Egyéves az új Polgári Perrendtartás - Lehetőségeket vagy akadályokat teremt az új törvény? - Szakértők válaszolnak | Budapest, 2019. március 20. szerda | Regisztráljon most!

Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Szülőtartás

drbjozsef # e-mail 2019.01.09. 18:59

Ez tipikusan az a fajta jogszabályi rendelkezés, amit majd a bírósági gyakorlat tölt meg tartalommal.

Ráadásul szülőtartás témakörben ez még annyira új, hogy szerintem precedens se nagyon van rá, nemhogy kialakult keretek. Gyerektartásnál meg pont az van, hogy akár saját ellátásának terhére is viselnie kell, szóval az se releváns.

A bíró mérlegel majd minden körülményt. Ha a tartást igénylő egyedül él, minimálnyugdíjból, akkor akár ilyesmi helyzetben is elképzelhető, hogy megítélik. De én nem értek hozzá.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

-petya- # e-mail 2019.01.09. 17:22

Üdvözlet a fórumozóknak!

"Nem köteles mást eltartani az, aki ezáltal a saját szükséges tartását veszélyeztetné."

Valaki ki tudná nekem fejteni, hogy ebbe mi tartozik bele? Nem élek nagy lábon, még csak saját ingatlanom sincs, hitelre sincs esélyem. Azért kérdezem, mert, ha megítélnek egy nagyobb összegű szülő tartás kiegészítést (nekem 20 ezer forint is sok pénz albérlet mellett, elhiszem, hogy furcsa.) esélyem se marad, hogy legyen valami megtakarításom, amiből valamennyire a jövőmet tudnám alapozni.

Szura # e-mail 2018.12.06. 20:25

röviden írok, hogy közben Mamám korházba fog kerülni, és azáltal nem tudom kikerülni az egy nap utazást a lakcím átjelentés miatt...

Szura # e-mail 2018.12.05. 18:07

jó napot! Szeretnék érdeklődni: a nagymamám még bemegy egy napközi otthonba, ahol általában segítenek neki hívatalos dolgokkal, bevásárolásal stb. Ahogy rosszabbúl a Mama helyizete, úgy kezdtem intézni, hogy egy közelebbi 24 órás felügyeletel rendelkező otthonba lehet. De mert másik Megyében lakik, előszőr át kell jelentenem a lakcímét, amihez nem csak meghatalmazás de eredeti szemig és lakcímkártya is kell. Az ottani napköziben nem akarják nekem elküldeni ezeket a papírokat, mert mostanában sokat esett a Mama, és bár mikor bekerűlhet akár korházban, ha valami előfordúl. Tanúltam, hogy bár melyik kormányablaknál át lehetne jelenteni, de pont Mama városában renoválják, és egy közeli városban kellene intézni. A napközi ezt már nem válalja, mert nem ugyanabban a városban lehet - akár nagyon közel a következő kormányablak, és lehet hogy max 1 óra lenne összesen ezt elintézni. Én peddig 3-3,5 utazási óra távolságban lakok, és hétköznap dolgozom... Nincsen valami kivétel ennek a szabálynak? Mert pont nincs nyitva a városi kormányablak felújítás miatt... Köszönettel, Szura

ObudaFan # e-mail 2018.11.16. 19:22

Tanúként be lehet idézni a férjet például.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

-petya- # e-mail 2018.11.16. 16:48

petya-
Ez is bizonyítás kérdése.

Bocsánat a tudatlanságomért, de neki kell bizonyítania? Ha igen, akkor hogy teheti meg, amikor elvileg nem él együtt vele?

ObudaFan # e-mail 2018.11.15. 14:30

Ria72

Egyezséget lehet kötni, vagy elismerni a keresetet.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

ObudaFan # e-mail 2018.11.15. 14:28
  • petya-

Ez is bizonyítás kérdése.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

-petya- # e-mail 2018.11.15. 07:12

Üdvözlet mindenkinek!

Még egy olyan kérdésem lenne, hogy a férj, tartásban megelőzi a gyermekeket, tudomásom szerint. De, ha a szülő beleírja a keresetébe, hogy a férjével nem él együtt, de az amúgy az alacsony nyugdíja miatt nem kötelezhető tartásra, akkor mi van? Ilyen tényleg létezik, hogy szerinte ennyit keres a férje, és akkor ez a lépés ki is lett kerülve? Vagy ezt szintén egy bíróságnak kell megállapítania, hogy tartásra kötelezhető-e a kedves férje?

Köszönöm a válaszokat előre is!

Ria72 # e-mail 2018.11.14. 22:23

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Tanácsot szeretnék kérni, hogy mit kell tenni, már nagykorú egyetemista gyermekem tartásának fizetése megszünjön. Ami gondot jelent, hogy most folyik a per, de a gyereknek nem kell a pénz, éppen a pereskedés miatt, amúgy jó tanuló, de nem akar pereskedni, az apja meg nem akar fizetni.

Neki nem is kell a pénz, de már folyik a per. Most közben hogy kell megszüntetni, ha a különélő szülő a felperes.
Én az alperes.
A gyerek megszeretné szüntetni az egész eljárást. (20 éves múlt).
Mikortól szüntethető meg?
Köszönöm a segítséget:
R. Andi

Szura # e-mail 2018.11.12. 00:50

Köszönöm szépen!

ObudaFan # e-mail 2018.11.11. 10:06

Természetesen mindez a pénzbeli tartásra vonatkozik, természetbeni tartásra nem lehet kötelezni.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

ObudaFan # e-mail 2018.11.11. 10:05

A nagymamád maga is indíthat pert szülőtartás iránt, téged is meghatalmazhat , vagy a járási hivatalt is lehet kérni, hogy indítsanak pert az érdekében.

Ugyanakkor ha az édesanyádtól valamiért nem lehet behajtani a tartást, arra te is kötelezhető vagy.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Szura # e-mail 2018.11.11. 03:37

Jó napot kivánok! Tanultam a szülőtartésról, és szeretnék érdeklőni: látom, hogy a 91 éves Mamám nagyon összeesik, és igénye lenne a lányára (anyukámra). Anyukám (65) viszont Németországon van és nem törődik vele, akár nincs akadály se anyagilag se időben mert nyugdias. Egyetlen gyereke Mamámnak, aki életében sokat segítet alandón lányának. Én (unóka, 42) máshól állok élletemben, vannak kötelezetségeim, feleőségeim, és nem tudok segíteni. Mamám legjobban otthon érzi magát, és imádja a lányát. Jogilag mit lehetne csinálni? Köszönettel

-petya- # e-mail 2018.11.07. 13:29

Köszönöm, hogy időt fordított a kérdésemre. Hogy miért vették el? Jó kérdés, 15 éve nem keresem a társaságát, amikor megkeresett, akkor is csak az anyagi helyzetemre volt kíváncsi. Szerintem simán munkaképes. Az iratokhoz csatoltak szakvéleményt, de az csak a kezelő orvosától szólt, semmi olyasmi nincs benne, ami miatt munkaképtelen lenne szerintem. Bezzeg az benne volt, hogy a férje nyugdíja csak 47e forint, így nem tartásra kötelezett.

ObudaFan # e-mail 2018.11.07. 12:15

Miért vették el a nyugdíját?
Önmagában az, hogy elindított egy pert ellenetek, nem feltétlenül vezet az érdemtelenségéhez. A testi sértéssel fenyegetés esetleg, de itt is ismerni kellene a körülményeket és hogy ez egyszeri, vagy többszöri alkalom volt.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

-petya- # e-mail 2018.11.07. 11:47

Köszönöm, igen ezt is olvastam. Szerencsére megvannak az anno ügyvéd által küldözgetett levelek, hogy hagyjuk el a lakást, sőt olyan kézirat is van a birtokomban, amiben kilátásba helyezett egy súlyos testi sértést. Hangsúlyozom, hogy azért nem mentünk el előbb az ingatlanból, mert tudtuk előre, hogy bajba fogja sodorni magát, de egy idő után után feladtuk, mert belefáradtunk.

alfateam # e-mail 2018.11.07. 11:22
-petya- # e-mail 2018.11.07. 10:12

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő!

Adott egy rokkant nyugdíjas anya, akinek a rokkant nyugdíját megvonták és most 28e forintos nyugdíjon tengődik, még kb másfél éve van az öregségi nyugdíjig. Kitalálta, hogy a két nagykorú gyerekétől szülőtartást követel, jogi úton. Nagyjából 15 éve nem beszélünk vele, mert a lakásból, ahol anno laktunk bírósági úton lakoltatott ki. Amint elmentünk - már magunktól, feladtuk, hogy kisemmizze magát, ami meg is történt. A lakást rögtön eladta, megházasodott a vagyonát elköltötte.
Ami érdekelne :
Jogos-e a követelése, mivel saját magát sodorta ilyen helyzetbe. Ha elvették a rokkant nyugdíját, akkor elvileg munkaképes, vagy nem így van? Akkor megint az önhibáján kívül nem érvényes, szerintem. Senki ne higgye, hogy nagy lábon élek, albérletben lakom a testvéremmel, ha éppen van munkám, az is 200e forint alatti összeg, amiből ugye a jövőmet is kellene építenem, kevés sikerrel, családom meg nincs, de, ha így folytatódik akkor nem is lesz. Köszönöm a válaszokat előre is!

drbjozsef # e-mail 2018.09.05. 10:01

Ja, értem. Így más. De ügyvéd nem vagyok.

Olvasd át a Ptk XX. fejezetét, 4:194§-4:212§ között.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Ami téged kifejezetten érint az a 4:196, 4:200, 4:201. Ebből is leginkább a 4:201(1) és 4:202(3) szakasza. A testvérek jövedelmi viszonyaik arányában kötelesek tartani a szülőt, és a személyesen gondozónál a munkáját figyelembe kell venni. Ha nem fizetnek, kiszámolod, és fizetési meghagyást bocsáttathatsz ki ellenük, ha ellentmondanak, pert kell indíts bíróságon.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Gret49 # e-mail 2018.09.05. 09:30

Tisztelt Ügyvéd úr!
Nem az otthonba kerülö testvéreitöl perelné. Az otthonba kerülönek van 5 gyermeke. Az egyik befizetné az összeget és a testvéreitöl szeretné visszaszerezni.

(Elnézest, ha kicsit félreérthetöen fogalmaztam)

Köszönettel: Gréta

drbjozsef # e-mail 2018.09.05. 09:10

Az otthonba kerülő GYERMEKE akarja visszakapni SZÜLŐTARTÁS jogcímen az otthonba kerülő TESTVÉREITŐL a bekerülési összeget? Ez nem annyira tűnik esélyesnek.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Gret49 # e-mail 2018.09.05. 08:46

Tisztelt Ügyvéd úr!

Ismerösöm Edesanyjának rohamosan romlik az állapota - az idösotthoni elhelyezésre várni kell.
Lehet "egyszeri adomány" meggyorsíthatná a bekerülését - (4 testvérének nem sürgös ) (pár száz ezer ft). Mivel eddig Ö gondozta -ha ezt megelölegezné,- ezt az egyszeri összeget testvéreitöl szǘlötartás jogcímen visszakaphatná?

Köszönettel:Gréta

Burn Out # e-mail 2018.06.19. 12:48

ha tudnád, hogy mit jelent a gondnokság, meg a felülvizsgálat, akkor tudnád, hogy a gyámhatóságot nem lehet emiatt feljelenteni.

kicsit segítek: feljelenteni bűncselekmény miatt lehet.

szendiszundi # e-mail 2018.06.19. 05:23

hát igen nonolet de mint mondtam gondnoka van igy a gyámhatoságot is lehet jelenteni ,mivel a gondnokságot felűl kell vizsgálni milyen és hogyan él a gondnokolt így a gyámhatoságot is fel lehet jelenteni