apaság, fiktív név


Judyka # 2008.09.19. 12:18

Tehát elég bemennünk a férjemmel az Anyakönyvi Hivatalba aláírni az apasági nyilatkozatot, kérnünk hogy ne változtassák meg a gyerek nevét és ennyi lenne az egész?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.19. 13:41

Mondjátok meg nekik, hogy a Csjt. 42. § (1) a "házasság fennállása alatt született" közös gyermekekre vonatkozik - itt nem erről van szó.
De ha nagyon rugóznak, akkor csináljatok örökbefogadást, és hivatkozzatok a Csjt. 53. § (4). Megjegyzem ennek az elbírálása is a gyámhatóságon múlik.

De az nem igaz, hogy semmiképpen ne lenne lehetséges.

tomas64 # 2008.09.19. 14:24

Jelenleg a gyermek családi jogállása rendezett.
Az apasági vélelmek azonban megdönthetőek, így a képzelt apasági vélelme is.

Ezt követően nincs akadálya annak, hogy férjed a gyermeked teljas hatályú apai elismerő nyilatkozattal elismerje.

A közös gyermekké fogadás elviekben mehetne, de sokkal macerássabb eljárás, szerintem.

Irány a gyámhivatal.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.19. 15:22

Nem kell semmiféle vélelmet megdönteni, mert nem ál fenn vélelem. Bizonyára elkerülte a figyelmedet, hogy képzelt apja van a gyereknek.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.19. 15:23

Bocs, látom, nem kerülte el. Nos, a képzelt apa apasága melett nem áll vélelem.

reker # 2008.10.01. 11:39

Megvolt a dns vizsgálat. 2-3 hét múlva eredmény, és ha jól számolom kb 3 hónap,vagyis jövő év eleje mire kitűzik a tárgyalást, ahol kihirdetik az apaságot. Kérdésem, hogy mikor kell a kérvényt benyújtanom, hogy a gyermek az én nevemen maradjon?

Köszi a segítséget

Ja a másik. Ilyenkor nem szokták összevonni az apaság megállapítása tárgyaláskor a gyerektartást?

ObudaFan # 2008.10.01. 12:16

Akár már most.

Ha a felperes kéri, akkor lehet egy perben rendelkezni az apaság megállapításáról, az elhelyezésről és a gyermektartásról.

reker # 2008.10.02. 06:31

és ezt nekem magamnak kell megírnom, vagy az ügyvédemnek? Egy ilyennek mit kell tartalmaznia?

napfény # 2008.10.03. 07:19

Sziasztok! Kérem szépen a segítségeteket.
Éppen hivatalosan válófélben vagyok.
2007. december 01. óta külön lakásban élünk a gyermekeimmel és (ez csúnya megnevezés) "Új" Párommal.
A keresetet beadtam ügyvéd útján, azonban az első tárgyalás 2008. november 03-án lesz. Így valószínü, hogy a 2. tárgyalás 2009. tavaszán, ha jól sejtem.
Tehát hivatalosan csak legkorábban akkortól leszek elvált. Most kisbabát várunk, aki 2009. április elején fog megszületni. Tudom, ha akkor még a volt férjem a házastársam papíron, akkor az ő nevére anyakönyvezik a gyermeket, amit nagyon nem szeretnék, és szerintem ő sem, és a valós apuka sem. Nincs-e arra mód, hogy bizonyítva a szülés időpontjában már 1,5 éve való különélést ezen változtatni lehessen? Gondolom a volt férjem boldogan lemond a "névadásról", a természetes apuka pedig elismeri, hogy az ővé a baba. Ha ez nem múködik jogilag semmiképpen, akkor kérhetem, hogy az én vezetéknevemet kapja legalább? Kicsit rossz érzés ez, hiszen amiatt, hogy a válási procedúra így elhúzódik, a gyermekünk egy olyan nevet viseljen, ami senkinek sem jó?
Elnézést, ha érződik az "indulat" a sorokban, de azért remélem, tudtok tanácsot adni.
Köszönöm előre is.

Rolcsiboy # 2008.10.03. 07:24

Bár még nem volt ilyenben szerencsém :) (mármint szülés-ben apasági szerepet vállalni), gondolom Mo-n is van valamilyen nyomtatvány a kórházban, amit kitöltenek, és ahol meg lehet adni az apa nevét, vagy az apa tudja elismerni, hogy az övé.
Ha ott nincs, az anyakönyveztető-nél biztosan van, mivel a születési anyakönyv-et ők állítják ki. Tehát sztem semmi szükség fiktív nevet, a te vezetéknevedet megadni, hanem egyből az "igazi" apáét.

(csak mint magán-ember,nem jogász,ügyvéd)

napfény # 2008.10.03. 07:33

Köszi a gyors reagálást:-)
Én is erre gondoltam, de közben olyan info-t kaptam, hogy igazolni kell a családi állapotot, ami akkor vagy még "házas" lesz (olyan sajnos nincs, hogy válófélben), s ilyenkor kell a házassági anyakönyvi kivonat, amiben ott a férj neve. S mivel a házasság fennállása alatt jön világra a Pici, így vélelmezetten az apa is az, aki a kivonaton szerepel.
Ráadásul tudok egy olyan kikötésről is, hogy a válás jogerőre emelkedése és a szülés között kb. 300 napnak kell eltelnie ahhoz, hogy ne a volt férj legyen a "névadó". Csak attól vagyok kiakadva, hogy minden téren külön élünk már most majd' 1 éve, a szüléskor pedig 1,5 éve, akkor most hogyan van ez? Miért a halálosan lassú bírósági ügyintézés miatt nem lehetnek tisztázottak a dolgok? Ezért gondoltam, talán legalább az én nevem lehet addig egy megoldás. Persze, ha addigra kimondják a válást valamilyen csoda megtörténte után, s össze tudunk házasodni a Párommal, akkor már minden ok. lenne. Szóval kicsit el vagyok keseredve.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.03. 07:34

Nem lehet. Vélelem áll fent amellett, hogy a házasságban született gyermek apja a férj. Viszont a vélelem megdöntése iránti pert el lehet indítani már a gyermek megszületése előtt is.

(Megjegyzem: nem "amiatt van", hogy "a válási procedúra elhúzódik", hanem amiatt, hogy a gyerekcsinálási procedúrát elkapkodtátok.)

Rolcsiboy # 2008.10.03. 07:37

Laikus-ként gondolkozva biztos van megoldás. Pl. "csúnya" példa, ha házasságon belül egyik fél félrelép, és a másik nem hajlandó ezért elismerni a születendő gyermeket? Sztem egy "unalmas" félórában kérdezd meg az anyakönyveztető-t, ök.-ot. :)
Egyszerűbb lesz a megoldás, mint gondolnánk, úgyhogy szerintem ne keseredj el!

napfény # 2008.10.03. 07:44

Én azért másként látom az elkapkodást. Majd 1 éve élünk külön, azonkívül a korom miatt sem várhatók túl sokat. Én nem hiszem, hogy azért, mert a válás jogilag hosszabb időt vesz igénybe, azért az életnek meg kellene állnia. Közös megegyezéssel váltunk szét, külön is költöztünk, így azt hiszem mindenki élheti az életét tovább.
A válás procedúra pedig több, mint 1 évig is elhúzódik, nem saját hibánkból, emiatt nem várható el szerintem, hogy a végéig minden várakozó állásponton legyen.
Köszönöm a választ, meg fogjuk indítani a pert.

Egyébként a "gyerekcsinálás procedúra elkapkodás" nem volt túl "szép" megjegyzés. Egy gyermek jövetelét nem a jog határozza meg.

Mégegyszer köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.03. 07:49

Egy közös megegyezéssel történő válás nem tart egy évig, és beadhattad volna a keresetet 2007. végén is. A történtekből ítélve nem azért késlekedtél, mert reménykedtél a házastársi életkzösség helyreállításában. De ezt csak azért mondom, mert nem szeretem, amikor valaki a saját hibáját, mulasztását a jogszabályokra meg a bíróságra szeretné rátolni.

Egyébként a jogi választ megadtam, az a lényeg. A morgásommal ne törődj. (Bizonyos személyes okokból érzékenyen reagálok, ha azt látom, hogy valaki nem csak megcsalja a házastársát, hanem még neki áll feljebb, és el is hagyja.)

napfény # 2008.10.03. 08:22

Ok. semmi probléma, csak mindenki a maga életét ismeri "belülről". (Még soha nem csaltam meg senki.)
Tényleg köszönöm a jogi részét.
Abban valószinüleg én vagyok a hibás, hogy ügyvédet év elején kerestem, aki arról értesített, hogy beadta a papírokat, és a tárgyalás ősszel lesz. De ez most már mindegy, én sem értem, miért húzódott eddig.
Tényleg köszönöm.

reker # 2008.10.03. 11:17

Egyébként szerintem sok a válási meg stb procedúrák. A bíróságon. Nekemmár egy éves lesz a gyerek, de még gyerektartás kilátásban sincs. Ez a sok levelezgetés meg 30 napos türelmi idő kivárás elhúzza nagyon az időt. a gyerek meg nő és szükségletei vannak, amit ki kell elégíteni ha tetszik ha nem. Ezt viszont nem érti meg senki.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.03. 12:22

Lehet kérni ideiglenes intézkedést, tartásdíjra nézve az ilyen kérést többnyire teljesítik is.

nemapa # 2008.10.06. 05:46

T.Fórum
egy elég kényes kérdésben szeretnék segítséget kapni!
az volt barátnőm állítólag gyereket vár tőlem, ha így lenne akkor viszont ez a gyerek egy nem kívánt gyermek.
a szülés előtt hogy tudnám bizonyítani hogy nem tőlem van a baba,
ő azt szeretné hogy én legyek az apja, jogilag hogyan tudom ezt kizárni?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.06. 06:15

Nincs olyan jogi kategória, hogy "nem kívánt gyermek".
Ha nem áll vélelem az apaságod mellett, akkor nincs mit bizonyítanod - annak kell bizonyítania, aki azt állítja, te vagy az apa. (Más kérdés, hogy ha bebizonyosodik, hogy tényleg te vagy, akkor leverik rajtad a bizonyítás illetve az egész eljárás költségeit.)

ObudaFan # 2008.10.06. 14:13

Ha te vagy a biológiai apa, akkor nem tudod kizárni, hogy a per végén jogilag is te legyél az apa , és fizesd a tartásdíjat.

kertelő # 2008.10.09. 11:24

Sziasztok!!!
Valaki segitsen,előre is köszönöm!!!

Ahogy itt beleolvastam hozzászólásokba ill. kérdésekbe,javarészt csak pasik vannak,remélem azért az én kérdéseimre is választ tudtok adni.
Na kezdem:legjobb barátnőm összejött egy pasival,összehoztak egy babát-hozzáteszem a srác akarta leginkább-aztán eltelt egy-két hónap és megpattant!Hogy miért senki nem tudja,bár mindenkinek ugy beszél arról a kis pocaklakóról,hogy ő az élete,meg stb...(közben meg a volt k....-ával él-na de ez nem ide tartozik)!Beszélni nem lehet vele,hogy mi lesz ha megszületik.De vannak olyan napok amikor a nevére veszi,de legtöbbször még el sem akarja ismerni,hogy az övé a baba.
Szóval okos pasik segitsetek,mi ilyenkor a teendő?!
A gyerektartást fizessen,kell hogy a nevére vegye ugye?A barátnöm nem akarja,hogy az ő nevére legyen anyakönyvezve,ha minden kötél szakad,a nyagymama lánykori nevére hogy lehet anyakönyvezni???
Na azt hiszem elég sok volt a kérdés,de valaki adjon válaszokat!!!
köszönöm

ObudaFan # 2008.10.09. 12:04

Gyermektartást akkor kell fizetnie, ha őt kell apának tekinteni, ez pedig látszani fog az anyakönyvben is. Ettől függetlenül azt lehet kérni, hogy a gyermek ne az apa vezetéknevét viselje. A gyámhatóságtól kell kérni eseti gondnok kirendelését a perindításra.

diamond88 # 2008.10.12. 10:48

Sziasztok!
Segitséget szeretnék kérni. 37 hetes terhes vagyok, tehát nem sokkkára szülök. Van egy párom, de nem élünk együtt. Nem akkarom, hogy a gyermek az ő családi nevét kapja, de szeretném ha az anyakönyvi kivonatban ő szerepelne. Ő ebbe bele is egyezik. A gond az hogy azt az információt kaptuk, hogy ez igy nem lehetséges. Mert ha az apa elismeri a gyermeket (tehát aláírja az apasági nyilatkozatott), akkor az apa nevére kerül a gyermek. Ezt viszont nem szeretném.De ha nem iratom alá az apasági nyilatkozatott akkor az gyermekem apja ismeretlen, s alá kell irnom hogy nem tudom ki az apja. De ez nem igaz hiszen tudom ki az apja, csak nem szeretném ha az ő nevére kerüljön. Tehát most hivatalosan hazudnom kéne, hogy nem tudom ki az apja (tehát kurvának állitom be magam), vagy a páromnak a nevét kapja.
Mik a lehetőségeim, hogy a gyermek az én nevemet kapja, mégis az anyakönyvi kivonatban az apja neve is szerepeljen.

anetta # 2008.10.13. 06:55

A gyermek az apa vagy az anya családi nevét viseli. Teljes hatályú apai elismerő nyilatkozat tételekor a szülők megállapodása alapján a gyarmek vagy az apa vagy az anya családi nevét viseli, de dönthetnek úgy is, hogy a kettős családi nevet viseljen (apa+anya családi neve kötőjellel összekapcsolva).
Ezek alapján ha akarod a Te családi nevedet viseli majd a gyerek (persze csak akkor, ha az apával ebben meg tudtok állapodni).