Válás után S.O.S!!!

derill # 2004.11.08. 14:38

Erre valahol máshol már válaszoltam:)

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Cs.Judit # 2004.11.08. 11:50

Hozzáértő fórumozók segítségét szeretném kérni alábbi problémámban:

36 éves nő vagyok, 2 éve váltam el közös megegyezéssel férjemtől. Vagyon megosztással nem kellett cirhelődnünk, mivel válásunkkor egyikőnk sem rendelkezett semmilyen vagyonnal.

Előzményhez tartozik, hogy rendelkeztünk közös (50-50% tulajdoni részű) lakással melyet válásunk előtt 4 hónappal kényszer helyzet miatt eladtunk, mivel árverés fenyegette. Férjem tulajdon részét zálogjog terhelte, az én t.részem tiszta volt. De közös tulajdon lévén ez nem számított, az árverés akkor is végrehajtható lett volna. Sajnos férjem ellen folyamatosan érkeztek feljelentések tartozásai miatt (válásunk oka is ez volt, játékszenvedélye miatt tetemes tartozásokat halmozott fel, többnyire uzsora kölcsönökből titokban, a család tudta nélkül).
Mire a lakást sikerült eladnunk, addigra olyan mértékű végrehajtási összeg halmozódott fel, hogy az messze meghaladta már férjem tulajdoni részét a lakásból. Így vevő a teljes vételárat a végrehajtó kezébe fizette. Ezzel oda veszett az én tulajdoni részem is.
Két gyerekünk nálam kerültek elhelyezésre akikkel otthon nélkül maradtunk. Gyermektartásdíjat %-os és minimum összegben állapította meg a bíróság. Amiből mai napig a minimumot, azaz havi 10 ezer forint fizet.
Ez év februárjától külföldön dolgozik a volt férjem.

Segítség kérésem a következő két dologban lenne:
Tudomásom szerint Magyarországi munk. vállalási engedéllyel dolgozik külföldön, jövedelme 2 részből tevődik össze. Belföldi jövedelemként a minimálbért kapja, külföldiként 1200 dollárt.
Hogyan kérhetem, milyen jövedelem alap után a gy.tartásdíj módosítását vagy felemelését? (mi a különbség a módosítás és felemelés között?)

Másik kérdésem, hogy indíthatok-e így utólag valamilyen pert annak reményében, hogy a volt lakásunkból az odaveszett tulajdoni részemet vagy egy részét megkapjam? (váláskor mint említettem nem volt vagyonközösségi per).
Tudom, ezt akkor kellett volna talán megtennem, de akkoriban sajnos gondolkodni is képtelen voltam. Súlyos idegösszeomlásom volt, hosszú hónapokig pszichiátriai kezelésre szorultam. Ügyvédem nem volt. De ha akkor indítok bármiféle külön pert, úgy sem tudták volna érvényesíteni, hiszen volt férjem is vagyon nélkül maradt, ráadásul állandó jövedelme sem volt.
Van-e még remény arra, hogy utólag fordulhassak bírósághoz ez ügyben?

Jelenleg gyerekeimmel szolgálati lakásban élünk. Amit munkahelyem eladni szándékozik. Élhetek az elővásárlási joggal, de jövedelmemen kívűl semmilyen plusz anyagival nem rendelkezem. Nincs semmi önerőm. Ezért is lenne nagyon fontos ha mielőbb valamilyen hasznos információt, segítséget kapnék. Sem lelkileg, sem anyagilag nem bírnék a két gyerekemmel most ismét otthon és fedél nélkül maradni.
Kérem segítsen ak tud!

Köszönettel: Cs.Judit