Gyerekláthatás


mat.ild # 2011.10.24. 08:41

Köszönöm!

De ezek szerint erre nincs iránymutató elv?

ObudaFan # 2011.10.24. 05:43

Véleményem szerint is igen.

mat.ild # 2011.10.24. 05:38

Tisztelt Fórumozók!

Lehet rossz helyre írok - ezért elnézést (új vagyok itt).

Azt szeretném újként kérdezni, hogy láthatás esetén köteles vagyok az apának a gyermekkel együtt oda adni, váltó ruhát, gyerek tápszert (receptre írt), a gyermek igazolványait?

Sajnos eltérő információkat kaptam, a bíroság anno ezekről nem írt semmit a végzésben, egy ügyvéd szerint nem - azt mondta az apának nincs joga a gyerek igazolványát egy pillanatra sem magánál tartani, és mindent neki kell biztositania láthatáskor, de a gyámhatóság szerint ezzel ellentétben igen, rokonok barátok szerint sem.

Kérem ha valaki tudja ezt biztosan az írja meg. Nem akarok emiatt bajba kerülni.

Ildiko

barackvirag # 2011.10.21. 20:54

Kedves Napocska!

Köszönöm válaszodat! Nemsokára itt az őszi szünet és türelmetlenül vártam a választ. Nem bírtam tovább és felhívtam két gyámügyet is. Megerősítették, amit Te is írtál,hogy nem jár 31-e neki.
Viszont keddenként du. is nála vannak a gyerekek és ilyen esetben sem tudom mi van, hisz Halottak napja, tehát munkaszüneti nap. (de gondolom inkább jár neki, mint nem) Kérdeztem a gyámügyest, de elég bizonytalan volt és elégedetlenkedett a bírósági ítéletek pontatlan meghatározásán.
Mi már elég rég elváltunk, de nálunk is minden szünetet megelőz egy nagyobb vita.Sajnos.
Én is többször voltam már személyesen gyámügyön vagy telefonáltam a sok bizonytalanság miatt és a másik fél határozottsága és erőszakossága sokszor elbizonytalanít, így aztán inkább érdeklődöm.
Minden jót:
barackvirag

GNapocska # 2011.10.21. 16:37

Az őszi szünet (is) nálunk is probléma. A szünet első fele a különélő szülőé, mert a(z őszi, téli, tavaszi) szünetek első felét neki ítélték. A szünet második fele pedig azért az övé, mert a páros hetek második felét (csüt du. -vas) neki ítélték. Ugyanezt játszottuk a nyári szünettel, akkor is neki járt több nap, és azt hiszem, ugyanez lesz a téli és a tavaszi szünettel is. A gyámhivatal szerint örüljek, hiszen az év nagyobb részében nálam vannak a gyerekek, csak ugye akkor van edzés, zeneóra, felvételi előkészítő és minden más különóra, mert azt a másik szülő idejébe nem szabad beleszerveznem, akkor sem, ha akár tíz éve jár a gyerek ugyanarra a típusú órára szinte ugyanakkor (és tíz éve még szó nem volt válásról, azaz közös döntés volt, hogy a gyerek az adott különórára járjon). Szóval míg állítólag én vagyok a gondozó szülő, majdhogynem a másik szülővel töltenek a gyermekeim sokkal több időt.

Van egy konkrétabb problémám is (miközben gépeltem, egyből három is lett belőle): nyár elején az egyik gyámhivatalban azt mondták, hogy ha különélő szülő elutazik nyaralni és ezért nem jelenik meg kapcsolattartáson, akkor az az ő hibájából maradt el és nem vagyok köteles felborítani a mi nyári programunkat a következő héten a pótlásért. Közben elköltöztünk, és a másik gyámhivatalban most éppen mintha meg akarnának büntetni, hogy egy héttel később nem adtam oda a gyereket (még nem kaptam végzést, de hiába írtam meg nekik, hogy különélő szülő szórakozni utazott el a gyerekek nélkül, újból nyilatkozattételre szólítottak fel az üggyel kapcsolatban). Ez tényleg jogos? A különélő szülőnek minden jár, az együttélő szülőnek semmi? Nekem milyen jogom van például olyan esetben, ha szeretnék egy (ne adj' isten kettő) hétre elutazni a gyerekekkel, de nem lehet, mert különélő szülőnek kapcsolattartási joga van közben? Mi van akkor, ha a gyerek tőlem akar nyugodtan menni a felvételijére, mert a különélő szülő mindig mindenhonnan elkésik, ami nem a legjobb belépő egy felvételi vizsgán, és ezért szívesen pótoltatnám a kapcsolattartást egy héttel később? Ez például elég indok?

(Lécci-lécci ne jöjjön senki azzal, hogy miért nem próbálok megegyezni a másikkal, épp eleget próbáltam az elmúlt években, ha sikerült, akkor mindig csak úgy, hogy két-háromszor többet kapott, mint amennyit én, de ez minden egyes alkalommal nem működik.)

Barackvirág viszont vigyázz, mert vajon valóban le van-e írva explicite az ítéletetekben az, hogy a szünet második fele a Tied? Ha igen, akkor az felülírja a hétvégét, és nem kell odaadnod a 31-ét. Ha nem, akkor viszont apukának jár a szünet első fele (2-3) és a szokásos hétvége is (ha jól értettem a beírásodból: 5-6), bár október 31-e szerintem ekkor sem (bár én csak laikus vagyok, de már négy különböző gyámügyes próbálta a különböző jogértelmezését a fejembe tömni az elmúlt fél évben, vagyis minimális tapasztalatom van).

Üdvözlettel,
Napocska

barackvirag # 2011.10.18. 20:26

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Nemsokára itt az őszi szünet és számomra nem teljesen egyértelmű,hogy mikor kivel vannak a gyerekek. Pontosabban ez ennél egy kicsit összetettebb. Az őszi szünet nov. 2-5.-ig tart. A bírósági ítélet szerint az apának jár a szünidő fele, annak is az első "része". Tehát 2.3. az apáé, 4.5. az enyém. A gondom a következő: (és egyben idézném a levelét):
"November 5-e eredetileg az én hétvégém szombati munkaszüneti napja volt, de mivel november 1-e keddre esik, az állam az őszi szünettől függetlenül az október 31-i hétfői napot tette munkaszüneti nappá e helyett a szombat helyett."

Valóban jár az apának okt. 31.-e?

Köszönöm válaszát!
Tisztelettel: barackvirag

ObudaFan # 2011.09.29. 10:51

Nincs mit.

Daimon72 # 2011.09.29. 06:20

Köszönöm szépen a választ!!

ObudaFan # 2011.09.21. 14:00

Nagy valószínűséggel nem.

Daimon72 # 2011.09.21. 07:41

Olvasgattam a fórumot, de nem nagyon találtam hasonló kérdésre, így ide írom és köszönöm, ha erre is gyors válasz érkezik!
Ezt a bizonyos élettársi kapcsolatot, amelyre hivatkoztam tegnap, körültekintően szeretnénk elkezdeni lehetőleg nyugodtan élve!
A következő a tényállás jelenleg amitől tartunk, hogy probléma származhat belőle:
A párom volt élettársa 14 hónapja elhagyta a lakást, ahol együtt éltek, viszont mivel építkeztek, (a párom tulajdonában van kizárólag az ingatlan, a hitelszerződésben sincs a volt élettárs neve feltüntetve)de minden bizonnyal valamennyi összeget fizetni kell majd Neki tulajdonlapon kívüli tulajdonjogszerzés miatt. 4 közös gyermekük van, Akiket a gyermekelhelyezés indítványakor szeretne a párom "megosztva" Magánál / Magunknál tartani.
A kérdésem a következő lenne. Okozhat-e problémát az a későbbiek folyamán, ha Én odaköltözöm a páromhoz, tehát hivatalosan van-e köze a volt élettársnak ahhoz, hogy egy új élettársi kapcsolatot hoz létre Velem a párom? Illetve, hogy mindez befolyásolja -e negatív irányban esetleg a bíróságot abban, hogy megkapja-e a párom (illetve Mi) a két gyermekét.
Válaszod előre is köszönjük!

Daimon72 # 2011.09.21. 07:11

Köszönöm a gyors válasz! :-)

ObudaFan # 2011.09.20. 16:45

A legjobb, ha a gyámhatóság előtt köttök erről egyezséget.

Daimon72 # 2011.09.20. 15:50

Üdvözletem!
2006-ban váltam el, akkor született egy ítélet a gyermekláthatással kapcsolatban. A szokványos kéthetenkénti hétvégék, amelyek az apa nemtörődömsége miatt ritkán vannak betartva, tehát nem látogatja rendszeresen a közös kiskorú gyermekünket. Viszont az "ellentét" a mai napig időnként előtérbe kerül köztünk(gyermektartás nemfizetése, stb.)
A következő lenne a kérdésem:
A fiammal elköltözünk 220 km-re a jelenlegi otthonunkból, (új család alapítás miatt) amit közöltem a gyermekem apjával.Egyenlőre nem volt különösebb ellenvetése, de a későbbiek folyamán tartok tőle,hogy esetleg lesz. Ha papíron megegyezünk abban, hogy biztosítom a láthatást például megosztott útiköltséggel vagy hasonlók, az elég-e vagy mit kell tennem a későbbi konfliktus elkerülése érdekében?
Válaszát előre is köszönöm!

anyuka13 # 2011.07.26. 12:56

Ezt nem igazán értem...Én csak azt szeretném, ha nem kellene menni a gyereknek, ha nem szeretne.

ObudaFan # 2011.07.26. 11:59

Ez a szakvélemény azért nem egészen arról szól, amiről szeretnéd , hogy szóljon. Legalábbis az idézett rövid részlet alapján.

anyuka13 # 2011.07.26. 11:54

A szakértő véleménye szerint:" Mindezen okok miatt a kiskorú gyermek érdekében való , a kapcsolat korlátozása, lehetőség szerint az egy adott időszakon belül való szűkítése, mely talán a szülő részéről így intenzívebbé válhat, a közös programok élmények tekintetében bővülhet, ezáltal inkább a gyermek fejlődését, identitásának pozitív irányú fejlődését szolgálja."
Ez azt jelenti, hogy majd jót tesz neki, ha apukát csak rövidebb ideig látja italozni, csajozni,ill. csúnyán beszélni?Tudom, 12 évesen nem kicsi már, tud ő mérlegelni. De annyira fél az apjától, hogy semmiben nem mer véleményt nyilvánítani,ha nála van.Ha éhes, nem szól, ha álmos, nem szól- ha haza akar jönni, nem szól,stb.Tehetetlen vagyok, és próbálom a gyerek érdekeit nézni- hiszen 2005-óta, amióta a szabályozás megtörtént, időről időre próbáltam orvosolni a helyzetet és apukát úgy beállítani a gyerek előtt- hogy pl. azért nem jön, mert sok a dolga, nem felejtette el a születésnapját, küldött ajándékot, csak nem tudott jönni- holott én vettem meg, és hazudtam,csakhogy a gyereknek ne fájjon.De a gyerek már nem hülye, átlátja a dolgokat.Szóval ezek hozzá tartoznak a részletekhez és még sok ilyen apróság.Amióta elindítottuk ezt az eljárást, apuka nem jön.Hívta a gyereket ugyan telefonon, de mivel a gyerek nem akart vele beszélni,ezzel le is tudta a próbálkozást.Ennyi idő után, hogy nem találkoztak,- tavaly november óta- hogy engedjem el az apját látni nem akaró gyereket? ezért is szeretnék fellebbezni.Köszönöm előre is a segítségeket!

ObudaFan # 2011.07.26. 09:12

A szakvélemény kifejti, hogy mit ért hosszabb idő alatt? Mert ez alapján a szöveg alapján még az egy hetes ott tartózkodás sem feltétlenül hosszabb idő.

anyuka13 # 2011.07.26. 06:42

Sziasztok-tegnap VÉGRE megkaptam a gyámhivatalhoz 2010,dec.06-án benyújtott gyermekláthatás módosítási kérelmemre a határozatot:sajnos nem azt, amire számítottam...a fiam 12 éves, lelki problémák miatt kellett aa gyámhivatalhoz fordulni, mert bár testileg nem bántalmazta az apa, de az életmód, ahogy él és ahogy viselkedik a fiam részéről már elviselhetetlenné vált és félt is tőle.Hosszú lenne részletezni: a lényeg:természetesen a hivatalba tök hülyének néztek, hiába jött velem a fiam is, hogy el akarja mondani mi történt, mit érez, mit szeretne- természetesen felvették a jegyzőkönyveket, de azt gondolták az én hatásom alatt áll.Apuka persze nem jelen meg, ügyvédet küldött maga helyett.Egy lakcím nélküli szegény ember, hatalmas luxus autóval, külföldi nyaralóval, bejelentett állás nélkül, házi őrizetes barátokkal(ide hordta a gyereket,amikor jutott rá ideje)aki havonta 7 ezer ft gyerektartást tud fizetni.A nagy huza-vona elkezdődött, bíróságot kértem soron kívül, de persze vissza passzolt a gyámügyre.micvel évek óta jártunk pszichológushoz a gye.jó.által, és ott is tudtak a problémáról, azt hittem ez hiteles lesz.Nem.mentünk igaszságügyi szakértőhöz.De örültem,mert tudtam, hogy itt végre kiderülhet, hogy nem ferdítek.
Így is lett-a szakértő szerint:" apa nem alkalmas a gyermek hosszabb idejű ellátására, ill. nem rendelkezik olyan nevelési módszerekkel,amely helyesen szolgálná a kiskorú megfelelő személyiségi fejlődését.Mindezen okok miatt a gyermek érzelmi okokból regresszív fejlődése feltételezhető,de hosszabb távon az intraperszonális pszichés konfliktusok más regresszív folyamatokat is generálhatnak. "
Erre a gyámhivatal úgy dönt: minden páros héten szombat du.14-18-ig elviheti apa a gyereket,őszi-tavaszi- téli szünetben 2 napra, nyári szünetben 2x1 hétre,páros ünnepek második napján 9-18-ig.!Hát hogy írhatnak ilyet? a 12 éves fiamnak még nem is említettem, mert bepánikolna.Apa fenyegette, piszkálta, főleg ha italozott- és ritkán volt ,hogy nem.
Nem vitte eddíg sem túl sűrűn,(holott 5 km-re lakunk egymástól) soha nem tartotta be a kétheti láthatást,és az elmúlt év novembere óta nem találkoztak.
Most majdnem 8 hónap után senki ne gondolja, hogy oda fogom engedni, akár csak 1 órára is.Szerintem érthető, miért.
Kérek mindenkit, aki tud segíteni, írjon véleményt, mert mindenképpen fellebbezni fogok, csak nem vagyok biztos az elindulásban, hogy hogyan.
Köszönöm előre is!

Bodzza # 2011.07.22. 11:32

Még egy tanács:

Amennyiben két bírság már megvan a gyám másodfokán is, azonnal a gyermek lakhelye szerinti rendőrségen feljelentést kell tenni a szükségesnek tartott iratok fénymásolatának beadásával együtt (végzés, büntetések). illetve ami fontos, másnap ugyanezeket a feljelentéssel a hozzá tartozó ügyészségen is egy kérelemmel együtt be kell nyújtani.

Elvileg hónapokat gyorsíthat a kiskorú veszélyeztetése elleni nyomozás elindításában.

Mindezeket azoknak írtam, akik őszintén csak gyermekük érdekében azon fáradoznak, hogy régi szerelmük álságos és aljas cselekedeteinek volt párja, de leginkább saját gyermeke ellen valamely felsőbb szerv végre megállt parancsoljon.
És azoknak akik rendes tartásdíj megfizetése mellett a megfelelő lelki fejlődést is tudja biztosítani gyermeke számára.

Üdv,

Bodzza # 2011.07.22. 11:15

Köszönöm Sió,

Sajnos még nincs 2 pénzbírság, csak egy figyelmeztetés, illetve egy elmarasztalás pénzbírság nélkül.

Jó tanács mindenkinek aki hasonló cípőben van!:
Amennyiben új döntés születik, legyen az első vagy másodfokú, azonnal ellenőriztetni kell a végrehajthatóságát vagy az ügyvéd, de talán még jobb ha a gyámhatóság által. Ha nem végrehajtható, azonnal kérni kell a javítását a megfelelő bíróságon.
Ha pedig biztosan végrehajtható, akkor pedig azonnal hívni a rendőrséget, amennyiben az anya otthon tartózkodik és nem adja a gyereket. Ugyanis ha végrehajtást kérsz, neki egyel több tanúja lesz, hogy ott se voltál. Főleg, ha már bírsággal is sújtható lenne ezután.
És ha mindent megteszel is jön a Gyámügy aki amíg nem emelkedik jogerőre a figyelmeztetés az anyának, az addigi meghiúsított láthatásokat ( ez az én esetemben kb.6 alkalom hogy csak ejnye-bejnyével bünteti, bírsággal nem.)

Így történhetett meg velem, hogy 8. hónapja röhög a markába az anya és próbálja elidegeníteni gyermekünket tőlem. Nem hagyom.

És már már nem tudom, hogy mindez az igen drága ügyvédjük kapcsolatrendszerének, vagy pedig emberi mulasztások és törvénybeli rendellenességek sorozatának "köszönhetem".

Üdv,

kaméleon # 2011.07.22. 07:06

Kedves taxis, ha esetleg hajlandó lennél a tapasztalataiddal egy gyermekvédelemről szóló szakdolgozat anyagához hozzájárulni, és – természetesen az adatvédelmi szempontok betartásával – egy interjúban megosztanád velem, hogy a min. kb. 100 év alatti :( pozitív változás reményében feldolgozzam, megköszönném. Talán segíteni is tudok valamiben. A nevem melletti e-mailen jelezz légy szíves, ha igent mondasz. Köszönöm!

sió # 2011.07.22. 05:50

Bodzza

2, de inkább 3 pénzbüntetés után, kiskorú veszélyeztetése címén feljelentést lehet tenni a gondozó /láthatást, kapcsolattartást gátló/ szülő ellen.
Tegyél feljelentést, ha ennyi elmaradt kapcsolattartásod van.
Respektálni fogja a bíróság!

sió # 2011.07.22. 05:42

Kapcsolattartás újraszabályozása, és végrehajtási szankciók, pótlások, stb beleépítése.
Volna!!!
Ha mondjuk 8- év alatti gyerekről beszélnénk.
De mivel nagyok a gyerekek, így szerintem egy „akartok-e apához sűrűbben menni” kérdésre, simán megkaphatja a tisztelt bíróság a „nem” szót. .
/a végletekig bunkó anya következetes nevelése eredményeképpen/
Ezek után tényleg simán reménytelen minden próbálkozás!
A pedofíliával nem foglalkoznék, ha nem volt semmi bizonyítható, tehát nyilván nem történt semmi, akkor az nincs.
A korlátozó végzést azonban érdemes elolvasni.

A személyes tanács: ne törődj az anyával, beteg ember, aki úgy bosszul hogy a gyerekét tolja pajzsként maga előtt. Eljön az idő, amikor a saját gyereke megutálja. Ez sovány vigasz mert a gyerek húzza a rövidebbet.

Amire te koncentrálj, hogy ne akarj görcsösen megfelelni a gyerekeknek. Tartsd tiszteletben, hogy nagyok, és bizony mint olyan nem feltétlenül te vagy legfontosabb programjuk. Vigasztaljon hogy az anyjuk sem. Te maradj te, és ne pénzel bármit is megvásárolni akaró apa! Legyél kedves és legyél felszabadult. Visszakanyarodva a pedofília vádja után, nem könnyű adni egy puszit a saját gyerekednek, de mégis tedd meg minél többször. Érezze a gyerek hogy szereted, és érezze hogy fontos neked a személye.

mentaldr. # 2011.07.21. 11:48

Milyen indoklással lett korlátozva a láthatás?
Hogyan reagált ön e súlyos vádra?
Tiszta lelkiismerettel esetleg jelezze a gyámhiv.-nak a láthatás akadályoztatását.

taxis # 2011.07.21. 07:43

Kérdés gyermekláthatás korlátozásáról

Kedves Fórumozók!

Nem tudom itt kapok-e szakszerű választ a problémámra, de már a tapasztalati tanácsoknak is örülnék.
2 éve volt egy csúnya válásom, mely egy depressziós betegséget követett. Exfeleségem kihasználva kórházi kezelésem és depressziós tüneteim pedofíliával vádolt meg a bíróság előtt. Ez ugyan nem sikerült még orvosszakértőkkel sem rámkennie, a bíróság mégis korlátozta gyermekláthatási jogaimat.

2 lányunk van, 15 és 10 évesek - nagyon szeretem őket. 2 hetente csak akkor aludhatnak nállam, ha mindketten így döntenek, de a vállás óta számtalanszor "engedte meg" az anyjuk, hogy így döntsenek, sőt még nyaralni is elvihettem őket. Ha tényleg azt hinné hogy pedofil vagyok, vajon megengedné?

Viszont a gyermekláthatás nem úgy zajlik ahogy kéne. Könyörögnöm kell hogy láthassam a gyerekeket, állandóan változtat a "menetrenden". Ha 2 hetente szombaton reggel (11-kor, mert addig "alszanak" a lányok) megállok a ház előtt, be sem engednek, az utcán várok. Kb. 1 óra után nagy kegyesen kijönnek és eljönnek velem a lakásomra. De már délután 5-6 óra felé hívogatja őket az Anyjuk telefonon, hogy jöjjenek haza mert ő magányos, és hiányoznak neki!!!
Így sokszor este 7-8 óra felé kénytelen vagyok hazafuvarozni őket. Vasárnap reggel ugyanez a játék...

Pesten élünk ugyan, de 50 perc autóval a távolság, hogy az üzemanyag költséget ne is emlegessük...
Volt párom állandóan változtatja a láthatás idejét az ő programjai szerint, van úgy hogy kedden kell elvinnem a gyerekeket (egy fél napra!!!) mert vasárnap kerti partira mennek. Ha a nagy lány nem akar velem jönni, mert a számítógép előtt jobb msn-ezni a barátnőjével, csak a kicsi jön. Ha Őt elviszem az Aquaparkba, vagy veszek neki valami játékot, megkapom hogy igazságtalan vagyok, mert a nagy miért nem kapott semmit...

Most elutazott a nagyobbik lányom 2 hétre külföldre. Hogy mikor indul a repülő, nem akarták elárulni, nehogy kimenjek a reptérre elbúcsúzni. Mégis kimentem, a gyerek nem mert örülni neki, mert látta hogy az Anyja dühös. Ordítozott velem a gyerek előtt, hogy nem fizettem az útba semmit, takarodjak. Állandóan megaláz, a gyerekeim így már lenéznek. Hiába vagyok taxis, nem keresek annyit mint egy menő könyvelő, így senki vagyok. A nagyobbik lányom a bírósági végzésre hivatkozik, hogy nem akar jönni hozzám - így a kicsi sem jöhet.

Mit tehetek hogy ezen az elmérgesedett helyzeten javítsak? Tud a Gyámhivatal segíteni? Forduljak Bírósághoz a gyermekláthatás megválltoztatása miatt?
Félő, ha hivatalos eljárásba kezdek, volt nejem bosszúból még inkább ellenem hangolja lányaimat.
Mit tehet egy elvált apa?

A tanácsokat előre is köszönöm!