apaság, fiktív név


_Wasp_ # 2008.05.04. 12:53

vita esetén persze hogy a bíróság dönt... de addig is együttesen hoznak a szülők döntést ebben a kérdésben, tehát sem az anya, sem az apa (elvileg) nem dönthet önállóan.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

ObudaFan # 2008.05.04. 12:06

Ez nem így van. Ha meg is állapítja a bíróság az apaságot, és nem korlátozza a szülői felügyeleti jogot, akkor is a bíróság dönt, ha a gyermek nevének kérdésében is vita van. Nagyobb gyerek esetén pl. általában ilyenkor nem célszerű a gyermek nevét változtatni, és ezt a bíróság figyelembe veszi, és kisebb gyermek esetén is vannak ilyen esetek.

_Wasp_ # 2008.05.04. 10:43

reker:

ÉN azt szeretném megtudni, hogy nálunk is apasági teszt lesz, mert apuka nem hiszi, hogy övé a gyerek. Teszt után bebizonyosodik, kérhetem-e, hogy ne legyen az apuka vezetéknevén, hanem maradjon az anyai vezetéknév a gyereknek? Ennyi cirkusz után már nem akarom, hogy a neve az apjáé legyen.

kérheted: az apától. Vele kell ugyanis ebben a kérdésben megállapodnod, mert többek között a gyermek nevének a meghatározása (beleértve az utónevét is) a gyermek sorsát érintő olyan lényeges kérdés, amelyet illetően közös szülői felügyelet egyébkénti hiányában is a szülői felügyeleti jogokat együttesen gyakorolják. Ez alól kivétel, ha a különélő szülő felügyeleti jogát a bíróság korlátozta, szüneteltette, vagy megszüntette [Csjt. 72/B. § (1)-(2)]. Ilyenkor a névválasztás joga egyedül a szülői felügyeletet gyakorló szülőt illeti.

Meddig lehet fellebbezni gyerektartást illetően? Mert apuka sokallja a 20%-ot, ő csak 15-öt akar, mert akkor miből fog megélni? – mondja ő.
Bármikor indíthat eljárást ebben a kérdésben. Más kérdés, hogy csak igen indokolt esetben fog a bíróság változtatni a fennálló helyzeten..


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

reker # 2008.05.04. 08:46

Sziasztok!

ÉN azt szeretném megtudni, hogy nálunk is apasági teszt lesz, mert apuka nem hiszi, hogy övé a gyerek. Teszt után bebizonyosodik, kérhetem-e, hogy ne legyen az apuka vezetéknevén, hanem maradjon az anyai vezetéknév a gyereknek? Ennyi cirkusz után már nem akarom, hogy a neve az apjáé legyen.

Meddig lehet fellebbezni gyerektartást illetően? Mert apuka sokallja a 20%-ot, ő csak 15-öt akar, mert akkor miből fog megélni? - mondja ő.

Köszi a választ

nandy # 2008.05.03. 10:51

Judmi:
te írtad korában, hogy gondolkodtok egy esetleges apasági vizsgálaton, de nincs rá pénzetek.
Erre írtam egy megoldást.

Nem kötelező ezt választani :)

Judmi # 2008.05.03. 10:25

Sziasztok!

Köszönöm a hozzászólásokat,bár hogy mi lenne jobb nem tudom :(
Ha most megcsináltatom a tesztet a bőrt lefogják nyúzni rólunk. Így legalább fizetünk és a gyereket is csak akkor látja amikor akarja,nem kötelezi rá senki.

nandy # 2008.05.01. 22:17

Az árral kapcsolatban:
akkor lehet magasabb a bírósági úton készített, mint a magán, ha pl. előtte vértulajdonság-vizsgálatot is kérnek, és a kettő költsége összeadódik.
Egyébként általában ugyanaz az árszint.

(És ezen tényleg nem érdemes spórolni Judmi-éknak. Ha buknak, akkor is nagy valószínűséggel kapnak részletfizetést, vagy kivételesen szerencsés esetben - rászorultság alapján - akár személyi költségmentességet is)

nandy # 2008.05.01. 22:11

Inka:

Saját tapasztalat, amit írtam.
Ha az apuka bukja a pert (tehát bebizonyosodik, hogy ő az apa), akkor is kérhet részletfizetést, akár 3-4 évre is megadják.
a teszt ára nem több, mint amennyit magánúton elkérnek a cégek.

Ráadásul, ha magánúton csináltatják, és az egyik fél nem egyezett bele, akkor azt fel sem lehet használni bizonyítékként! Tehát kidobott pénz.

(Elnézést a pongyola fogalmazásért)

Inka001 # 2008.05.01. 16:28

Nandy!

Judmiék esetében nem biztos,h nem bukják el az apasági pert... És ha elbukják az nem egy "civil" dns teszt ára lesz, hanem több!!!

Bár nekik kell tudni, mekkora az esély az apaságra...
Nem biztos,h véletlenül éppen az első is kislány...

Nekem azt mondták ennél a cégnél telefonon, ha jegyzőkönyvezett tesztet csinálnak (nem drágább, csak a mintavétel a cégnél történik...), akkor van esély,h a bíróság beszámítja abban az esetben, ha nem az ővé a kislány.
Ha övé a kislány,akkor meg ugysem fog apasági pert indítani! :)

nandy # 2008.05.01. 14:55

Judmi:
a vizsgálat költségeire lehet részletfizetést kérni a bíróságtól. Feltéve, hogy a bíróság rendelte el azt. Tehát pert kell indítani.

Inka001 # 2008.05.01. 14:43

Judmi!

Ha nincs láthatási papír,akkor bíróságra kell menni ezügyben.Az nem lényeg,h az anya nem akar megegyezni.Majd a bíró a "bírói joggyakorlat" szerinti láthatást megállapítja és kész.Háát, azt nem tom,h ez ellen meddig ágálhat fellebezésekkel.

Ha simán magatokhoz vehetnétek, akkor az apaság megállapítása után.Ha a párodé...

Én ismét a saját bajomon pörgök.

Arra kérnélek, hogy majd tájékoztass a teszt eredményéről, ha meglesz. Visszatér a bizalmam, ha a ti esetetekben a párodé a gyerek. :) Akkor talán ilyen nagy dolgokban mégsem hazudnak a nők, bármilyen disznóságot is tesznek. :))

_Wasp_ # 2008.05.01. 14:04

nem lehet "lemondani" a gyerekről

gyakorlatban a nők megtehetik, hogy bevágják a csecsemőt az inkubátorba és vége a történetnek, de ebben a szituációban szóba se jöhet ilyen megoldás.

a titkos örökbefogadáshoz való apai hozzájárulás - titkos örökbefogadás megtörténte lehet esetleg valamiféle megoldás, de korántsem bombabiztos. Ha fizettetni akarnak az apával, akkor tudnak ezután is.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Judmi # 2008.05.01. 12:55

Szia Nyuszika01!

Hát megmondom őszintén,kíváncsi lennék én is hogy hova is megy a gy.tartás!!!! Mert hogy a gyerekre nem költi az millió meg egy százalék. A múltkor is a gyerek esőben,kint játszott az uton a pocsoly/jában(?),felügyelet nélkül. Amúgy mi simán el tudnánk vetetni az anyától,ha akarnánk.

Azért én is várok vkitől példát,hogy hogy lehet lemondani a gyerekről,mert az ex mostani pasija a nevére venné,de akkor elesnek a pénztől.

nyuszika01 # 2008.05.01. 12:33

Szerintem menjetek el a bíróságra és kérjétek a láthatási jog megállapítását. Az apának egyébként nem csak joga, de kötelessége is kapcsolatot tartani a gyerekével, mert a gyereknek mindkét szülő fontos. Az meg ne érdekeljen, hogy az anya mit akar, a lényeg, ha papír van róla, az adott időben neki oda kell adnia a gyereket, sőt elvileg lelkileg úgy kell felkészítenie, hogy az örömmel menjen a találkozásra! Ha nem teszi akkor lehet járkálni a gyámügyre. Igaz ez nem megy olyan hamar. De ahhoz, hogy korlátozzák az apa kapcsolattartási jogát az anyának bizonyítania is kell, hogy pl. veszélyezteti a gyereket az apa, nem elég csak állítani - szerencsére. A gyámügynek elsősorban a gyerek érdekét kell nézni, de nekem is az a szomorú tapasztalatom, hogy az anyának több joga van, mint az apának. Mi több mint egy éve rendszeresen járunk a gyámügyre, mert ha sokáig nem megyünk rögtön azt mondják, hogy nem is érdekel minket a gyerek. De mikor először mentünk bejelenteni, hogy az anyja külföldre vitte egy szó nélkül az ügyintéző még meg is akarta magyarázni, hogy megteheti. Én tettem elé a családjogi törvényt, hogy ez nem így van. Nem tudom, most tényleg fogalma nem volt róla, vagy minket nézett hülyének? Ha tudsz valami jó megoldást arra, hogy az apa lemondjon a gyerekéről, légyszi oszd meg velem is, mert én is unom, hogy fizetjük a gyerektartást (amit ráadásul tutira a nagymama költ el) a gyerekről meg szinte semmit nem tudunk.

Judmi # 2008.05.01. 12:02

Szia! Nincs a láthatásról bírósági végzésünk,csak a TARTÁSDÍJRÓL,de gondolom mivel fizetünk van joga is a gyerekhez.

Igen van egy 4 éves kislánya és van egy közös kislányunk aki 2,5 éves.

A cikk nagyon jó!!!!!!

Megállapodi azokkal az emberekkel a láthatásról NEM LEHET. Ellen nevelik a gyereket.

Tök jól el lehetne lenni a 2 gyerekkel,mármint hogy elmenni valahová. De az anyuka nem hiszem,hogy elengedné. Jobb anyagi helyzetünk van egy kicsivel,mint az exé,és félti,hogyha elhoznánk vhova a gyereket talán jobban érezné magát velünk,mint vele,hisze az a gyerek 4 évesen a házból még nem tette ki a lábát sehova(egy évbe egyszer a búcsúba,és akkor sem vesznek neki semmit). Tehát ha kirándulnánk vagy ilyesmi,kajálnánk jókat egy is vidámpark egy is édesség,játék beleférne,és ettől fél az anya,hogy hozzánk majd jobban húzódna.

Inka001 # 2008.05.01. 07:55

Szia Judmi!

Nekem az ügyvédem annak idején erre azt mondta,h lehet tanú testvér, szülő bárki, nem számít az "elfogultság".
Az ellentanú állítás a cikkben az talán már túlzás.

Kicsit összekeveredtem.Akkor párod mindkét kisgyereke lány?

Jogotok van bárhová elvinni a kisgyereket is (3 éves kortól lehet) és ott is aludhatna nálatok kéthetente szombaton (az én esetemben ez lesz, ha 3 éves lesz).(Ha van láthatási megállapodás v. ítélet aszerint lehet cselekedni,nem írtad,h van-e.Ha nincs akkor még azért el kell menni a bíróságra.)

Most inkább csendesítsd le a tudatod és menjetek el majálisozni! :)

Judmi # 2008.05.01. 06:16

Ja és még valami. Tegyük fel hogy elmegyünk az ex házához,visz a párom 2 tanút pl. a testvéreit,vagy én is lehetek egy tanú(?),és kérjük,hogy a gyereket adja ide,mert át akarjuk vinni anyósomékhoz,és a gyerek elkezd sírni,aztán erre hivatkozik,hogy fél az apjától,és nem engedi el emiatt. Meg van a 2 tanú,aki látott mindent. Ezzel a problémával is fordulhatunk a gyámhatósághoz? Vagy felesleges herce-hurca az egész,mert úgyis az anyának hisznek? Mert azért ez marhaság,hogy fizetünk és mindin esetben talál kifogást az apa ellen. Ha nem sikerül semmi,elhúzunk a francba,úgyhogy senki ne tudjon semmit hogy hol vagyunk és nem fogunk fizetni egy vasat sem. Csak felesleges pénzkidobásnak tartom ezt az egészet. Nehogy már csak küldjük a pénzt. És ha nem tetszik nekik,hogy a gyhatósághoz fordulunk vhogy meg fogjuk oldani,hogy lemondhasson a gyerekről,mert már a tököm ki van ezzel az egésszel. Bocsi a felindulásért,de mindig olyan ideges leszek,ha erről kell beeszélni.

Judmi # 2008.05.01. 05:47

Köszönöm a hozzászólásokat:)!
Végülis nekünk az lenne a főbb problémánk,hogy nem hozhatjuk el a gyereket,mert sír. Itt lenne a jó idő,lehetne menni akárhová,fagyizni, állatkertbe stb. Mint az elején mondtam,hogy a hölgyike anyósommal közvetlen szomszéd. Oda nem engedi át a gyereket,pedig mondtuk neki,hogy akkor jöjjön át ő is (ex),hátha úgy nem félne annyira,a párom nem mehet hozzájuk,sőt nem is akar igazán. Nekünk az lenne a jó ha,átvihatnénk egy házzal arébb,és "elbolondítanánk",mert ellennénk vele simán, a kislányunk is eljátszana vele szívesen! És ez valóban így van hogy csak addig sír,amíg látja az anyját. Régebben anyósoméknál volt a gyerek,és mi véletlenül kimentünk hozzájuk,és a kislány már nem tudott addig haamenni,úgyhogy ott "ragadt",és tök jól elvolt. Mit lehetne tenni,vagy kihez kellene fordulni,hogy mi ELHOZHASSUK a gyereket a szomszédba és ott történne meg a láthatás??
Bevallom nektek 2 éves koráig tényleg nem foglalkoztunk vele,de most szeretnénk,de a tartásdíjat már 4 éve fizetjük,és nem látjuk,hogy az apának milyen joga is van,mert nálunk SEMMILYEN,csak küldje a zsetont. Tehát mi köteleznénk az anyját arra hogy adja ide a kislányt. De erre az ügyvédek úgyis azt mondanák,hogy oldjuk meg a láthatást az ex házában,de ott nem akarjuk.

nyuszika01 # 2008.04.30. 18:38

Szia Judmi!
Egy gyerek után a gyerektartás általában a a bér 15-25%-a. Ha több gyerek után kell gyerektartást fizetni, egyenlő részben kell fizetni utánuk, de max. a bér 50%-t lehet levonni. Egy gyerek után nem vonhatják le az 50%-ot!
Ha az anya akadályozza a láthatást, minden alkalommal gyámügyhöz kell fordulni tanuval! A gyáhivatal elvileg először felszólítjaaz anyát, hogy tegye lehetővé a láthatást, többszöri felszólítás után pénzbüntetést szab ki és végső esetben kezdeményezheti a gyermekelhelyezés megváltoztatását is. Elméletileg. A párom kislányát az anyja egy szó nélkül vitte ki külföldre. Felváltva jártunk a bíróságra és a gyámhivatalba, a kézzelfogható eredmény eddig NULLA!! Gyerekről lemondani csak akkor lehet, ha az anya új házastársa örökbefogadná. Úgy látszik az apának tényleg csak ahhoz van "joga", hogy fizessen!

Inka001 # 2008.04.30. 15:17

Judmi!
Ha gondolod írok az itt megadott e-mail címedre.
Eléggé körbejártam a dolgokat és voltam gyámhivatalban is. Sajnos ez a vélelem dolog elkerülte a figyelmem.
De ha ők felháborodnak azon a feltételezésen,h nem is az övé a gyerek, akkor nem mondhatják azt a bíróságon,h letelt az 1év... :))))
Legalábbis az én matekos logikám szerint.Persze az ügyvédlogika másmilyen.

Inka001 # 2008.04.30. 15:06

A cikkből:
"Ha azonban közelebbről megvizsgálják az eseményeket, kiderül, hogy a gyermek csak addig sír, amíg az anya is látja. Igyekszik megfelelni az anya elvárásának, miszerint nem szeretheti az apát, mert akkor anya "szomorú lesz" vagy egyéb lelki megtorlást alkalmaz."

Lehet,h ezeket nem itt kéne megtárgyalni,mert csak infókat és tippeket adunk az apátlanítóknak.

Inka001 # 2008.04.30. 15:03

Az alábbi cikket ajánlom tanulmányozásra:
http://nol.hu/cikk/326578/

Elsőkörben menjetek a gyámhivatalba a láthatás szabályozásáról szóló papírokkal és vkivel aki igazolja,h nem engedik látni az apát.

Amúgy a cikkből minden kiderül.Sztem hozza el akár rendőri segítséggel. Egy kisfiúnak miért lenne trauma, ha beülhet 1* egy rendőrautóba és talán a rendőrbácsik még a szirénát is bekapcsolnák neki egy kicsit.

Judmi # 2008.04.30. 14:53

Jah,és hozzáteszem azt is hogy a pofám leszakadva olyas valakitől pénz követelni aki tudom,hogy nem is agyerekem apja. És ha én lennénk ebbe a helyzetbe,mint a párom exe,ennyi herce-hurca után én nem is akarnám már hogy tartsa a gyerekkel a kapcsolatot és azt se hagynám,hogy fizessen,mert örülnék ha nem lenne a gyerek közelébe,de hát mit tesz a pénz. Inkább élnék egy olyan emberrel nyugodtan,aki szívesen a nevére venné a gyerekemet. Mert ugyebár mi már hangoztattuk az apasági tesztet és mindenki vérig van sértődve,hogy mi hogy meg akarja csináltatni,mi az hogy nem hiszi,hogy az övé. Szerinted,ha nekem meglenne a pénz a tesztre,és ha az anya nem engedné el a gyereket,mit lehetne tenni?

Judmi # 2008.04.30. 14:48

Inka001! Mi amúgy azért nem hozhatjuk el a gyereket,mert amikor az utcán meglátja az apját elkezd sírni...:S:S Ez elég kifogás ahhoz hogy megtagadja tőle? Hozzájuk nem teheti a lábát a párom. Nem tudom,hogy hogy lehetne kényeszeríteni láthatásra,végülis nem lenne baj,ha az elején sírna nálunk,nekem is van egy 2,5 éves kislányom tuti ellennének. Legalább tudnánk mintát is venni tőle. Összekötni a kellemest a hasznossal:P

Inka001 # 2008.04.30. 14:47

Hát lehet,h el vagytok késve, pont ezen kezdtem én is agyalni,mert az "Apaság vélelmének megdöntése" fórumban olvashatók szerint kezdhetek beszarni,h örökre a nevemen marad a kislány, csak mert jóhiszemű votlam egész végig.És arra várok már egy ideje,h vki hozzáértő nem jogászul elmondja,h akkor 18 évre buktam-a gyerektartást,de senki se ír...