Hagyatéki teher


ObudaFan # 2014.01.30. 12:05

m-aron

És édesanyád most veled szeretne együttműködni? Egyébként nyilvánvalóan az az ajándékozás megtörtént, esetleg a kötelesrészi igényen lehetne gondolkodni, ha édesanyád nem működne együtt. A testvéred hitele kezesként rajta (vagy később a hagyatékon) behajtható, de ott természetesen a testvéred örökösétől az örökrésze erejéig lehet megtérítést kérni.

m-aron # 2014.01.30. 08:40

Tisztelt

Egy kéréssel fordulok Önökhöz, mert nem tudom, hogy hogy kezeljük okosan a heyzetet: kihez forduljunk, hogy járjunk el, milyen lépéseket kéne megtenni. Jó tanácsért és tisztességes érdekképviseletért hajlandó vagyok messzebbre is utazni.

Egy örökösödési ügyröl van szó. Anyu beteg és szeretnénk közösen a hagyatéki dolgokat amennyire lehet végleg tisztázni illetve tudni, mire kell számitanunk és egyáltalán érdemes-e részemröl az örökséget elfogadni.

Anyunak két gyereke van. Testvérem meghalt, de van egy kiskorú gyemeke, akinek az ügyeit a gyámhivatal intézi. Sajnos mi testvérek nem lettünk egyenlöen kezelve. Bármilyen okból is, anyu atirta testvéremre a háza egynegyedet. Azonkivül kezeskedett neki a háza vásárlásánal es igy halála óta a tesvérem házára felvett devizahitel is öt terheli, mert a gyermek anyukája a részleteket nem fizeti, holott a testvérem a hátrahagyott életbiztositásából lehetösége lett volna az egész kölcsönt visszafizetni. Anyu már többször volt a kilakoltatás határan, mert a részleteket nem tudja fizetni. A gyáhivatal és bank miatt helyzete kötött. A terhelt inagatlan évek óta üresen áll, eladása állitólag nem járt sikerrrel. A kisgyermek számára kirendelt illetékes is sajnos meghalt, nem tudni azóta hogy áll a helyzet, törödik-e valaki az üggyel. Anyu irt egy végrendeletet, amiben rendelkezik a hagyatékáról, de kérdéses, hogy lehet-e okosabban rendelkezni.

Összefoglalva: egy hagyatéki ügyröl van szó, amiben a bank és a gyámhivatal keze is benne van.
Kérem segitsenek, kihez forduljak, hogy járjak el úgy, hogy a legjobbat hozzuk ki a helyzetböl.

Fáradozásukat elöre is köszönöm
Lehetöség szerint gyors válaszukra várva
Köszönettel és tisztelettel
J. M.

senseitomi # 2013.03.22. 13:28

A 2013.január 1-jén életbe lépett illetéktörvény válzotásával kapcsoaltban szeretnék kérdezni, kérni állásfoglalást.
Esetünk a következő: 2012.aug.31-én édesanyám testvére elhalálozott, örökségül egy lakást hagyott ránk.
A jegyzőnek az öröségről szóló határozatot, papírokat 2012.december.27-én sikerült kiállítani, mely 2013-ban emelkedett jogerőre.

A törvény 3. paragrafusa szerint az illetékfizetési kötelezettség az örökhagyó halála napján keletkezik, (az ekkor hatályos törvényben 6%-os kulcs szerepelt) azonban a hatóság édesanyámat 9%-nyi illeték fizetésére kötelezte, már az idei szabályozás szerint.

ÉRdemes fellebbezni, vagy jogosan állapította meg a hatóság az idei kulccsal az illetéket?

Válaszukat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.22. 09:19

Olyan tartozást, amely nem létezik, miért kellene bejelenteni?

Nodi # 2013.03.21. 14:05

Egyszerűbben fogalmazok.Ha egymás között a családtagok lerendezik a temetés költségét, akkor teljesen felesleges a hagyatéki eljárásba bejelenteni?
A kérdésem az volt, ha az édesanyánk bejelentette, akkor az mit jelent ránk nézve?

ObudaFan # 2013.03.20. 15:10

Nem nagyon értem a kérdést, de megtérítést akkor is lehet kérni, ha a hagyatéki hitelező a hagyatéki eljárásban nem jelenti be az igényét.

Nodi # 2013.03.20. 08:58

Köszönöm a választ!Viszont ha ez a teher szerepel a hagyatéki jegyzőkönyvbe akkor örökléskor csökkenti a hagyatéki terhet a temetés költségével vagy nem?Ha igen, (még nem jogerős a végzés)ki lehet még töröltetni a terhet?Vagy csak pont amiatt kell szerepelni teherként,hogy megtérítést lehessen kérni.

ObudaFan # 2013.03.19. 20:26

Öröklési illeték az nem lesz, mert az örökhagyó leszármazói vagytok.
Egyenlő arányban kell viselnetek a temetés költségeit, így aki fizetett, az megtérítést követelhet attól, aki nem.

Nodi # 2013.03.17. 16:30

Üdvözlet!
A következőkben szeretnék segítséget kérni.Meghalt édesapánk, mi hatan vagyunk testvérek.Végrendelet nem volt így 1/6-od arányban fogunk örökölni az ingatlanból, ami a nevén volt.Édesanyánk özvegyi haszonélvezetre jogosult.A temetés költségeibe a hat testvérből három fizetett be, ők sem egyenlő arányban ill. valamennyit édesanyánk.A hagyatéki tárgyaláson édesanyánk a temetés költségeit hagyatéki teherként bejegyeztette.Az lenne a kérdésem, hogy ez mit jelent?Mindenki mást mondd vagy azt, hogy ez az illetékből lejön(Szerintem nincs is illeték, mivel az ingatlant 3M-ra értékelték.), vagy, hogy az adóból le lehet írni(milyen adóból), vagy , hogy ha ténylegesen öröklünk majd akkor egyenlő arányban ez az összeg levonódik az örökségből.(mi van azzal aki befizetett a temetésbe?)Legyenek szívesek válaszolni mi az igazság, mit jelent ez a hagyatéki teher?Előre is köszönöm.