Szülőtartás


aliasz # 2012.10.24. 18:26

Jó estét mindenkinek!

Ma közölték velem, hogy az apámról gondoskodni kell, hiába nem tartjuk a kapcsolatot. Biztosan ismerem a szülőtartási kötelezettség fogalmát. Igen, hallottam már róla. DE:

Kb 30 éve nem beszélünk, kivéve azt az esetet, amikor számon kértem, hogy elsikkasztotta a tévesen az ő címére postázott gyás-omat.

Apám soha nem dolgozott, soha nem tartott el nem hogy minket, de saját magát sem, ezért nincs nyugdíja sem, csak az öregségi.
Nagyon régen lelépett, gyerektartást soha nem fizetett, nevelésünkben részt nem vett, sem anyagilag, sem más módon. (gyámhatóság is sokat foglalkozott velünk annak idején)

Én egyedül nevelek 2 gyereket, egyikük már nagykorú, de még tanul, nappali tagozaton, utána már semmilyen ellátást sehonnan nem kapok. Kisebbik után csp, és havi 12 ezer Ft. Fizetés 110 ezer.

Van egy öcsém, aki viszont évek óta munkanélküli, anyámmal tengődnek összesen havi 90 ezer Ft-ból.
Mire számítsunk?

ObudaFan # 2012.10.24. 19:55

Hivatkozz érdemtelenségre, ez az az eset, amikor a szülővel szemben is megállhat.

aliasz # 2012.10.24. 20:10

Köszönöm a választ!

..de hol kell hivatkoznom az érdemtelenségre? Perelhet mondjuk az ő lakóhelye szerint illetékes önkormányzat? (onnét kerestek, a munkahelyemen, amit merőben furcsának találok) Vagy neki magának kell kezdeményeznie a pert?

aliasz # 2012.10.24. 20:19

Még valami: azt is furcsállom, hogy engem már másodszor kerestek ezügyben, öcsémet egyszer sem, pedig ugyanúgy hívják, mint apámat. Józan ésszel azt gondolnám, őt előbb megtalálnák, ha apám legközelebbi hozzátartozóját keresik.

Sajnos emögött is apám számítását sejtem. Öcsémnek nyilvánvalóan nincs pénze, mert állástalan, viszont apám tudja a címét, mert volt olyan, hogy beállított hozzá(juk). Szóval öcsémet sokkal egyszerűbb lett volna "megtalálni", mint engem, mert mi sokat albérleteztünk a gyerekekkel.

Viszont nekem meg van állásom (régóta dolgozom ennél a cégnél), talán azt hiszi, akkor biztosan jól is élek, jut belőle neki is.

aliasz # 2012.10.24. 21:59

Kedves Taffyka!

Nagyon furcsa, de telefonon, a munkahelyemen kerestek, nem levélben.

Az apám jelenleg kórházban van, tbc-s, gondolom, a kórház már szabadulna tőle, de nincs hova küldeni. Amennyire tudom, egy nővel lakott együtt, aki valószínűleg így már nem kér belőle. Hát én sem. Nem fogok egy tbc-s embert a gyerekeimmel egy lakásba vinni, de én magam sem akarok érintkezni vele semmilyen módon. Akkor sem akarnék, ha nem lenne ez a fertőző betegsége.

Mindenféle szociális otthonokra meg nincs pénzem. Ha ő valóban ÉDESapám lett volna, nem csak biológiai, akkor mindenképpen törekednék valami elfogadható megoldásra.

Azt hiszem, ha ő perelne engem, akkor neki meg azt kéne alátámasztania, hogy volt némi köze a felnevelésemhez. De talán gondolkodó emberek számára nem kérdés egy életében nem dolgozó, viszont italozó, erős dohányos férfi, hogyan is nevelt gyereket, ha a saját szükségleteit is mindig más fedezte.

szafika # 2012.10.25. 04:38

Jó néhány évvel ezelőtt egyik kolleganőm mesélte , h az egyik pesti kórházban rengeteg olyan idős emberke él , hosszú ideig !!! akiknek a rokonsága berakta őket oda , mert bár anyagilag nagyon is jól voltak eleresztve a leszármazottak , de ez mégiscsak könnyebb megoldást jelentett nekik , mint gondoskodni arról az idős és gyakran nem is olyan beteg hozzátartozóról !!! Én + nem hittem el !! Diszes vezetőink erről többet tudhatnak , hiszen ma már elvárt követelmény , csak hát mit várhatna az aki sose vette ki a részét a munkából , ami gyerekek nevelésével , gondozásával jár ! Egyik rokonom azt mondta erre, ő mindíg rendesen fizette a gyerektartást , ha megcsinálta , az a legkevesebb ! de attól még nem nő fel egy gyerek se !!
Aliasz , remélem nem fogják rád kényszeríteni egy ilyen ember gondozását , nem érdemli meg !

aliasz # 2012.10.25. 09:05

Kedves Tafyka!

Én naívan azt gondoltam, hogy a bizonyítás a terhe felperesen van, mint mondjuk egy gyerektartási pernél, ahol nekem kellett (volna) bizonyítanom a lehetetlen, a fekete munkát.

ObudaFan # 2012.10.25. 09:51

A jegyző is indíthat pert a jogosult képviseletében szülőtartás iránt, ebben a perben is lehet érdemtelenségre hivatkozni.

aliasz # 2012.10.25. 10:10

Obudafan

Köszönöm.

vivyen2008 # 2013.02.08. 17:27

Tisztelt Szakértő!
Tavaly decemberben kaptunk egy levelet melyben apósom szülőtartást követelne a férjemtől.15 nap volt,hogy fellebbezhettünk volna de ezt sajnos nem tettük meg.Természetesen nem akarunk fizetni aminek több oka van de anyagi helyzetünk miatt sem tehetjük meg! (2 kiskorú gyermekünk van) Tegnap kaptunk egy határozatot,hogy jogerőre emelték. Azonnal reagáltunk rá és postán feladtuk a levelet az illetékesnek.
El fogják fogadni még hiszen a 15 napon bőven túl van a fellebbezési határídő vagy mi lehet a következménye annak,hogy jogerőre hozták? Mire számíthatunk?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Vivyen

ObudaFan # 2013.02.10. 10:52

A jogerőt megállapító végzés ellen fellebbezésnek nincs helye, előbb kellett volna intézkedni. Igazolási kérelemnek még lehet helye, ha menthető a késedelmetek, de ilyesmire nem hivatkoztál.

Edina1984 # 2013.06.20. 08:04

Tisztelt Szakértő!

Párom édesanyja papíron elköltözött a férjétől, hogy az 5 gyermeke közül 3-tól rokontartást követeljen.Első körben kaptunk egy ügyvédi levelet, melyben havi 10 000 Ft-ot kér, mi részünkről ennek eleget tettünk az adott hónapban (a másik 2 testvér nem).Ezek után a héten érkezett a bíróságtól a levél, hogy júliusban tárgyalásra kell mennünk, újra csak a 3 testvérnek, mert a másik 2 munkanélküli, illetve elvált (ami nem teljesen felel meg a valóságnak).A bírósági idézés mellékletében érkezett, melyet 15 napon belül kitöltve vissza kell küldenünk: nyilatkozat vagyontárgyakról, jövedelemigazolás stb. (van egy hiteles lakásunk, amely 50-50%-ban az én és a párom nevén van+egy személyautó).Azt szeretném kérdezni, hogy mire számíthatunk a tárgyaláson illetve a bírói döntést illetően, illetve szeretnénk lemondani mindenről ezen "szülőktől", ez befolyásolhatja-e a szülőtartási kötelezettséget. Előre is köszönöm a választ!

ObudaFan # 2013.06.20. 12:42

Nem befolyásolja.

monalisa1 # 2013.06.20. 12:59

Kérni bármit lehet, kérdés rászorul-e a szülőtartásra?
(Életkor, egészségi állapot stb.)

Mivel férjnél van elsősorban ő köteles gondoskodni a feleségéről - nincsenek elválva...

Saját jövedelme nincs?

Ilyesforma kérdések majd a bíróságon.

----
  • laikus hozzászóló
monalisa1 # 2013.06.20. 13:01

Amúgy ahogy gyermekről sem lehet lemondani, úgy szülőről se.

Edina1984 # 2013.06.21. 07:55

Köszönöm a hozzászólásokat. A szülők nyugdíjasok és tele vannak hitellel, emiatt nem jönnek ki a jövedelmükből.És áll egy ÚJ, HITELES autó a garázsban..Kötelezhet minket a bíróság a butaság és meggondolatlanság finanszírozására??

ObudaFan # 2013.06.25. 07:45

A szülőtartás szempontjából nem igazán ennek van jelentősége, hanem annak, hogy van-e a szülőknek jövedelmük, vagyonuk.

kedvesem # 2013.07.10. 09:40

Az én szülőtartásos perem 3 és fél éve zajlik és még a láthatáron sincs a befejezés.
Az akkor 57 éves anyám úgy gondolta, hogy velem fizetteti vissza a felvett kölcsöneit, mivel a rokk.nyugdíjából (68eFt) nem tudja fedezni. A sok hazugságot a bíróság első szóra elhitte, sőt még egy ig.szakértői véleményt is bemutatott, hogy a dohányzás megvonása súlyos tüneteket okozna, ezért nem javasolt! Amúgy nem beteg és gyógyszert sem szed, homeopátiás szereket szed (fokhagyma).Autót (VW) pedig a horgászszenvedélye miatt kell fenntartani, valamint a kiadásait finanszírozni (kötelező, súlyadó, műszaki, stb). A bíróság mindezt elfogadta. Engem pedig hazugságvizsgálatra küldött (a saját költségemen!) hogy valóban megfelelnek-e az állításaim az érdemtelenséget illetően, többek közt, hogy megerőszakoltak 12 éves koromban, stb. Továbbá 30-40 évre visszamenőleg kell tanúkat hívnom, mert a sok-sok gyámügyi-nevelési dokumentumot már a központi levértárból is selejtezték, így nem bizonyítható a gyermekkorban elszenvedett sérülés.
A perköltség azóta az egekbe nőtt és nőni fog továbbra is, eközben a bíróság végzi a "részre nem hajló" dolgát(?)

Üdv!

ObudaFan # 2013.07.13. 12:07

Hogy hazugságvizsgálatra nem kötelezett a bíróság, az egészen biztos.

monalisa1 # 2013.07.13. 15:04

kedvesem

A dohányzás káros és költséges, kellő akaraterővel le lehet szokni róla. A horgászás miatti autótartás egy kisnyugdíjasnak úri passzió. (Menjen pecázni rogobóval mint sokan más "szenvedélyesek".)
Anyukád x 10e Ft "extra" pénzt dob ki az ablakon.

A KSH legfrissebb, f. év július hó közzétett létminimumérték egy egyedülálló nyugdíjasnak 77.360 Ft/hó.

Figyelemmel a 68.000 Ft nyugdíjára, ha módodban áll ajáljál fel 10-15e Ft/hó támogatást., lemondással és beosztással meg fog tudni élni.

A méltánytalanság mint olyan, nagyon elvítte a témát...

----
  • Laikus hozzászóló
kedvesem # 2013.07.14. 19:19

ObudaFan: igen, valóban nem hazugságvizsgálat, hanem igazságügyi orvosszakértői vizsgálat, hogy a gyermekkoromban elszenvedett sérülések maradandó károsodást okoztak, valamint, hogy megtörténhettek-e. Mindez az akkori dokumentumok eltűnése miatt, bizonyítésként.

Monalisa: a per 2. évében megpróbáltam újra vele a kapcsolatot felvenni, erre az ügyvédjével küldött egy 4 pontos egyezségi ajánlatot, amiben pontosan leírta, hogy mit kell tegyek.

Így: nagy nyilvánosság és a bíróság előtt kérjek bocsánatot azért, hogy hazudtam és megvádoltam.
A per összes költségét álljam (ügyvédek, per, szakértő, stb).
Ezenkívül fizessek 300ezer forintot.
A végén pedig, hogy kerítsem elő a 25 éve nem látott nevelőapámat (az ő 2. férjét), és tisztázzam vele a megrontásommal kapcsolatos "sztorimat" .

Itt rég nem a havi 10ezer forint támogatásról van szó, hanem a jogról, hogy valaki követelhet-e különösebb indok nélkül eltartást. Mondom, nem beteg, nem nyomorék, nem szed gyógyszert, stb...

kedvesem # 2013.07.15. 05:13

Monalisa1:
azt elfelejtettem írni, hogy nem egyedülálló, hanem az egyik testvérem lakik vele (csak ő alkalmi munkából él, így nincs havi rendszeres jövedelme, végrehajtás van ellene gyermektartásdíj ügyben, havi 15-öt kellene fizetni a 2 gyereke után, de nem teszi 3 éve). A bíróságon amúgy ő nincs a perben, mert ő azzal "segíti", hogy az anyám felveszi utána is az ún. fűtéshozzájárulást vagy segélyt a helyi önkormányzattól (3-4ezer ft/fő)

ObudaFan # 2013.07.15. 14:34

Ha arra hivatkozol, hogy a szülőd azért érdemtelen, mert bántalmazott téged, ezt neked kell bizonyítani. Hogy erre a bíróság téged felhívott, az nem túl meglepő.

Dezsilia # 2013.07.22. 13:30

Tisztelt Szakértő!

82. éves egyedül élő özvegy édesanyánk az utóbbi időben többször elesett, térdprotézissal él. Valószínűsíthető, hogy agyi történései vannak, néha zavaros, véleményünk szerint több dolgot csak elképzel (kopogás, csengetés, dobogás, stb.)Semmiféle segítséget nem hajlandó elfogadni, sőt azt többszöri próbálkozásunk ellenére agresszívan elutasítja. Bár fizikailag önellátó, a viselkedése mentálisan aggodalmunkra ad okot. Nem szándékozunk magára hagyni, de mindenképpen szeretnénk egy alapos orvosi kivizsgálást, aminek alapján el tudnánk dönteni, hogy van e szüksége állandó felügyeletre. Háziorvosa - aki havonta látogatja - javaslatot tett a teljes orvosi, illetve kórházi kivizsgálására, amit ő mereven, durván elutasított. Meggyőződése, hogy amíg cselekvőképes, nincs öntudatlan állapotban, addig a kivizsgálásra nem kötelezhető. Mentális állapota azonban egyre rosszabb. Véleményünk szerint a további teendők miatt szükség lenne az erre vonatkozó orvosi szakvéleményre. Kérdésünk, van-e jogi lehetőségünk a háziorvosával együttműködve, hogy kényszerítsük egy alapos szakorvosi kivizsgálásra? Válaszukat előre is köszönjük.

szafika # 2013.07.22. 14:58

Mire akarsz " kényszeríteni ?! " egy 82 éves emberkét ?! Örülj neki , h ilyen szép kort megért , lehet abba pusztulna bele , ha bekényszerítenétek egy kórházba ! Anyósomat 80 évesen mentő vitte be a kórházba , 2 nap múlva könyörgött , h vigyük haza , hazavittük , azt mondta az orvosa nem sok időt ad a mamának , élt még 4 évet , egyedül élt , amit tudott a családja segített neki , ő pedig tökéletesen elégedett volt a saját kis életével !