Gyerekláthatás


Tündér4 # 2014.03.09. 14:08

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbiakban kérem tanácsukat:

Az anya hatására a gyermek azt mondta a láthatás kezdetekor, hogy ő most nem akar menni, mert fáradt. Így a láthatás meghiúsult.
Egy hét múlva lesz az előírt pótló alkalom, arra feltételezhetően anya odaadná, mert így a gyámhivatal nem állapít meg önhibát. Vagy esetleg apának nem alkalmas.
Mivel korábban is voltak problémák, feltételezhető, hogy két hét múlva, rendes láthatási időben sem akar majd jönni a gyermek hasonló indokkal.
Mit lehet tenni?
Így az anya következmény nélkül rángathatja az apát?
A fölös utak költségét hogy lehet behajtani rajta?

A rendőrség gondolom egy megoldás, de csak ha otthon vannak anyáék.

Köszönöm: T.

vigyorgó # 2014.03.07. 17:12

Köszönöm a gyors választ

ObudaFan # 2014.03.06. 21:36

vigyorgó

Ha önhibáján kívül nem tudja magát eltartani, a tartásra nem érdemtelen és te teljesítőképes vagy.
De a házasság felbontása utáni 5 éven túl már csak különös méltánylást érdemlő esetben lehet igényt érvényesíteni.

vigyorgó # 2014.03.06. 16:24

T. Fórumozók!
Kérdésem a következő:
Mikor köteles valaki házastársi tartás (asszonytartás régen) fizetésére? Mert most már azt is követelik tőlem!
Fizetem rendben a megítélt gyerektartást! Azon felül cipőt,ruházatot, játékot, élelmiszer, édesség, gyümölcs, minden láthatáson van (természetesen családsegítőben láthatom csak a gyereket 2 órahosszát, - ami még soha nem volt annyi - a gyerek másfél éves.
Fizetésem nettó 56 eFt. ebből van havi törlesztésem és a rezsi! Anyám elvállalt egy munkát, amiből fizeti a gytartást és az egyéb felsorolt dolgokat, és "koszt-kvártély" (ahogy régen mondták) ingyen. Havi 10 eFt-ot kér eddig, az anyjánál lakott a gyerekkel, most az apjánál, de albérletbe akar menni. Semmi egyéb jövedelmem, ingóságom nincs! Volt feleségem kap 82 eFt. körüli GYED-et, 15 eFt. gytartás, 13700 Ft. cspótlék.

kaméleon # 2014.01.30. 11:33

Kedves kunyhó, hasonló eseteket gyűjtögetek esettanulmányokhoz, szakdogába. Ha nem bánnád a feldolgozást (persze szigorúan anonimizálva), szívesen venném a te eseteidet is. Ha benne vagy, küldj egy e-mailt légy szíves. (Természetesen, szívesen segítek is, amiben tudok.)

kunyhó # 2014.01.30. 09:23

Köszönöm.Értem.

kaméleon # 2014.01.29. 21:01

Kedves kunyhó, jól emlékszem rá, hogy valahol azt írtad, a határozatod megfogalmazása szerint, a kapcsolattartás végén, x óráig vissza kell vinned a gyereket? Tehát, nem azt rögzítették, hogy x órakor?

kunyhó # 2014.01.29. 19:43

A Gyámhivatal ma figyelmeztetésben részesített, mert 2013. augusztus végén egy 2 napos láthatás második napján 4 órával hamarabb visszavittem a gyereket az anyjának, mert dolgoznom kellett menni. (3*12 órás munkarendben dolgozom). (5 hónapja volt az eset!)

Felajánlottam az anyának, hogy egyik családtagom visszaviszi időre,de ő ezt elutasította, és másnap bejelentést tett.
A gyámhivatal az indoklásban:
"külön élő szülő önhibájára vezethető vissza a szabályozottól eltérő kapcsolattartás, mert a munkaidő beosztása nem jelenthet hivatkozási alapot a kapcsolattartási joga szabályozottól eltérő gyakorlására."
Hát én ezt a végzést nem tudom hova tenni.
Fellebbezzem meg?
Aki 8-tól 16 óráig dolgozik, az el sem tudja képzelni, milyen az vasárnap délután elmenni dolgozni 12 órát.

evice # 2014.01.28. 16:09

köszönöm a válaszokat. akkor ilyenre van lehetőség. hogy kapcsolattartás utólagos leszabályozását kérjem, csak mert az ítélet úgy szól, hogy 2 éven belül csak a körülmények lényeges változása esetén lehet kérni módosítást. de ez a telefonos kapcsolattartás meg ugye egy új dolog,eddig nem volt róla kereset.

monalisa1 # 2014.01.28. 09:50

Mivel előzőekben fel sem merült került a probléma az utólagos leszabályozását kérjed a bíróságtól: legalább heti 2x20 perc telefonbeszélgetés legyen engedélyezve a gyermekkel pl. szerda/vasárnap 19 órakor, vagyis hogy az anya semmiféle indokkal- kifogással ne akadályozza. Kérd, hogy erről a bírság külön tárgylás nélkül egy végzésben döntsön.

evice # 2014.01.28. 00:12

az anya persze nem engedélyezi,ezért merült fel a kérdés.

evice # 2014.01.27. 23:32

Tisztelt fórumozók!

ha az ítéletben nincs szabályozva a telefonos kapcsolattartás mi a teendő,ha szeretnék élni a lehetőséggel? még nem telt el 2 év.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.27. 18:32

Nem kívánságműsor. Van, aki nem köteles tanúskodni - de aki köteles, az köteles.

mucogi # 2014.01.27. 16:12

Üdv!
Egy gyors kérdés...kitűzött tárgyalás van,beidézve tanú....a tanú nem szeretne tanúskodni egyéb okok miatt,van arra mód,hogy visszalépjen?Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.27. 11:22

t erre senki sem nhatalzata fel és senki sem kötelete erre.
Felhatalmazásra nem is szorul, de ha önként nem akarja, akkor valóban kell egy olyan döntés, amely kötelezi.

Zoltán43 # 2014.01.27. 08:57

Tisztelt Ügyvédek és fórumtársak!

Segítséget szeretnék kérni egy TELEFONOS KAPCSOLATTARTÁST ügyben!
Kislányom lassan betölti a hetedik életévét, ezért úgy döntöttem édesanyámmal karöltve, hogy egy nagyon egyszerű és parktikus mobiltelefonkészüléket vásárolunk számára azon egyszerű céllal, hogy tudjak/tudjunk vele beszélni.
(Sajnos a élet/anyagi körülményeim csak a háromhavonkénti minnimális kapcsolattartást teszik lehetővé.)

A problámám az, hogy az anyuka nem teszi elérhetővé kislányom számára, hogy tudjak vele beszélni. Nem kapcsolja be a készüléket, és ha, be is van kapcsolva akkor senki sem veszi vel!
Rengeteg sms és email üzenetben kértem az anyukát, hogy tegye számomra elérhetővé a lehetőséget, hogy kislányommal tudjak beszélgetni...

Válaszként minden esetben azt kaptam,hogy őt erre senki sem nhatalzata fel és senki sem kötelete erre. Tovább kislányom majd bekapcsolja ha akarja...stb stb...

Kérdésem az, hogy mit lehet tenni ez ügyben?

Minden választ megköszönök!: Zoltán

Katus82 # 2014.01.20. 14:08

Üdvözlöm!
A problémám a következő lenne!A férjemmel 5 éve v agyunk házasok és van két közös gyermekünk!Férjemnek az előző élettársi kapcsolatából van egy 13 éves lánya!A férjem rendszeresen fizeti és fizette is a gyerektartást és ha egyéb költség is felmerült,abban is segítette az előző családját!Mióta a gyermekeink megszülettek,a nagylány még rövid ideig hajlandó volt találkozni az apjával,de ez az egyik napról a másikra megszűnt!Előtte sem a bíróság által meghatározottak szerint történt a láthatás!A két heti hétvégék helyett,ez egy szombat délelőtt volt csak!
Mivel a férjem a gyerektartást rendesen fizeti és a gyermek még nem nagykorú,van rá mód,hogy kötelezzék a gyereket és az anyját a bírósági rendelet betartására,vagy ahhoz már elég nagy a gyerek,hogy önállóan döntsön és figyelmen kívül hagyják a bírósági határozatot?
Válaszát köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.15. 16:09

Tényleg nem kellene beleszólnod. De ez igazából nem jogi kérdés.

Tina976 # 2014.01.15. 09:30

Páromnak van egy kisfia aki áprilisban lesz 4 éves. A pici az édesanyjánál van. 1 évvel ezelőttig az anya nem adta oda a gyermeket az édesapának láthatásra, csak a lakásukon találkozhattak, aminek a vége mindig veszekedés lett. márciusban végül a párom a gyámügyhöz fordult, ahol megegyezés vagyis határozat született, hogy minden 2 hétvégén találkozhat az apa a gyermekkel a családsegítő központban, s fél év után már a lakásunkra is elhozhatja 4 órára. Eleinte ez így is volt, majd később az anya megengedte hogy a mi lakásunkra elhozza az apa a gyermeket. Elvittük játszótérre,gyereknapra elvihettük,a nyáron voltunk vele a Balatonon egy napot. A megbeszélt időpontra mindig hazavitte a picit, aki egyre több időt töltött velünk. Októbertől majdnem minden hétvégén nálunk volt, már a délutánokat is itt töltötte, pár hete már itt is aludt délután. Szerettük volna ha este is itt alhatna. Múlt hétvégén úgy hozta el megbeszélték ha itt alszik nem viszi haza este. Nem is volt gond, lefeküdtünk, meseolvasás, már majdnem alszik a pici, erre telefonál az anyuka. Itt kezdődött megint minden. :( A pici szépen elaludt, de a telefonálás nem maradt abba. Később már a nagypapa szólt bele, aki mindenfélét mondott, mire én is beleszóltam, hogy akkor majd a gyámügyön eldöl, mire megkaptam én ne szóljak bele, mert semmi közöm az ő unokájához. este 10 után még telefonált az anyuka, hogy reggel 9-re vigye haza a picit. Másnap reggel házunknál járt a nagypapa, szomszédok is mondták, hogy itt látták. Egy levelet hagyott a postaládában az én nevemre címezve, amiben azt írja, vegyem tudomásul, hogy az ő unokájához nekem semmi közöm, az ő unokájának van édesanyja akit...-nak hívnak! Ne akarjam magam beállítani magam a pici előtt anyukának...stb. írta ezt és még más egyebet egy A4 lap mindkét oldalát teleírva! Tegnap, azaz kedden újabb cetli a postaládában ami az apukának szól, most az édesanyától, amiben az áll, hogy a 18-i láthatás a családsegítő központban lesz, párom ne is hívja sem őt, sem az édesapját!
Mindez azért mert a gyerek jól érzi magát nálunk és mert egy este itt is aludt?
Hozzáteszem az anyuka nem egyszer telefonált, hogy otthon veszekedés volt közte és édesapja között, nem hozná e el a gyereket?
Most megint kezdődik minden előlről, most megint csak a családsegítőben találkozhat az apa és gyermek, mikor már ideszokott hozzánk a pici? Jót tesz ez a gyermeknek? A pici egyszer azt mondta azért nem alszik itt, mert az anya nem akarja. Mit lehet tenni ilyen esetben?

anagysanyi # 2014.01.11. 22:56

Kedves Derill!
Egy olyan problémában szeretném a tanácsát kérni, ami lehet, hogy nem ide vág de olvastam a hozzászólásaiban a gyámhivatali múltját és ezért gondolom, hogy ön lehet a megfelelő.
A most már feleségemmel 15. éve élünk együtt,azonban egy másfél évvel ezelőtt, sajnos elváltak útjaink egy időre. Nekem ez idő alatt volt egy kapcsolatom egy román állampolgárságú hölggyel, ami ugyan nem tartott túl sokáig, de egy kislány született ebből a kapcsolatból. Ezt ugyan én csak a szakítás után tudtam meg de dátum szerint stimmel, a dolog, valamint 99 % ig biztos vagyok a volt párom hűségében.
Időközben a kapcsolatunkat sikerült rendeznem az előző párommal most együtt vagyunk.
Viszont ami a kérdés lényege:
A megszületett gyermekről az édesannyja lemondott és az én ill. a párom gondozássába adta, mivel az ő lehetőségei nem teszik lehetővé, hogy nevelje.
A párom neveli a megszületése óta, a bíróság kimondta az én kizárólagos felügyeleti jogom.
Annak rendje szerint elmentünk az illetékes TEGYESZ kirendeltségre, hogy rendezzük a gyerek jogi helyzetét, a párom szeretné örökbe fogadni.
Azonban felmerült egy olyan dolog, ami eddig sem nekem sem a páromnak nem jutott eszébe: DNS teszt!
A baj csak az, hogy van az az 1 % esély hogy esetleg nem tőlem van a gyerek!
Mi 6 hónapja neveljük a kislányomat, tehát a nem szeretném, ha esetleg ki is derülne, ami nem valószínű, de azóta csak ez motoszkál a fejemben, hogy nem az én lányom, akkor mi fog történni? ???
elvehetik tőlünk a gyereket?? mit tudunk tenni, ha így alakul?
Esetleg megtagadhatom a dns tesztet? vagy akár visszaléphetek az örökbefogadási eljárásból???
Kérem adjon tanácsot, hogy mit tudunk tenni!!
Előre is nagyon köszönöm!
Tisztelettel: Nagy Sándor

derill # 2014.01.10. 12:54

Taki11: érdemes lenne feltárni az okait. Egy gyermek 5 évesen is érzékeli, ha a szülő nem akarja, hogy a másik szülőjével legyen és ennek megpróbál megfelelni. Lehet tehát ez is az ok. Az is lehetséges azonban, hogy a különélő szülő nem foglalkozik a gyermekkel, a gyermek ott unatkozik, vagy egyenesen rosszul érzi magát, mert folyton vegzálják. Ezeket a kérdéseket meg lehet oldani. Jelen esetben például a kérdésben olyan jelzések találhatóak, amelyek azt mutatják, hogy nem akarod, hogy a gyermek az apával legyen: "hiába mondjuk neki,hogy ott is kell lenned , Apát is szeretni kell! "

Ha valami "kell", akkor azt nem szeretjük csinálni. A gyerek sem. Ha azt mondom neki, hogy "milyen jó lesz, hogy mész az apához, már nagyon vár és nagyon örül Neked" akkor egészen más lesz a gyerek hozzáállása. Ha az apa el tudja mondani, hogy milyen programokat fog csinálni, akkor már mondhatjuk is neki, hogy képzeld, el fogtok menni szánkózni (jó lenne hozzá egy kis hó) stb. Persze ezzel vissza lehet élni, amikor azt mondom, milyen jó lesz, mentek uszodába pancsolni, amikor tudom, hogy tuti nem mennek, majd a gyerek csalódik a kapcsolattartás során, tehát erre érdemes odafigyelni. Sokszor a gondozó szülő mindent megtesz, hogy a gyermek ne akarjon menni, majd amikor rájön milyen hátrányai vannak, küzd az ellenkezőjéért, a gyerek meg szerencsétlen nem érti mi történt. Szóval ki kellene vizsgálni, hogy mi a tényleges indok. Lehet, hogy épp az apával kell beszélni, hogy mit csináljon, hova vigye a gyereket, vagy hogyan foglalkozzon vele.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

ObudaFan # 2014.01.07. 09:50

Mivel a te terhedre fog esni a kapcsolattartás meghiúsulása, meg kell oldanod a problémát. Esetleg gyermekpszichológus segítségével.

Taki11 # 2014.01.04. 09:04

Üdvözlöm!!
Azzal a kérdéssel fordulok önhöz , hogy mit lehet tenni, ha gyermek még csak 5 éves de nem szeretne menni az Apához kéthetente? Folyton sír ha el kell menni, hiába mondjuk neki,hogy ott is kell lenned , Apát is szeretni kell! Erre az a válasz: "jó de csak azért mert ti azt szeretnétek" :(

monalisa1 # 2013.11.28. 13:53

Egy "jogi helyen" a lényeget el kellene tudni mondani legfeljebb 8-10 mondatban, a többivel pedig "elvonulni" a fórum egy félreesőbb topicjába - vagy akár egy másik fórumra -, oda, ahol arról szólnak a beszélgetések: hogyan is mehettek ennyire félre a dolgok?!

Szóval a Jogi Fórumot ha lehet ne a személyes életvezetési problémák széleskörű taglalására...

Mert ha lázas a gyermek vagy megy a hasa stb., a gondból vegye ki a részétaz apa is, ha meg képtelen a probléma kezelésére akkor joggal az önös kérdés: hogyan is mehettem ilyen pasihoz feleségül?...

habok # 2013.11.28. 11:55

Kedves szg,

akkor vegyük a tényeket. A 2 évest 38,7 C-tel hozta vissza , lázcsillapítót a nagyobbak elmondáasa szeint nem adott neki, lázat nem mért, ellenben megjegyezte, hogy igen tényleg beteg. A kicsi egész nap nyűgős volt és amikor visszahozta, akkor már láthaóan nagyon rosszul. Mindezt úgy, hogy átadáskor jeleztem neki, a gyerek egész héten beteg volt, csütörtök óta láztalan és kértem, ha bármi baj lenne, legalább hívjon fel. A még szedett gyógyszereit is odaadtam.

A másik gyereknek erős hasmenése lett nála, amit észre is vett, ennek ellenére vitte étterembe pl. Tehát 2 beteg gyereket hurcibált.

Amúgy értem az idő korlátozottságát, de hasmenéssel, magas lázzal mi magunk sem megyünk nagyon el otthonról, csak ha tényleg muszáj. Akkor agyerekekt miért?

Délutáni lefektetés: biztos nagyon jól lehet játszani egy fáradt és nyűgős vagy éppen beteg, lázas gyerekkel, aki majd nálam meggyógyul/kipiheni magát. Hol nézi a gyerek érdekét?
Az meg az én privilégiumom, hogy az éppen gyógyult gyerek visszaesett és ezért a mostani hetet is végigbetegeskedi (annak minden nyűgjével, éjszakázás, orrszívás, orvoshoz cipelés, gyógyszerköltségek és a lakásba való bezártság), azért, mert az apja nem tartotta be a kérésemet és figyelt jobban az éppen betegségből kilábalt gyerekre.
Igen, ez most gúnyosra sikeredett, de ez meg az érem másik oldala.

(Amelyik nála lett hasmenéses, az más kategória, ott csak annyi a nyűgőm, hogy így miért kell otthonról elvinnie?? Erre mondom, ha nem tudja/akarja neki biztosítani a megfelelő körülményeket, akkor inkább hozza vissza. Mondom ezt úgy, hogy az adott hétvégén pont programom volt szinte végig, de ilyenért simán lemondom)

Ugyanakkor van előrelépés is, mert most nem hideg házba vitte őket, volt kaja (előtte e gyerekek volt, hogy sírva hívtak, hogy éhesek és nincs semmi étel a házban. Ezt értsd szó szerint, ugyanis nem lakik ott- a régi közös házunk- ahova viszi őket láthatásokon, így eshetett meg, hogy bennt 14 fok volt és semmi étel. Alapból ő a nőjénél lakik , de oda nem viszi a gyerekeket)

Nem minden fekete meg fehér. Nem mindig az elvált anyuka a gonosz,aki ok nélkül eltiltja a gyereket és apuka a szegény, aki nem láthatja. Jó lenne, ha a pártatlanság megmaradna mindkét irányba.

Ellene nevelés: a 2 éves meg a 6 éves örömmel megy, ők nem értik/emlékeznek arra, ami történt. A nagyok nem. Ők értik, látták és tudják a dolgokat. Vagy szerinted kettőt ellene nevelek, kettőt meg nem?

Igen az apjuk, kell hogy legyen kapcsolat, de akkor ne csak jogai legyenek, hanem kötelességei is (és ez ne merüljön ki a tarásdíjban).

Kommunikáció: akkor romlott meg, amikor lebukott, hogy szeretője van (onnantól nem kellett fenntartania a látszatott, a saját szavaival élve) és akkor szakadt meg, amikor otthagytam. Őszerinte az én hibám minden, hiszen én költöztem el a gyerekekkel és adtam be a válópert. Azt, hogy mi vezetett ide, nem nézi, arra írja, hogy én nem vagyok kompromisszum kész.
Nyilván nem 100%-ban az ő hibája -hiszen nem lett volna szerető, ha minden kerek- de ne már, hogy az én hibám minden. És azok a dolgok, amik a nagy lebukás után történtek -amikor már nem kellett magát megjátszania- azok nagyon durvák voltak.ÉS a gyerekek sokat láttak belőle, túl sokat. Azt azért szerintem mindenki sejti, hogy 4 gyerekkel, akikből az egyik még gyakorlatilag csecsemő, az ember nem ugrál csak mert megsértődőtt.Mellesleg a lebukás és a költözés között eltelt 7,5 hónap, lett volna ideje változtatni, ha akar.
Na, ez valóban nem jogi téma. Csak az ezen a fórumon olyan általános nézet nagyon bántja a szememet.
Amúgy szerinted ha meg lehetne vele normálisan beszélni valamit, akkor keresnék jogi utat?

A láthatásra is sokkal többet ajanlottam, mint amit a bíróság végül megítélt, de neki nem volt jó, őneki csak az lett volna elfogadható, ha papíron 50-50, hogy ne kelljen tartásdíjat fizetnie. Jól kitalálta amúgy, ha érdekel, leírom szívesen.