Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Szülőtartás

Bombika1976 #   2020.10.01. 19:37

Tisztelt Szakértők!

Szülőtartással kapcsolatos kérdéssel szeretnék önökhöz fordulni.

Édesapám 2 éve elhunyt, édesanyám magára maradt.
Ekkor kezdődtek a családban a problémák.
Anyum állapota sokat romlott,súlyos betegségeket diagnosztizáltak nála. Segítségünkre szorulna mind anyagilag,mind az ellátását tekintve.

Ketten vagyunk testvérek de ez
csak az én részemről valósul meg sajnos.

Az egy dolog,hogy az én közelemben lakik, de nem érzem azt,hogy az ellátása,támogatása csak és  kizárólag az én kötelességem lenne.

Anyagilag támogatni,mert nehéz helyzetbe került 
+ház körüli teendők , mindennapos alapvető szükségletek biztosítása
(élelmiszer vásárlás, ebéd biztosítása sokszor saját költségem,orvoshoz hozni-vinni -jelenleg is egy komoly műtétre várunk)

Hozzáteszem,hogy mi a férjemmel két  kiskorú gyereket nevelünk, a testvéremeknél viszont már nincs kiskorú gyerek ,ellenben ők  3 keresetből tudnak gazdálkodni .

Próbáltam én is, édesanyám is testvérem segítségét kérni ,hogy a terhek fele-fele arányban terheljenek de hallani sem akar ilyesmiről.

Tulajdonképpen mélyen elhatárolódik mindentől,
semmilyen segítséget nem válhatunk tőle.

Hozzáteszem, pár éve szüleim eladták a nagyszülők lakását ,melynek összegéből mi is fele-fele arányban részesültünk .
Most,hogy viszonozni kellene a pénzosztást- valahogy minden az én terhem lett hirtelen.

Nagyon bánt,és nem mellesleg igazságtalannak érzem a  testvérem részéről ezt a hozzállást.

A kérdésem az lenne,hogy ilyen esetben mit lehetne tenni hogy jobb útra tereljem a testvérem hozzáállását a dolgok hozzáállásához?
Mert egyedül kevés vagyok sajnos.
Jóérzés meg nem szorult bele..

Előre is köszönöm a segítséget!

sugabugss@gmail.com # e-mail 2019.06.06. 20:15

Tisztelt Szakértők!

Van egy húgom aki mindig is manipulálta a szüleimet, és akinek a dolgait is én fizetttem már fiatalkorúként (tanfolyam, ruházkodás stb.), aki betegesen féltékeny volt mindenemre, és mindenkire akivel barátságban voltam. 4 év korkülönbség van közöttünk.

15 éves koromtól dolgoztam és a fizetésemet teljesen haza kellett adnom, de ezért még egy külön szobám sem volt, azonfelül, hogy a víz sem volt bevezetve, és kinti wc-nk volt. A nappali tagozatos gimnáziumból ki kellett maradnom. Munka mellett esti tagozaton végeztem el a közgazdasági szakközép iskolát. 22 évesen elegem lett és azt mondtam, hogy már nem szeretném az egész fizetésemet hazaadni, mert szeretnék jobb körülmények között élni.

Édesanyám erre elzárta a vizet amikor zuhanyoztam, azzal a kijelentéssel, hogy aki nem fizet az ne is fürödjön. A húgom ennek nagyon örült, én pedig talán másnap már el is költöztem otthonról. Nem szakítottam meg velük a kapcsolatot, nem küzdöttem azért ,hogy otthon helyem legyen, inkább úgy döntöttem, hogy magam boldogulok.

A húgom tovább manipulálta a szüleimet, bár bugdácsolt az iskoláiban, mégis ő volt a szüleim reménysége, hiszen olyan "szép" volt mindig, és hát ehhez mérten még a mai napig is úgy viselkedik, hogy neki minden jár, és a csinosságával mindenkit manipulálhat. " Ennek lett az eredménye, hogy odavitte a párját, szült anyukáméknak két unokát, akit nevelhettek helyette, mert a csizmavásárlás, és mozibajárás, meg a szolizás az mindezeknél sokkal fontosabb volt, és még ma is az nekik. 1999 óta él a párjával akinek jó keresete van, ha éppen dolgozik. A húgom, ha dolgozik akkor általában feketén dolgozik, hogy az ő fizetéséből se tudják a korábbi más egyéb tartozásaikat vonni.

2007-ben felvetettek a szüleimmel 2 millio forint deviza alapu szabadfelhasználású hitelt. Ezt Édesanyám szóbeli megállapodással átadta nekik, azzal a kéréssel, hogy azt rendszeresen fizessék, és a teljes ház állagának javításáról is gondoskodjanak. Talán csak az elején fizettek egy két részletet, majd a mai napig semmit. Mint ahogyan nem fizetik és korábban sem fizették soha, a saját vízfogyasztásukat sem, meg úgy amúgy semmit, és nem is csináltak semmit a ház körül. A kertes ház bevakolatlanul áll, félig nyitott padlásrésszel, kizárólag egy kisebb részt újítottak fel a felvett hitelből, ott ahol ők kívántak lakni, és ahol még a mai napig is úgy laknak, hogy semmit sem fizetnek.

A devizahitel tartozásból a késedelmi és végrehajtói díjjakkal együtt még több mint 3.5 millió forintot kellene rendezniük, amit már anyukám nyugdíjjából letiltással vonnak, és már a vízszámla tartozások is gyűlnek amit Édesanyámon kérnek számon hiszen ő a tulajdonos, és az ő nevén van a vízóra. Nekik van egy mellék vízóra leolvasó, de nem olvassák le a fogyasztást, és persze soha nem is fizették. Édesanyám fizet továbbra is mindent, viszont most már egyedül, Édesapám halála óta.

2018 szeptemberében Édesapám meghalt mert nem bírta feldolgozni, amit a húgom és családja művel velük, azt, hogy kihasználják őket, főznek főztek rájuk, és a már majdnem kamasz gyerekeikről is gondoskodnak helyettük.

Ráadásul a húgom párja, Édesapámmal nyittatott még anno egy bankszámlaszámot is, hogy a fizetése arra menjen, és ne tudjanak korábbi tartozásokat vonni tőlök. Most meg azt akarják mindenkivel elhitetni, hogy az odament fizetését mind Édesapámra és Édesanyámra költötték. Még a kivonatok is mind náluk vannak. Elég csak az életmódjukat megfigyelni, hogy mindenki tisztán lássa, mekkora hazugság az az állításuk, hogy a párja Édesapám számlájára utaltatta a fizetését, csupán csak azzal a szándékkal, hogy azt nekik adja, az ellátásukra.

Most, hogy Édesanyám egyedül maradt, elkezdték módszeresen tovább stresszelni, zsarolni, zárakat tör le a kamasz fiúk, mert egyre több hely kellene nekik, már kicsi az a hely amit kipofozgattak, ami egyébként nagyobb mint ami jogosan járna majd a húgomnak Édesapám után, a hagyatéki tárgyalás után. A gyerekeiket akiket lényegében Édesanyám és Édesapám neveltek fel a húgom és párja helyett, teljesen ellene fordították. Leveleit elveszik, az internethozzáférését elvették, a részükön zárat cseréltettek, most, hogy már nincs Édesanyámra szükség a gyerekeik ellátásában, teljes terror alatt tartják, nem beszélnek vele, vagy csak úgy mint a kutyával, nem köszönnek neki. Egyértelműen arra törekednek, hogy ne sokáig létezzen már. Azt is felhasználják, hogy mi külföldön élünk, ez az amitől még jobban nyeregben érzik magukat.

Kérdésem, hogy ebben az esetben lehet -e kötelezni a húgomat akit egész életében eltartottak a szüleim (később már az egész családjával együtt)szülőtartásra,hogy gondoskodjon megfelelően Édesanyámról, és fizessék a tartozásaikat, a rezsi költségeiket, és egy járadékot azután a rész után is amit többletrészként laknak?

Köszönöm válaszukat

-petya- # e-mail 2019.05.27. 05:31

Szavadika! Majdnem mindegy, hogy van-e vagy nincs, mert a lakhatásra használt ingatlan nem számít vagyonnak. Amit viszont ebben az esetben meg lehet lovagolni, az az, ha elköltötte azt a sok pénzt, nem önhibáján kívül került a szorult helyzetébe.

Szavadika # e-mail 2019.05.26. 17:31

Tisztelt Hozzáértők!
Röviden: a szülő, aki évekkel ezelőtt eladta nagy értékű ingatlanát, most azt állítja, hogy semmije nincs mert az új férjével együtt elköltötte az árát. Kapcsolatuk megromlott, és felmerült a tartás kérdése, amit egyenlőre a férjre hárítana, de nem zárnám ki, hogy én is sorra kerülök. Azt, hogy nincs tulajdona, nem hiszem el. Kérdésem,hogyan lehetne kideríteni, hogy van-e a nevén ingatlan? Köszönöm.

ObudaFan # e-mail 2019.04.26. 17:49

Függ az sok mindentől.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Mónika@ # e-mail 2019.04.24. 11:04

Tisztelt ügyvédúr!Egy szülő tartási per mennyi ideig húzodik el?

rigoz # e-mail 2019.04.23. 15:04

Tisztelt Mónika@!

Ha ezzel önmaguk vagy kiskorú gyearmeik tartása nem veszélyeztetődik és az érdemtelenség esetéi sem állnak fenn, akkor tartásra igen.

Gondozásra kötelezés nem kerülhet kifejezetten sor, az a felek közti megállapodás (eltartási szerződés, perbeli vagy peren kívüli egyezség) részét képezheti csupán, mivel a bíróságnak nincs hatásköre ilyen jellegű marasztalásra, ezzel való jogalakításra.

Mónika@ # e-mail 2019.04.23. 14:56

Tisztelt Ügyvéd úr!Kérdésem:Anyósom beteg ápolásra szorul!Van 6 gyereke,de mindent a páromra akarnak hagyni!Egyedül sem anyagilag,sehogy nem bírja!van 3 gyermekünk akit fel kell nevelnünk és kiskorúak!A testvéreinek felnött gyerekei vannak,valamelyiknek pedig nincs gyermeke.Kérdésem:kötelezhetik -e őket szülőtartásra vagy Gondozásra??Ui:Egyik gyermeke miatt albérletben lakik ,mert felvett a lánya rá hitelt és nem fizette!!Köszönöm válaszát

drbjozsef #   2019.01.09. 18:59

Ez tipikusan az a fajta jogszabályi rendelkezés, amit majd a bírósági gyakorlat tölt meg tartalommal.

Ráadásul szülőtartás témakörben ez még annyira új, hogy szerintem precedens se nagyon van rá, nemhogy kialakult keretek. Gyerektartásnál meg pont az van, hogy akár saját ellátásának terhére is viselnie kell, szóval az se releváns.

A bíró mérlegel majd minden körülményt. Ha a tartást igénylő egyedül él, minimálnyugdíjból, akkor akár ilyesmi helyzetben is elképzelhető, hogy megítélik. De én nem értek hozzá.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

-petya- # e-mail 2019.01.09. 17:22

Üdvözlet a fórumozóknak!

"Nem köteles mást eltartani az, aki ezáltal a saját szükséges tartását veszélyeztetné."

Valaki ki tudná nekem fejteni, hogy ebbe mi tartozik bele? Nem élek nagy lábon, még csak saját ingatlanom sincs, hitelre sincs esélyem. Azért kérdezem, mert, ha megítélnek egy nagyobb összegű szülő tartás kiegészítést (nekem 20 ezer forint is sok pénz albérlet mellett, elhiszem, hogy furcsa.) esélyem se marad, hogy legyen valami megtakarításom, amiből valamennyire a jövőmet tudnám alapozni.

Szura # e-mail 2018.12.06. 20:25

röviden írok, hogy közben Mamám korházba fog kerülni, és azáltal nem tudom kikerülni az egy nap utazást a lakcím átjelentés miatt...

Szura # e-mail 2018.12.05. 18:07

jó napot! Szeretnék érdeklődni: a nagymamám még bemegy egy napközi otthonba, ahol általában segítenek neki hívatalos dolgokkal, bevásárolásal stb. Ahogy rosszabbúl a Mama helyizete, úgy kezdtem intézni, hogy egy közelebbi 24 órás felügyeletel rendelkező otthonba lehet. De mert másik Megyében lakik, előszőr át kell jelentenem a lakcímét, amihez nem csak meghatalmazás de eredeti szemig és lakcímkártya is kell. Az ottani napköziben nem akarják nekem elküldeni ezeket a papírokat, mert mostanában sokat esett a Mama, és bár mikor bekerűlhet akár korházban, ha valami előfordúl. Tanúltam, hogy bár melyik kormányablaknál át lehetne jelenteni, de pont Mama városában renoválják, és egy közeli városban kellene intézni. A napközi ezt már nem válalja, mert nem ugyanabban a városban lehet - akár nagyon közel a következő kormányablak, és lehet hogy max 1 óra lenne összesen ezt elintézni. Én peddig 3-3,5 utazási óra távolságban lakok, és hétköznap dolgozom... Nincsen valami kivétel ennek a szabálynak? Mert pont nincs nyitva a városi kormányablak felújítás miatt... Köszönettel, Szura

ObudaFan # e-mail 2018.11.16. 19:22

Tanúként be lehet idézni a férjet például.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

-petya- # e-mail 2018.11.16. 16:48

petya-
Ez is bizonyítás kérdése.

Bocsánat a tudatlanságomért, de neki kell bizonyítania? Ha igen, akkor hogy teheti meg, amikor elvileg nem él együtt vele?

ObudaFan # e-mail 2018.11.15. 14:30

Ria72

Egyezséget lehet kötni, vagy elismerni a keresetet.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

ObudaFan # e-mail 2018.11.15. 14:28
  • petya-

Ez is bizonyítás kérdése.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

-petya- # e-mail 2018.11.15. 07:12

Üdvözlet mindenkinek!

Még egy olyan kérdésem lenne, hogy a férj, tartásban megelőzi a gyermekeket, tudomásom szerint. De, ha a szülő beleírja a keresetébe, hogy a férjével nem él együtt, de az amúgy az alacsony nyugdíja miatt nem kötelezhető tartásra, akkor mi van? Ilyen tényleg létezik, hogy szerinte ennyit keres a férje, és akkor ez a lépés ki is lett kerülve? Vagy ezt szintén egy bíróságnak kell megállapítania, hogy tartásra kötelezhető-e a kedves férje?

Köszönöm a válaszokat előre is!

Ria72 # e-mail 2018.11.14. 22:23

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Tanácsot szeretnék kérni, hogy mit kell tenni, már nagykorú egyetemista gyermekem tartásának fizetése megszünjön. Ami gondot jelent, hogy most folyik a per, de a gyereknek nem kell a pénz, éppen a pereskedés miatt, amúgy jó tanuló, de nem akar pereskedni, az apja meg nem akar fizetni.

Neki nem is kell a pénz, de már folyik a per. Most közben hogy kell megszüntetni, ha a különélő szülő a felperes.
Én az alperes.
A gyerek megszeretné szüntetni az egész eljárást. (20 éves múlt).
Mikortól szüntethető meg?
Köszönöm a segítséget:
R. Andi

Szura # e-mail 2018.11.12. 00:50

Köszönöm szépen!

ObudaFan # e-mail 2018.11.11. 10:06

Természetesen mindez a pénzbeli tartásra vonatkozik, természetbeni tartásra nem lehet kötelezni.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

ObudaFan # e-mail 2018.11.11. 10:05

A nagymamád maga is indíthat pert szülőtartás iránt, téged is meghatalmazhat , vagy a járási hivatalt is lehet kérni, hogy indítsanak pert az érdekében.

Ugyanakkor ha az édesanyádtól valamiért nem lehet behajtani a tartást, arra te is kötelezhető vagy.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Szura # e-mail 2018.11.11. 03:37

Jó napot kivánok! Tanultam a szülőtartésról, és szeretnék érdeklőni: látom, hogy a 91 éves Mamám nagyon összeesik, és igénye lenne a lányára (anyukámra). Anyukám (65) viszont Németországon van és nem törődik vele, akár nincs akadály se anyagilag se időben mert nyugdias. Egyetlen gyereke Mamámnak, aki életében sokat segítet alandón lányának. Én (unóka, 42) máshól állok élletemben, vannak kötelezetségeim, feleőségeim, és nem tudok segíteni. Mamám legjobban otthon érzi magát, és imádja a lányát. Jogilag mit lehetne csinálni? Köszönettel

-petya- # e-mail 2018.11.07. 13:29

Köszönöm, hogy időt fordított a kérdésemre. Hogy miért vették el? Jó kérdés, 15 éve nem keresem a társaságát, amikor megkeresett, akkor is csak az anyagi helyzetemre volt kíváncsi. Szerintem simán munkaképes. Az iratokhoz csatoltak szakvéleményt, de az csak a kezelő orvosától szólt, semmi olyasmi nincs benne, ami miatt munkaképtelen lenne szerintem. Bezzeg az benne volt, hogy a férje nyugdíja csak 47e forint, így nem tartásra kötelezett.

ObudaFan # e-mail 2018.11.07. 12:15

Miért vették el a nyugdíját?
Önmagában az, hogy elindított egy pert ellenetek, nem feltétlenül vezet az érdemtelenségéhez. A testi sértéssel fenyegetés esetleg, de itt is ismerni kellene a körülményeket és hogy ez egyszeri, vagy többszöri alkalom volt.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

-petya- # e-mail 2018.11.07. 11:47

Köszönöm, igen ezt is olvastam. Szerencsére megvannak az anno ügyvéd által küldözgetett levelek, hogy hagyjuk el a lakást, sőt olyan kézirat is van a birtokomban, amiben kilátásba helyezett egy súlyos testi sértést. Hangsúlyozom, hogy azért nem mentünk el előbb az ingatlanból, mert tudtuk előre, hogy bajba fogja sodorni magát, de egy idő után után feladtuk, mert belefáradtunk.