Hagyatéki költség illetve temetési költség


Psychoka # 2016.11.09. 18:06

szép estét!

A következő helyzetben találtuk magunkat. Adott volt egy gonosz nagymama, aki 17 évesen kitette anyukámat, amikor teherbe esett, viszonyuk itt megromlott és az évek múltán sem javul (pláne amikor a saját lánya ellen ment tanúskodni a gyermekelhelyezési perben a válásuknál). A mamám meghalt pár napja (nem nagyon tartottuk vele a kapcsolatot) és megjelent a nagybátyám a színen, aki közölte anyukámmal, hogy a temetés költségeit neki kell állni, mert ő nem tudja (mindenét elherdálta). Azt tudni kell, hogy amikor a mamám megszorult és elvesztette a házát anyukám fogadta be évekre magához, annak ellenére, hogy nem volt köztük rózsás a viszony. A nagybátyámnak meg többször nagy összegeket adományozott, többek közt a saját temetési költségének fedezésére. Legutóbb több mint 2 millió forintot adott neki, mondván h a felét adja oda anyunak (idős korára már megbánta a korábbi genyóságát gondolom és így akart kompenzálni). Ehhez képest anyukámnak csak egy töredék részt adott, mert szerinte nem érdemli meg és anya részét a lányának adta. Eltűntek továbbá a mama aranyékszerei és a betegség alatt kb az összes félretett pénzét elszórta (az ő számlájára ment a mama nyugdíja és minden egyebe, így hozzáférése volt a mama pénzéhez)
A megromlott viszony miatt anyukám semmilyen formában nem szeretne részt vállalni a temetésből, pláne, hogy a nagybátyám közölte el se jöjjön, csak fizesse ki a felét.
A kérdés: van-e bármi mód arra, hogy anyukám mentesüljön a temetési költségekhez való hozzájárulás alól? (aminek a költségét ugye a nagymamám többször a nagybátyám rendelkezésére bocsátotta, csak ő másra költötte) ha visszautasítja az örökséget (bár kétlem, hogy maradt volna utána bármi örökölni való a ruháin kívül, se ingatlan, se vagyon) vagy közli a hagyatékátadó végzésnél hogy mennyi pénzt kapott már a nagybátyám méltányolják majd a helyzetet? anyukám nyugdíjas, valószínűleg a megélhetését is veszélyeztetné a temetési költség megfizetése

köszönöm a válaszokat!

zoltan.kse # 2016.09.21. 20:04

Dr.Attika!
Köszönöm a választ!

groszfater@gmail.com # 2016.09.21. 04:10
Bea1 # 2016.09.21. 02:08

Ha felújították az ingatlant, és ezt bizonyítani tudja, az azért nem rossz!

Ha gondozta az édesanyát, ami miatt nem tudott elmenni dolgozni, akkor szokták a gondozásit fizetni.

Ezenkívűl... hol laktak, illetve ki fizette a rezsit ott, ahol laktak? Ha jól értem, a mamánál.

Általában ezt a gondozott nyugdíjából szokták megoldani.

Elvesztette az édesanyját, lehet, a testvéreit nem kellene.

Vagy a mama gondozása alatt jelezték a testvéreknek, hogy most más következik a gondozásban?

Vagy azt, hogy aki nem gondozza, az ne is számítson a köteles részre?

"akkor mi is megkapjúk a részünket, a nagy semmiért"

Az anya-gyermek kapcsolat nem nagy semmi!

A korházakban 12-24-36, de akár 48 órás műszakban magatehetetlen emberekkel foglalkozó nővérke éhbért kap, fizeti a saját albérletét, saját rezsijét, saját kajáját, és egyik ápoltjától sem örököl semmit sem.

Ezzel nem az áldozatos munkájukat akarom leminősíteni, mert teljesen igaza lenne, és jogos, amiket ír... csak nem utólag!

Utólag csak a keserű harag az, ami maradhat, azzal meg ne foglalkozzon, feltéve ha pénzért tud új testvéreket venni.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.20. 22:33

Igen sok lehetőség van arra, hogy valaki ellenszolgáltatást nyújtson a saját ápolásáért, gondozásáért cserébe. Ha valaki ellenszolgáltatást szeretne kapni valaki ápolásáért, gondozásáért, akkor a gondozottal kötött szerződés alapján erre számos lehetősége van.
De ha a felek ezen számos lehetőségből egyikkel sem élnek, akkor a jogalkalmazó okkal következtet arra, hogy ingyenesnek tekintették a szolgáltatást. Különösen ha hosszú idejű volt a jogviszony.

Nlaci # 2016.09.20. 21:06

Kedves Kovács Béla Sándor. A kérdésemre adott válaszod azért egy kicsit meglepett . Gondolom én, hogy te mint jogász, a birói gyakorlatot mondod el, de nekem és páromnak az a véleménye, hogy akkor annak a birónak, aki igy dönt,fogalma sincs arról, hogy mit jelent napi 12 órában egy magatehetetlen embert ápolni és róla gondoskodni. A párom azt mondja, ha mi nem jövünk ide az édesanyámat gondozni, akkor mi is megkapjúk a részünket, a nagy semmiért. Sőt, hogy tovább menjek még hamarabb, mert előbb elhunyt volna a mamika. Na ha jog ezt preferálja, akkor szomorúbb lettem. Bocsi, hogy ez a véleményünk és tudom, hogy válaszodnak megint nem fogok örülni.

Dr.Attika # 2016.09.20. 15:57

Tisztelt zoltán.kse! Az örökös már az örökhagyó halálakor rendelkezhet az ingatlannal. El is adhatja. Ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonos lesz. Az más kérdés, hogy a vevő ebben bízik-e, mert az ingatlan-nyilvántartás ezt a jogi tényt még nem tartalmazza.

Nlaci # 2016.09.20. 14:49

Igen, bocsi tartást írtál. De a tartás és a teljes gondozás között is "vékony" a külöbség. A tartás az azt jelenti, hogy anyagilag is támogattam?

zoltan.kse # 2016.09.20. 14:21

Tisztelt Fórumozók!

Szeretném megkérdezni,hogy az örökölt ingatlant mikortól lehet eladni.Hagyatéki tárgyalás még nem volt, de már érdeklődnének az ingatlan felől.
Válaszukat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.20. 13:16

Hát a "vékony hivatkozás" éppenséggel köznyelven, hova tovább konyhanyelven van.

Nem gondozást írtam egyébként, hanem tartást. Ha csak gondozás volt, akkor szerintem eleve felejtős az ügy.

Nlaci # 2016.09.20. 13:01

Tisztelt Kovács Béla Sándor. Először is köszönöm a válaszod. Picit hétköznapi nyelven, mi is az a vékony hivatkozás? Szerinted egy jó ügyvéddel a 10 éves gondozásért milyen összeget lehetne érvényesiteni?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.20. 12:25

Én kifizetni ekkora összeget nem tudok.
Arra nem is vagy köteles. De valószínű, hogy ők sem kötelesek bármit is adni neked az ápolásért, gondozásért.
Egy vékony hivatkozásod lehet: ha az örökhagyót több, egy sorban tartásra köteles örököse közül csak az egyik tartotta, és ezt halálesetre szóló juttatás reményében tette, akkor a tartásnak a többiekre eső értékét hagyatéki hitelezői igényként érvényesítheti.

Nlaci # 2016.09.20. 11:37

Tisztelt Forumozók. 10 éve a feleségemmel ápoltuk, gondoztuk az Alzheimer-kóros édesanyámat. Az utólsó 3 évben szinte 24 órás ügyeletben. Bennünket még úgy ahogy megismert , de a két testvéremet , akik ritkán jöttek(az egyik kb havonta, a másik kb fél évente) már nem is ismerte meg. Tolószékkel mozgattuk ,de mindent nagy szeretettel. Mindenki azt mondja példaértékü , amit mi csináltuk. Az erkölcsi elismeréssel nincs is baj. A baj ott van, hogy édesanyám elhúnyt és hárman örököljük a részét. Beszéltem a testvéreim, hogy a feleségem nem tudott elmenni dolgozni, mert a mamát kellett gondozni, ezért mondjanak le az örökség valamennyi részéről és az legyen az ő elismerésre. Persze ők nem csináltak semmit, de a pénz az mind kell nekik. Mi itt felújítottuk szinte mindent. Én kifizetni ekkora összeget nem tudok. Az anyukám, ha nem ilyen beteg, akkor biztos hagyott volna a feleségemre is, mert nagyon szerette. Tudunk valamit tenni azért, hogy ők anyagilag is elismerjék a munkánkat? Még nem volt hagyatéki tárgyalás. Előre is köszönöm a szakértői véleményeket.

ObudaFan # 2015.10.23. 07:22

Zsani71

Az új szabályok szerint ha nem telt el az öröklési szerződés megkötésétől 3 év, kötelesrész jár nektek. Ha nem adja ki neked az örökös, perben érvényesítheted.
A közjegyzői díjat az örökös fizeti.
Az élettárs halála után az ő örökösei örökölnek, nem ti.

Zsani71 # 2015.10.21. 20:38

Tisztelt Fórumozok,

Édesapán júniusban meghalt, Alzheimer-kórban, tehát már évek óta nem volt tiszta a tudata. Az élettársa ápolta. Halála előtt - április 23.-án - Örökösödési szerződést írattak vele alá - én nem hiszem, hogy Ő tudta, hogy mit ír alá - amiban az élettársa fia örökölte az autót, igó és ingatlan vagyonát / nem tudjuk, hogy ez milyen tétel/.

A hagyatéki tárgyaláson nem jelentünk meg a bátyámmal, mivel úgy tudtuk, hogy mindent az élettárs fia fog örökölni.

A mai nap kaptam egy levelet amelyben értesítettek arról, hogy júliusban elhunyt az örökös -élettárs fia - és mi fizessük ki a 66 ezer forint közjegyzői díjat.
Kérdésem, hogy ezt a díjat mindenképpen nekünk kell kifizetni, amikor mi ki lettünk zárva az örökségből és semmit nem örököltünk, még a köteles részt sem. Ebben az esetben miért nem az örökös családja fizeti ezt az összeget? Örökös halála esetén lehetünk mi az igazi törvényes örökösök édesapánk után? /Szüleink elváltak/
Előre is köszönöm a választ!

Kocka80 # 2015.10.08. 05:50

Kedves Fórumozók,

Édesapám a héten halálozott el és a temetésével kapcsolatosan érdeklődnék.
2 nővérem van, de egyikünk sem tartotta vele a kapcsolatot, mert alkoholista volt és mikor én 12 voltam, elváltak a szüleim.
A lakást, ami a nevén volt, eladta a hugának, hogy mi ne örököljünk semmit (ezt Ő mondta személyesen).
Most, hogy meghalt, jelentkezett a nagynénénk, hogy mivel mi vagyunk az egyenesági örökösök, nekünk kell a temetést fizetni.
Kérdés, hogy milyen örökös vagyok, ha semmi nem volt a nevén? És valóban így van?
Mert gyakorlatilag kisemmiztek és még a temetést is ki kell fizetnünk.

Előre is köszönöm a választ.

Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.09.21. 20:26

Nemigen = nehézkesen, aligha, nehezen, jóformán nem.

Ez KBS szűkszavú hozzászólása alapján azt jelenti, hogy nagyjából szinte esélytelen. :)

Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.09.21. 20:20

Szerintem inkább arra gondolt, hogy erkölcsi kötelezettség lenne segíteni és erre nem alapozhat igényt (főleg úgy, hogy nincs végrendelet).

ObudaFan # 2015.09.21. 18:16

Attól függ. Ha komoly ápolást-gondozást nyújtottál neki, akkor igen.

nyugdíj ? # 2015.09.21. 07:02

Az mit takar, hogy nem igen? Mi az ami nem és mi az ami igen ?

nyugdíj ? # 2015.09.21. 07:01

Az mit takar, hogy nem igen? Mi az ami nem és mi az ami igen ?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.18. 16:35

Nemigen.

nyugdíj ? # 2015.09.18. 14:35

Tisztelt Fórumozók !
Ezúton szeretném a kérésemre választ megkapni, melyet előre is köszönök. Végintézkedés nélkül meghalt egy távoli rokonom, akinek közeli hozzátartozója nincs. Az örökösök, mintegy 50-en vagyunk. Kb. 6 millió Ft a vagyon. Élete utolsó 9 évét járókerettel élte, az ún. rokonok közül csak én voltam aki közeli kapcsolatot tartottam vele. A heti bevásárlás és szerettei sírjának gondozásán túl az ő meghallgatását igényelte. Nagyon köszönte valahányszor a fentieket megcsináltam, de ezekért juttatást nem kaptam tőle. Négyszemközti beszélgetések alkalmával mondta, hogy "úgy is a tiéd lesz mindenem. Nincs tudomásom arról, hogy ezt másnak is mondta volna. A néni hirtelen rosszul lett,műtötték és utána már nem is került ki a kómából, másfél nappal később meghalt. Én voltam a rokonok közül ekkor is az egyetlen aki mellette volt. A temetést én intéztem, az összes szolgáltatóval felvettem a kapcsolatot a rezsiköltség csökkentése érdekében.A néni ottmaradt állatait és a macskáit mai napig etetem, ellátom, a kertet gondozom.Felkutatta a mintegy 50 örököst, akik hozzáállásából azt veszem ki,- kettő kivételével - hogy ha örökölnek azt elfogadják, bármekkora összegről van szó. A sírhalmot temetés után 6 héttel, a helyben szokásoknak megfelelően rendbe raktam, a mai napig gondozom. A kérdésem: Nyujthatok-e be igényt a néni életében fent leírt tevékenységeim ellenszolgáltaásaiért az örökösök felé? (A hagyaték tárgyalása még nem volt meg) A másik: Az elhunyt sírját természetesen a továbbiakban is gondozni kell, ez is lehet örökösök felé anyagi igény? Köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.07. 13:43

Úgy lehet, az önkormányzati rendelet nem az örökösökre, hanem az eltemettetésre kötelezettekre terheli a temetési költségek megtérítését.

favorit # 2015.04.07. 12:44

T.Fórumszolgáltató.

Szeretnék választ kapni a "favorit" néven feltett kérdésemre, lehetséges v. ne várjak választ?
Köszönöm a lehetséges választ.