örökség - életbiztosítás

Kittiss # 2016.05.19. 17:49

Tisztelt Fórumozók!

Testvérem németországi életbiztosítással rendelkezett. Halála után én lettem a törvényes örököse. A biztosítást már akkor elkezdtük intézni, de három év után a mai napig nem fizettek. Most újra bekérték azokat az iratokat amiket korábban már elküldtünk. Kérdésem az lenne, hogy az életbiztosítás elévülhet-e? Vagy legalábbis van-e valami oka annak, hogy ennyire húzzák az időt, vagy csupán ilyen lassú lefolyású az ügyintézés?

A segítséget, és választ előre is köszönöm.

Dr.Attika # 2010.12.10. 18:49

Főleg ha a kérdező már visszautasította az örökséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.12.10. 10:09

A "tehát" utáni következtetést kissé elhamarkodottnak tartom...

Dr.Attika # 2010.12.10. 05:07

Ezt találtam még.
BH1977. 553.
Ezen túlmenően helytelen az öröklési bizonyítvány a biztosítási összeggel kapcsolatos részében is. Az örökhagyó által kötött életbiztosítási szerződés alapján járó biztosítási összeg ugyanis nem része a hagyatéknak, és a hagyatéki eljárás során a közjegyző a biztosítási összegről nem rendelkezhet (BH1969. 6056.). Ennek megfelelően nem tartozik a közjegyző hatáskörébe annak megállapítása, hogy a biztosítási összeg kit illet meg (BH1969. 6180.).

Tehát az örökösi minőséget a biztosító felé kell igazolni. Azt pedig az öröklési bizonyítvánnyal lehet. Ha az anya visszautasítja az örökséget, akkor a kk. gyermek lesz a törvényes örökös, így a biztosító is a kk-nak fog fizetni. Érdemes meggondolni a visszautasítást, mert az a gyernek nagykorúságáig zárolva lesz. Egyébként sem célszerű egy ingatlan 1/2-ed tulajdoni hányadát is "zárolni" a tulajdonos nagykorúságáig, mert addig kvázi forgalomképtelen.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.12.09. 22:04

a biztosított leszármazóin kívül kedvezményezettnek minősül a túlélő házastárs, mint az özvegyi jog jogosultja (1959. évi IV. törvény 560. §, 615. §). >< A biztosítási összeg nem része a hagyatéknak, azt az örökhagyó gyermekei sem öröklés címén, hanem mint a biztosítási szerződés kedvezményezettjei szerezték meg.

ObudaFan # 2010.12.09. 20:32

Nem ellentétes, csak sem a BH, sem a PK nem válaszolja meg a feltett kérdést.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.12.09. 12:15

DrAttika, amit a BH2005 352-ből idéztél (már ha onnan idézted) az ellentétben áll a kiemelt lényegével.
De köszönöm, meg fogom nézni.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.12.09. 12:13

Biztos, hogy jó a szám? Ezt nekem nem találja a kereső.
Jónak kellene lennie: kopipészt. De ha az anonim határozatok tárában szabad szavas kereséssel, csak az LB döntéseire beírod, hogy hagyaték életbiztosítás, csak két találatot kapsz, ez a második.

Dr.Attika # 2010.12.09. 11:47

PK 75. szám
Ha az életbiztosítási szerződésben a kedvezményezettet nem jelölték meg, és bemutatóra szóló kötvényt sem állítottak ki, a Ptk. 560. §-a (1) bekezdésének c) pontja szerint kedvezményezettnek minősülő örökösöket egymás közti viszonyukban a biztosított összeg olyan mértékben (arányban) illeti meg, amilyen mértékben (arányban) erre öröklés esetében igényt tarthatnának.

Dr.Attika # 2010.12.09. 11:45

BH2005. 352
Ha az életbiztosítási szerződésben a kedvezményezettet nem jelölték meg és bemutatóra szóló kötvényt sem állítottak ki, a biztosított leszármazóin kívül kedvezményezettnek minősül a túlélő házastárs, mint az özvegyi jog jogosultja (1959. évi IV. törvény 560. §, 615. §).

A biztosítási összeg nem része a hagyatéknak, azt az örökhagyó gyermekei sem öröklés címén, hanem mint a biztosítási szerződés kedvezményezettjei szerezték meg.

ObudaFan # 2010.12.09. 11:30

Biztos, hogy jó a szám? Ezt nekem nem találja a kereső.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.12.09. 10:00

LB-H-PJ-2008-577 Ebben azért van egy elég határozott utalás.

ObudaFan # 2010.12.09. 09:42

Viszont konkrét közzétett eseti döntés nincs erről, így azért nem zárható ki az ellentétes álláspont sem sajnos.

MileyC # 2010.12.09. 06:46

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.12.09. 06:06

Kicsit bővebben: nem örökölni fogjátok a testvéreddel a biztosítási összeget, hanem mint kedvezményezettek kapjátok. Nem része a hagyatéknak, ezért nem is hat ki rá a visszautasítás.

MileyC # 2010.12.08. 22:22

Igen, csak annyi van feltüntetve, hogy a törvényes örökösök a kedvezményezettek. Köszönöm a választ!

ObudaFan # 2010.12.08. 21:14

Ha kifejezetten a törvényes örökösök vannak kedvezményezettként megjelölve, akkor véleményem szerint te.

MileyC # 2010.12.08. 20:05

Tisztelt Fórumozók!

Remélem tud valaki tanácsot adni. Édesanyám májusban elhunyt, a hagyatéki tárgyalás holnap lesz. Volt neki életbiztosítása, amin a kedvezményezettek a törvényes örökösök, de név szerint nincsenek megjelölve. Törvényes örökösei ketten vagyunk lányai, de én, az egyik lánya szeretném visszautasítani az örökségemet (fél ingatlan), így a kiskorú gyermekem fog örökölni helyettem. A kérdésem az lenne, hogy az életbiztosítást is a gyermekem örökli, vagy az teljesen független a hagyatéktól?