Öröklés

Aggódás # 2018.07.10. 12:44

Nonolet: köszönöm, de a szüleimet ezzel véletlen sem sokkolnám, hogy még életükben ilyen a családban egyáltalán felmerült.

Obudafan: Jelenleg csak a szüleim élnek a lakásban, senki más, tehát nem kell kiköltöznie senkinek sem haláluk esetén. Nem azt szeretném, ha a teljes lakás az enyém lenne, hanem ha korrekt módon lenne rendezve az öröklés.
Ez miatt jelent? "ha a közös tulajdon megszüntetése alkalmatlan időre esik"
Ezt ki mondja ki, hogy fennáll?: "Ha a közös tulajdon más módon nem szüntethető meg, vagy a természetbeni megosztás jelentős értékcsökkenéssel járna vagy gátolná a rendeltetésszerű használatot, a közös tulajdon tárgyait értékesíteni kell, és a vételárat kell a tulajdonostársak között megfelelően felosztani."

köszönöm

ObudaFan # 2018.07.10. 13:28

Ez miatt jelent? "ha a közös tulajdon megszüntetése alkalmatlan időre esik”"

A Kúria szerint:
"Megalapozhatják az „alkalmatlan idő” megállapítását egyfelől a felektől független körülmények, így például az instabil piaci viszonyok (jelentős áringadozás vagy időleges piaci helyzetek), kialakulatlan használati viszonyok, de akár az is, hogy a bíróság nem talált az adott helyzetben észszerűen alkalmazható megszüntetési módot (pl. mert nincs kilátás eredményes árverésre). Másfelől az „alkalmatlan idő” értelmezési tartományába vonhatók a felek személyéhez kapcsolódó okok is, mint például a szociális körülményeik vagy a családvédelmi szempontok. Eszerint – a Ptk. 1:3. §-ában foglaltakat is figyelembe véve – az a tulajdonostárs, akinek a magatartása súlyosan összeférhetetlen, alaptalanul ellenzi a közös tulajdon megszüntetését arra hivatkozással, hogy az „alkalmatlan idő”-re esik.
Olyan körülmény azonban, amely tartós vagy állandó jellegű, nem lehet a közös tulajdon megszüntetése iránti kereset elutasításának az alapja. "

Ezt ki mondja ki, hogy fennáll?: "Ha a közös tulajdon más módon nem szüntethető meg, vagy a természetbeni megosztás jelentős értékcsökkenéssel járna vagy gátolná a rendeltetésszerű használatot, a közös tulajdon tárgyait értékesíteni kell, és a vételárat kell a tulajdonostársak között megfelelően felosztani.”"

A bíróság.

Aggódás # 2018.07.10. 14:16

Köszönöm mindenki válaszát!

nonolet # 2018.07.10. 14:44

Aggódás

"ha korrekt módon lenne rendezve az öröklés."

HA!! a tesó nem korrekt,
akkor sajnos
CSAK a szülők tudják korrektté tenni a helyzetet.

Előre és a garantáltan

- -

UTÓLAG meg te tudod MAJD helyére rakni a tesót.

Addig viszont teljesen fölösleges már előre aggódnod!!!

Ha eljön az idő majd akkor lépsz és kész...
Addig úgy sem tudsz SEMMIT tenni egyedül.
(csak a szülőkkel együtt)

- -

A döntés a tiéd...

fe.do # 2018.07.12. 06:41

Tisztelt Fórumozók!
Egy hamisított magánvégrendelet alapján ideiglenesen ki fogják adni a hagyatékot. Kérdésem, hogy van-e fellebbezési idő? Hogyan lehet kivédeni, hogy a polgári per beadásáig se juthasson be illetéktelen személy.Rendőrségi feljelentést megtettem,az innen az ügyészségre került,ahonnan visszaküldték, hogy ebben a szakaszban a közjegyzőnek kell feljelentést tenni (telefonban elmondta, hogy nem teszi meg) ehelyett tárgyalást tűzött ki. Írás szakértői véleményt becsatoltam.

drbjozsef # 2018.07.12. 09:52

fe.do,

a határozatban benne lesz, elvileg 15 nap, de felesleges, ha a közjegyző kijelentette, hogy feljelentést sem tesz, akkor a végrendelet tekintetében sem igen valószínű, hogy megváltoztatja az álláspontját, és ugyanúgy át fogja adni ideiglenes hatállyal a hagyatékot a (ha jól értelek) végrendeleti örökösnek jogerősen.

Ha nincs megegyezés, akkor el nem idegenítheti az ingatlant, de jóhiszeműen használhatja, hasznosíthatja, bérbe is adhatja. Talán a bíróságtól kérhetsz előzetesen korlátozást, nem tudom, de igazából nem hinném.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.07.12. 12:51

Nocsak. Némelyik közjegyző jobb belátásra tért? Remélem ugyanolyan gyorsan fog terjedni, mint a rossz gyakorlat.

fe.do # 2018.07.12. 15:49

drbjozsef
Fellebbezés esetén az ügy nem a bíróságra kerül? Megegyezésről szó sem lehet, az elhunyt perben haragban állt azzal akinek a nevére hamisították (azt ugye nem tudom bizonyítani hogy ő tette) a végrendeletet.Ideiglenesen sem szeretném átadni egy okirat hamisítónak.Az elhunyt kifejezett kérése volt, hogy halála után nem adhatom el neki.A szomszédról beszélek.Tehát ismerte és nem véletlenül volt ez a kérése. Ezért szeretnék arra megoldást, hogy a perek végéig én maradjak birtokon belül.Írásszakértő is dokumentálta az aláírás nem az elhunyttól származik.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.07.12. 15:51

Két tanú meg azt igazolta, hogy tőle. Vagy nem?

drbjozsef # 2018.07.12. 17:14

fe.do,

most birtokon belül vagy?

fe.do # 2018.07.13. 10:52

Kovács_Béla_Sándor
Igen két tanú aláírta, az egyik nem sokkal utána meg is halt '75-ben született a szig.száma hiányzik,de ez elhanyagolható a jogi képviselő szerint.A lakcíme sem valós, mert már 3/4 éve más megyébe volt bejelentve. Az elhunyt egyik tanút sem ismerte,idegent csak a jelenlétembe engedettbe,ilyenkor mindig megkért hogy menjek át hozzá. Nekem kulcsom van az ingatlanhoz kb. 20 éve.

fe.do # 2018.07.13. 11:05

drbjozsef
Igen birtokon belül vagyok és ezt nem szeretném feladni.Naponta járok kutyát- macskát etetni, kertet gondozni, télen fűtést ellenőrizni. Az elhunyt közjegyző előtt írt végrendeletet a javamra, a hamisítvány dátuma persze későbbi.Váratlanul hunyt el.Halála előtti 1 1/2 hónapra dátumozták egy formanyomtatvány amit írógéppel töltöttek ki.

drbjozsef # 2018.07.13. 14:08

De nem laksz ott. Akkor nehezebb lesz. Ha a hagyatéki végzéssel tesznek valamit, birtokvédelmet kérhetsz, de a perig sok mindent nem tehetsz. Pláne, hogy egy hagyatéki per elhúzódhat hónapokra, évekre.

Illetéktelen személy esetén hívhatsz rendőrt. De az ideiglenes hagyatékátadó végzés jogerőre emelkedésétől a végrendeleti örökösök már nem lesznek illetéktelen személyek.

fe.do # 2018.07.13. 14:46

drbjozsef
Ez lett volna az alap kérdésem. Tehát fellebbezek 15 napon belül és ez idő alatt a bíróságnál polgári pert indítok. Így gondolom nem emelkedhet jogerőre az ideiglenes birtokba adás. Akkor maradhatok birtokon belül a per végéig.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.07.13. 17:13

Te nem tudod, mi az az ideiglenes hagyatékátadó végzés.

ides # 2018.07.13. 17:18

Szeretnék egy kis segítséget kérni! Örököltem az édesanyámtól szántóföldet, amely a hagyaték átadó végzésben 5 millió forintban van felértékelve, most komoly vevő lenne rá 8 millió forintért. Azt szeretném megkérdezni, hogy a 3 millió külömbözet után kell-e adót fizetnem és mennyit, mivel egyenesági leszármazott vagyok édesanyám után?

oligaliga # 2018.07.13. 17:24

ides

Mikor halt meg édesanyád?

ides # 2018.07.13. 17:34

2017. októberben halt meg az édesanyám.

oligaliga # 2018.07.13. 17:47

A vételárból le kell vonni a megszerzésre fordított összeget (a hagyatékátadó végzés szerinti értéket) és a járulékos kiadásokat (esetedben a közjegyző költségét), és a maradék 100%a után kell adóznod. Az adó mértéke 15%. Ha más tényező nincs.

ides # 2018.07.13. 17:51

Köszönöm szépen.

fe.do # 2018.07.13. 20:35

Kovács_Béla_Sándor
Ezek szerint valóban nem, hisz ezért próbáltam leírni és segítséget kérni a megoldásra.

Dávid5 # 2018.07.16. 18:13

Sziasztok!
olyan segítséget szeretnék kérni hogy: ma kaptam meg a jogerős hagyatéki végzést ami 6.-án lett jogerős...tehát eltelt 10 nap.

Én vagyok az örökös, az ingó vagyonból(autó) szeretném kifizetni Édesanyám felé a temetési költséget és akkor le is tudnám.

A kérdésem: ha 6.-án lett jogerős akkor azzal a nappal átírathatom Édesanyámra az autót, hogy így egyáltalán nem lenne a nevemen?mert igy elkerülhetem a hagyatéki illetéket is?Testvérem hunyt el, tehát oldalági vagyok, illetéket kellene fizetnem...ha egyből Édesanyám nevére menne akkor nem kellene illetéket fizetnem?-meg neki sem mert Ő meg felmenője ugye a Testvéremnek meg Nekem is.

És milyen dokumentum alapján adom el az autót, simán elég a hagyatéki végzés ennek elrendezéséhez?

nonolet # 2018.07.16. 18:40

Elkéstél .. a hagyatékin kellett volna ezt elintézni.

Mostmár a tiéd az az autó.

drbjozsef # 2018.07.17. 06:06

Dávid,

ezt nem úszod már meg, illetéket kell fizetned a hagyatékra. A jogerős hagyatékival bemész a kormányablakba, és ott átírják a nevedre az autót, ennek költségeit is ki kell fizetned. Ezután már sima adásvételivel el tudod adni az autót bárkinek (bár ha ki akarjátok tölteni az összes rubrikát, meg kell várni az új forgalmit és törzskönyvet, hogy azok száma is belekerüljön, de elvileg enélkül is eladhatod).

A hagyatékin ha lemondtál volna a hagyatékról, akkor feltehetőleg anyukád örökölt volna, és igen, az illetékmentes lett volna. Jogerős határozat után ezt már nem tudod visszacsinálni.

drbjozsef # 2018.07.17. 06:19

fe.do,

az ideiglenes hagyatékátadás is jogerős lesz, a fellebbezésed ellenére is, mert azt feltehetőleg elutasítja a közjegyző. Csak ezt, a jogerőst tudod perelni, és annak nincs halasztó hatálya. Az abban szereplő korlátozásokkal az abban megjelölt örökösök birtokba vehetik a hagyatékot, használhatják, hasznosíthatják, általában el nem adhatják és meg nem terhelhetik a végleges hatályú átadásig.

Ha nem laksz ott, akkor birtokvédelmet sem igen kérhetsz, ha birtokba veszik az örökösök, akkor azt is neked kell perelned, újabb évek alatt.

Költözz be. Akkor esetleg húzhatod, de azt se jogszerűen, mert ha felszólítanak a kiköltözésre a jogerős hagyatékátadásival, akkor ki kell költözz. Ha nem teszed, jogszerűen nekik kell pereskedni, és követelhetnek lakáshasználati díjat, és ha végül ellened ítélnek a hagyatéki perben, akkor az is behajtják rajtad utólag.

Szerintem amit tehetsz az az, hogy az ingóságokat, ami nincs tételesen a hagyatékiban azt elviszed, minden mást és az ingatlant is nagyon pontosan és részletesen lefényképezel és két tanúval dokumentálod az állapotát. Aztán ha megnyered a hagyatéki pert (ez több év is lehet), és lelakják a lakást ésvagy elhasználják, eltüntetik az ingóságokat, akkor annak megtérítését követelheted tőlük. Jobb ötletem nincs. Ha nem akarják, jogszerűen nem maradhatsz birtokon belül.