házastársi különvagyon öröklése


derill # 2004.12.18. 01:02

Kötelesrész illeti meg az örökhagyó leszármazóját, házastársát, továbbá szülőjét, ha az öröklés megnyíltakor az örökhagyó törvényes örököse, vagy végintézkedés hiányában az lenne.

A törvényes öröklési rend: leszámazók, a kieső leszármazó helyén annak leszármazói, ha nem volt leszármazó, házastárs, ha az sem, felmenők, ha kiestek, akkor leszármazóik (az örökhagyó testvére, féltestvére).


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

tinti # 2004.12.16. 09:10

Sziasztok!
A közelmúltban meghalt egy nagyon szeretett rokonom. Saját gyermeke nem volt, tehát a férj örökölne. A férje lakásában laktak. Rokonom pár éve eladta az ő saját lakását, amelyet még jóval házasságkötése előtt vett, egy részéből egy öregotthoni helyet vett magának, hogyha súlyos betegségben halna meg, ott ápolják. Így is történt. A maradék pénzt korábban meghalt testvére kiskorú fiára hagyta, hogy az anyjának segítsen a felnevelésében. Jár-e ebből a pénzből (bankbetét) a köteles rész a férjnek, illetve ha a végrendelet formailag nem lenne tökéletes (ő maga írta), mi lenne a törvényes örökösödési rend? Előre is köszi a segítséget, ha lehet, szakembertől.
Tinti