak és kizárólag a férjeddel tudnád rendezni, ha akarná!
"A hetedik érzék soha sem téved,
MINDENKI ÁTVER, ilyen az élet!"
Ez a versrészlet idevág!
Férjem 2002 őszén indítványozta, hogy vegyünk fel az én (közösen lakott) házamra kedvezményes felújítási jelzálogkölcsönt. Az igénylés beadása után egy hónappal, amikor már egy csomó költségünk volt a kölcsön miatt, kiderült, hogy csak akkor kapjuk meg a kölcsönt, ha a férjem is a ház tulajdonosa lesz. Ezért a házra házastársi vagyonközösséget alapítottunk. A bejegyzés és a kölcsön felvétele után néhány héttel a férjem egy szó nélkül elköltözött-vagyis nem járt haza éjszakára, csak időnként az ott hagyott holmijáért és elolvasni az e-mailjeit, azzal az indoklással, hogy az irodájában dolgozik. A kölcsön összegét befektette a vállalkozásába, ami fizetésképtelen lett, és tartozását a házra írta a végrehajtó. Férjem állítja, hogy nem hagyott el minket (3 és 6 évesek a gyerekek), de én el akarok válni tőle. Válás esetén visszakaphatom-e a házamat a férjem akarata ellenére, árverés ellen tiltakozhatok-e azzal, hogy a végrehajtó jelentkezésekor már különéltünk a férjemmel, (máig nem tudom, hol lakik), és a ház tulajdonjoga vitatott?

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02