Túlzásba vitt kapcsolattartás?

derill # 2005.04.20. 19:02

Természetesen ha nagy távolságra laktok egymástól, kérhetsz olyan láthatást, hogy mondjuk havonta 4 napot legyen veled a gyerek (természetesen ha iskolás, akkor Te viszed iskolába és hozod el onnan iskolai napokon, ha azok is beleesnek a négy napba). Vagy lehet fél évente egy hetet kérni. Bármit kérhetsz végül is, ami ésszerü és indokolt.

A gyámhivatal azt fogja nézni, hogy körülbelül meg lehet-e élni abból az összegből, amit keres - Németországban is van minimálbér, tehát mondjuk ezt is alapul veheti. Nem tudja megtiltani az anyának a kiutazást, az anya oda utazik, ahova akar. Ha viszont a gyereket jogellenesen elviszi, a hágai egyezmény alapján kérheted a visszahozatalát és a gyereket vissza fogják hozni, anya meg maradhat kint ha akar.
Miután Te is kint akarsz dolgozni, javaslom, hogy próbáljatok megegyezni, szerintem erre az anya is hajlana, ez esetben ugyanis elkerülheti a gyámhivatali procedurát. A gyámhivatal ugyanis csak akkor foglalkozik az üggyel, ha valaki kérelmet nyujt be (vagy ő vagy Te). Ha nincs kérelem, nincs ügy.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

RiSI # 2005.04.20. 17:46

koszonom, ez mar sok segitseg volt, jo kiindulopont.
O csak Nemetorszagba szeretne menni, bizva abban hogy majd egy csomo penzt kap a gyerek altal. Sajnos exem anyja is segelyen el kinnt...
Viszont a gyereket eddig majdnem naponta lattam a szuletesetol kezdve, a tovabbiakban viszont erre nem lesz lehetoseg, mivel en is kulfoldon kaptam allast. Akkor ha jol ertettem, a megoldas az lenne a lathatassal kapcsolatban, hogy megegyezunk hogy mikor tudok menni Nemetorszagba megnezni a fiamat, az anya lakhelyen. Ez korulbelul 2hetente 1 hetveget jelentene. Ha viszont nem egyezunk meg, akkor marad a birosag? Parezer km-es tavolsagnal is ugyanugy itelik meg a lathatasi gyakorisagot mint pl ha 1 varosban laknank?
Lehet ez mar nagyon specifikus kerdes, de a gyamhivatal honnan tudja hogy kettojuknek havonta Nemetorszagban mennyi penzre van szukseguk? Ha nincsen meg az elegendo fedezet, megtilthatja az anyanak a gyamhivatal a kiutazast? Mert en nem tudom megakadalyozni szerintem, sajnos.

derill # 2005.04.18. 11:12

Nem, az anyának itt kell biztositania a kapcsolattartást, tehát neked arra haza kell utaznos. Természetesen közös megegyezéssel eltérhettek a jogerős határozattól. Általában a bírósági határozatok az anya lakó vagy tartózkodási helyére szabályoznak, de ez elviekben a magyarországi lakó vagy tartózkodási helyet jelenti - bár mivel ez nincs beleirva, ügyvédek ezen is elvitázhatnak. A hágai egyezmény szerint ugyanis a jogerős végrehajtható döntés szerint kell a kapcsolattartást biztositani, és ha az anya azt mondja, hogy az ő bejelentett lakóhelye mondjuk Barcelona, és ő az ítélet/végzés szerint tudja biztosítani az állandó lakóhelyén a kapcsolattartást, akkor ez lehet, hogy gondot okozna, de nem tudok ilyen jogesetről, így nyilván az eredményéről sem. Mivel azonban a magyar jog szabályait alkalmazzuk, ugy gondolom vélelmezhető, hogy a lakóhely ill. tartózkodási hely meghatározásánál is a magyar jogból kell kiindulni, ezért a magyarországi lakóhelyet kell érteni alatta.

A gyámhivatal környezettanulmányt készíttet az anya lakóhelyén, és jövedelemigazolást is kell az anyának benyújtania, vagy annak a személynek, aki vállalja a tartását.

Sajnos mivel az anyának világutlevele van, ha olyan országba megy ki, amely nem kötötte meg a hágait, akkor akár el is tünhet a gyerekkel.

Természetesen meghatalmazhatsz ügyvédet.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

RiSI # 2005.04.17. 13:02

Ohh, koszonom, ez gyors volt :-))
Abban az esetben ha en Londonban lakom, akkor a kapcsolattartas hogyan valosulna meg kozottunk ha neadjisten megis kimenne a beleegyezesem nelkul? Akkor a gyamhivatal beleegyezne az utazasba, ha en is kulfoldon elek, nem Mo.-n?
Pesten azert nem marad, mert szerinte a gyereket egy bolcsode sem fogadna be, max.delutanig, ami nonszensz, mert a 11 honapos szeptemberben siman kezdhetne, mert korahoz kepest nagyon fejlett ertelmileg is. raadasul egy csomo bolcsode nyiva van este 6ig.
Milyen igazolasokat, papirokat kerhetek tole igazolva azt, hogy ha ki is engednem oket, biztositva lesz a megelhetesuk? Mert abban nem lehet bizni hogy majd a nemet allam segelyt ad, ez teljesen szerencsejatek az anyja reszerol, raadasul akkor a szuleim sem tudjak tamogatni es latni az unokajukat ha elviszi. /amit eddig maximalisan megtettek, szinte teljesen ok tartottak el a gyereket/
Nagyon nem szeretnem ha elfajulnanak a dolgok kettonk kozott, de jo lenne ha tudatositana vegre hogy ez az egesz lutri. Mert ha nem jon be, akkor irany Amerika vagy egy kovetkezo orszag ahol szerencset probal?
Ha esteleg birosagra kerulne a dolog, akkor ha en kulfoldon tartozkodom, akkor megbizhatok valakit az ugyem intezesevel, vagy mindig szemelyesen kell majd megjelennem Pesten a targyalasokon stb? Magyar ugyvedet keressek fel akkor?

derill # 2005.04.17. 12:45

Sem most sem ha elhelyezik nála, nem hurcibálhatja csak ugy. Ha kiviszi, Te azonnal kérd az ottani központi hatóságot (én ezt kérném), vagy az itteni biróságot, hogy hozzák vissza a gyerekedet a Hágai Egyezmény alapján. Ugyanis a gyerek végleges külföldre távozásához gyámhivatali engedély kell, anélkül nem viheti ki, illetve nem maradhat kint vele. A gyámhivatal pedig csak akkor adhatja meg az engedélyt, ha a kapcsolattartást továbbra is tudja biztositani. Kétlem, hogy ilyen anyagi körülmények közt kéthetente ide tud utazni a gyerekkel onnan.

Ezeket mondd meg az anyának, hogy már eleve meg se forduljon a fejében, hogy kint marad.

Nem árt, ha ügyvédhez fordulsz, ha mégis megteszi.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

RiSI # 2005.04.17. 11:20

Szia Derill, ujra jelentkezem fel ev utan. Eddig ugy-ahogy rendben mentek a dolgok, a minimalis kapcsolattartas amirol meg oktoberben szo volt es azzal fenyegetett, azota szoba sem kerult erdekes modon. Talan rajott hogy a gyereknek art vele leginkabb... Nos, most ujabb problema adodott: o eldontotte egyedul, hogy kimegy Nemetorszagba az anyjahoz lakni, mert itt Pesten nem jon ki a kapott penzbol. Erre aldasomat is adnam /habar nem beszelte meg velem, csak bejelentette/, ha a kinti viszonyok rendezettek lennenek, ugyanis az anyja is evek ota kinnt segelyen el, es a gyerek anyja is majd a kinti hatosagokhoz fordul majd segelyert, amire szerintem nincs sok eselye, raadasul egy kukkot sem beszel nemetul. Ezert aggodom, mert a gyereknek nem lesznek meg a megelhetesi feltetelei, mert sporolt penze sincs sem az anyjanak, sem a gyerek nagyanyjanak, csak naprol napra tengodnek. Raadasul a gyerek kinti nagyanyja tobbszor kiserelt meg ongyilkossagot!! Nem engedhetem meg hogy o vigyazzon a 11 honapos kicsire, mert amugy is pszichiatriai kezeles alatt all. Hogyan tudnam megakadalyozni azt hogy elmenjenek?`Foghatja a gyereket es lelephet a tudtom e s abeleegezesem nelkul kulfoldre? Mivel meg nem volt gyerekelhelyezesi per, nekem is ugyanolyan jogaim vannak mint neki, de felek hogyha kifejezem a rosszallasomat, kerni fogja hogy o legyen a gyerek torvenyes kepviseloje, es akkor mar szabadon hurcolhatja a fiamat ossze vissza a vilagban mindenfele anyagi fedezet nelkul. Hogyan tudnam jobb belatasra birni, avgy megakadalyozni hogy egy ilyen fejetlen dolognak nekivagjon?? Koszonom a valaszodat elore is.

lawitornot # 2005.01.18. 15:04

Derill, köszönöm a választ! Igen, én is azt hiszem ügyvédhez kell forduljak. Talán az lesz a legjobb, ha semmiből nem engedek, ami eddig volt, de többet sem kérek, hiszen akkor ugyan azt csinálnám, amit ő. Állapítsa meg a bíróság a jövedelmi helyzetem és határozzák meg az alapján a gyerektartást. Biztos nem lesz 50! Viszont mindennel elszámolunk, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. És ha kijön, hogy fizetnie kell X összeget illetékként, mert sokkal nagyobb érték marad nála, hát oldja meg, ahogy tudja. Õ kereste magának...
Ennyi. Most. Egyelőre. Aztán, ha netalán még tovább durvul a helyzet, lehet, tényleg váltok a gyerekek elhelyezését illető álláspontomon is. Egyelőre ezt nem akarom. Nem magam miatt. Tudom, hogy jó anya... Vagyis már semmit sem tudok... De ezt az egyet még ÕSZINTÉN remélem.

lawitornot

derill # 2005.01.15. 18:20

Lawitornot: Sajnálom. Lehet, hogy nem Neked, hisz sok hasonló ügy van, de biztos, hogy irtam, hogy ez igy szokott müködni. Az egyezség csak addig tart, amig nem billen a mérleg nyelve a nő felé. Amikor nyeregben érzi magát, egyre többet követel, és egyre kevesebbet ad. Ne gondold, hogy vége. Amikor a biróság döntött, kapcsolattartási gondok jönnek majd. A közös szülői felügyeletet felejtsd el, ha bele is egyezik, csak a jogerőig fog tartani, azonnal kérni fogja a megszüntetését, és bármelyik fél kérelmére a biróság köteles megszüntetni. Ezek taktikák. És minél többet adsz, annál többet akarnak.

Tehát: nem vagy köteles ügyvédhez fordulni, tehát nem kérhet a biróság ügyvéd előtt megkötött egyezséget, márcsak azért sem, mert egyezséget sem vagy köteles kötni. Ragaszkodhatsz ahhoz, hogy mivel a nevelési képességed ugyanolyan, mint a gyerek anyjáé, tehát akár nálad is elhelyezheti a biróság a gyereket, egy hétig nálad legyen a gyerek, egy hétig a feleségednél (ezt nem valószinü hogy megállapitják, holott az egyenjoguság miatt kellene, de ebből már lehet engedni esetleg egy-egy napot).

Ha biztos vagy abban, hogy ennyi a jövedelmed, és az életszinvonalad nem tükröz ennél jóval magasabbat, akkor ragaszkodj ehhez a verzióhoz.

Nem vagy köteles ügyvédhez fordulni, de a helyzetedben nem árt.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Secret # 2005.01.12. 10:52

Lawitornot!
Kérlek írd meg e-mail-ben a számod. Szeretnék veled beszélni.
Köszönöm: Secret

lawitornot # 2005.01.12. 10:39

Sziasztok!
Köszönöm a hozzászólásokat, így utólag is! Régen jelentkeztem, mert azt hittem megállapodtunk. Egészen a tárgyalás napjáig. Pár napja volt, de olyan ideges voltam, hogy nem akartam írni, nem bírtam volna viszonylag sem tényszerű maradni. Lehet, most sem fog sikerülni, előre is elnézést…
A tárgyalóterem előtt még „Persze, ragaszkodunk a megállapodáshoz” … Belépve „Én csak azért írtam alá, hogy minél hamarabb túl legyünk rajta! BÁRMIT aláírtam volna!” Persze hogy erre végig lett nézve és a bírónő megállapította, hogy szerinte én egy jól menő vállalkozó vagyok, aki sajnálja a pénzt a gyerekeitől. A feleségem folyamatosan adta alá a lovat, hogy szerinte én milyen sokat keresek, mert eddig is sokkal többet kerestem, mint amivel be voltam jelentve. SENKI nem hiszi, hogy tényleg nem veszek ki többet a cégből, mint ami be van jelentve. Minimálbér. Ezen kívül benzinre költök, na tény, azt a cég fizeti. Lakhatásra, kajára egy fillért nem költök. Mások "tartanak el", akiknél lakom most. Ez van. 33 évesen. És én vagyok a … na mindegy…
A bírónő azt mondta 50 e Ft és nem vizsgálják a jövedelmi viszonyaimat. Mondtam, kérem, vizsgálja!!! Persze nem vette komolyan. Kérdezte akkor miből költöttem a gyerekekre eddig. Mondtam végig kell kérdezni a családom 7 tagját, akiktől az elmúlt időben kölcsönt kértem. Akkor menjen vissza az előző munkahelyére! Ez komoly?
Mindegy. El kell részletesen mindennel számolni, ügyvéddel aláíratott közös tulajdon megszüntetést kér (pedig ügyvédre sem akartam költeni, mert megint mehetek kölcsönkérni!). A feleségem meg hű de nagyon engedékeny volt, hogy 2 hetente hétvégén és még heti 1-2 délutánt is láthatom a gyereket! Én ezt nem értem! Nem az kéne legyen a kiindulási alap, hogy ugyan annyi jogunk van a gyerekeket látni?!
Szóval a kérdésem, szerintetek érdemes e megpróbálni ragaszkodni az eredeti 30 eFt-hoz (plusz persze amit bírok, természetben, ahogy eddig is tettem! (szemüveg, pelenka, ruhák, hétvégi nagybevásárlás nekik, stb, stb.)). Vagy menjek bele az 50-be, hátha nem talál ki újabb dolgokat és hamar túl leszünk rajta. Na és persze bízom benne, hogy a vállalkozás beindul és ez nem az össz. pénzem lesz. Hiszen ezért vágtam bele. Addig marad a család. Hál’Istennek tényleg számíthatok rájuk, de a legszörnyűbb érzés… asszem sokan nem süllyednének ide.

Secret: Nagyon köszönöm a biztató szavakat, igazán jól estek! Jó látni, hogy vannak emberek, akik intelligens módon is el bírják rendezni a dolgaikat!!!

lawitornot

derill # 2004.11.24. 13:55

Köszönöm Secret. Egy másik topicban irtam ugyan, de itt is érdemes megjegyezni, hogy nem minden nő hülye és egoista. Vannak normálisak is, akik megértik, hogy a gyereknek az elvált férj az apja marad, és ezen nem tudnak változtatni, csak ugy, ha a gyereküket tönkreteszik.
Tényleg két ember kell hozzá, de főleg a nőnek kell kulturáltnak lennie ez esetben, ugyanis általában nála helyezik el a gyerekeket, ha kérik. Ezt tudják is, és vissza is élnek vele a legtöbben. Tehát minden elismerésem Secreté. Ha pasi lennék, és nősülnöm kellene, csak őt venném el:))))

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Secret # 2004.11.24. 10:22

Szia lawitornot!
33 éves válófélben lévő 2 gyermekes édesanya vagyok.
Döbbenten olvastam "feleséged" hozzáállását a dolgokhoz. Nekünk úgy néz ki sikerül "kultúráltan" válni. Férjem - látva az én hozzáállásom a dolgokhoz - belátta, hogy tőle válok, nem ő a gyermekektől. Megyeszékhelyen lakunk, közös családi házban. Válásunk után én megyek a srácokkal ( 7 és 6 évesek ) egy lakásba, ő marad a házban. Sokkal kevesebbet "viszek", mint ami megilletne. DE! A srácoknak jó lesz visszamenni ugyanabba a házba, ahol évekig éltek, kert is van. Minden 2. hétvégén vele lesznek, ezen felül hetente kétszer délutántól másnap reggelig. Én reggel megyek értük - 6-ra!, mert ő akkor indul dolgozni - és viszem őket suliba és oviba. Közös szülői felügyelettel. ( Ha derill válaszol. Õ tudja miért írtam ezt neki! :-)) )
Ez csak egy példa, hogy lehet így is csinálni, DE EHHEZ KÉT EMBER KELL!!!!
Feleségednek is be kéne látnia, hogy amit csinál az csak az ő hasznára válik, nem pedig a gyermekére. Úgy látom igen keményen befolyásolja őt "kedvese".
Ahogy ildiko1 is írta: ne keseredj el és NE ADD FEL! Ne futamodj meg! Gondolj rájuk. Értük csinálod.
Sok-sok erőt kívánva üdvözöllek: Secret

Secret # 2004.11.24. 10:22

Szia lawitornot!
33 éves válófélben lévő 2 gyermekes édesanya vagyok.
Döbbenten olvastam "feleséged" hozzáállását a dolgokhoz. Nekünk úgy néz ki sikerül "kultúráltan" válni. Férjem - látva az én hozzáállásom a dolgokhoz - belátta, hogy tőle válok, nem ő a gyermekektől. Megyeszékhelyen lakunk, közös családi házban. Válásunk után én megyek a srácokkal ( 7 és 6 évesek ) egy lakásba, ő marad a házban. Sokkal kevesebbet "viszek", mint ami megilletne. DE! A srácoknak jó lesz visszamenni ugyanabba a házba, ahol évekig éltek, kert is van. Minden 2. hétvégén vele lesznek, ezen felül hetente kétszer délutántól másnap reggelig. Én reggel megyek értük - 6-ra!, mert ő akkor indul dolgozni - és viszem őket suliba és oviba. Közös szülői felügyelettel. ( Ha derill válaszol. Õ tudja miért írtam ezt neki! :-)) )
Ez csak egy példa, hogy lehet így is csinálni, DE EHHEZ KÉT EMBER KELL!!!!
Feleségednek is be kéne látnia, hogy amit csinál az csak az ő hasznára válik, nem pedig a gyermekére. Úgy látom igen keményen befolyásolja őt "kedvese".
Ahogy ildiko1 is írta: ne keseredj el és NE ADD FEL! Ne futamodj meg! Gondolj rájuk. Értük csinálod.
Sok-sok erőt kívánva üdvözöllek: Secret

derill # 2004.11.20. 13:02

A biróság a gyermek elhelyezésénél az anyagi körülményeket is mérlegeli (elvileg), de nyilvánvalóan egészen más szinvonalat fog figyelembe venni, mint amit esetleg Németországban figyelembe vennének.

Sajnos még igy sem biztos, hogy a maximális kapcsolattartást itélik meg, ugyanis fél éves gyereknél valamilyen agyament diszkriminativ elgondolás folytán pár órás kapcsolattartást szoktak megállapitani, ami totál a gyermek és az apa érdekei ellen van. Kéthetente pár órás kapcsolattartás alatt ugyanis képtelenség egy kicsi gyerekkel kapcsolatot kialakitani, a gyermek el is felejti, hogy kit látott két hete pár órára.

Ez az agyament döntés véleményem szerint abból adódik egyébként, hogy a birók is többnyire nők, és ugy gondolják, hogy a pici gyerek ne legyen hosszabb ideig távol az anyától (persze az apától lehet. Mi ez, ha nem diszkrimináció?)

Én ugy gondolom, hogy ha nem szopik, az apa ugyanugy képes megetetni, mint az anya, ugyanugy képes gondozni, mint egy anya, tehát ez nem lehet hivatkozási alap.

De amint látod nem feltétlenül szükséges, hogy ellened hozzon fel valamit az anya, elég ha olyan biróhoz kerül, akinek ilyen agyament elvei vannak.

Sajnos az anyák sok esetben pár órás kapcsolattartást kérnek (azt is a felügyeletük mellett) az apák részére ugyanakkor sok esetben több száz kilométert utaztatják a gyermeküket azért, hogy a vidéken lakó nagyszülő láthassa.

Láttam már olyan döntést, ahol a gyermeket három hetes kora óta Budapest-Pécs utvonalon utaztatta az anya azért, hogy az anyai nagymama láthassa, ugyanakkor az apa kapcsolattartását kéthetente két órára korlátoztatta azzal az indokkal, hogy megviselné a gyermeket, ha Pestre hozná az apa Pécsről. Ezután az anya Pestre költözött, de csak azért, hogy a volt férjének keresztbe tegyen, kapcsolattartásra levitte Pécsre, hogy az apának is oda kelljen utaznia Pestről. Sajna a biróság ennek ellenére - pedig nagyon nyilvánvaló volt az anya kapcsolattartást akadályozó magatartása - a gyermek elhelyezésénél ezt nem vette figyelembe.

A másik szokásos eljárás az anyák részéről az, hogy közlik, hogy a gyermek nem is ismeri az apját, fél tőle. Ugyanakkor ha megismerkednek egy uj pasival, két-háromszori találkozás után is már simán rá merik bizni a gyermeket. Tehát nem az számit, hogy az apa mennyire megbizható, hanem az, hogy az anya mennyire bizik meg benne. Mivel neki a gyermek apja "nem vált be", ugy gondolja, hogy apának is alkalmatlan, ezért mindent elkövet azért, hogy ezt be is bizonyitsa, és ott tesz keresztbe neki, ahol tud. Sok esetben például a gyermekkel való kapcsolattartást attól teszik függővé, hogy mennyi tartásdijat és egyéb anyagi juttatást tudnak az apjából kisajtolni.

Itt a gyermek elhelyezéséről, és a róla való döntésről van szó, és mivel a gyermek kettős állampolgár, a nemzetközi magánjogról szóló szabályok értelmében a magyar jog vonatkozik rá. Tehát magyar biróság, magyar ügyvéd.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

RiSI # 2004.11.19. 15:33

Kedves Derill

koszonom a felvilagositast, mindjart nem voltam annyira elkeseredve. De ezt gondolom a gyarek anyja is tudja, es mihamarabb fogja kerni a gyermekelhelyezesi pert. Amibe be is egyeznek, de valahogy alatala nem latom a gyerek jovojet biztositottnak, foleg anyagi szempontbol, mert tobbmillios tartozasan felul egy csomo kifizetetlen aram, gaz stb szamlaja van. Mi lesz ha kikapcsoljak nala a villanyt? En viszont kulfoldon dolgozom, a kicsit nem tudom magamhoz venni egyelore, tehat mindenkeppen nala kellene maradnia. De ilyen korulmenyek kozott???
Ha egyezseget kotunk a gyermekelhelyezessel kapcsolatban, akkor jo eselyem van ra, hogy a maximalis kapcsolattartast kapom, mert nem tud semmit felhozni ellenem, rendezett az eletvitelem messzemenoen. Vagy mibe lehet ilyenkor belekotni? Es ha a gyermek csak fel eves, akkor is magammal vihetem a kapcsolattartas idejere?

Mas: ha akarmilyen birosagi ugyre kerulne sor a gyarekkel kapcsolatban (magyar allampolgar o ), akkor en mint kulfoldi teljesen a magyar torvenyek ala vagyok rendelve? Tehat magyar birosag, magyar ugyvedet kell fogadnom stb?
Koszonom elore is.

derill # 2004.11.04. 12:09

Nem. A gyámhivatal köteles vizsgálni az ügyet. Ha az anya nem tud felhozni valami komoly indokot és azt bizonyitani, ami alátámasztja, hogy heti 1 órai kapcsolattartást állapitsanak meg, akkor Te kérheted a maximális mértékü kapcsolattartás megállapitását. Ha jól értelmeztem, akkor gyermekelhelyezési per sem volt még köztetek, tehát ez esetben a gyámhivatal elvileg nem is szabályozza a kapcsolattartást, csak akkor, ha a gyermekelhelyezés kérdésében előttük egyezséget köttök. Tehát jelenleg akár el is hozhatod a gyereket, és magadnál is tarthatod, erre ugyanolyan jogod van, mint az anyának, ugyanis a magyar jog szerint teljesen azonos jogokkal rendelkeztek.

Kérd a maximális kapcsolattartást, tehát minden második hétvége, minden szünidő fele, minden páros ünnep egyik napja, és esetleg hét közben is néhány nap. Ezt a gyámhivatal csak akkor utasithatja el, ha meg tudja indokolni ezen kapcsolattartási alkalmatlanságodat (tehát nincs hova vinned a gyereket, vagy nem tudsz róla gondoskodni mert hiányzik a kezed, vagy pszichésen alkalmatlan vagy rá - ehhez szakvélemény kell - vagy alkoholista, drogos stb. vagy).

Egyébiránt pedig bármilyen döntést hoz, ami neked nem felel meg, megfellebbezheted, végső esetben birósághoz fordulhatsz.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

RiSI # 2004.10.30. 20:31

Sziasztok

Elnezest hogy beleirok mas altal nyitott forumtemaba, de nem akartam ujat nyitni, mert a problema hasonlo picit.
26 eves vagyok, kulfoldi allampolgar, ferfi.
SZuletett egy gyermekem 5 honapja. 2 honaposan az anyjatol elkoltoztem, nem vagyunk hazasok ugyanis, a gyerek "besikerult" anno 2 honap ismerettseg utan. Teljes korul apai nyilatkozatott tettem, es a gyermekrol gondoskodom termeszetesen, de nem vagyok hajlando az anyjaval egy fedel alatt elni, mert szornyu egy no. Eddig hetente 3x latogattam oket, tartasdijat is fizetek. De most ezt az anno kolcsonosen megegyezett lathatast heti 1 alkalommal 1 orara akarja korlatozni a gyamhivatal utjan, amit en termeszetesen nagyon kevesellek. Hogyan lehetseges hogy ezt elerheti? Tudnek ez ellen valami erdemlegeset tenni? Nagyon el vagyok keseredve, mert en szeretnek igazan foglalkozni a kicsivel, de o nem teszi lehetove :-(
A gyamhivatal automatikusan az anyanak ad igazat, es tenyleg heti 1 orara lathatom csak a fiamat ezutan?

RiSI # 2004.10.30. 20:29

Sziasztok

Elnezest hogy beleirok mas altal nyitott forumtemaba, de nem akartam ujat nyitni, mert a problema hasonlo picit.
26 eves vagyok, kulfoldi allampolgar, ferfi.
SZuletett egy gyermekem 5 honapja. 2 honaposan az anyjatol elkoltoztem, nem vagyunk hazasok ugyanis, a gyerek "besikerult" anno 2 honap ismerettseg utan. Teljes korul apai nyilatkozatott tettem, es a gyermekrol gondoskodom termeszetesen, de nem vagyok hajlando az anyjaval egy fedel alatt elni, mert szornyu egy no. Eddig hetente 3x latogattam oket, tartasdijat is fizetek. De most ezt az anno kolcsonosen megegyezett lathatast heti 1 alkalommal 1 orara akarja korlatozni a gyamhivatal utjan, amit en termeszetesen nagyon kevesellek. Hogyan lehetseges hogy ezt elerheti? Tudnek ez ellen valami erdemlegeset tenni? Nagyon el vagyok keseredve, mert en szeretnek igazan foglalkozni a kicsivel, de o nem teszi lehetove :-(
A gyamhivatal automatikusan az anyanak ad igazat, es tenyleg heti 1 orara lathatom csak a fiamat ezutan?

derill # 2004.10.14. 22:06

Én az sms-sel a rendőrségre mennék feljelentést tenni, veszélyes fenyegetés miatt. Vinném az irományt is:)) Meglátjuk hogyan reagál majd:)

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

lawitornot # 2004.10.12. 12:51

Köszönet a válaszokért! Egyébként csak egy kis adalék arról, milyen emberrel is állok szembe a feleségem új "párja" személyében: ezen a hétvégén SMS-t küldött nekem (eddig soha nem beszéltünk vagy ilyesmi), hogy úgy hallja nagy a pofám és majd letöri a szárnyaimat, egyébként meg vigyázzak magamra, nehogy véletlenül összefussunk valahol személyesen, mert nagyon megbánom! Mindezt azért mert azt mertem mondani, hogy sunyi dolog, hogy csak akkor megy a házunkba amikor én nem vagyok otthon több napig. De hát ha egyszer jobb szót erre nem tudok... :) Régebben is írt már a feleségemnek olyat, hogy majd eltörETi a kezem meg a lábam és majd utána "kussba" leszek... Hihetetlen intelligens egy ember... És én viseljem el, hogy ő kerül gyermekeim közelébe? Szörnyű, hogy nem tehetek semmit.

lawitornot

derill # 2004.10.09. 18:46

Ne aggódj, szerintem lesz határozott összegü is. Ugy szokták megállapitani, hogy x százalék, de minimum y forint. Ebben tehát mindkettő benne van.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

lawitornot # 2004.10.09. 11:44

Péter!
Köszönöm a választ. Valójában a helyzet nálunk az, amit nagyjából írtál, hogy én ügyvezető vagyok egy volt kollegámmal együtt a saját cégünkben, de (alkalmazottként) minimálbérrel. Ezért gondoltam én a fix összegre, mert a minimál bér után amit kapna, azzal rosszabbul jár. Ezzel akarom a bíróságon is megindokolni. Azt meg, hogy miért ilyen kevéssel több... (30 000-ben állapodtunk meg) Nézzék meg nyugodtan hogy megy a cég! Ha betojnék sem tudnék többet adni. Megbeszéltük, hogy ezen felül, ahogy tudok, természetesen segítek. Azért néha csurran-cseppen, akkor persze, hogy segítek a gyerekeknek. De többet nem akarok adni, mert akkor úgy érezném, hogy én tartom el őket, hiszen eddig sem vittem haza sokkal többet (a különböző hiteltörlesztéseken felül). Ráadásul azt is tudom, nem a gyerekekre költené (ahogy ma sem azt teszi). Kicsit talán túlzás, de valahol igaz, tényleg mondhatnám, hogy már az ételt vonom meg magamtól, hogy fizetni tudjak, mert áttértem a napi egyszeri étkezésre, pusztán gazdaságossági okokból. Igaz, hogy ez az én döntésem, és azért még ehetnék naponta többször is, ki tudnám fizetni, de ennyivel is több marad nekik (mármint a gyerekeknek). Na mindegy, ez már talán túlzott mártír szerep... ebbe néha beleesem (a feleségem azt mondja szeretek szenvedni, mártírkodni… lehet, hogy igaza van?). A lényeg, hogy szerintem tényleg jobban jár a határozott összegű gyerektartással, és remélem ezt a bíróság is elhiszi. Az, hogy mi lesz x év múlva… Ez a nehezebb része, hiszen azt fogják mondani, hogy lehet, hogy 2 év múlva ki tudnám fizetni a dupláját is… Ez igaz, de ha ki tudom, akkor ki is fogom! Csak hát a „tessék má’ Bírónő nekem tényleg elhinni” nem sokat ér…
Az utóbbi időben megpróbáltam tényleg nem foglalkozni azzal, hogy mit mond és tesz. Már nem szólok, ha szitkozódik, nem szólok, hogy az új pasija a gyerekek mindennapjának része lett és szinte ott lakik, amíg én hét közben máshol dolgozom (ezt az EGYET kértem tőle az elején, hogy amíg meg nem szokták a gyerekek, hogy elköltöztem, és emiatt esetleg haragszanak rám, addig ne helyettesítsen azonnal valaki mással, vagy LEGALÁBB amíg én
IS ott lakom, addig ne…, de hát…) . Persze ez a „nem érdekel mit csinálsz” hozzáállás őt hihetetlenül idegesíti és így még durvább velem (most például kipakolta az összes cuccomat a garázsba, amíg én oda voltam 4 napot dolgozni, mondván, én már nem lakhatok ott, húzzak a * *-ba). De csak elmúlik majd… Amíg nincs hova mennem, vagy amíg nem az övé a ház, addig maradok. Persze, ahogy tudok, én is el akarok menni, hiszen ez így senkinek sem jó.
Még egyszer köszönöm a felvilágosítást!
Üdvözlettel:

lawitornot

[Péter] # 2004.10.09. 08:44

Szia lawitornot!

Százalékosan általában akkor állapítják meg a tartásdíjat, amikor alkalmazotti munkaviszonyban áll vki egy (vagy több) munkáltatónál.
A fix összegeű tartásdíjat meg általában a vállalkozóknál foganatosítják előszeretettel (tagi jövedelem kivétele a társaságból pl. osztalék jogcímen; ill. egyéb "bújtatott okosságok" elkerülése végett - azaz megelőzendő mondjuk azt, amikor ügyvezetőként van bejegyezve vki, de minimálbéren; ennek ellenére van lehetősége az ügyvezetőnek nagyobb összegű "jövedelemhez való jutásra", ami persze a papírokon nem, vagy csak nehezen látszódik...)

Amit meg az "agyonképzett" bírósági fogalmazók közvetítenek a keresetet beadók felé, azt inkább hagyjuk: a túlnyomó többségük semmivel sem ért jobban a dolgokhoz, mint a "leendő felperesek" (tisztelet a kivételnek)...

Egyébiránt - és itt nem elkeseríteni akarlak - egyetértek derill-lel: lesz ez még rosszabb is (bár ne úgy legyen!)...
Egy dolgot tarts szem előtt: MINDIG elsődlegesen a gyermek(ek) érdekeit figyelembe véve hozd meg a döntéseid! Hogy az exed mit mond (rosszabb esetben fröcsög), azzal ne foglalkozz (tudom, hogy nagyon nehéz) - úgysem tudsz ellene semmit sem csinálni. Idővel - mikor rádöbben, hogy "próbálkozásai" süket fülekre találnak, abbahagyja...

Sok sikert, kitartást és - a jelenlegi állapotok ellenére - sok boldogságot kívánok!

Üdv: [Péter]

lawitornot # 2004.10.07. 12:50

Százalékosan? De hát a törvény lehetőséget ad simán fix összegre! Én arra gondoltam, hogy meghatározunk egy évenkénti korrigálást az infláció függvényében, egyébként meg 2 év múlva úgyis újra lehet "beszélni"... vagy nem...?

lawitornot

derill # 2004.10.07. 09:55

Tényleg kell százalékosan is, viszont szereintem ez lesz még ennél sokkal rosszabb is.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu