apaság, fiktív név


Indalo # 2019.12.18. 14:21

A lenyege az hogy senki sehol ne tudja hogy kepzelt apa csak az akivel en megosztom. Mert ha mindenhol iskola ovoda etc.. kozolni kell semmi ertelme az egesznek es akkor inkabb ires maradjon a rublika toroljek. Ez igy diszkriminativ es megalazo de nagyon.

Indalo # 2019.12.18. 14:12

Az ertem hogy kizarolagos felugyeleti jogom van ez logikus a problema hogy rellamozni kell higy keozelt apa can es ezt hogy lehet kikerulni hogy ne kerjek hogy miert?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.12.18. 09:01

Hogy lehet ilyen esetben kizárólagos felügyeleti jogot kapni
Kizárólagos szülői felügyeleti jogod van.

Indalo # 2019.12.18. 03:12

Üdv!

Én képzelt apa témában lenne kérdésem.
A gyerekemnek bizonyos körülmények miatt képzelt apa van beírva az anyakönyvbe. Ez így tökéletes is, de minden ügyintézésnél az apa beleegyezését kérik (személyi igazolvány, útlevél, stb.). Ilyenkor elő kell venni a Gyámhivatal papírját és kezdődik a magyarázkodás, mert mindenki kíváncsiskodik, hogy miért? Ez jelenleg csak velem szemben diszkriminatív, de előbb- utóbb óvoda, iskola esetében a gyerekemet érinti majd megalázóan. Ezzel a képzelt apa jelentősége teljesen elvész, mert mindenki, akivel csak kapcsolatba kerül hivatalos ügyben a gyerek, tudni fogja a tényt, hogy neki képzelt apa van beírva. Előbb-utóbb nyilvánosságra kerül, és így megalázó helyzetekbe kerülhet.
Milyen lehetőség van arra, hogy a képzelt apa ténye ne legyen közszemlére téve? Hogy lehet ilyen esetben kizárólagos felügyeleti jogot kapni vagy olyan végzést, hogy ne kérjék mindig az apa beleegyező nyilatkozatát?
Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.12.17. 21:32

Hárman együtt bementek a bíróságra, és elmondjátok, mit szeretnétek.

JozsiToth # 2019.12.17. 16:43

Tiszteletem!

Az apasági vélelem megdöntésével kapcsolatban lenne egy kérdésem. Szerettünk volna összeházasodni a párommal, de a válópere elhúzódott, a gyerkőc pedig előbb született. Így a születése pillanatában jogerős ítélet van arról, hogy novemberben elvált, és 2018 augusztusában megszakadt az életközössége a volt férjével. Viszont apaságira és házasságra nem maradt időnk.

Van lehetőségünk peren kívüli apasági vélelem megdöntésre? Ezt melyikünknek kell kérvényezni és létezik ehhez valahol formanyomtatvány?
Ha jól olvastam kérik a gyermek anyakönyvi kivonatát, itt jelen esetben kit fognak megjelölni apának?
Tekintettel a december végi szünetekre, nem fogunk kicsúszni semmilyen határidőből?

drbjozsef # 2019.12.09. 15:03

Úgy is igaz.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.12.09. 14:57

Ha az anya a fogamzási idő kezdetétől a gyermek születéséig eltelt idő vagy annak egy része alatt [...] apasági vélelmet keletkeztető reprodukciós eljárásban sem vett részt,

Az a reprodukciós eljárás amelyben az anya egyedülállóként vett részt, nyilván nem keletkeztet apasági vélelmet.
Az anyakönyvvezető túlbuzogta.

drbjozsef # 2019.12.09. 07:58

Megtettem. És igazad van.

A "vagy ha az apaság vélelme megdőlt" kitétel nyilván az előző kettő szakaszra vonatkozik (házasság, reprodukciós eljárás), tehát egyéb feltétel nélkül, az apai elismerő nyilatkozat alapján minden további nélkül kellene anyakönyvezni az apát. Ha jól értem.

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.12.08. 18:34

A 4:101.§(1)-ben kifejezetten benne van a "reprodukciós eljárásban nem vett részt",
Ezt olvasd el mégegyszer!

drbjozsef # 2019.12.08. 17:42

Fogadja örökbe a saját gyerekét?
Lehet, hogy jogilag ez a megoldás, nem tudom, de nem nonszensz ez? Ne már, hogy nincs erre normális megoldás.
Igazoltan ő a biológiai apa, és mindkét szülő egyetértésben kéri ennek a megállapítását. Vicc.

lajcsó # 2019.12.08. 17:24

Ha ezen a módon nem lehetsz a gyermek apja akkor meg kellene próbálni az örökbe fogadást!

drbjozsef # 2019.12.08. 14:07

És mi a helyes értelmezés?

A Ptk.4:98.§(c) első pillantásra elég - vagyis az apasági nyilatkozat.
De a további passzusok rendre valahogy kizárják ezt.

A 4:99.§ itt kiesik.

A 4:100.§ csak élettársról ír, itt más nincs. A kérdező esetében ez nem jó.

A 4:101.§(1)-ben kifejezetten benne van a "reprodukciós eljárásban nem vett részt", de hát az anya részt vett, tehát ez sem játszik. A többi bekezdés mér részletszabályok.

Egyáltalán mi a fogamzási idő? A beültetés ideje? De hát akkor az apa már 3 éve nem is látta az anyát (akár). Az embrió létrehozásának ideje? De az meg nincs benne a 4:99.§(2) szerinti határidőkbe, hiszen 3+ éve volt.

Mondjuk a helyzetet ismerve, a szülők egybehangzó nyilatkozata teljesen egyértelműen elég kellene legyen, de nekem úgy tűnik, hogy ilyen helyzetre a Ptk.-t nem készítették fel. Vagy csak nem látom a helyes értelmezést.

Mondjuk az, hogy az apa lemondott az embriókról, az is lehetne egy nyilatkozatot ellehetetlenítő aktus... vagy nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.12.08. 09:47

Tévesen idézed a Ptk.-t, és az értelmezés is téves.

Ati80 # 2019.12.08. 06:22

Az apasági nyilatkozatnál az anyának nyilatkozni kell, hogy nem reprodukciós eljárásból lett a baba. (De abból van)

"apasági nyilatkozatot tevő és az anya egybehangzó nyilatkozatát, mely szerint a fogamzási időben nemi kapcsolatuk volt?"

Erről nem tudok és nem is akarok nyilatkozni, főleg, hogy két éve párkapcsolatban élek.

NEM TEHETŐ apasági nyilatkozat, ha

a gyermek házasságból született, kivéve, ha a férj apaságának vélelmét valamelyik bíróság jogerősen megdöntötte;

az anya válását kimondó ítélet jogerőre emelkedésének napja és a gyermek születésének napja között nem telt el 300 nap;

ha a gyermek reprodukciós eljárásból született.

drbjozsef # 2019.12.07. 19:58

kbs,

(A lombikprogramnál az embriókat fagyasztják le. Az már megtermékenyített petesejt.)

Kovács_Béla_Sándor # 2019.12.07. 18:41

Itt valami nem kerek.
Miért kell azt az anyakönyv-vezetőnek tudnia, hogy hogyan fogant az a gyerek? Tovább megyek: még ha tudja is, hogy az anya humán reprodukciós eljárásnak vetette alá magát, milyen jogon vonja kétségbe az apasági nyilatkozatot tevő és az anya egybehangzó nyilatkozatát, mely szerint a fogamzási időben nemi kapcsolatuk volt?

(Mellesleg egyedülálló nők csak anonim donortól kaphatnak spermát. Elég nagy szerencse kell ahhoz, hogy a volt feleséged pont a tiédet kapja. Anonim.)

Ati80 # 2019.12.06. 13:33

Üdv!

3 éve elváltam. A kapcsolatunk alatt több alkalommal is részt vettünk lombik programban sikertelenül. Volt donoros illetve saját spermiummal megtermékenyített beültetés. A váláskor a volt feleségem kérte, hogy mondjak le a lefagyasztott embriókról. Megtettem. Az exem ebben az évben egyedül álló nőként újra belekezdett a lombik programba. A baba megmaradt. Még a terhesség elején apasági vizsgálatot csináltunk ahol bebizonyosodott, hogy én vagyok az apa. Szeretném a gyermekemet a nevemre venni amibe a volt feleségem is beleegyezett, de az anyakönyvi hivatal nem adja ki az ehhez szükséges papírt, mert a reprodukciós intézettől kéne egy igazolás, hogy mi házastársként/élettársként vettünk részt a programban, de ilyennel ügye nem rendelkezünk. Ha van apasági vizsgálatról papírunk illetve én szeretném vállalni ezt a gyermeket mért nem kerülhet a nevemre? 2-3 héten belül megszületik a baba. Ha addig nem sikerül elrendezni akkor utána mit kell tennem, hogy a nevemre vehessem?

Köszönettel,
Attila

mojo53 # 2013.05.03. 05:53

monalisa:üdvözlet!
A magyar vöröskereszt nem foglalkozik család kutatással.
Lehet az olasz vöröskereszt se.
A konzulátus, szintén nem foglalkozik az üggyel(próbáltam) .
köszönettel.
Valami más lehetőség kéne

monalisa1 # 2013.04.29. 14:21

Ahogy a magyarnak úgy az olasz Vöröskeresztnek is kell hogy legyen keresőszolgálata. Ezen kívül javaslom kerestesd a facebook-on. Valamint fordulj kéréssel a Bp.-i Olasz Nagykövetséghez (római Magyar Nagykövetséghez) hátha tudnak tippet adni.
Nekem ez jutott az eszembe.

mojo53 # 2013.04.29. 10:26

üdvözlet!
H,Katalin vagyok
Először röviden a tények:
Olaszországban fogant a gyermekem (egy féléves kapcsolat után), de már Magyarországon született a gyermekem.
Akkor megszakadt a kapcsolatunk.kb 10 éve olyan információt kaptam, hogy elhunyt.Viszont egy újabb információ szerint él!
A gyermekem már 19 éves lesz ,de szerwené az apját megismerni,
Ismert adatok:Apa neve, Apa leányának neve,Lánya férjének patikája,Apa nagyapjának a cége,Apáról 1 db fénykép,Apa lányáról több fénykép,Vélt tartozkodási hely és környéke.
KIHEZ LEHETNE FORDULNOM EZ ÜGYBEN?
köszönettel:H.Katalin

ObudaFan # 2012.09.27. 08:52

Akárhol szüli meg, elindíthatja magyar bíróságon a pert.

bzsolti # 2012.09.26. 11:20

Üdv!

Egy viszonylag speciális esetben szeretnék segítséget kérni:

Volt egy rövid kapcsolatom egy nem EU-s állampolgár hölggyel. A szakitásunk után nem sokkal kiderült, hogy terhes lett. A gyereket nem szeretném a nevemre venni, több okból is (nagyon rossz viszony az anyjával, a gyereket már most fegyverként használja ellenem stb..)
Kérdésem, hogy ha Magyarországon szüli meg a gyermeket, akkor indíthat-e ellenem apasági pert Mo.-n? Ami nekem nem tiszta, hogy ti. a születendő gyermek állampolgársága nem lehet magyar (hiszen nem ismert az apa), tehát nem igazán tudom, hogy ebben az esetben melyik ország bírósága tud döntést hozni, ha tud egyáltalán.

Köszönöm a segítséget!
Zsolt
lajcsó # 2012.09.18. 09:57

Javaslom, hogy az apaság kérdésében elsősorban a gyermeked érdekét vedd figyelembe (a gyámhivatal is ennek szellemében fog eljárni)! A gyermeknek joga van megismerni az igazi szülőjét, vele kapcsolatot tartani stb. A te és a volt párod kapcsolata egy külön történet aminek nem lehet olyan eredménye, hogy a gyermek nem ismerheti meg az igazi szülőjét.

ObudaFan # 2012.09.18. 09:52

Ha olyan személy tesz apasági nyilatkozatot, aki tényleg neveli is a gyereket, akkor nem sokat.