ingóságok öröklése

derill # 2004.12.08. 09:19

Legalább annyit tegyél, hogy meginditod a hagyatéki eljárást: előszőr megkeresed a leltárelőadót az önkormányzatnál, és kéred, hogy vegye fel a leltárt, és ha tudod bizonyitani, hogy a volt feleség elherdálja az örökségedet, akkor kérhetsz biztositékot. A helyzet jelen esetben az, hogy apád után mindent a leszármazói örököltek, tehát Te is, (ha jól vettem ki végrendelet ezek szerint nem volt). Ez esetben, ha mindent Te örököltél (feltéve, hogy egyedüli leszármazó vagy), mindenen özvegyi joga van a volt feleségnek. Az özvegyi jog addig tart, amig házasságot nem köt. Ha viszont elkezdi eladogatni a hagyatékot, az bizonyiték arra, hogy el fogja herdálni a többit is.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Judit10 # 2004.12.07. 19:23

Az én elhunyt Édesapám ingóságait is özvegye (második felesége) használja, én is tartok tőle, hogy lesz amit pénzzé tesz. Méltányosságból sem , de még emlékként sem kaptam semmit. Igaz nem is kértem. Leltár sem volt. Gondoljátok most kellene lépnem valamit? Kérni, követelni neadj'isten perelni?

derill # 2004.11.25. 12:43

Megilleti. Forduljatok gyorsan ügyvédhez, mivel ha már eladta a nő, akkor már nehéz lesz bizonyitani az értékét, még nehezebb lesz visszaszerezni az emlékeket.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

fofoka # 2004.11.25. 08:38

Sziasztok!
Gyors segítségre lenne szüksége egy barátomnak. Az édesanyja korán meghalt, édesapja pedig újra nősült, és az új feleség nevelte fel, de örökbe nem fogadta.
Mikor édesapja meghalt megörökölte egy telek felét, a lakásukból pedig semmit mivel az még tanácsi volt. Így amikor az önkormányzat később eladta akkor azt már egyedül a "mostoha" vette meg. Ezzel nincs is gond, az az övé. De mi van a lakásban lévő ingóságokkal? Annak a fele nem illetné meg a fiút? Ez most azért érdekes, mert az öreglány 77 évesen úgy döntött elad mindent (lakást, bútort) és férjhez megy. A fiú szerint az ingóságok közül (3 szobányi bútor) néhány darab emlékül őt illetné. (még csak a felét sem kérné...) Lehet neki?
Köszi
Fofoka