Szerintem a magyar törvények szerint azt a nevet viselheted, amit a férjed.
Ha Wadolowska akarsz lenni, Lengyelországban kell összeházasodnotok. Utána azt itthon honosítani.
Névváltoztatás esküvő után
Tisztelt Hölgyem/Uram!
Afelől szeretnék érdeklődni, hogy ha az én vőlegényem lengyel állampolgár és szeretném felvenni a nevét házasságkötéskor, akkor lengyelesítve (női nem szerint) Wadolowska leszek vagy megmarad a név Wadolowskinak? Előre is nagyon szépen köszönöm a segítségét!
Üdvözlettel: Balogh Orsolya
Köszönöm szépen a válaszokat! Megnyugodtam.
Az örökösnevezés megfelelő akkor is, ha a végrendeletben részesített személy nincs ugyan teljes nevével - családi és utónév - megjelölve, de úgy van feltüntetve, hogy személyét illetően kétség ne merüljön fel.
Nem. Ettől még hatályos marad a végrendelet.
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy esküvőnk után felvettem férjem családnevét, de nem jártam utána, hogy megváltoztassam az okmányaimat, bankkártyákat stb.stb. Telik-múlik az idő és valahogy nem tudom a férjem családnevét, ami mostmár az enyém is, használni. A férjem szülei sajnos nem nagyon fogadtak be, az én édesapám időközben meghalt... a lényeg, hogy kötődöm a leánykori nevemhez.
Vissza szeretném venni a leánykori családnevemet (megoldás lenne a kötőjeles is, de úgy nagyon hosszú lenne a nevem). Nincs is ezzel gond, beszéltem az anyakönyvvezetővel, a férjemmel újra nyilatkoznunk kell, hogy majd a gyerekeket hogy hívják. Néhány ezer forintból elintézhető.
A bibi: férjem az esküvő után közjegyzőnél végrendelkezett, amiben engem nevezett meg az általunk vásárolt ház örökösének (ennek okainak részletezésétől eltérek, de röviden: van benne pénzsóvár exnej és egy utód is, meg az, hogy nagyobb részben járulok hozzá mindenhez a házzal kapcsolatban). Ebben a végrendeletben már az új, házasságkötés utáni, nevem szerepel és zárójelben a leánykori nevem a születési évem (érdekes módon hónap, nap nem..??) és anyukám neve.
Kérdés: ha most visszaváltoztatom a nevem a leánykori nevemre, és akármikor is elővenni kényszerülök ezt a végrendeletet (ne adj Isten, hogy a férjem hamarabb haljon meg, mint én :-((( ), akkor nem leszek támadható azzal, hogy nem vagyok jogosult az örökségre, mert más a nevem? Ahogy mondtam, zárójelben ott van a leánykori nevem, amit vissza fogok venni.
Amennyire én tudom, jogok és kötelezettségek nem névhez, hanem személyhez kötődnek, főleg hogy a leánykori nevem is meg van említve a végrendeletben. De félek, attól, hogy mennyire sikeresen támadható meg egy olyan férj végrendelete, akinek a felesége leadta a férj nevét... tudjátok, lehet hogy ez felesleges parázás, de egyszer már koppantam nagyot bíróságon :(.
Köszönöm!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02