TARTÁSDIJ - FELNŐTTKORÚ


fecsab # 2011.12.08. 03:00

Nagy nehezen sikerült kikényszeritenem édesapámat hogy jelenjen meg a tárgyaláson mint alperes,az általam benyújtott (FELNŐTTKORÚ TARTÁSDIJ megfizettetése)keresetem céljából.
A tárgyaláson megjelent egy"csodatevő"ügyvéd társaságában,aki közel 40 perces védőbeszédjében sikerült neki rávenni a biróságot hogy az általam benyújtott kereset alapjában véve jogos lenne,de Ők kérnek egy újabb orvosi komisziótól véleményt,mivel az amit én beadtam hiányos.
Erre a biróság elrendelte hogy vessem alá magamat egy a biróság által összeállitott 3 tadú orvosi komisziói vizsgálatnak.Eddig még nem lenne semmi probléma.A probléma ott kezdődik hogy az orvosi komiszió nem ad addig a biróság kérésére sem szakvéleményt amig én ki nem fizetem a munkájukat aminek az összege kereken 500 euró.Továbbá a birónő figyelmeztetett hogy ha a következő tárgyalásra nem lesz meg a szakvélemény,akkor úgy fogja tekinteni hogy visszavontam a keresetet.
KÉRDÉSEM:A fent leirtak alapján ki köteles kifizetni az orvosi komisziót?
Én több jogászt megkérdeztem,és kivétel nélkül azt a választ kaptam hogy az orvosi komisziót az a fél fizeti aki kéri.És ha jól tudom a törvény is ezt irja elő.Utánna amikor jogerős itélet születik és én,mint felperes elvesztem a pert akkor vagyok köteles megtériteni a másik félnek.
Ez esetben nem értem hogy hozhatott a birónő olyan határozatot hogy"az orvosi komiszió teljes költségét a felperes köteles kifizetni"?
Ehhez csak annyit szeretnék hozzátenni hogy ha ez igy megy akkor bármilyen ügyem van,amiben jogilag egyértelműen igazam van és biróságilag kell kiharcolnom az igazam,akkor ne forduljak birósághoz mert úgy is az nyer akinek pénze van,nem pedig az akinek igaza van.Hol éllünk?

ObudaFan # 2011.12.08. 07:05

Ha egyáltalán magyarországi perről beszélünk:
Főszabály szerint annak kell előlegeznie a perköltséget, aki a bizonyításra köteles. Viszont azt sem írtad le, hogy egyáltalán mit kell bizonyítani a szakértővel, így egyáltalán nem lehet megítélni, hogy neked kell-e előlegezni, vagy sem. Egyébként a bíróság nem tekinti visszavontnak a keresetet, ha nem előlegezel, hanem úgy értékeli, hogy ez a bizonyítás sikertelen volt, és ezt annak a terhére értékeli, akit a bizonyítás terhelt. Mivel nem írtad le, hogy mit is kell a szakértővel bizonyítani, így megint csak nem lehet megítélni, hogy milyen következménye lesz, ha nem előlegezel. Végül: ha a jövedelmi, vagyoni helyzeted indokolja, kérhetsz teljes, vagy részleges költségmentességet. Ha megkapod, nem kell előlegezni.

fecsab # 2011.12.08. 17:43

Ezek szerint csak nekem van igazam.
Egy olyan országban élünk ahol még ha igazad van akkor se fordulj birósághoz,csak abban az esetben ha tele vagy pénzel.Mert ha nincs pánzed hogy bebizonyisd az igazadat a biróságon akkor úgy is elveszted a pert!

Dr.Attika # 2011.12.08. 20:11

Egy olyan országban élünk, ahol erkölcsi minimum, hogy senki nem indít polgári pert sem szülei, sem testvérei, sem gyermekei , sem hozzátartozói ellen. A bíró ezen erkölcsi - nem írott- törvény alapján az írott törvény kényszerével kívánja Önt a helyes cselekedetre rávenni. Magyarán azt sugalta: "Kapjál fejedhez."

ObudaFan # 2011.12.08. 21:12

Mert ha nincs pánzed hogy bebizonyisd az igazadat a biróságon akkor úgy is elveszted a pert!

Mégis kinek kellene állnia a bizonyítás költségeit, ha nem az érdekeltnek? Ki fizesse ki helyetted?

fecsab # 2011.12.09. 00:07

Természetessen tisztában vagyok vele hogy nekem kell bizonyitani és fizetni.
Csak az egésznek van egy szépséghibája:
Én már a bizonyitási eljárást egyszer kifizettem,meg is kaptam a bizonyitékokat,amit a keresetem mellé csatoltam,szabályszerűen.Csak az alperes ügyvédje hiányosnak találta,ezért kérik tőlem a másik bizonyitási eljárás lefolytatását.Több jogásszal beszéltem és mind azt mondta hogy a bizonyitékaim megfelelőek,ha valaki hibát talál benne az kérheti az újbóli bizonyitási eljárást a saját költségére.

C a s a b l a n c a # 2011.12.09. 06:55

Szerintem van még egy "szépséghibája" a dolognak:

A pert nem Te és nem "más" jogászok döntik el, hanem a bíró...

ObudaFan # 2011.12.09. 10:11

Mivel arról kérdésre sem írtál, hogy milyen bizonyításról van szó, ezt megítélni lehetetlen.

Géza1970 # 2015.02.10. 10:09

Tisztelt Fórumozok,
A következő dologban szeretnék tanácsot kérni.
Párom volt férje 2 éve nem fizet gyerektartást ( 15.000 Ft ), sőt időközben nagykorúvá vált közös gyermekük és érdemtelenségre hivatkozva kérte a tartásdíj megszüntetését.
A bíróságon elvesztette a pert, mert hazudott és ez lejött a bírónőnek is pl. neki nincs munkája, de feljár vidékről dolgozni autóval Budapestre minden nap, ezt egyszer elismerte egyszer tagadta stb.. ezt hosszú lenne leírni. Sajnos fellebbezett így még nincs vége a pernek
1 évvel ezelőtt elindítottunk egy végrehajtást az elmaradt tartásdíjjal kapcsolatban, amit a bíróság el is indított és elküldte a lakhely szerinti végrehajtónak.
1 év után sem jelentkezett a végrehajtó. Végrehajtó ellen panaszt tettünk, mert sosem tájékoztatott semmiről minket stb.. Megnyertük kötelezték ( bíróság által) a végrehajtót, hogy foglalja le az autót stb.. Semmi nem történt nem foglalták le a gépkocsit.
Most ez ellen fellebbezet hivatkozott arra hogy az Ö saját beteg édesanyját és a jelenlegi feleségének beteg szüleit kell szállítania az autóval ezért az nem elvehető Ö szerinte. Néhány orvosi igazolást is csatolt 2008 – 2009 keltezésűeket friss nincs közöttük.
Ezen kívül leírta, hogy különben is törvénytelen az egész végrehajtás és a tartásdíjjal kapcsolatos per is mivel a párom nem is képviselhetné a már nagykorú gyermeket a bíróságon ezt így írta le.
„Felhívom a tisztelt bíróság figyelmét, hogy….. végrehajtáskérő nem lehet törvényes képviselője a ..
éves gyermeknek, mivel a gyermek .. éve nagykorú lett”
A kérdésem az, hogy ez valóban így van?
Előre is köszönöm a válaszokat.
Géza

ObudaFan # 2015.02.10. 13:00

Ha a nagykorú gyereket továbbra is a saját háztartásodban tartod el, akkor a tartásdíjat te érvényesítheted.

Géza1970 # 2015.02.10. 13:42

Köszönöm a választ.

retro1 # 2020.06.04. 18:13

Tisztelt Tagság!

Kérdésem lenne azzal kapcsolatban,hogy kell-e még tartásdíjat fizetnem abban az esetben,ha van egy 21 és 19 éves gyermekem akiket anyjuk kivitt angliába 6 éve.25%-ot fizetek ill. vonják a fizetésemből.Sokat nem látom őket. /16 éve váltam/Közben született 3 gyermekem az új kapcsolatomból.5-10-14 évesek.A nagy gyerekekből 1 egyetemre jár bizonyítottan a másik bizonytalan,hogy felvették-e felsőoktatási intézménybe./anyu hallgat,gyermek nem mer nyilatkozni/. Szóval eddig annyira nem idegesített a dolog mégis az én gyermekeim,de a 14 éves elkezd fizetős középiskolába járni és a költségek meg fognak ugrani ezért meggondolandó,hogy mennyire lehetek nagyvonalú a közalkalmazotti fizetésemből.A munkahelyemen még az iskolakezdési támogatásból is vonják a tartásdíjat ami úgy tudom nem lenne szabad.

drbjozsef # 2020.06.05. 05:41

retro1,

Azt, hogy "kell"-e nem tudhatjuk, hiszen nem írtad, mit csinálnak a gyermekeid. Ha még tanulnak, első képzést az adott szinten, és nincs önálló jövedelmük, akkor feltehetőleg igen, kell fizetned.

De ha a megállapítás óta jelentősen változtak a körülmények, márpedig 3 gyerek a saját háztartásban eléggé az, akkor kérni lehet a bíróságtól a tartásdíj megváltoztatását.

retro1 # 2020.06.07. 10:45

Köszönöm szépen a választ!