Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Hagyatéki kérdés

ObudaFan # e-mail 2012.04.30. 13:23

Erika1966

A közjegyző megállapítja az öröklési rendet. A közös tulajdon megszüntetése, vagy a már fel nem lelhető ingóságok értékére tekintettel kötelmi igény elbírálása már a bíróság hatáskörébe tartozik.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

jozsef.s # e-mail 2012.04.30. 13:19

Köszönöm a választ a hagyatéki illeték teljes összege le vonhatós a költségből vagy mennyi százaléka.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.04.30. 12:42

Ha telek, akkor 2011-ben még 100%-os az adóalap. (De akkor is ez lenne a helyzet, ha 2008. lenne a szerzés éve.)

Az adóalap az eladási ár és a szerzéskori érték különbözete; levonhatók a megszerzés költségei is (illeték, hagyatéki eljárás díja; földhivatali eljárás díja)

www.kbs-ugyved.hu

jozsef.s # e-mail 2012.04.30. 12:38

Tehát nem vitatkozás címen teszem fel a kérdéseket csak a törvény nem egyértelmű számomra, de se baj mivel csak kérdező vagyok és csak az adó papíromat szeretném tisztességesen ki tölteni ne ,hogy az adó hivatal meg büntessen.Tehát/telek/ ingatlan szerzési éve 2006,június.24 az örökbe hagy ó halálának napja. Még egy kérdésem lenne ha az örökbe hagyó 2006.június.24 halt meg és a telket 2011.gusztus.23-án lett eladva, lehet -e valamilyen adót csökkenteni.Ha nem akkor le lehet-e vonni valamilyen költséget a hagyatéki számlából és ha igen akkor a teljes összegből mennyi százaléka vonható le.Hogy evvel is ha lehet csökkentsem a befizetendő adó összegét.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.04.30. 11:45

József, te most vitatkozol velem? Azt is lehet; de ha jobban tudod, akkor miért kérdezel?

www.kbs-ugyved.hu

Erika1966 # e-mail 2012.04.30. 11:28

Tisztelt Szakértő!

Köszönöm szíves válaszát az előző kérdésemre és egyben kérdeznék is.
Hagyatéki eljárás megismétlése van folyamatban, mert a rendes hagyatéki leltár átadásakor két féltestvérem letagadott, mint 3. számú örököst Édesapánk halála után.
Az ügyet újra kell tárgyalni.Az ingatan öröklésében egyetértünk, azonban az ingóságból nem hajlandóak nekem átadni semmit. Már tetszett a múlt alkalommal válaszában utalni, hogy a pénzbeli megváltás adekvát, mivel az ingóságokat időközben gyorsan áruba bocsátották.
Kérdésem tehát: milyen hatásköre van ilyen esetben a közjegyzőnek, hogy ha nem hajlandó a két örököstársam készpénzben kifizetni engem, akkor valamely ingóságot ennek értékében részemre megítélni.Egy hónap múlva lesz a hagyatéki tárgyalás megismétlése, emiatt, én viszont nem szeretném, újra és újra az ingóságok átadása miatt a Tisztelt Közjegyző türelmét igénybe venni, mert az ügy emiatt nem halad semmire.
A végére hagytam egy magán jellegű kérdést: Hogyan lehetséges az, hogy két féltestvérem a rendes hagyatéki tárgyaláskor letagadott és semmilyen szankciót nem szabtak ki velük szemben,a törvény előtt bárki bemondásra azt állít amit akar, saját magamnak kellett kinyomoznom, hogy örökös vagyok és átvertek? Hmmm...
Ismét hálás köszönettel várom válaszát.

jozsef.s # e-mail 2012.04.30. 11:27

Mikor adó hivatalban bent voltam az adó papírommal kapcsolatosan ott az előadó azt kérdezte az ingatlannal kapcsolatba, hogy mikor volt a szerzési éve én meg természetesen azt válaszoltam,hogy mikor a hagyatéki tárgyalás volt és a hagyaték jogerőre emelkedett, vagy is 2008-ban.Így ha ez az év lenne a szerzési éve akkor ismétlem 60%-al lehetne csökkenteni az adó alapot.De ha a szerzési évet azon a napon kell megállapítottnak tekinteni mikor az örökbe hagyó meg halt akkor nem vehető igénybe semmi adó jóvá írás.Azt nem értem mikor meg hall valaki honnan tudják, hogy van -e valamilyen öröksége,vagy hagyatéka ha persze ezt valamelyik hozzá tartozó be nem vaja a hagyatéki tárgyaláson.Velünk is ez történt,ha nem akarták volna el adni a telket a tudtunk nélkül nem derült volna ki a turpisság,Így a hagyatéki tárgyalást az örökbe hagyó halálát követően meg kellet tartani 2008-ban pedig az örökbe hagyó 2006.júliusában halt meg.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.04.30. 10:32

Még mindig az örökhagyó halálának a napja. De valamit nagyon keversz, ugyanis egy 2006-ban örökölt lakásingatlan 2012-es eladása után tényleg nem lehet csökkenteni az adóalapot - de csak azért nem, mert már amúgy is nulla.

www.kbs-ugyved.hu

jozsef.s # e-mail 2012.04.30. 09:48

Én kérek először is elnézést, nem örökösödési adóról van szó, hanem a meg örökölt ingatlan és utána eladót ingatlan után még meg nem fizette adóról.Az adó bevallásba vagy is 1153-04 lapon kell ezt meg tenni. Vagy is a felértékelt ingatlan és az eladási érték különbözete és annak a 16%-os adója.És most jön ismét a kérdésem, hogy mi számít az ingatlan szerzési évnek az örökbe hagyó halálának napja vagy is 2006.június.26 mert akkor nem csökkenthető az adó, vagy a hagyatéki tárgyalás 2008.november.17 napja mert akkor csökkenthető az adó 60%-a.Ebben kérnék ismét segítséget. /köszönettel./

ObudaFan # e-mail 2012.04.29. 13:40

Az a baj, hogy a törvényszövegek sem mindig tanúskodnak ennél nagyobb szakmai hozzáértésről.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.04.29. 09:33

No igen. :)

www.kbs-ugyved.hu

Egyjogász #   2012.04.29. 02:07

Ha jól emlékszem egyébként egy ügyvédként is tevékenykedő volt igazságügyminiszterünknek is nagy szerepe van abban, hogy a laikusok zöme adónak hívja az örökösödési illetéket, ugyanis ő dobta be a köztudatba az örökösödési illetékkel kapcsolatban a "haláladó" kifejezést....

Egyjogász #   2012.04.29. 02:00

Rosszul tudod. Én jogi egyetemet végzett országgyűlési képviselő saját szájából hallottam a TV-ben fejtegetést az örökösödési adóról. Egy jogi egyetemet végzett országgyűlési képviselő pedig biztosan tudja...(gondolom, valahogy csak átment a pénzügyi jog vizsgán):))))))))))))))

Lsd.még ugyanott (már az Országgyűlésben): "az ártatlanság védelme" (sic.)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.04.28. 12:42

Nincs örökösödési adó, az illeték megfizetését pedig ez éppenséggel nem befolyásolja. A hivatal a kivetéskori hatályos jogszabály szerint jár el.

Miért nem tudod rögtön az igazi kérdést feltenni? Mi a fenét körülményeskedsz?

www.kbs-ugyved.hu

jozsef.s # e-mail 2012.04.28. 09:27

A kérdésem a következő volna a meg örökölt telek/ingatlan/ szerzési éve melyik évnek kell tekinteni azt amikor az örökbe hagyó meg halt vagy mikor a közjegyzői határozat jogerőre emelkedik.Ez azért fontos mert az örökösödési adó meg fizetésében szerepe van.

hunfrakk # e-mail 2012.04.28. 00:17

ahogy kbs írta
halál beálltával átszáll a tulajdonjog
törvény erejénél fogva
ipso iure

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.04.28. 00:07

A hagyaték az örökhagyó halálával nyílik meg.

www.kbs-ugyved.hu

jozsef.s # e-mail 2012.04.27. 23:21

A kérdésem a következő volna az öröklési időpontot mi határoz meg az örökbe hagyó halála, vagy amikor a közjegyzői határozat jogerőre emelkedésének éve meg napja. Köszönöm előre a választ.

ObudaFan # e-mail 2012.04.26. 12:35

Ha kap tőled egy meghatalmazást, benn maradhat.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Erika1966 # e-mail 2012.04.26. 10:32

Tisztelt Szakértő!

Tehát egy gyakorlati kérdés: ha azt szeretném, hogy a férjem jelen legyen velem a hagyatéki tárgyaláson, akkor nekem kell ezt a meghatalmazást megírnom? És kinek címezzem, illetve joga van-e egyik örökösnek arra, hogy a férjemet kiküldje a tárgyalásról, ahogyan legutóbb történt. Ez a meghatalmazás elég-e arra, hogy a másik fél érdekeit felülbírálja?
Hálás köszönettel.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.04.26. 10:16

Ha nincs meg már valamely hagyatéki tárgy, akkor a pénzbeli fizetés az adekvát. De az érték bizonyítása nem egy egyszerű dolog.
A hozzátartozónak meghatalmazást kell adni, és akkor jelen lehet.

www.kbs-ugyved.hu

Erika1966 # e-mail 2012.04.26. 10:09

Tisztelt Szakértő!

Két kérdésem lenne, mindkettő a hagyatéki tárgyalás tárgykörét érinti.
_ 2010-ben elhunyt Édesapám a hagyatéki leltár felvételekor két féltestvérem és apai nagymamám szándékosan letagadtak, így a hagyatéki tárgyaláskor nélkülem zajlott le az eljárás, vagyis két féltestvérem javára jegyezték be az ingatlanokat, valamint ingóságokat is megkapták.
Amikor én tudomást szereztem minderről, a hagyatéki eljárás megismétlését kértem, amelyre helyt adott a Tisztelt Közjegyző. A megismételt tárgyalásra azonban már úgy érkezett a két örökös, hogy egy nem hivatalos adásvételi szerződésben egyik ingatlant, amely jelen esetben egy szántó megnevezésű ingatan 80.000,-Ft vételárért kelt el, azonban a T. Közjegyző nyomban utánanézett a Földhivatalnál, ahová az adásvétel be sem érkezett. Továbbá az ingóságokat is lehetetlenül alacsony árértékben jelölték meg, miközben ezeket már elértékesítették.
Első kérdésem tehát, ha az ingóságok adásvételéről a valódi árérték alapján készült, okmányirodában hitelesített szerződéseket a T. Közjegyzőnek az egy hónappal elhalasztott tárgyalásra beadom, akkor az ingóságok összértékének az 1/3 rám eső rész ellenértékében kérhetem-e a pénzbeli megváltást, vagy az ingó tárgyakat vissza kell-e velük vásároltatni. Az ingatlan megfelelő arányában úgy tűnik sikerül megegyezni, csak az ingóság ellenértékében nem. Mit tegyek, tisztelettel kérem a tanácsát?

  • Második kérdésem pedig az lenne, hogy a hagyatéki tárgyaláson jelen lehet-e közvetlen hozzátartozóm, akihez ragaszkodnék,vagy csak kizárólag az érintett három örökös?

Tisztelettel megköszönöm válaszát.

ObudaFan # e-mail 2012.04.22. 15:03

Ő is megválthatja.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

reben # e-mail 2012.04.22. 13:19

Tisztelt Szakértők!

Férjem ez ez év áprilisában elhunyt 46 évesen. Van két gyermekünk, az egyik 20, a másik 11 éves. A tavaly vásárolt használt gépkocsink a férjem nevén van, ezért elvileg a két gyermek örökölné. Hogyan lehetne elkerülni, hogy a kiskorú nevére kerüljön az autó? Nem kisemmizni akarnánk Őt, hanem észérvek alapján nem valószínű, hogy az ő 18 éves koráig megtartanánk ezt a közel 10 éves gépkocsit.
Arról már van tudomásom, hogy én is igényt tarthatnék a felére, a negyedét a nagykorú gyermek nekem ajándékozhatná, a másik negyedet pedig megválthatnám a kiskorú gyermektől. De ahhoz pénz is kéne, meg az gyámhatósági letétbe is kerülne. Nem volna egyszerű hozzáférni.
Egyébként meg ebben az esetben már két autó volna a nevemen, azt megint nem szeretném, a KFB bónusz miatt.
Szóval, a nagykorú gyermeknek kéne az autó. Erre volna megoldás?
Köszönöm a segítséget előre is.

ObudaFan # e-mail 2012.04.18. 10:38

Polgári pert lehet indítani, és ezt követően végrehajtást kérni.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/