Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Gyerekláthatás

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.11.16. 18:15

Valóban úgy van,
Nem úgy van.

www.kbs-ugyved.hu

alfateam # e-mail 2019.11.16. 05:31

Ezt ugyan, már vagy 10 éve írta a Kardos Feri de azóta sem sokat változott a helyzet.
http://www.apaklub.hu/apaklub/node/52

vivien63 # e-mail 2019.11.15. 22:02

T. Fórum.
Valóban úgy van, hogy amíg nincs bírói határozat a láthatásról, addig a nevelő szülő, nálunk az anya, megteheti, hogy nem adja oda láthatásra az apának a gyerekét? 4 éves lesz a kislány. Mert nálunk ez a rémálom megy :(
A kislány rajong az apjáért és viszont. Sosem fogom megérteni, hogy miért egy gyereket használ az anya egy bosszúra :(

alfateam # e-mail 2019.10.04. 22:53

Itt van balra, SZOLGÁLTATÁSOK alatta ügyvédi szaknévsor.

rainbov # e-mail 2019.10.04. 21:45

Üdvözletem Mindenkinek!

Gyermek láthatással kapcsolatos problémáim vannak,ennek rendezéséhez keresnék valóban hatékony,megbízható ügyvédet Miskolcon. A probléma elég szerteágazó,nehéz lenne leírni itt pár sorban. A dolgok lényege hogy mivel a gyámhatóság nem tudja hatékonyan kezelni a köztünk és a volt párom közötti ellentéteket,ezért bíróságon akarok pontot tenni ennek a rémálomnak a végére. Viszont mivel még nem volt ezelőtt kapcsolatom egy ügyvéddel sem,illetve nem ismerek egyet sem,nehéz bármire is hagyatkoznom. Ezért ha valaki tud ebben a kérdésben tanácsot adni,azért igazán hálás lennék!

Köszönöm előre is!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.09.14. 20:54

De igen, kötelezve van.

www.kbs-ugyved.hu

gyongyi0313 #   2019.09.14. 16:17

Kedves drbjozsef!

Köszönöm a válaszát!
Az okiratunkban ez szerepel: Szerződő felek a folyamatos kapcsolattartást a bírói gyakorlat szerint szabályozzák,azaz minden páratlan hét péntek 17órától jogosult az édesapa a kapcsolattartást az elvitel jogával gyakorolni vasárnap 17óráig.
Ha jól értelmezem, akkor ezzel még nincs kötelezve.
Jelenleg még várjuk, hogy kitűzzék a tárgyalás időpontját.

drbjozsef #   2019.09.14. 06:57

gyongyi0313,

Ha bíróság dönt a láthatásról, akkor az kötelező érvényűnek szokott számítani, persze váratlan helyzetek lehetnek, a feleknek együtt kell működniük ilyen esetben életszerűen, de igen, ha többször mulasztja a láthatást a jogosult, akkor joggal lehet kérni a láthatás újraszabályozását, és elveszíthet egy csomó időt. Harcoló exek egyik kedvenc fegyvere...

Esetetekben ilyen végzés nincs ha jól értelek, a közös megegyezéseteket pedig úgy kell betartani, ahogy az az egyezségben szerepel. Ha abban nincs benne, hogy el kell vinnie, csak az hogy elviheti, akkor az úgy nem kötelező számonkérhetően szerintem. Nézd meg az egyezségeteket.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

gyongyi0313 #   2019.09.13. 21:15

Üdvözlök Mindenkit!

Nekem a férjemmel ügyvédi megállapodásunk van a válásunkhoz. Kérdésem a láthatáshoz tartozik, ami benne is van a megállapodásban. A férjem a 2közös gyermekünket láthatásra minden páratlan hét péntek 17h-tól vasárnap 17h-ig viheti el. Ezt kötelessége lenne betartani, vagy csak élhet az elvitel jogával a pénteki naptól? Mert nem első alkalom, hogy munkára hivatkozva szombat délelőtt vitte el őket. Én pedig a megállapodásban megírt időponttől pl programot szerveztem magamnak, de meghiúsult, mert szólt, hogy nem tudja elvinni a kicsiket.
Ilyenkor mi a teendő? Köteles elvinni a megbeszélt időpontban őket, vagy csak élhet az elvitel jogával?
Olyan nincs, hogy én tiltanám a láthatást.
Segítségüket köszönöm!

worldorder # e-mail 2018.07.20. 00:51

ez nem a pézröl szol számomra.hiszen a gyerekeim.mindenem odaadnám érte ha minden nap láthatnám öket..de nem ugy hogy az anyuka ott fülel..vagy sokalja azt a 10 percet.

nem voltam itthon ..tudta üres lesz a ház.bemászott az ablakon elvitt ezt azt..nem zavar..a gyerek gépe.xbox stb..

csak elvitte az összes pénzem is.és az autot amiböl élek.

mit is tegyek.jelentsem fel?nem teszem..
nem tudom hogyan állok talpra...
ott van több ezer cserepes virág öszre..busszal vigyem eladni?

csak nyelek nyelek.
mi az oka?
a gyerekek igy is sinylik a dolgot.

nem értem mi az oka a páromnak hogy ilyen lett.
nem érzem magam szar embernek.sosem ittam.sosem mentem félre.a gyerekeim a mindenem..ha nem is vagyok egy ölelgetös tipus
kértem honapokig ne kiabáljon.
ha nem kap az ember csak rossz szot milyen az már?
mondtam neki gondolkodjon el..változnia kell vagy mennie kell.elment

ObudaFan # e-mail 2018.07.18. 15:09

A 18 évessel sokat már nem tudsz tenni, ha nem akar jönni. Legfeljebb ha továbbtanul és tartásdíjat kér, érdemtelenség miatt kéred ennek az elutasítását. A 13 éves vonatkozásában ha a szülői felügyeletet nem is célzod meg, akkor is jogod van a kapcsolattartásra, amit a bíróság szabályoz szükség esetén és a gyámhatóságon az végrehajtható.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

worldorder # e-mail 2018.07.18. 11:33

kiegészités mai eset..a párom tegnap elkérte az autot.este irtam neki ma nagyon kellene.olvasta is.nekem az a kenyerem termelö vagyok piacozok.elmentem ma a benzinkutra ahol dolgozik a kocsiért.mondta ujra kell este neki.mondtam neki a kulcs ott lesz benne de visszahozni nem tudom.nem lesz rá idöm pesten leszek.de holnap délelött ujra kellene nekem.szo szot követett már a végén kiabált.mondtam neki én nyitottam mindenben butorokat vihet amit akar.csak a gyerekeket lássam rendesen,de te nem nyitsz ?csak én adok...akkor nem viszed a kocsit mondja de már benne ültem ..odaugrott és ököllel elkezdett ütni..nem ütöttem vissza ,nem is védekeztem.

nem az ütései fájtak..tartottam az arcom neki..a szivem ami fájt vagy fáj
gondolkodtam szoljak e a rendöröknek mi történt..de az nem én vagyok .nem szoltam

a kislányomnak irtam egy levelet messengeren.csak neki tudok mindenkinél tiltva a beszélgetés

a levél: Szia Kicsim. nagyon sajnálom ami édesanyád és köztem történt vagy történik.a legjobban az bánt hogy ezeket a dolgokat nektek is át kell élnetek éreznetek.nincs szándékomban benneteket lelkileg bántani .ma történt egy dolog aminek nem szabad lett volna soha megtörténni..,igy apa arra a döntésre jutott,ha nagyon fáj is.nem eröszakolom magam rátok,csak akkor megyek ha ti is ugy gondoljátok,hogy szeretnétek látni.Szivem szerint ez napi szinten menne,.Majd ha ugy érzitek,hogy hiányzik apu...akkor irsz.és találkozunk itt alszatok ..kikapcsolodunk elmegyünk ide oda..vagy csak ha kedved van akár csak egy fagyi mikloson.szeretlek benneteket teljes szivemmel.Hiányoztok nagyon.Csak teneked tudok irni,mindenkinél tiltva van a beszélgetés.Pedig ezt nem neked kellene.Szeretlek benneteket.Ha szolsz itt Vagy felhivsz,,megyek értetek,vagy érted remélem nem honapok évek telnek el addig:( puszilom patiká
  • és neked mennek a szokásos napi szmájlik...persze ha nem baj
sziasztok

e a legjobb döntés amit hozhatok,fáj ami a gyerekekkel történik

szivem szerint adnám a páromnak amit akar vinni.de ezek után gondolkodoban vagyok.gondolkodom azon majd ha papirt hoz. semmivel nem támogatom . az eszem mondja.de a szivem a gyerekeim nézi..ugy adnák mindent 20 év.......nem kevés voltak viták volt hogy nekemesett a 20 év alat
  • 1-2-3 eset lehetett ,akkor lefogtam a kezét.vagy távoltartottam magamtol.
viták voltak lesznek minednütt..nállunk is voltak de nagyon nagyon ritkán..ez az állepot 1-1.5 honapja van itt..de ez már helyrehozhatattlan.nem probálkozom.pedig eddig azt tettem volna.csak mindig kiabált velem akár mit hoztam fel a napokban.
worldorder # e-mail 2018.07.18. 08:01

tiszteletem!

a párom elment a gyerekekkel 20 év együttlét után.

az indoka:elhanyagoltam.ami igaz is részben.tul sok a munka, plusz abban a kicsi szabadidömben a számitogépnél pihentem.na persze nem ugy kell ezt gondolni,teljesen,de napi rendszerességgel felnéztem a világhállora.ami forditottan is igaz viszont
volt rengeteg eset: bementem beszélgetni,a lányom telefont nyomkodott ,melette a párom.a fiam a szobájában számitogépezett.igy pár perc után amikor nem sikerült a komunikácio vele,(tömondatokban válaszolt)kimentem.vagy olyan eset is ,nem egyszer:a fülében a headset, .mutogattam vegye ki.kihuzta az egyiket.kérdeztem valamit..ami talán egy beszélgetés kezdete lett volna.válaszolt egy tömondatban és visszadugta.
elmentek ami nagyon fáj.
hiányoznak a gyerekeim,nem látom öket csak percekre.kaptam a minap 20 percet a párom munkahelye mögött, a betonon.jo volt,beszélgettünk és megbeszéltük másnap eljönnek és csinálunk egy szalnnasütést ,plusz itt alszanak .2 x rajtakaptam azon a párom , halgatozik.ami szerintem csunya dolog.eleve nem tudnák rosszat mondani a gyerekeknek mögötte róla, még ha van is rossz oldala.12 ig dolgozott.11 50 kiszolt az ajton:gyerekek gyertek most már befelé:zárok...zárás után itt jösz ki a boltbol ,mondom neki nem?
elég volt ez ..volt a válasz.
bementek a gyerekek.

eszembe jutott a másnapi tervezett program..mondom illene szolni neki.utánnukmentem és a páromnak megemlitettem.

kiabált a gyerekek elött nehogy elképzeljek én ilyesmit. probáltam hátha belemegy de nem..kimentem a boltbol..igaz nem ugy ahogyan kelett volna mert jol becsaptam az ajtot.
elmaradt a találka.
probáltam azota rengetegszer programokra hivni a gyerekeket.
nincs kedvük a válasz minden alkalommal.

2x 10 percem volt kinn az utcán a járdán velük...na jo a lányommal.a fiam nem jött ki.
be nem mehetek oda.a keresztanyja rendörrel fenyeget ha belépek.
tehetettlen vagyok.egyre jobban elhidegülnek töllem.látom és érzem.az anyja a kilánynál a messengeren is letiltotta a beszélgetést velem:mondván megviseli.
mondtam neki nem egyszer:ne tiltsd el öket töllem..a válasza:bármikor viheted!

ami nem igaz.szoval mondja de tettel nem teszi:a gyerekeket össztönözni is kellene neki.

fáj hogy a nagy semmiben vannak.mondtam itt a nagy 170m2 es ház jöjjenek vissza

nem mert ott vagy mondta a párom.
elmegyek mondtam de a gyerekek ne legyen a semmiben.
visszamennél volt a válasz.
ekkor hogy ne legyek az utukban elmentem öcsémhez bevettem egy csomo nyugtatot.
öcsém napok ota nem volt otthon akkoriban.elmentem hátra a melléképületbe és ott.
minö "balszerencse" épp hazament és megtalált.mondjuk akkor én már öntudatlan voltam.2 nap mulva ébredtem a koorházban.

belátom nem ez a megoldás.
de nem tudom elviselni azt hogy a gyerekeket nem látom.
vagy a gyerekek a nagy semmiben vannak.

mit tehetek akkor ha a gyerköcök(lány 13 fiu 18) már az anyuka miatt nem akar látni?
anyja felé rozsaszin szemüveg van.igy kicsim ugy kicsim.
apa ir neki.(nem rosszat és szépen)elkezd sirni ..és akkor apa egy rossz ember.
a fiam egy ilyen eset után messengeren alpári modon nekem is esett voltam én ott büdös paraszt ,egoista barom,szánalmas geci.minderröl az anyuka tudott
nem piritotta le a fiam, hagyja abba.akkor sem és azota sem
mert az a véleménye..mondta nekem

sosem bántottam öket.mindenük meg volt.amikor karácsonykor kérdeztem tölle itthon mit szeretnél fiam
  • a válasz..hát igazábol nem tudom.mindenem megvan

még a kislányom az egyetlen aki reagál ha irok neki.vagy aki kijön az utcára ha kapok 10 percet..de kimozdulni ö sem akar.nem jön sehová el onnan

mit tegyek?mit tehetek?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.06.21. 21:12

A szülői felügyelt megváltoztatását pedig ne tessék ijesztgetésként használni. Az se tesz jót a gyereknek ugyanis.

www.kbs-ugyved.hu

Burn Out # e-mail 2018.06.21. 20:55

kérni kell, hogy a gyámhatóság állapítsa meg az anya önhibáját, ha a kapcsolattartás nem a szabályozásnak megfelelően valósult meg. előbb-utóbb magasabb összegű lesz a bírság, talán lesz visszatartó ereje.

M@rcsa # e-mail 2018.06.21. 19:48

Pont ez a gondunk, hogy a gyámügy nem segít, csak széttárja a karját. Ha viszont tényleg nem lehet semmit tenni, nem éri ez az idegbaj még 5-10 évig, az én egészségem már kezd rámenni. Egyszerűen nem tudom megérteni és felfogni, hogy az anyuka azt csinál amit akar mindenféle következmény nélkül, nekünk meg tűrni és nyelni kell. A felügyeleti jog kérését azért vetettük fel, mert attól talán megijed az anyuka, és nem nevelné az apa ellen a gyereket. A váláskor is azért ment bele bizonyos dolgokba, mert meghallotta, hogy az apa kérte az ügyvédet, hogy nála helyezzék el a gyereket.

A kérdésem még mindig az, nem lehet SEMMIT sem tenni??

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.06.21. 18:34

Most akkor már-már lemond róla vagy épp ellenkezőleg, a szülői felügyeletet is magának szeretné?
Elsőnek ezt kellene eldönteni.

(Idegekkel meg bírni kell; ugyanis ha az apát jogosítják is a szülői felügyelet gyakorlására, attól a szülők viszonya nem fog javulni, sőt, az anya viselkedése sem.)

www.kbs-ugyved.hu

M@rcsa # e-mail 2018.06.21. 17:49

Tisztelt Fórumozók!

Párom közel 6 éve vált el, akkor 3 éves volt a kislánya. Bíróság megállapította a gyerektartás díját és a láthatásokat. A gyerektartással nincs gond, rendszeresen fizetjük, nem is kis összeget. A láthatással már vannak gondok. Az "anyuka" minden dühét és gyűlöletét az apa felé a gyereken keresztül vezeti le, rengeteg alkalommal érzelmileg zsarolta a gyereket. Volt olyan, hogy reggel ment érte apuka, anyuka meg mondta a gyereknek, hogy délre haza kell mennie. A gyerek nem akart, mert szereti az apját. Erre anyuka hisztizett a gyereknek, "akkor nem kapod meg a kért játékodat, és ez meg ez lesz a büntetésed". Rendszeresen megcsinálta, hogy elég beteges volt a gyerek kicsinek, és így nagyon sok láthatás elmaradt, illetve ha oda is adta, a gyerek gyógyszereit nem adta oda, mondva, vegye meg az apa (vényköteles gyógyszert...). Soha nem ad neki váltóruhát, zuhogó esőben is képes egy szál papucsban elküldeni a gyereket, "majd apád megveszi neked, ami kell". Az iskolai eredményeiről semmit sem tudunk, az iskolában megtiltotta a tanároknak, hogy bármit mondjanak nekünk. Az elmúlt fél évben már odáig fajult a dolog, hogy rendszeres vendégek vagyunk a gyámügyön, minden második héten megyünk, mert vagy elmarad a láthatás, vagy anyukának van panasza (pl. éhes volt a gyerek, mikor hazament; párom nem válaszolt azonnal az ő sms-ére, mivel telefonon már nem tudnak kommunikálni; sírt a gyerek, mikor hazaért, mivel szeretett volna még az apjával lenni). Volt már nevelési tanácsadáson meghallgatás, pszichológusi meghallgatás, mivel anyuka szeretné lekorlátozni a láthatást kéthetente 6 órára. A szakértői véleményt idézve: "nem értelmezhető, hogy miért kellene a bírósági ítéletben meghatározott időtartamot csökkenteni, ha a kapcsolattartás működik, és a gyermek a kapcsolattartások során jól érzi magát". Ennek ellenére anyuka fellebbezett, és mindent megtesz, hogy elidegenítse őket egymástól. Folyamatosak az elmaradt láthatások, arra hivatkozva, hogy nem akar menni a gyerek, amiket a gyámügy felszólítására hajlandó csak pótolni.
Ez az állapot, amiben már lassan 5 éve élünk, teljesen felőröl minket mind idegileg, mind lelkileg. A kislány retteg, ha a láthatások alkalmával szóba kerül az anyja (igyekszünk minél kevesebb alkalommal beszélni róla), illetve volt olyan, hogy láthatás alatt az anyuka üvöltött a telefonban a gyerekkel, "rohadt szemétként" titulálva az apját. Bevallani nem meri, hogy fél az anyjától, de a befolyása egyértelműen érezhető rajta. Jelenleg a kislány nem hajlandó nálunk aludni, de azt nem akarja megmondani, miért, csak azt mondja, hogy otthon akar aludni. Egyébként mindig nagyon jól érzi magát nálunk, és rácsodálkozik, hogy jééé, menni kell már haza.

Kérdésem az lenne, hogy ezt tényleg el kell tűrnünk? Gyámhatóság állásfoglalása az egész ügyre annyi, hogy ne foglalkozzunk az anyával, csak a kislánnyal. Csak így, hogy minden második hét üvöltözéssel, könyörgéssel és gyámügyre rohangálással telik, nem igazán lehet átlépni az ügy felett. Ráadásul az anyuka a pszichológusi szakértőnek azt hazudta, hogy én verem a gyereket, ezért nem akar hozzánk jönni (még csak nem is kiabáltam vele soha). Én ezért rágalmazásért fel akartam jelenteni, de a gyámügy kérte, hogy a gyerek érdekében inkább ne tegyem, és mert az anyuka akkor éppen terhes volt, és hát nem tett volna jót az állapotának. Így nem tettem, de utólag már megbántam.

Most viszont szeretnénk jogi útra terelni a dolgot. Mit tehetünk az anyával szemben, aminek eredménye is lesz? Lehet kérni az anyáról pszichológusi szakvéleményt? Esetleg azt, hogy az ő kettejük viszonya hogyan hat az apai kapcsolattartása? Mennyi esélyünk lenne a gyermek elhelyezésének megváltoztatására? Érdemes ügyvédhez fordulni, vagy szenvedjünk még a gyámüggyel?

Ez a magát anyának valló nő lassan de biztosan kezdi eléri azt, hogy párom, aki imádja a lányát, lassan kezdi feladni a küzdelmet, és inkább lemondana róla, de már nem bírja idegekkel... :(

Minden segítő hozzászólást köszönettel veszünk.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.11.11. 13:24

Az anyakönyv-vezetőtől kell kérni az anyakönyvi kivonatot. (A "stb.-t" nem tudom, mi lehet.)
De ha ennyire nem tudjátok, akkor nem ártana egy ügyvédet megbízni.

www.kbs-ugyved.hu

Valcsi55 # e-mail 2017.11.11. 12:48

Nos az anyuka nem engedi látni a fiamnak a gyermeket. Ahhoz hogy ezt bíróságra adjuk, kellenének bizonyos iratok, amivel a bírósághoz tudunk fordulni. A gyermekkel kapcsolatos, anyakönyvi kivonat, stb... Ezeknek a másolata kellene, de az anyuka nem hajlandó rendelkezésünkre bocsátani. Joga van-e visszatartani a fiamnak a gyermekével kapcsolatos hivatalos papírokat.
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.11.11. 12:16
Valcsi55 # e-mail 2017.11.11. 12:00

Tisztelt Fórumozók!

Csak egy rövid kérdésem lenne. Mivel lehet rávenni az anyukát, hogy a hivatalos papírok másolatát bocsássa rendelkezésünkre, amellyel szeretnénk hivatalossá tenni a láthatást az apa számára.
Köszönöm
Üdv

ObudaFan # e-mail 2017.11.10. 00:32

Hosszú távon meg fogja illetni az elvitel joga így is, úgy is.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

alfateam # e-mail 2017.11.09. 17:03

Szegény gyerekek!

Posfalu1 # e-mail 2017.11.09. 16:42

Tisztelt Hölgyem/Uram
Férjemmel egy éve külön éllünk a vállás is lassan lejár.Az elmult egy évben nem látta a gyerekeket mert külföldön volt de nem is kereste a kapcsolatot velük.2-3 havonta a szülie hivták fel hogy beszéljen legalább kicsitt.8 és 9 éves fiuk.Most viszint hazajött sem hivatalos állása sem lakcime nincs és előjött az apai érzése.Látni akarja a jogai szerint.Ezt engedném is ha megmondaná hova vinné őket de ezt nem teszi azt mondja nincs jogom tudni hol lesznek a kicsik.Felajánlottam hogy akár nálam akár a szüleinél láthatja őket de ha éjszakára is elvinné akkor adjon cimet hogy nyugodt legyek.Ezt teljesen ellenzi igy kijelentette hogy gyerektartást sem fizet többet( ez nem is érdekel)
Van jogom tudni hol töltenék a gyerekek az éjszakát egy olyan apa mellett aki bántalmazta őket és engem is.Megtagadhatom a több napra való elvitelt ha nem tudom hol lesznek? Válaszukat előre is köszönöm.