Válóperben nemrég született meg az elsőfokú ítélet. (tartásdíj, gyermekelhelyezés, lakáshasználat stb.)
Mivel maga a válóper 2,5 évig tartott, így tartásdíj terén csupán ideiglenes intézkedések születettek.
Ennek értelmében amióta különköltöztem volt feleségemtől tisztességesen fizetek 2 gyermekem után 2 X 60 ezer ft-ot. Ez az összeg az ideiglenes intézkedésbe is bekerült. Fix összeg, nem százalékos forma.
Az első fokú ítélet szerint - ami nemrég született meg - azonban fizetnem kell 2 X 80 ezer ft-ot. Fix összeg szintén, nem százalékos forma.
Az első fokú ítéletet mindketten megfellebbeztük, volt feleségem többet szeretne, magam pedig kértem, hogy csökkentsék az összeget.
Időközben az állásom megszűnt. Jelenleg nem helyezkedtem el sehol.
A kérdésem arra irányulna, hogy van bármi esélyem arra, hogy a másodfok módosítja az első fokú ítéletet, arra vonatkozóan, hogy megváltoztak a körülményeim, hisz munkanélküli lettem?
Hangsúlyozom, nem 10-10 ezer ft-ot szeretnék fizetni, csupán egy reális összeget.
Másik kérdésem, hogy mivel az elsőfokú bíróság emelt az eddig fizetett összegen, így az elmúlt évekre visszamenőleg kihozott rám a bíró egy igen magas hátralékot.
Amennyiben nem módosítja a másodfok az első fokú összeget, így el kell kezdenem havi bontásban törleszteni a hátralékot a tartásdíjon felül. Ez esetben ez hogyan működne?
Munkanélküliként továbbra is 180 ezer ft tartásdíjra kötelezhetnek, plusz pl. ezen felül még törlesztenem kell pl. 20-30 ezresével? Ki határozza meg, hogy milyen összegben törlesszek havonta?
Ami még ráadás a történetben, hogy elsőfokú tárgyalás óta volt feleségem 150 km-re odébb költözött gyermekeimmel. Így bizonyíthatóan havi szinten 45 ezer ft-os útiköltség is terhel engem láthatások alkalmával.
Tulajdonképpen arra lennék kíváncsi, hogy mire van esélyem a másodfokú tárgyaláson? Elegendő indok a csökkentésre a megváltozott körülmény, a munkanélküliség, a magas útiköltség?
Előre is köszönöm válaszukat.