Gyerekláthatás


ObudaFan # 2013.06.09. 09:45

Nem jól érted. A rendelet annyit mond, hogy ugyanakkora időre, mint amekkora időt nálad tölt a gyerek egyhuzamban, a gondozó szülőnek is joga van. Tehát ha van három heted, amíg nem vagy köteles a gyereket visszavinni, akkor a gondozó szülőnek is van három hete.

MrTP # 2013.06.09. 09:37

Koszonom a torvény masolatat, sajnos nagyon nem igazodom ki a kacifantos paragrafusokon, de ha jol latom akkor a torveny egesz nyarra eltiltja az apakat a gyerektol kiveve azt a 3 hetet amit kaptam idoszakos lathataskent a vegzesben?

ObudaFan # 2013.06.09. 09:32

149/1997. (IX. 10.) Korm. rendelet

a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról

27. § (5) Nincs helye folyamatos kapcsolattartásnak

  1. az időszakos kapcsolattartás ideje alatt,
  2. a gyermeket gondozó szülőt megillető, a gyermekkel folyamatosan együtt tölthető időtartam alatt, amelynek mértéke

ba) a kapcsolattartásra jogosultat a kapcsolattartást rendező egyezség, illetve a kapcsolattartás engedélyezése tárgyában hozott határozat szerint megillető időszakos kapcsolattartás időtartamát,

bb) ha a kapcsolattartást rendező egyezség, illetve a kapcsolattartás engedélyezése tárgyában hozott határozat nem rendelkezik a kapcsolattartásra jogosultat megillető időszakos kapcsolattartás időtartamáról, a két hetet

nem haladhatja meg.

MrTP # 2013.06.09. 08:58

Kedves Fórumozók,

8 éve most lenne az első nyári szünet, hogy a fiam nalunk lehet, eddig az anya megtiltotta az apai láthatásokat. Állítólag a nyári szünetben az apai 2 hetes kapcsolattartas szünetel, az ex csajom szerint csak a 3 hetes apai láthatás jár nekem és 2 hónapig nem is láthatom a fiamat. Azt mondta Júliusig nem mehetek a gyerekért és Augusztusban sem. Ez másoknál is így van? A végzésben, nem találtam semmi ilyen kikötést,hogy a nyári szünetben csak 3 hétre jöhet el a gyerek és 2 hetente pedig nem.A végzésben az áll, hogy 2 hetente a hétvégék az apának járnak és a szünetek első fele ill. a nyári szünetben folyamatos láthatás címén 3 hét júli 1-től. Kérném segítsenek, mert az anya csak hitelkártyának képzel engem fizessek és amúgy kuss, foggal körömmel meg akarja akadályozni a láthatásokat . A gyámügy az teljesen támogatja ebben, de tudom azok is úgy értelmezik a Rákosi féle CSJT ahogy éppen nekik tetszik. Ahány gyámhivatal annyi féle értelmezés. Nincs valami egyenszabályzás? Ha kell a kormanyhivatalba is elmegyek, mert ez diszkrimináció és a gyereknek nem arra van szüksége, hogy 2 hónapig ne is lássa az apját, ez nem lehet a magyar családjog, vagy mégis????

monalisa1 # 2013.06.09. 08:32

Sajnálatosan így jártál és ameddig a láthatást a bíróság nem szabályozza addig ki vagy szolgáltatva neki.

Nem tudok mást javasolni mint egy kicsit "pihentetni" a dolgot, remélve belátja eljárása helytelen.

Mivel a gyermekfelügyelet dolgában bíróság még nem döntött bármelyik fél magánál tarthatja a gyermeket.

Oka lehet annak h szétmentetek, és most ez...
(Az ok pro vagy kontra, nem ide tartozik.)

Javalom olvasgasd a témában/címben hasonló topicokat, mások esetéből sokat lehet tanulni.

----
  • laikus hozzászóló
vigyorgó # 2013.06.09. 05:56

Tisztelt Hozzáértők!
Feleségemmel 3 hete külön élünk! Válás lesz., Három hete a gyereket nem láttam, holott megegyeztünk hogy elhozhatom pár órára! Voltam gyámhatóságon, nem tett semmit, forduljak a bírósághoz! Ügyvédi felszólító levél elment feleségemhez a gyermek láthatása érdekében. Eddig semmi eredménye! Ha bírósághoz fordulok, míg az ügy elintéződik, kb. 3-4 hónap (mivel bírósági szünet van nyáron) addig én nem láthatom a gyereket? El is felejt engem mivel még csak 8 hónapos!! Felháborító, hogy a Gyámügy nem tett semmi ennek érdekében! A bíróságot sem értem (ha dönteni fog) hogy csak minden második héten lesz láthatásom, kb 4 km-re lakik tőlünk elhozhatnám szinten minden másnap, vagy amikor ráérek 1-2 órára! Mert ha házasságban élünk akkor is csak kéthetente látom!!!!! Rám lehetett bízni a gyereket 2-3 órára amikor kozmetika, fodrászat, szolárium stb. volt!! Akkor el tudtam látni! Mindenből kivettem a részem, etetés, fürdetés, tisztába tevés, séta, stb. akkor amíg nem lesz iskolás (mert tudom iskola után vannak további programok a gyereknek) miért nem láthatom? Nem értem a bírósági döntést sem (ha így lesz) mert akkor a kapcsolattartást a bíróság rontja el a szülő és gyerek között!! És én részt szeretnék és kívánok venni nevelésében!Akkor a bíróság döntésig mi a megoldás? Ha a gyámhatóság sem tett semmit!
Tisztelettel: Zarándok

monalisa1 # 2013.06.08. 10:43

Neked ahhoz van "jogod", hogy amikor az új férjed gyermekei nálatok vannak igyekszel a legjobb tudásod szerint gondoskodni róluk - remélve a te gyermekeidről is hasonlóan az exed jelenlegi felesége.

ObudaFan # 2013.06.08. 06:25

Neked nincs, külön neked újraszabályozás esetén sem lesz.

Papiros # 2013.06.07. 09:39

Tisztelt Hozzáértők!
Segítséget szeretnék kérni. Férjemnek gyermekeivel való kapcsolattartásának szabályozásáról bírósági határozat van. Ez a határozat évekkel ezelőtti, értem ezalatt azt, hogy amikor jogerős lett én még nem voltam jelen az életében. Azóta házasságot kötöttünk. Van-e nekem, mint házastársnak láthatási jogom az ő gyerekeivel kapcsolatban vagy ez is újraszabályozás kérdéskörbe tartozik?

Mediátor VZs # 2013.05.29. 18:36

"habok"
A másik topicban válaszoltam.
http://www.mediaciostanacsadas.com/

habok # 2013.05.27. 21:00

Bocsánat, amiért ide másolom, de talán inkább ide való, mint a másik topicba :

Sziasztok
apuka legújabb ötlete a láthatásról:
Holnap iskola után 1. gyerekkel szeretnék beszélgetni. Kérlek szólj neki reggel, hogy elhozom az iskolából és hatkor átadom neked a McCaféban.
Küldje meg nekem sms-ben, hogy mikor menjek érte.
Csütörtökön 15 és 18 óra között 4.gyerekkel szeretném tölteni az időt. Kérlek 15-re hozd a lévő McCaféba és ott 18-kor átveheted. Pénteken 1 és 2-es gyerekeket iskola után elhozom és hétfőn iskolába viszem őket. A
Jövő héten kedden 2-es gyerekkel szeretnék beszélgetni. Elhozom az iskolából és hatkor
átadom neked a McCaféban.
Csütörtökön az ballagás után 3-as szeretném tölteni az időt, majd hétkor átadadom neked.
A jövő hétvégék1,2,4-es gyerekkel péntektől majd 3-as gyerek csatlakozása után vele szombattól szeretném tölteni. 1,2,4 gyereket hétfőn a Keleti pályaudvaron átadom neked. 3-as gyereket majd kedden 11-én, 18 órakor a McCaféban.
13-án csütörtökön 4-es szeretném tölteni a délutánt. Kérlek hoz ki 3-ra a McCaféba. A többi gyereket Pénteken 18-kor adjad át nekem, mert velük szeretném
tölteni a hétvégét.
Az összes gyereket hétfőn 9-kor átadom neked a McCaféban.
Ehhez egy kis adalék. 1,2 gyerek iskolás, alsós, 3-as ovis, 4-es 2 éves.
Még nincs gyerekelhelyezés. Papír beadva, várunk...
Eddig az ment, hogy minden páratlan hétvége apukájé, szombat 10-tól vasárnap 18-ig.
Ezt a kicsik elfogadták, nagyok nem akartak vele menni. Most lassan sikerült velük megbeszélnem, hogy a következő apás hétvégére elmennének vele, erre jön ez... szerintetek ez szolgálja a gyerekek érdekét bmilyen szinten? Elvárható tőlem, hogy szinte minden nap hozzak-vigyek 1 gyereket? Követelheti az össze hétvégét? (mert most azt teszi, előre 4 hétre)El szabad ilyen szinten szakítani a testvéreket egymástól?
Egyáltalán, amíg nincs gyerekelhelyezés, mit lehet tenni ilyen esetben, ha beszélni nem hajladnó velem, csak közöl dolgokat? A 2 évesnek szerintem sok ez az idő távol tőlem. Ráadásul semmi rendszer nincs benne, ami úgy gondolom, nem túl szerencsés a gyerekek szempontjából.
Várom a véleményeket.
MEdiátor már volt a képben, nem sikerült egyezségre jutni, pedig a gyerekek kérdésében nagyon-nagyon kellene.

ObudaFan # 2013.05.27. 07:41

A kapcsolattartásnak a gyermektartás fizetéséhez nincs köze, ha nem fizet, a bíróságtól lehet ideiglenes intézkedést kérni és azt végre lehet hajtani.
Odaadni a megállapodáson túl bármikor odaadhatod, ha ő szeretné is elvinni és te erre hajlandó vagy. A hétvégi kapcsolattartás végét pedig új célszerű rendezni, hogy a gyerek lefekvési idejéhez igazodjon.

minimo # 2013.05.26. 21:07

Kedves fórumozók!

Olyan kérdésem lenne, hogy mi a teendőnk vagy a lehetőségünk a következőkkel kapcsolatosan:

Folyamatban van egy válás, ahol született egy 4 éves gyerek.
Az anya és az apa ügyvéd jelenlétében írtak egy megállapodást, hogy minden hónap utolsó hétvégéjén elviheti a gyereket hétvégére, az apuka.

Meddig engedhetjük az elvitelt? Értem a kérdést úgy, hogy délután hány óráig?

Más esetben jogunkban áll oda adni a gyereket, a megállapodáson túl?

Akkor is kötelesek vagyunk átadni neki a gyereket, ha nem fizet gyerektartást? (mert ebben is megállapodtak)

Válaszokat előre is köszönöm!

monalisa1 # 2013.05.20. 12:49

Nem szabhatod meg hová (kihez) viszi a gyermeket, a láthatás ideje alatt az apjával van, ez és ennyi.

Az más kérdés, hogy egy 8-10 hónapos gyermekkel való kapcsolattartás elsősorban az anya otthonában van, tehát az apa odamegy, ott játszik vele stb. (Akármikor az apa sem mehet, továbbá esetleges harmadik személyt az anya otthonába engedély nélkül nem vihet.)

A szoktatás ideje alatt jónéhány közös sétát stb. kellene érteni, mert ahogy kikerülsz a kislány látóteréből az elején egész biztos hogy elkezd sírni...

Próbálj a nővel "barátnői" viszonyt kialakítani, néhány év és egész hétvégéken már ő fog a gyermekről gondoskodni és vigyázzni rá - az apa több-kevesebb közreműködésével.

Próbálj 5-10-15 évet előre gondolkodni!...

Pinky1986 # 2013.05.20. 11:40

Megértetni vele nem fogom tudni, csak keresztbetevésnek venné. Ez most arról szól, hogy akkor szabadon viheti a másik nőhöz, aki miatt elhagyta a gyerekét... Ha én arra próbálnám rávezetni, hogy először fokozatosan alakuljon ki a rendszer, hogy összeszoknak és nélkülem van a kislány, azt máris támadásnak venné. Majd meglátjuk az első alkalom után, hogy viseli a gyerek. Ha nem fog bírni vele, akkor talán szóba jöhet az én felvetésem.
Köszönöm az ötleteket! :)

Mediátor VZs # 2013.05.19. 09:18

"Pinky1986"
Ahogy "monalisa1" is írta: ilyen esetben az a jó megoldás, ha megérteted az apával, h össze kell szoknia a gyerekkel. 2 óra nagyon rövid idő - irány a séta, a játszótér, közeli park - hármasban. Közben te elmondhatod, h a gyerek mihez van szokva, mit szeret, milyen a napirendje, stb. Engedd, h az apa csinálja a gyerekkel a tennivalókat, te csak abban segíts neki - ha nem boldogulna -, h mondd neki, mit hogyan csináljon.
A fokozatosság nagyon fontos dolog, hiszen jelenleg az apa a gyerek számára olyan, mint egy idegen. Össze kell szokniuk, hogy a későbbiekben zökkenőmentesek legyenek a találkozásaik.
http://www.mediaciostanacsadas.com/

monalisa1 # 2013.05.18. 19:25

A jelenleg még csak egy év körüli gyermeket nem kell elvinni 2 órára - az szinte semmire sem elég -, ellenben itt a szép idő hármasban menjetek sétálni, játszótérre stb., szokja a gyermek az apját. Tehát az "autóba rakom és viszem" ideje még nincs itt, kötömbös hogy dugó van vagy sem.

Az hogy kivel találkozol abszulut nem tartozik rá, az a te magánéleted.

Pinky1986 # 2013.05.18. 18:48

Köszönöm a válaszokat.
Nem kizárni akarom az apát, csak annak nem örülök, hogy máris elviheti. A gyerekről az elmúlt időszakban szinte semmit nem tud, ha beteg volt, inkább nem jött hozzá, ha hazafelé dugó lesz, inkább nem jön hozzá, a gyerek után nem fizetett, hogy engem büntessen, mert találkozni mertem valakivel, akivel szerinte nem kellett volna és hasonlók. Mikor együtt voltunk, akkor sem foglakozott a gyerekkel, volt, hogy napokig be sem tette a lábát a szobájába, vagy ha épp néhány órát vigyázott rá, és a végén már nem bírt vele, inkább rázárta az ajtót az ordító gyerekre, ahelyett, hogy megnyugtatta volna. Ha jött a gyerekhez, meg nem kérdezte, hogy mi van vele, mit eszik, mit csinál, csak eltöltött fél-max. 1 órát (2-3 hetente, mikor milyen kedve volt épp a látogatáshoz). A láthatást egy percig nem tiltottam, és nem tiltom, csak a gyereknek jóformán vadidegen. Attól tartok csak, hogy mivel nem tud semmit a gyerekről, és nincs fokozatosság sem abban, hogy összeszokjanak, így a gyerek nem jól fogja tűrni a helyzetet. De ha a döntés ez, akkor nincs mit tenni, majd megszokja.

monalisa1 # 2013.05.18. 11:22

Egy 2-3 éves gyermeket már simán oda lehet adni egy-másfél napra is akár - természetesen fokozatos szoktatással -, melynél aktív közreműködő az anya. Tehát ne azt nézze árgus szemmel mit csínál esetleg rosszul az apa, hanem hogy segítse őt, segítse őket. Na ehhez szükséges az anya részéről szemléletváltozás...

A 9 hónapos gyermek gyorsan nő, sokat fejlődik, a 2 éven belül lényeges változások lesznek., ami ma 2 óra az hamarosan 18-36 órára változik...

Az anyának tennie kell azért, hogy az apa érdeklődjön a gyermeke iránt, őt gyakran- minél hosszabb időre elvigye magához.

Az élet felülírja azt ami egy ilyen helyzetben a papíron van.

meggymag # 2013.05.18. 10:08

Szép napot mindenkinek!
A következő kérdésem lenne:elvált apuka vagyok.Az exem 2 hetente viszi el a Kicsiket láthatásra,általában péntek estétől vasárnap délutánig.Szombaton azonban halaszthatatlan dolga van,dolgoznia kell az új párjának a vállalkozásában(piacon eladó)Véleményem szerint meg tudná oldani,hogy otthon maradjon velük,(csak szeret fontoskodni,szerepelni,úgyhogy pont jó neki ez a munkahely) mert az anyósa szokott menni,mikor ő éppen otthon van.Amikor kirándulni kell menni,vagy welneszezni akkor mindig otthon tud maradni.A lényeg az lenne,hogy köteles vagyok e arra az időre is biztosítani a láthatást mikor ő dolgozik,és az anyósára hagyja a gyerekeket?

Köszönettel Meggymag :)

Scales # 2013.05.18. 07:16

Ameddig ez az ítélet van érvényben addig nem tehetsz ellene semmit. Változtatást kérhetsz a bíróságtól 2 éven belül ha az apa nem teljesíti a kötelezettségét -nem megy a láthatásokra - vagy olyan magatartást tanúsít,ami erre okot ad. De ezt bizonyítani kell! De azt javaslom alaposan gondold meg! Nem magad, hanem a gyermek miatt! Biztos vagy benne, hogy jó lesz neki az apukája nélkül egész életében? Nekem sajnos úgy tűnik, hogy a személyes sértettséged akarod az apán megbosszulni és erre a saját gyermekedet használod. Ez nagyon nem szép. Ha ennyire ki akarod zárni az apát az életéből az a tartásdíjra is vonatkozik?! Ne haragudj, ha megbántalak, de nagyon gondold meg hogyan cselekszel, mert ha a gyermeket az apa ellen neveled akár még el is vehetik tőled. Az már csak "mellékes", hogy a gyermekednek hogyan fogod megmagyarázni... Természetesen ha az apa a hunyó, akkor bizonyára korlátozzák a láthatási jogát.

Mediátor VZs # 2013.05.18. 06:55

"Pinky1986"
Ha jól értem:

  1. Önök között volt gyermekelhelyezési per és a bíróság a gyermeket Önnél helyezte el és az apának pedig kapcsolattartást állapítottak meg.
  2. Ezt a kapcsolattartást a bíróság szabályozta: 2 hetente vasárnap 2 óra időtartamban.
  3. Ön pedig nem szeretné ezt a 2 órát sem.

Nos, lett volna lehetősége fellebbezni az ítélet ellen.
Jelenleg ez a kapcsolattartás van érvényben, attól függetlenül, hogy Ön oda szeretné-e adni a gyermeket az apának vagy sem, illetve, h alkalmasnak tartja-e az apát arra, hogy abban a 2 órában a gyermekre felügyeljen.
(Csak zárójelesen jegyzem meg, hogy ezt a kéthetente 2 órát is meglehetősen kevésnek tartom az apa és a gyermek szempontjából, mert vmi módon össze kéne szokniuk. Önnek pedig tudomásul kell vennie, hogy ő a gyermek édesapja, akinek jogai vannak.)

Az ítélet jogerőre emelkedésétől számított 2 éven belül kapcsolattartás újraszabályozása iránt keresetet adhat be a bíróságra, de csak nagyon nyomós indok, ill. élethelyzet megváltozása miatt.
Én nem tenném az Ön helyében, hanem inkább megpróbálnám a gyerek-apa kapcsolat kialakulását elősegíteni.
http://www.mediaciostanacsadas.com/

Pinky1986 # 2013.05.17. 15:31

Tisztelt Válaszoló!

Több helyről hallottam, hogy 3 éves kor alatti gyereket nem kell odaadni az apának elvitelre. Érdeklődnék, hogy tényleg létezik ez? Van erre jogszabály vagy valamilyen rendelet?

9 hónapos a kislányom, és a bírónő odaítélte az apának két hetente vasárnap 2 órára. Én viszont nem örülök neki, mert míg itthon volt az apja, akkor sem foglalkozott a gyerekkel igazán, és egyéb okok miatt is. Lehet tenni valamit a döntés ellen?

Köszönöm a választ!

Mediátor VZs # 2013.05.15. 11:33

"ApukamVilaga"
1.A bíróságon lehet kérni a kapcsolattartás újraszabályozást (az ítélet jogerőre emelkedésétől számított 2 éven belül még a bíróság az illetékes ebben a tekintetben)
2. Ha a gyámhivatal nem hajlandó a kapcsolattartás végrehajtására vonatkozó jegyzőkönyvet felvenni, akkor ezt a bejelentést meg lehet tenni írásban, azaz az illetékes gyámhivatalnak le kell írni pontos időponttal megjelölve, h mikor és mi okból hiusult meg a kapcsolattartás és kérni kell a végrehajtást. Erre a kapcsolattartás meghiusulását követő 30 napon belül van lehetőség.
3. A gyámhivatalok felügyeleti szerve az adott gyámhivatalhoz tartozó Járási Kormányhivatal. A problémát feléjük érdemes jelezni, hogy a gyámhivatal ügyintézőjéhez fordult az adott ügyben, de az eljárás nem indult meg.
http://www.mediaciostanacsadas.com/

ApukamVilaga # 2013.04.30. 11:10

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi ügyben kérnék segítséget:
Egy éve ért véget a gyermekelhelyezési perünk, egészen február közepéig nem is volt istenigazándiból gond a láthatással. Azóta viszont anyuka egyre dühödtebben próbálja akadályozni a gyermekemmel töltött időt, főleg, hogy nemrég gyámügyi segítséget is kapott. 40 km-re laknak tőlem, kocsim nincs, legközelebbi rokonom is 160 km-re lakik tőlem. 12/24 szolgálatban dolgozom, a munkáltatóm igazoltan nem tudja szabaddá tenni a láthatások idejét, a Munka törvénykönyve alapján ugye csak 7 nap szabadsággal rendelkezem... Anyuka köti az időpontokat, vagyis páros hétvége péntek 18-tól vasárnap 18-ig, illetve megegyezés hiányában minden szerda 17-től csütörtök 08-ig. Semmilyen megegyezésre nem hajlandó, még akkor sem adja át a fiamat, ha például a láthatás ideje alatt dolgozik. Az értesítési idők részemről be vannak tartva, ő folyamatosan azt játsza el, hogy "nem elérhető" (Természetesen 3 telefon, 2 internet...) A gyámügyön voltam, a részemről bemutatott igazolások, az MT. vonatkozó pontjainak felhozatalával szemben "anyuka azt mondta..." és a járási gyámügyi ügyintéző még jegyzőkönyvet sem volt hajlandó felvenni(ezért természetesen 60km-t utaztam)
Mi ilyenkor a teendő? Hogyan fordulhatok másik ügyintézőhöz, ha ez nem is foglalkozik az ügyemmel? Hogyan bizonyítsam, hogy egyáltalán tettem/tenni akartam valamit? Merre induljak? Járási gyámügyis csoportvezető? Megyei gyámügy?