hagyatékátadó végzés kijavítása

MileyC # 2011.02.15. 19:50

Tisztelt Hozzáértők!

Nekem olyan problémám van,hogy tavaly május 8-án halt meg az édesanyám, december 9-én volt a hagyatéki tárgyalás, a hagyatékátadó végzés január 4-én lett jogerős, azonban a hagyatékátadó végzés csak a pozitívumokat a tartalmazza, holott édesanyámnak voltak adósságai is, amelyek közül az egyiket folyamatosan törlesztem, a másiknál zárolták a számlát. Ezt szerettem volna most én kifizetni, de azt a tájékoztatást kaptam, hogy mivel a hagyatékátadó végzésben nem szerepel, hogy a tartozást ki örökölte, (pedig a leltárba a hitelezői igény benyújtásra került)ezért nem tudom kifizetni a tartozást. Felhívtam a hitelező jogi képviselőjét is, ahol azt a tájékoztatást kaptam,hogy a közjegyzőt a hagyatékátadó végzés kijavítására fogják kérni. A kérdésem az lenne,hogy meddig húzódhat még ez az egész és mi a menete a kijavításnak? A kijavító végzés ellen is van helye fellebbezésnek? Esetleg le lehet mondani róla? Május 8-án már egy éve lesz, hogy édesanyám elhalálozott és szeretném most már minél hamarabb rendbe tenni hagyatéki ügyeket.

A válaszokat előre is köszönöm!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.02.15. 20:18

azt a tájékoztatást kaptam, hogy mivel a hagyatékátadó végzésben nem szerepel, hogy a tartozást ki örökölte,

Jajj, ez borzasztó, csak tartozást nem lehet örökölni.
Ha már a közjegyző átadta neked a hagyatékot, a hitelintézet csak akkor zárolhatja az örökhagyó számláját, ha azon zálogjoga állt fenn, egyéb esetben ki kell adnia neked a hagyatékátadó végzés szerint.

Egyébként pedig csak az örökség erejéig vagy köteles a tartozást megfizetni, amennyiben elismered a tartozást.

Legyen róla valamilyen írásos nyoma annak, hogy ki szeretted volna egyenlíteni az örökhagyó tartozását, nehogy az időhúzásuk miatt neked kamatokat is kelljen fizetned és másolatban csatold a hagyatékátadó végzést is, ez is legyen benne a levélben, hogy csatolod!!!

Ptk. 679. § (1) Az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyaték tárgyaival és annak hasznaival felel a hitelezőknek. Amennyiben a követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai vagy hasznai nincsenek az örökös birtokában, annyiban az örökös öröksége erejéig egyéb vagyonával is felel.
Ptk. 681. § (1) Ha alaposan fel lehet tenni, hogy ismeretlen hagyatéki tartozások vannak, az örökös kérheti, hogy a közjegyző hívja fel a hagyatéki hitelezőket követeléseik bejelentésére.
(2) Az a hitelező, aki követelését a közjegyzői felhívásban megszabott határidő alatt nem jelentette be, a jelentkezésig történt kielégítéseket a sorrend megtartása és a csoportjához tartozók kielégítésének aránya szempontjából nem kifogásolhatja. Ha a hagyatéki osztály már megtörtént, az örököstársaktól csak az örökrészeikhez igazodó aránylagos kielégítést igényelheti, kivéve mindkét esetben, ha az örökösnek a követelésről a bejelentés nélkül is tudomása volt.

MileyC # 2011.02.16. 07:16

Tisztelt hozzáértők!

Köszönöm a gyors választ. A tartozásról tudtam, törlesztettem is anyu halála után, addig, amíg el nem készült a halotti anyakönyvi kivonat. Ahogy bemutattam a bankban, rögtön zárolták a számláját. Pozitívum is van az örökségben, lehet, hogy azt nem írtam, egy fél lakás és némi készpénz. Az biztos, hogy nem fog kamatozni az összeg, mert eddig sem kamatozott. Azt hiszem, még egyszer be fogok menni a bankba és kérek egy igazolást, hogy ki szerettem volna egyenlíteni a tartozást. Azt tudja esetleg valaki, hogy a kijavító végzés elkészítése és jogerőre emelkedése mennyi időt vehet igénybe? Van egyáltalán fellebbezési jog a kijavító végzés ellen?

Minden esetleges megoldási lehetőséget szívesen fogadok.

A válaszokat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.16. 07:44

Nincs azon mit kijavítani. A bankban valaki hülye; semmi közük hozzá, hogy ki törleszt egy kölcsönt. De ha ennyire kretének, akkor teljesíts bírósági letétbe, nehogy aztán késedelmi kamatot követeljenek.

ungnoemi # 2011.10.14. 09:18

Kedves Szakértők!

A problémám a következő...Édesanyám meghalt április 4-én:( Több banknál is volt hitele szegénynek. Minden bankhoz bementünk és bemutattuk a halotti anyakönyvi kivonatot, és kértük, hogy zárolják a számlákat..ez még áprilisban volt...a hagyatéki tárgyalás szeptemberben volt ahol rosszul írtuk meg a meghatalmazást és adatpótlást kellett tennünk...ez meg is történt 2 napon belül...mondták minden rendben van...de már eltelt egy hónap és még mindig semmi hír a hagyatéki végzésről...közben a bankok kamatos kamatot számolnak a zárolt számlára...amit nem értek, hogy hogy tehetik meg...mi kiszerettük volna fizetni, de azt mondták nem lehet, mert zárolt a számla majd a hagyatéki végzéssel együtt...Akkor ki védi a mi jogainkat? Ha valamit ki szeretnénk fizetni...nem engedik majd jön a kamatos kamat...sőt tegnap már a bank kiküldte, hogy az ügyünket átadták a végrehajtónak, hogyha nem fizetünk akkor jönnek foglalni...de könyörgöm ezt hogy tehetik meg?
Ilyenkor mit tehet a kisember?

ObudaFan # 2011.10.14. 09:41

Már mit szeretnének végrehajtani? És mire kérnek kamatot?

ungnoemi # 2011.10.14. 10:05

Az édesanyámnak volt több hitele is és bankoknál szerettük volna kifizetni, de azt mondták nem tehetjük meg, mert addig nem vagyunk jogosultak még arra sem, hogy tájékoztassanak minket, amíg nincs hagyatéki végzés, de annak ellenére küldik a felszólításokat édesanyámnak, hogy fizessen, hogy bent voltunk már többször is bejelenteni halotti anyakönyvi kivonattal, hogy anyukánk meghalt. Írtunk már levelet telefonáltunk, és mindent megpróbáltunk hogy akkor legalább had fizessük ki a hitel...de ugye azt nem lehet...mert azt mondják zárolt a számla, mivel meghalt anyu...az egyik bank meg már a végrehajtócégnek adta az ügyet, hogy nem fizetünk...

ObudaFan # 2011.10.14. 10:56

Szerintem jogosulti késedelem miatt a bank nem követelheti a kamatokat.