Hagyatéki kérdés


liszi55 # 2012.04.18. 08:04

Tisztelt Fórumozók-Szakértők!

Azzal a kéréssel fordulok önökhöz-hogy hagyatéki tartozáshoz hogyan tudok hozzájutni?
2006-ban feleségem elhalálozását követően az előző házasságából született 3 gyermeke a hagyatéki tárgyaláson ELISMERTÉK HAGYATÉKI TEHERKÉNT-az OTP-jelzálog tartozását!1 millió 200 000 frt/
Viszont ezt én fizettem ki teljes egészében-egy forintot sem rendeztek és nem is szándékoznak!
Kérdésem hogy van e lehetőségem arra hogy a hagyatéki terhüket ráterheljem a tulajdoni részükre-mivel megfizetni nem szándékozzák-és igy biztositék lenne a tartozásuk részemre/1/6/-rész /fő!
Ha van jogi lehetőség akkor hogyan tehetem ezt meg-írásban felszólitottam őket hogy rendezzék tartozásukat velem szemben -de válaszra sem méltattak!
Előre is köszönöm válaszukat!
Ha van lehetőségük akkor az alábbi E-mail cimre kérném válaszukat:liszi.j@vipmail.hu

ObudaFan # 2012.04.16. 10:20

A leírás nem túl egyértelmű. Mindenesetre a bátyád tartozásáért ha kezességet nem vállaltál, nem felelsz. Más tartozás pedig nem igazán értem, hogy merül itt fel.

vica0430 # 2012.04.15. 21:13

Kedves hozzáértők.

Édesanyám 18 éve elhunyt édesapám tavaly november végén.Édesanya halála után a lakás tulajdon joga ránk gyerekekre szállt (3-an vagyunk tesók) édesapám haszonélvező lett.Ezt a lakást eladtuk majd vettünk egy másikat aminek a tulajdoni részét nem tudjuk,de elvileg ugyanaz mint az elötte lévöé.Apu halála után bátyám maradt a házban aki megkért mondjak le a részemröl az ő javára.Sajnos gondjai vannak az alkohollal és hitelért bejegyeztetett egy fekete céget is.Hagyatéki még nem volt.
Honnan tudhatom meg,hogy vannak-e jogaim anélkül,hogy ne kelljen több tízezret kifizetnem mert 3 gyermeket nevelek?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.15. 12:18

OFF
Természetesen én sem sértésnek szántam, kifejezetten jótanácsként mondtam, szintén a feltett kérdések miatt.
ON

ObudaFan # 2012.04.15. 09:40

Ha 46 milliós hagyatékról van szó, akkor magam is azt tanácsolnám, hogy ne egyedül próbáld felvenni a harcot. Nem sértésnek szánom, de a feltett kérdések alapján nem lesz az úgy jó.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.14. 15:33

Értem. Tehát abból, hogy még az ügyvéd - aki szakember - is hibázott, az következik, hogy Önnek ezt követően célszerű hozzá nem értő laikusként egyedül eljárnia az ügyben.
Azt mondtam, értem? Bocsánat - nem értem.

nzuzza # 2012.04.14. 14:51

Kovács Sándor pikírt megjegyzéséhez: Pont olyan nagyképű ügyvéd szerkesztett rosszul hál'Istennek a javamra egy végrendeletet, mint Ön! Nekem 46 millió nem kevés. Jut eszembe: kizárt,hogy Ön ügyvéd, max. a nép-ügyvédje,aki frusztráltságában éli ki magát ezen a fórumon. Olvasom, hányan nem értenek egyet"szakmaiságával". N.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.14. 11:05

Nuzza, olyan kicsi az a hagyaték, hogy nem futja belőle ügyvédre? Akkor viszont valószínűleg pereskedni sem érdemes érte.

ObudaFan # 2012.04.14. 09:59

Szerintem ezt egyszer már tisztáztuk. Egyrészt ettől még letelt a hagyatéki végzés elleni fellebbezés határideje, amiből viszont nem következik az, hogy a hagyatéki pert ne lehetne megindítani. Az ugyanis nem hogy nincs jogvesztő határidőhöz kötve, de mivel tulajdoni per, még el sem évül az igény.

nzuzza # 2012.04.14. 09:35

T.Fórum! Teljeshatályúvá válást állapitott meg a közjegyző a végzésében.Akkor nem fellebbezett az alulmaradt fél,sőt a telj.hatályu végzés után, tehát késve nyujtott be keresetet m.-i bíróságon,hagyatékipert inditva,mondván van "érvényes"végrendelete, ami korábban nem volt,meg alakilag elutasitották. Két hónappal a telj.hatályu végzés után, arra hivatkozva akarja a visszamenőlegesen fellebbezni a közj.döntését, "hogy a keresetlevelet tekintse egyben fellebbezésnek is"..... Nem tudom, a közj. miért szólitotta fel őket, természetesen szintén utólag és a fellebb. h.i. lejárta után: "döntsék el, hogy a keresetlevél egyben fellebezés is?!" Ehhez joga volt a közjegyzőnek? Mintha félne a saját korábbi végzése következményeitől, úgy tűnik. Addig miért nem jutott eszükbe visszamenőlegesen fellebbezni (ha létezik ilyen egyáltalán a kötőerő dacára), amíg a m.-i bíróság nem utasította el az ellenérdekelt felet időn túli keresetbeadás miatt... Most visszamenőlegesen akarják lepapirozni a fellebezést, nyilván azért,hogy a telj.hatályúvá válást visszavonathassák. 8 napon belüli véleményezésre megkaptam ezt a képtelenséget, beavatkozóként az alperes /tehát jelenesetben a közjegyző/ oldalán perbeszállnék. Állitólag ez is a m-i bíróságon zajlik majd, nem a közjegyző illetékessége szerinti biróságon, mivel már kereseti szakaszban van az alapügy. Mégegy! Ha határidő tullépés miatt elutasitották a keresetüket, azt ők megfellebbezhetik? Szerintem ez a hajó is elment, mert a megyei biróság határozata másodfokúnak számit, ezért már jogerős,ezért fellebb.-nek helye nincs. Javítsanak ki, ha rosszak a kövezkeztetéseim, vagy,ha nem ajánlják,hogy "beavatkozó" legyek!? Ha beavatkozó lehetek, miben gyorsíthatom a pert, esetleg összevonják az alapperrel, vagy az mindenképp újabb eljárás lesz? Totál időhúzásnak érzek mindent, lassan másfél éve húzódik minden, és még mindig csak ujabbnál ujabb fellebzésekkel tudtak operálni, minden eddigi jogi lépésben el lettek utasitva. Köszi válaszukat, remélem, érthetően fogalmaztam: N.István

regiszt # 2012.04.13. 19:32

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Édesapánk tavaly nyári halála óta őszülünk testvéremmel a közjegyző, és a Posta Biztosító remek ügyintézése miatt.
Édesapánknak volt egy PostaHaszonŐr életbiztosítása, ahol nem lett beírva a kedvezményezett. A közjegyző ezt az életbiztosítást nem vette bele a hagyatékba, ezért a Postán nem fizetik ki nekünk, mivel nincs beírva a kedvezményezett. Tavaly december közepén, ezért már kértünk póthagyatékot, de azóta sem történik semmi. A közjegyző semmit nem intéz. Póthagyatéki tárgyalást nem ír ki, többszöri telefonos érdeklődésünkre is azt hajtogatják, hogy ki kell fizetni nekünk a jogerős hagyatéki végzésre is, és lépjünk fel eréjesebben.

A Postán viszont olyan hagyatéki végzést kérnek ahol fel van tüntetve a biztosítás.

Ezzel kapcsolatban várnám válaszát!
Valamint az érdekelne még, hogy a nem megfelelő közjegyzői ügyintézéssel kapcsolatban milyen jogorvoslati lehetőség van?

Köszönöm a segítségét!

T.Z.

Tibor0616 # 2012.04.11. 16:26

Köszönöm szépen a választ.
Igen valóban póthagyatéki, a végrendeletben pedig így szerepel: "Fortuna utca alatti lakásom teljes ingóságát"

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.11. 13:14

22 év után hagyatéki tárgyalás? Az nyilván csak póthagyatéki lehet.
Ha idéztek, azt azért tették, mert öröklésben érdekelt vagy. Ez nem jelenti azt, hogy örökölsz is; ahhoz meg végképp semmi, köze, hogy hány éves voltál az örökhagyó halálakor.

A hagyatéknak azok a tárgyai, amelyekről az örökhagyó nem végrendelkezett, a törvényes öröklés szabályai szerint szállnak át. (Bár megjegyzem, a szokásos végrendeleti formula, hogy t.i. "minden ingó és ingatlan vagyonomat" vagy "teljes vagyonomat", esetleg az "általános örökösömül nevezem" eleve kizárja ezt a problémát.)

Tibor0616 # 2012.04.11. 11:13

Tisztelt Hozzáértők!

A minap kaptam kézhez egy hagyatéki tárgyalásra való idézést. Nagypapám testvére általi hagyatékról lenne szó. Az elhalálozás 1991-ben történt ekkor végrendelet alapján az összes rokonát valamint házastársának hozzátartozóit is kizárta az öröklésből, viszont a végrendelete csak az ingóságokról szólnak.

Több kérdésem is lenne:

  1. Ilyenkor mi a teendő, hiszen nem egyenes ági a rokonság valamint akkor alig pár hónapos voltam.
  2. A végrendelet csak az ingóságokról szól, az ingatlan ilyen esettben akkor, az öröklési sorrend szerint öröklődik?

Köszönöm előre is a választ.