Hagyatéki költség illetve temetési költség


Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.27. 12:29

Tehát ha nem tudja bizonyítani ezt apám testvére,akkor lehetséges, hogy nem kell fizetnem semmit?
Fordítva: neked kell bizonyítanod, hogy apátok fizetett.

megkerestem egy ügyvédet is, de ő meg azt mondta, mondjak le a vagyonról..
Keress meg egy másikat is. (Lehet, hogy már nem is tudod a hagyatékot visszautasítani.)

Árvácska17 # 2015.01.28. 20:04

Kedves Fórumozók!

Nagymamám után -aki nem rég hunyt el- hamarosan hagyatéki tárgyalás lesz.

Az egyik gyermeke lett a gyámja (betegsége kezdetén) mert évek óta tartó betegsége miatt önellátásra képtelen volt, így gondozni, ápolni kellett. (alzheimer)

A gyám, hagyatéki terhet fog benyújtani az örökösök felé, amely kb. 10 évnyi ápolási és egyéb díjat fog tartalmazni, melyet ki kell fizetni a nagymamám után öröklésre kerülő ingatlan eladási árából.

Mi, örökösök viszont szeretnénk látni az összes kiadást, ápolási díjat, melyet -elvileg- elszámolt a gyámhivatal felé és melyet hagyatéki teher címén fog követelni tőlünk (ennek összege milliókra rúg).

De viszont ezeket az elszámolásokat, számlákat és minden kiadásról szóló dokumentumokat nem akarja kiadni a kezéből, mert mi át szeretnénk egy ügyvéddel nézetni. De nem adja ki a kezéből, át nem nézhetjük, hogy mire milyen összeget számolt fel, pedig szerintem csak tudhatnánk, hogy mire fizetünk.

Kérdésem az lenne, hogy ezt megteheti e, hogy nem mutatja meg ezeket az elszámolásokat? Csak a hagyatéki tárgyaláson szembesülhetünk velük? Mert ott átnézni nem lesz idő és ott mondani kell, hogy elfogadjuk e vagy sem.

Azt mondta, hogy ha hivatalos kikérőt viszünk neki bíróságtól, akkor kiadja, addig nem.

Úgy gondolom, ha lelkiismeretesen számolta a költségeket, akkor nyugodt szívvel adná oda, hogy mi is átnézhessük őket.

Mit tanácsoltok? Természetesen kifizetni szándékozunk a ránk eső részt, de csak miután átláttuk, hogy mit mire követel.

Mit tanácsoltok?

ObudaFan # 2015.01.28. 21:17

Ő nem köteles kiadni, ti meg addig nem vagytok kötelesek fizetni. Ha érvényesíteni szeretné, akor előbb-utóbb a teljes anyagba betekintést kell, hogy biztosítson, mert látatlanban a bíróság sem ítéli meg.

Árvácska17 # 2015.01.28. 21:28

Azt mondta, hogy mi hétvégén megnézhetjük, de ki nem adja a kezéből. Mi viszont ügyvéddel szeretnénk átnézetni, akkor ért ehhez. Ezt valamiért nem akarja. Itt nekem gyanús, hogy nem akarja hogy hivatalos emberrel átnézessük. Akkor valahol nem fog jól a ceruza....

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.29. 06:10

Igen csak kivételesen lehet az örökhagyó ápolására, gondozására hagyatéki hitelezői igényt alapozni. Pláne, ha a néhai gondnokság alatt állt, cselekvőképtelen volt.

Árvácska17 # 2015.01.30. 09:41

Az nagyon remek hír -főleg, hogy több helyről is ugyanez a visszajelzés, hogy saját magának nem számíthat fel díjat az ápolásért.

Több mint valószínű, hogy akkor -ha ezt nem engedi el- akkor nem fogadjuk el a hagyatéki terhet.

Viszont a bíróság nem fog neki kamatokat megítélni az ápolás idejére? Mert ezt is mondta , hogy jobb nem pereskedni, mert akkor kamatot is megítélnek és ki kell fizetnünk.

De az a helyzet, ha milliós tételről van szó, akkor csak érdemes futni a pénzünk után.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.30. 11:05

Ha nincs tartozás, akkor nincs kamat sem. Ha meg van tartozás, akkor ahhoz képest az évi 2-3%-os kamat már semmi.

dzsuz # 2015.02.06. 11:23

Tisztelt Fórumozók!

Egy közeli ismerősünk, akit gyakorlatilag családtagnak tekintettünk, közlekedési baleset áldozata lett. Saját kezűleg írt végrendeletében minden ingó és ingatlan vagyonát a jelenleg még kiskorú gyermekeimre hagyta.A rendőrség jelenleg vér szerinti rokonok felderítésével foglalkozik, de tudomásunk szerint ilyen nem létezik. Ettől függetlenül lehetséges, hogy találnak távoli rokont.Szeretnénk a temetését intézni, de minden személyes holmija a lakásában, vagy a rendőrségen van. Saját kulcsunk nincs a lakáshoz. Hogyan és kitől tudnánk a lakásába való bejutást, illetve a temetés intézéséhez feltétlenül szükséges papírok megszerzését kieszközölni?
Válaszukat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.06. 12:16

Milyen papírok kellenek a temetéshez?

(Hogy a rendőrség mit csinál az ügyben, azt én nem is értem.)

favorit # 2015.03.28. 17:12

Tisztelt Fórumozók.

A következő esettel kapcsolatos a kérdésem.
Az öröklés közjegyzői tortúráján túl vagyunk. Az örökös a Magyar Állam.Ezzel ellentétben a temetési költséget tőlünk követeli a megelőlegező Polgármesteri Hivatal közgyűlési határozattal, miszerint fellebbezésnek helye nincs. A fellebbezést már korábban arra hivatkozással hogy az örökség visszautasításra került megtettem. Megjegyzem a közjegyzői tárgyaláson mindkét esetben képviseltette magát a hivatali meghatalmazott, mint hagyatéki hitelező. Ismétlem a második tárgyaláson
hivatalosan rögzítette a jegyzőkönyvbe a közjegyző hogy az örökösök visszautasították az örökséget, a Magyar Állam az örökös.
Kérdésem: Miért kell nekem a Polgármesteri Hivatallal szemben Bírósági eljárást indítványozni./Szerintük erre van lehetőségem 30 napon belül./
Megjegyzem a telefonos megkeresésem a hivatalnál eddig nem járt eredménnyel.Szerintük a temetésre kötelezett a még élő két testvér a temetési tv. szerint.

favorit # 2015.04.07. 12:44

T.Fórumszolgáltató.

Szeretnék választ kapni a "favorit" néven feltett kérdésemre, lehetséges v. ne várjak választ?
Köszönöm a lehetséges választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.07. 13:43

Úgy lehet, az önkormányzati rendelet nem az örökösökre, hanem az eltemettetésre kötelezettekre terheli a temetési költségek megtérítését.

nyugdíj ? # 2015.09.18. 14:35

Tisztelt Fórumozók !
Ezúton szeretném a kérésemre választ megkapni, melyet előre is köszönök. Végintézkedés nélkül meghalt egy távoli rokonom, akinek közeli hozzátartozója nincs. Az örökösök, mintegy 50-en vagyunk. Kb. 6 millió Ft a vagyon. Élete utolsó 9 évét járókerettel élte, az ún. rokonok közül csak én voltam aki közeli kapcsolatot tartottam vele. A heti bevásárlás és szerettei sírjának gondozásán túl az ő meghallgatását igényelte. Nagyon köszönte valahányszor a fentieket megcsináltam, de ezekért juttatást nem kaptam tőle. Négyszemközti beszélgetések alkalmával mondta, hogy "úgy is a tiéd lesz mindenem. Nincs tudomásom arról, hogy ezt másnak is mondta volna. A néni hirtelen rosszul lett,műtötték és utána már nem is került ki a kómából, másfél nappal később meghalt. Én voltam a rokonok közül ekkor is az egyetlen aki mellette volt. A temetést én intéztem, az összes szolgáltatóval felvettem a kapcsolatot a rezsiköltség csökkentése érdekében.A néni ottmaradt állatait és a macskáit mai napig etetem, ellátom, a kertet gondozom.Felkutatta a mintegy 50 örököst, akik hozzáállásából azt veszem ki,- kettő kivételével - hogy ha örökölnek azt elfogadják, bármekkora összegről van szó. A sírhalmot temetés után 6 héttel, a helyben szokásoknak megfelelően rendbe raktam, a mai napig gondozom. A kérdésem: Nyujthatok-e be igényt a néni életében fent leírt tevékenységeim ellenszolgáltaásaiért az örökösök felé? (A hagyaték tárgyalása még nem volt meg) A másik: Az elhunyt sírját természetesen a továbbiakban is gondozni kell, ez is lehet örökösök felé anyagi igény? Köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.18. 16:35

Nemigen.

nyugdíj ? # 2015.09.21. 07:01

Az mit takar, hogy nem igen? Mi az ami nem és mi az ami igen ?

nyugdíj ? # 2015.09.21. 07:02

Az mit takar, hogy nem igen? Mi az ami nem és mi az ami igen ?

ObudaFan # 2015.09.21. 18:16

Attól függ. Ha komoly ápolást-gondozást nyújtottál neki, akkor igen.

Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.09.21. 20:20

Szerintem inkább arra gondolt, hogy erkölcsi kötelezettség lenne segíteni és erre nem alapozhat igényt (főleg úgy, hogy nincs végrendelet).

Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.09.21. 20:26

Nemigen = nehézkesen, aligha, nehezen, jóformán nem.

Ez KBS szűkszavú hozzászólása alapján azt jelenti, hogy nagyjából szinte esélytelen. :)

Kocka80 # 2015.10.08. 05:50

Kedves Fórumozók,

Édesapám a héten halálozott el és a temetésével kapcsolatosan érdeklődnék.
2 nővérem van, de egyikünk sem tartotta vele a kapcsolatot, mert alkoholista volt és mikor én 12 voltam, elváltak a szüleim.
A lakást, ami a nevén volt, eladta a hugának, hogy mi ne örököljünk semmit (ezt Ő mondta személyesen).
Most, hogy meghalt, jelentkezett a nagynénénk, hogy mivel mi vagyunk az egyenesági örökösök, nekünk kell a temetést fizetni.
Kérdés, hogy milyen örökös vagyok, ha semmi nem volt a nevén? És valóban így van?
Mert gyakorlatilag kisemmiztek és még a temetést is ki kell fizetnünk.

Előre is köszönöm a választ.

Zsani71 # 2015.10.21. 20:38

Tisztelt Fórumozok,

Édesapán júniusban meghalt, Alzheimer-kórban, tehát már évek óta nem volt tiszta a tudata. Az élettársa ápolta. Halála előtt - április 23.-án - Örökösödési szerződést írattak vele alá - én nem hiszem, hogy Ő tudta, hogy mit ír alá - amiban az élettársa fia örökölte az autót, igó és ingatlan vagyonát / nem tudjuk, hogy ez milyen tétel/.

A hagyatéki tárgyaláson nem jelentünk meg a bátyámmal, mivel úgy tudtuk, hogy mindent az élettárs fia fog örökölni.

A mai nap kaptam egy levelet amelyben értesítettek arról, hogy júliusban elhunyt az örökös -élettárs fia - és mi fizessük ki a 66 ezer forint közjegyzői díjat.
Kérdésem, hogy ezt a díjat mindenképpen nekünk kell kifizetni, amikor mi ki lettünk zárva az örökségből és semmit nem örököltünk, még a köteles részt sem. Ebben az esetben miért nem az örökös családja fizeti ezt az összeget? Örökös halála esetén lehetünk mi az igazi törvényes örökösök édesapánk után? /Szüleink elváltak/
Előre is köszönöm a választ!

ObudaFan # 2015.10.23. 07:22

Zsani71

Az új szabályok szerint ha nem telt el az öröklési szerződés megkötésétől 3 év, kötelesrész jár nektek. Ha nem adja ki neked az örökös, perben érvényesítheted.
A közjegyzői díjat az örökös fizeti.
Az élettárs halála után az ő örökösei örökölnek, nem ti.

Nlaci # 2016.09.20. 11:37

Tisztelt Forumozók. 10 éve a feleségemmel ápoltuk, gondoztuk az Alzheimer-kóros édesanyámat. Az utólsó 3 évben szinte 24 órás ügyeletben. Bennünket még úgy ahogy megismert , de a két testvéremet , akik ritkán jöttek(az egyik kb havonta, a másik kb fél évente) már nem is ismerte meg. Tolószékkel mozgattuk ,de mindent nagy szeretettel. Mindenki azt mondja példaértékü , amit mi csináltuk. Az erkölcsi elismeréssel nincs is baj. A baj ott van, hogy édesanyám elhúnyt és hárman örököljük a részét. Beszéltem a testvéreim, hogy a feleségem nem tudott elmenni dolgozni, mert a mamát kellett gondozni, ezért mondjanak le az örökség valamennyi részéről és az legyen az ő elismerésre. Persze ők nem csináltak semmit, de a pénz az mind kell nekik. Mi itt felújítottuk szinte mindent. Én kifizetni ekkora összeget nem tudok. Az anyukám, ha nem ilyen beteg, akkor biztos hagyott volna a feleségemre is, mert nagyon szerette. Tudunk valamit tenni azért, hogy ők anyagilag is elismerjék a munkánkat? Még nem volt hagyatéki tárgyalás. Előre is köszönöm a szakértői véleményeket.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.20. 12:25

Én kifizetni ekkora összeget nem tudok.
Arra nem is vagy köteles. De valószínű, hogy ők sem kötelesek bármit is adni neked az ápolásért, gondozásért.
Egy vékony hivatkozásod lehet: ha az örökhagyót több, egy sorban tartásra köteles örököse közül csak az egyik tartotta, és ezt halálesetre szóló juttatás reményében tette, akkor a tartásnak a többiekre eső értékét hagyatéki hitelezői igényként érvényesítheti.

Nlaci # 2016.09.20. 13:01

Tisztelt Kovács Béla Sándor. Először is köszönöm a válaszod. Picit hétköznapi nyelven, mi is az a vékony hivatkozás? Szerinted egy jó ügyvéddel a 10 éves gondozásért milyen összeget lehetne érvényesiteni?