Segítséget kérek!

derill # 2004.06.15. 09:48

Ugy látom itt már az elején probléma volt, kicsit elmentetek a téma mellett. Az örökség aktivákból és passzivákból áll. Aktivák azok, amik pozitivumok, tehát az ingó, ingatlan együtt. Passzivák a hagyatéki terhek. Az örökös az örökség erejéig felel a passzivákért is. Tehát amennyiben az APEH bejelenti hagyatéki teherként a tartozást, azt az örökségből ki kell fizetni. Ha a hagyaték ingatlan, mint jelen esetben, akkor jelzálogteherként ráterhelhetik az ingatlanra, vagy kérhetik a kielégitést (ilyenkor elárvereztethetik a lakást). Az APEH persze nem mindig szokta tudni, hogy neki is hagyatéki hitelezőként kell fellépnie. Fura dolgokra szokott hivatkozni, egy esetben - szintén kiskoru örökösnél - például simán a haláleset után is megpróbálta felszámolni a késedelmi kamatot, amit persze a gyámhivatal azonnal megvétózott. Az APEH ebben az ügyben egyébként a kiskoru törvényes képviselőjét akarta kötelezni a tartozás megfizetésére, csakhogy ő meg nem örökös, nem felel a hagyatéki terhekért. Ez az ügy egyébként még folyamatban van, várom az APEH válaszát. De a lényeg az, hogy a fedezetelvonás nem ez a kategória, hanem az, amikor például valaki elajándékozza a vagyonát, hogy ne foglalják le. Ez esetben tényleg polgári per, és akár büntetőeljárás is indulhat. Az apa itt tehát lemondhat gyermeke javára az öröklési jogról, de nem nyer vele semmit, ha hagyatéki hitelezői igényként bejelenti az APEH a követelést.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

vlenke # 2004.05.18. 16:53

Szerintem az APEH mindenképpen kap erről tájékoztatást, hiszen a földhivatal küldi az illetékhivatalba és az APEH-ba a nyomtatványt.
Amúgy a kiskorú nem tudja eladni az örökölt lakást, csak a törvényes képviselő által, ugye?
A másik, hogy én csak azt nem értem, ha valaki tartozik, akkor hogyan osztogathat? Vagy bejön vagy sem????

the big cat # 2004.05.16. 18:07

ha az APEH rájön, akkor baja lesz belőle, ha nem akkor megúszta.

vlenke # 2004.05.16. 17:08

Új infókat kaptam:

• az első öröklésnél lemondott a testvérek javára,
  • a második öröklésnél lemondott a gyereke (kiskorú) javára + a testvérek "visszaadták" az előző örökségből a köteles részt és szintén a gyerek javára mondtak le.

Így jó? Nem csinálhat semmit az APEH?
Mondjuk nem értem, ha valakinek van tartozása, akkor az miért osztogat? Nem az állam az első?
A foglalás még mindig érdekel.
Köszi a segítséget!

vlenke # 2004.05.16. 14:57

The big cat!
A bérelt lakásból is elvisznek vagyontárgyakat? Pl. miket? Ilyenkor nem veszik figyelembe, hogy mire van szükség és mire nem? Vagy, hogy egy kiskorú gyermeket nevel, vagy valamit?

vlenke # 2004.05.16. 14:56

Egy biztos: az illető - akiről írok - apja már tavaly meghalt, az anyja nemrég halt meg. És az tuti, hogy az illető gyereke nevére került a lakás 1/3 része. Azt mondta, hogy csak így tudta kikerülni az APEH-ot.
Most már kétségeim vannak afelől, hogy igazat mond!
Mert, ha ez így van, ahogy írjátok, akkor még egy büntetőügyet is a saját nyakába akaszt? Ráadásul ehhez még az ügyvéd is segédkezik? Nincs itt valamiféle kiskapu? Egy biztos: a törvényes gyámja, mivel a gyermek kiskorú, az, akiről én írok, vagyis az elhunytak gyereke (ő tartozik az APEH-nak). Na, ezt kicsit megkevertem....

the big cat # 2004.05.16. 14:55

Amikor megpróbálják behajtani az adótartozást, információkat gyűjtenek, pl. az illetékhivataltól, a földhivataltól, a helyi önkormányzattóül, stb. a fellelhető vagyontárgyakról. Innen megtudhatja.

Zoltán György # 2004.05.16. 13:34

Az APEH honnan tudja, hogy örökölnöm kéne?
Közjegyzőnek kötelessége a hagyatékátadó végzést megküldeni az apeh felé?
Illetékhivatal van csak, nem?

the big cat # 2004.05.16. 11:35

A végrendelet természetesen érvényes, de köteles rész ekkor is van. ha nem volt végrendelet, és ennek ellenére átíratta, akkor ott jó sok ember okirathamisitást meg hivatali viszsaélést követett el, ugyanis nem létező végrendelet alapján nem lehet semmit átíratni. És ha erre rájönnek, akkor nem csak, hogy árverezik a alkást, hanem pár ember mehet börtönbe is.

Ha viszont csak simán visszautasítja az örökséget és emiatt esik ki az öröklésből, na ezt foga az apeh fedezetelvonás címén megtámadni.

vlenke # 2004.05.16. 10:03

Ez biztos?
HA volt esetleg végrendelet, akkor mit csinál az APEH?
HA nem volt és mégis átiratta, az APEH rájön? Árverezik a lakást?

the big cat # 2004.05.15. 22:57

Felejtse el, a lemondást az APEH meg fogja támadni, és megnyeri a pert, és ezek után tartozás fedezetének elvonása miatt büntetőeljárás is indulhat. Jobb ha fizet.

vlenke # 2004.05.15. 19:08

Egy ismerősöm tartozik az APEH-nak (egyéni vállalkozó) és most örökölt egy öröklakást 1/3 részben. Fél, hogy az APEH lefoglalja, ezért gondolta, hogy lemond a kiskorú gyermeke javára az örökségről, de nem tudjuk mit és hogyan kell intézni.
Tehát a nagymama, nagypapa meghalt és a törvényes örökös lemondana a gyermeke javára.

Leiterjakab # 2004.05.15. 14:44

Ki akar lemondani? Ki az örökhagyó? Kinek a gyermeke? És van-e végrendelet?

Leiterjakab

vlenke # 2004.05.15. 13:37

Az alábbibank kérnék tanácsokat, ill. segítséget:
Örökség esetén hogyan lehet gyermek javára lemondani? Mivel jár ez?
(Tartozás esetén, ilyenkor nem rakja rá a kezét az APEH?)