magas tartásdíj csökkentése

hodoroszol # 2013.07.03. 05:36

Válóperben nemrég született meg az elsőfokú ítélet. (tartásdíj, gyermekelhelyezés, lakáshasználat stb.)
Mivel maga a válóper 2,5 évig tartott, így tartásdíj terén csupán ideiglenes intézkedések születettek.

Ennek értelmében amióta különköltöztem volt feleségemtől tisztességesen fizetek 2 gyermekem után 2 X 60 ezer ft-ot. Ez az összeg az ideiglenes intézkedésbe is bekerült. Fix összeg, nem százalékos forma.

Az első fokú ítélet szerint - ami nemrég született meg - azonban fizetnem kell 2 X 80 ezer ft-ot. Fix összeg szintén, nem százalékos forma.

Az első fokú ítéletet mindketten megfellebbeztük, volt feleségem többet szeretne, magam pedig kértem, hogy csökkentsék az összeget.

Időközben az állásom megszűnt. Jelenleg nem helyezkedtem el sehol.

A kérdésem arra irányulna, hogy van bármi esélyem arra, hogy a másodfok módosítja az első fokú ítéletet, arra vonatkozóan, hogy megváltoztak a körülményeim, hisz munkanélküli lettem?

Hangsúlyozom, nem 10-10 ezer ft-ot szeretnék fizetni, csupán egy reális összeget.

Másik kérdésem, hogy mivel az elsőfokú bíróság emelt az eddig fizetett összegen, így az elmúlt évekre visszamenőleg kihozott rám a bíró egy igen magas hátralékot.
Amennyiben nem módosítja a másodfok az első fokú összeget, így el kell kezdenem havi bontásban törleszteni a hátralékot a tartásdíjon felül. Ez esetben ez hogyan működne?

Munkanélküliként továbbra is 180 ezer ft tartásdíjra kötelezhetnek, plusz pl. ezen felül még törlesztenem kell pl. 20-30 ezresével? Ki határozza meg, hogy milyen összegben törlesszek havonta?

Ami még ráadás a történetben, hogy elsőfokú tárgyalás óta volt feleségem 150 km-re odébb költözött gyermekeimmel. Így bizonyíthatóan havi szinten 45 ezer ft-os útiköltség is terhel engem láthatások alkalmával.

Tulajdonképpen arra lennék kíváncsi, hogy mire van esélyem a másodfokú tárgyaláson? Elegendő indok a csökkentésre a megváltozott körülmény, a munkanélküliség, a magas útiköltség?

Előre is köszönöm válaszukat.

ObudaFan # 2013.07.04. 06:07

Van-e esélyed a másodfokú tárgyaláson.
Arra az esetre, ha marad hátralék, már most kérd, hogy a bíróság biztosítson részletfizetést.

hodoroszol # 2013.07.04. 07:22

Köszönöm!

Már az elsőfokú ítéletben szerepelt részletfizetési lehetőség. Elsőfokú ítélet szerint havonta 50 ezer ft-tal kellene törlesztenem ha marad ez az ítélet másodfokon.

Tehát tartásdíj + törlesztés lenne 230 ezer ft.
Mindezt munkanélküliként? Plusz útiköltség.

Egyszerűen döbbenet, hogy munkanélküliként 270-280 ezer ft-ra kötelezhetnek ha marad ez az ítélet?

Akkor van esélyem ezt lecsökkenteni? Nyilván ha csökken a tartásdíj, ezáltal a hátralékom is csökkenne.

Tudna abban még segíteni, hogy érdemes lenne százalékos formát kérnem? Első fokú ítéletben fix összeg lett meghatározva.

Amennyiben a másodfok módosítja az ítéletet, akkor automatikusan százalékot fog meghatározni? Vagy külön kérvényeznem kell ezt?

ObudaFan # 2013.07.04. 11:29

Külön kérni kell, de látatlanban nem fogom tudni megmondani, hogy így lesz-e megállapítva, mert azt sem tudom, miért nem így állapították meg. A főszabály a százalékos megállapítás, azzal, hogy ha százalékosan állapítják meg, akkor is meg kell határozni a minimum összeget. Mondjuk, nem tudom, neked miért probléma, hogy csak a fix összeg lett megállapítva.

hodoroszol # 2013.07.04. 12:24

köszönöm.

semmi problémám nincs a fix összeggel.
Azért lett alapjáraton fix összeg meghatározva, mert a százalékos forma meghaladta volna gyermekeim tényleges szükségletét. Nem milliós a fizetésem, de a 40 % az meghaladta volna bőven. Ezért lett megállapítva a fix összeg.
Ezért kédezem, hogy munkanélküliség esetén alapjáraton visszatérnek a százalékos formára? Vagy előfordulhat, hogy marad a fix összeg, csak akkor a fix összeget csökkentik?

Végkielégítés mennyiben befolyásol bármit is? Hivatkozhat a másik fél arra, hogy a végkielégítésből nyugodtan képes vagyok fizetni a magas tartásdíjat, plusz hátralékot stb?

ObudaFan # 2013.07.04. 14:29

Főszabály a százalékos megállapítás.
Főleg a hátraléknál nem éppen rossz érv a végkielégítés.

hodoroszol # 2013.07.04. 17:06

Akár arra is kötelezhetnek, hogy a végkielégítséből egyösszegben fizessem ki a hátralékot? Vagy ha én kérem a részletfizetést akkor van rá esélyem, hogy megítélik?

Másik kérdésem, hogy a végkielégítésem a jogerős ítélet (másodfok) előtt válik nekem kifizetővé. Amennyiben a másodfok százalékos formát állapítana meg, úgy az vonatkozna a végkielégítésemre is? Vagy a bíróság a jövőre szerzett vagyonomra, béremre, vonatkozóan hozza meg a döntést?

ObudaFan # 2013.07.05. 09:08

Akár arra is kötelezhetnek a végkielégítésre tekintettel, hogy egy összegben fizesd ki, ha annak a mértéke akkora, hogy amiatt nyilvánvaló, hogy nincs szükséged a részletfizetésre, viszont a másik fél érdekeit sérteni a részletfizetés. Veszítenivalód nincs, ha kéred a részletfizetést. Hogy mik az esélyek, arra ennyi adatból nem lehet mit mondani.

Dönthet úgy a bíróság, hogy a végkielégítésre is vonatkoztatja, de ha az meghaladja a gyermek szükségleteit, akkor nem fog.

hodoroszol # 2013.07.05. 11:06

Köszönöm szépen a válaszát.

Alapvetően arra irányul a kérdésem, hogy a tartásdíj csökkentési kérelmemet (munkanélküliségre, költözés miatt megnövekedett útiköltségemre hivatkozva) (180 ezer ft) befolyásolja az a tény, hogy végkielégítést kaptam?

Tehát előfordulhat, hogy nem a munkanélküliségemet veszik figyelembe, hanem azt, hogy végkielégítést kaptam?

Vagy a csökkentést nagy eséllyel megítélik, és inkább csak a csökkentés mértéke lesz a kérdéses és az esetleges fennálló hátralék törlesztése?

Úgy értem a kérdést, hogy a bíróság alapvetően hozhat olyan döntést ami egy egyszeri kifizetésre alapozza a magas tartásdíjat? Hisz a végkielégítés (pláne ha hátralékot kell fizetnem belőle) munkanélküliség esetén felélésre kerül.

ObudaFan # 2013.07.06. 08:52

Mind a két tényt figyelembe veszik.