gyermekelhelyezés Magyarország kontra Németország

lászló1 # 2012.07.21. 19:25

Tisztelt Jogi Szakértők!

Gyermekelhelyezési statisztika azt mutatja hogy szinte kivétel nélkül a nőknek ítélik a gyereket. Véleményem szerint ezeket a döntéseket két dolog ,,vezérli".
1.) A Bíróságon általában női bírók vannak.
2.) A döntés inkább anyagi kérdés hiszen a nők keresnek kevesebbet, vagyis a férfiakat jobban meg lehet ,,fejni˝.

A csjt. azt mondja, hogy annál kell elhelyezni a gyermeket ahol a gyermek jövője és fejlődése biztosabb.

Az én gyermekeim Németországban élnek 4 éve.
Nem a jobb anyagi lehetőségre alapozom a nálam (Apánál) történő gyermekelhelyezést, hanem arra hogy az itteni megszokott környezetből, iskolából, barátoktól való elszakadás vagyis Magyarországra történő hazaköltözés sokkal rosszabb lenne a gyermeknek.
Németországi lehetőségekről anyagi/nem anyagi, nem is beszélve.

Kinek ítélné a gyermekeket egy Bíróság?

Kösz szépen a választ

Viktor

MajorDomus # 2012.07.21. 21:04

Ez miért kérdés ?

Válni akarsz ?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.21. 21:16

Gyermekelhelyezési statisztika azt mutatja hogy szinte kivétel nélkül a nőknek ítélik a gyereket.
Ennél nem is kell tovább olvasni. Ugyanis ez nem igaz. Jó esetben egy közkeletű tévedés jóhiszemű elismétlése, rosszabb esetben ordas nagy hazugság.

lászló1 # 2012.07.21. 21:43

Igen válni akarok ! Ezért kérdezném mire számíthatok a bíróságon.

Kovács_Béla Sándornak

,,szinte kivétel nélkül a nőknél" igen nem volt megfelelő a fogalmazás....

Pontos statisztikát nem ismerek, de általában a nőknél helyezik el!

Viktor

ObudaFan # 2012.07.22. 09:09

Pontos statisztikát nem ismerek, de általában a nőknél helyezik el!

A felek egyezsége esetén igen. Vita esetén pedig kb. 60-40% arányban, ami azért nem feltétlenül felel meg annak, amit te állítottál.

ObudaFan # 2012.07.22. 09:12

az itteni megszokott környezetből, iskolából, barátoktól való elszakadás vagyis Magyarországra történő hazaköltözés sokkal rosszabb lenne a gyermeknek.

Ez egy nem rossz érv, kell is rá hivatkozni, de a 17. sz. Irányelv indokolása III/b pontja kifejti: „a gyermek egészséges személyiségfejlődését az segíti elő, ha megszokott környezetében, őt szeretettel körülvevő személyek gondozásában nevelkedhet. A gyermeknek biztonságérzetet nyújt a megfelelő környezet állandósága, a környezetváltozás, az elhelyezés váltogatása viszont szorongást, félelemérzetet kelthet benne. Ennek a személyiségre károsan ható következményeitől a szülők kötelesek a gyermeket megvédeni. Az állandóság követelményének érvényre juttatásánál a gyermek és a szülő közötti személyes kapcsolatnak és nem a lakóhelynek van elsődleges jelentősége. Az egészséges fejlődést elősegítő környezetben való megmaradás biztosítása olyan fontos szempont, amelyet a gyermekelhelyezésnél figyelembe jövő körülmények között jelentőségének megfelelően kell értékelni, a gyermeket az indokolatlan környezetváltozás izgalmaitól, az ezzel járó megrázkódtatásoktól meg kell kímélni.”

Zotyika # 2012.07.22. 09:20

A baj az, hogy csak azon apák merik megpróbálni a náluk történő elhelyezést akik szerintük biztosra mennek, ergó az anya alkalmatlan. Ez kb 8%. És ezek közt igaz a 60-40.

Jól is teszik (vagy nem) ha megegyeznek, még ha fájdalmas is, mert kevéssé kell a bosszútól félniük, és mert többéves eljárásnak, milliós szakértői , ügyvédi költségeknek teszik ki magukat ha nyernek, ha nem.

Vidéken az első kérdés: Miért akarja elperelni egy anyától a gyermekét? Majd elfogulatlanul indulhat az eljárás... Tisztelet az egy-két fiatal bírónak akik még kivételek.

ObudaFan # 2012.07.22. 10:59

akik szerintük biztosra mennek, ergó az anya alkalmatlan

Tehát ha az egyik szülő szerint a másik alkalmatlan, akkor az így is van? :)

lászló1 # 2012.07.22. 11:02

Köszönöm a választ.

Sajnos nincs egyezség a gyermek elhelyezését illetően feleségem és köztem.
Feleségem MO.-ra akarja vinni őket, én viszont itt NO.-ba tovább járatni, jövőt adni nekik. Itt vannak barátaik, kapcsolataik, ide jártak eddig általános iskolába.
Feleségem viszont azzal védekezik hogy a szülei vagyis a gyermekek nagyszüleit ritkán látják (3x évenként, amikor hazalátogatunk) és ez bizony kötődés amit a bíróság értékelni fog, vagyis a gyerekeknek MO.-on a helyük!
A gyermekek nevelését a szüleivel képzeli el, mert egyedül sajnos nem képes rá. Természetesen ezt nem vallja be, szerintem még saját magának sem.

A gyermekek kötődésein kívül van egy két anyagi természetű különbség is.

családi pótlék:
MO.-on kb. 30.ezer Ft, NO.-ban 368 Euro két gyerek után

ÁFA
MO.-on 28% január 1.-től NO.ban 21% élelmiszerre még kevesebb.

Általános iskola MO.- on és NO.-ba is ingyenes, de pl. Budapesten a legjobb német iskola napközi nélkül mégis 2x3750,- Euro-ba kerül évente 2 gyermek után /www.deutscheschule.hu honlapon megtalálható /
Úgy hirdetik magukat, hogy a Baden-Würthenbergi iskola rendszerrel teljesen egyenértéküek. Mi gyermekein is itt éppen egy Baden-Würthenbergi Grundschule-ba járnak.

Tehát miért is kellene MO.-ra visszahoznom a gyermekeimet..???

Milyen ellenérvet tud felhozni erre egy magyar Bírónő ???
Nyilván Nő lesz a döntéshozó nem Férfi!!!!

Mire számíthatok az ítéletben ?
Kösz szépen a választ

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.22. 11:23

Figyelj, nem itt kell megnyerned a pert.
Mondjuk, a perben sem fog segíteni, ha előre hőbörögsz olyan dolgok miatt, amelyek meg sem történtek még, csak tartasz tőlük.

Eszembe jut a vakond fűnyírója...

ObudaFan # 2012.07.22. 12:23

Egyébként amíg csak a te verziódat halljuk, addig esélyünk sem lesz megtippelni, hogy milyen ellenérvek lehetnek. Mindenesetre ha az anyagi szempontok nem is jelentéktelenek, nem ez alapján dönt a bíróság elsődlegesen.

lászló1 # 2012.07.22. 18:05

Obudafan-nak

Igen tudom, nem az anyagi dolgok a fontosak a gyerekelhelyezés szempontjából. Nem ez alapján döntenek.

Viszont ha ennyire lényegtelen ez és a Bíróság mégis egy munkanélküli anyának ítéli meg a gyermeket, akkor csak tegye.
Ezek után tőlem maximum 3 hónapig lehetséges a ,,zsíros" gyermektartást bevasalni, mivel 3 hónapig tart itt NO.-ban a felmondási idő. Vagyis ekkor felmondok itt és kezdek MO.-on mint munkanélküli. Természetesen semmi segélyt nem kapok se itt NO.-ban, se MO.-on, mivel én mondtam fel !!! Teszem ezt, mert nagyon erős a kötődésem a gyermekeimhez, ezért nem érdekel semmi csak a gyermekeim közelsége.
Végül is MO.-on is lehet élni, új életet kezdeni? Vagy nem?

Összegezve: Vagyis ha az ítélethozáskor ennyire nem számít a jelenlegi életkörülmény és a pénz , akkor ne számítson ítélet hirdetés után se !!
Nem akarok cinikus lenni, de ez az én kőkemény álláspontom.

Kérem T.Bíróság, legyünk már kicsit következetesek és előrelátóak...

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.22. 18:32

Istenem... Szegény bíró meg próbáljon tárgyilagos maradni. (A vakond pedig szarja csak össze a fűnyíróját.)

lászló1 # 2012.07.22. 18:44

T Kbs !

Remélem belátja a Bíróság is hogy jobbat ajánlok a gyermekeimnek mint a feleségem.

De ha ennek ellenére mégis meg akarja magyarázni hogy a ,,hó fekete és a korom fehér színű" akkor nekem el kell hinnem, hiszen ő a hatóság.

Reméljük nem kerül erre sor...

Viktor

MajorDomus # 2012.07.22. 19:34

A jobb anyagiak még nem minden ,ha elég idősek hozzá,a gyerekeket is megkérdezi a bíróság.

Zotyika # 2012.07.23. 17:21

ObudaFan:
Tehát ha az egyik szülő szerint a másik alkalmatlan, akkor az így is van? :)
Nem. Azért 60-40 :)

lászló1
A nagyszülők nem fognak a perben számítani, mivel évente csak párszor látták, ezért nincs köztük szoros kapcsolat. 6 év felett már fontosabbak lesznek a német barátok a gyermek kapcsolatrendszerében. Egyébként a szoros szülői (anyai) kapcsolat csak 3-5 éves korig számít a gyermek biztonságérzetének kielégítéséért. Utána egyre súlyosabban kell figyelembe venni a gyermek jövőjének szempontjait. Bár nem írtad mekkora a gyermek, de ha iskolába mennek, akkor ott jobb nekik.

Tapasztalatom szerint, ha egy nő akarja itthagyni a gyermekének apját, minden esetben kiengedi a gyámhivatal a gyermek jövőjére hivatkozással, ha ott van biztos állása az anyának.

Én egyébként azonnal német bíróságon indítanék eljárást, amennyiben a te és a gyermek lakóhelye ott van. Szerintem utána nem tudná haza hozni az ügyet. De ez csak ölet szinten írom, setleg vitatindítónak... Ugyanis a gyermekre kedvezőbb jogot kell alkalmazni, illetve szülői felügyeleti kérdésekben a lakóhely szerint is lehet illetékességet megállapítani magyar polgárok részére is.

MajorDomus # 2012.07.23. 19:10

Még nem derült ki hány évesek a gyerekek ?

lászló1 # 2012.07.23. 19:16

Zotya és MajorDomus,

8 és 10 évesek múltak.

Szerintem csak Magyarországon lehet Bíróságra menni, mert magyar állampolgárok vagyunk és ott köttetett a házasságunk is.

Viktor

Zotyika # 2012.07.28. 12:34

Attól hogy Magyar az állampolgárságuk ezt nem zárja ki, főképp ha már folyamatban van ebben az ügyben egy másik tagállamban az eljárás. Azt a döntését pedig a magyar bíróságnak is el kell fogadnia.
Alaphelyzetben lehet hivatkozni a magyar állampolgárságra a magánjogi kódex alapján, de ez most nem a te érdeked.
A pszichológusok is alátámaszthatják (ha akarják) hogy ennyi idősen már egyre erőteljesebben fontosabbak a szélesebb társadalmi kapcsolatok (barátok, környezet) mint a szülők. Illetve ezt abban a kontexusban kell vizsgálni, hogy mit veszít a gyermek. Egyik szülőjét mindenképpen és emellett még mit.
Le kell tisztázni, ha megy a gyermek az egyik szülőjén kívül minden kapcsolatát, ha marad, az egyik szülőjén kívül mindene megmarad.
Próbálkozz helyi ügyvéddel. De ne húzd az időt ha tényleg szeretnéd.

sztudi # 2017.06.10. 10:35

Tsz...Segítséget szeretnék,hogy kihez fórdujak.14éves gyermek kint él három éve az édesanyával,Németországban.Mikor elváltunk,nála lett elhelyeze gyermekem.Bele is egyeztem,hogy kiköltözzenek a szebb jövő reményében,De a külföldön élés.elégé megviseli a gyermeket de a tanulási eredménye nagyon jó.Az anyukával közösen arra jutottunk,hogy vissza költöztetné a kislányt,mert a munkája miatt ő sajnos csak két-három év múlva tudna utána jönni.Jelen pillanatban a munka miatt még intézkedni se tud.Rám várnának ezek a teendők de hova forduljak első lépésben.Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.10. 10:38

Ha jól értem, egyezség van. Akkor mi is a probléma?

Dr.Attika # 2017.06.10. 10:57

Anyuka hamukázik. Valószínűleg talált magának egy német "kandúrt", akinek anyuka kell, de a gyermek nem. Ezért nem érzi jól magát a gyermek.Szerintem hagyja, hogy a gyermek kint maradjon 18 éves koráig. Addig is kezdeményezzék, hogy kapja meg a gyermek a német állampolgárságot.