Tisztelt Szakértők !
22 évig éltem megszakítás nélkül élettársi kapcsolatban. A párom elhunyt. Egyéni vállalkozó volt. A meglevő vállalkozói vagyont együtt folyamatosan teremtettük meg. A törvényes örökösei szerint nekem semmi nem jár a vagyonból. Valószínű bíróság elé kerülünk, mert nem hajlandóak egyezségre. Én nem dolgoztam máshol, a vállalkozásban történő aktív részvételem az összes időmet lekötötte. Mivel tudom bizonyítani, hogy a halálakor meglevő vagyont közösen szereztük? anno mindketten nulláról indultunk.
Öröklés
Nonolet, köszönöm válaszát. Reméltem, hogy így van, csak hát olyan pereket látok ismerőseim köreiben öröklés kapcsán hogy csak ámulok, hogy hova tud süllyedni az ember (a kompromisszumkészség teljes hiánya révén).
Az adásvétel!!! az oké, senkinek semmi köze hozzá utána...
Kérném tanácsukat!
Édesapámnak egy ingatlan van a nevén, aminek földszintjén pár évvel ezelőttig egy mezőgazdasági boltot vezetett, a fenti garzonban pedig lakott. Van 2 féltestvérem, így 3 gyermeke van összesen. Én ezt a boltot szeretném tovább vezetni, ő felajánlotta, hogy megvehetem tőle a házat. Erre kb. 20 millió Ft-om van, szerintem nagyjából 25-30 millió között lehet az értéke. Ha megveszem 20 millióért, de abból levonva az ő haszonélvezetének az értékét, akkor amennyiben édesapám elhalálozik a másik két testvérem megtámadhatja-e ezen adásvételit amiatt, hogy kicsit olcsóbban vettem meg plusz a haszonélvezetet is levontuk. A vételár nagy része nyilván ott marad a számláján ami az örökség része lesz.
Tisztelt Ügyvéd Hölgyek/Urak!
A következő ügyben szeretném a véleményüket, illetve a tanácsukat kérni:
Elhunyt édesapám után tehermentesen örököltem egy kisvárosi, 35 m2-es panellakás 3/18-ad részét. A kisebbik bátyám lemondott az édesanyánk javára, akinek az ingatlan már így is fele részben a tulajdona volt, illetve hozzájött a bátyámtól átengedett ingatlanrész is, így anyámnak jelenleg 12/18-ad része van. Az elhunyt testvérbátyám után a három fia örökölt 1/18-1/18-1/18-adnyi részt.
Sajnos édesanyám a kisebbik bátyámmal italozó életmódot folytat, emiatt rengeteg tartozást halmoztak fel. Tudomásom szerint eddig már 4 jelzálog van bejegyezve az anyám tulajdonában lévő ingatlanrészre. Próbáltam a lelkükre beszélni, elkezdtem törleszteni a tartozásokból, de ahogy az egyik lyukat betömtem, keletkezett helyette két másik....
Kértem őket, akkor legalább hagy ajándékozzam nekik az apám által megörökölt tehermentes ingatlanrészemet, de anyám azt mondta, hogy nekik nem kell, a tartozás miatt pedig legalább megemlegetem majd őket, amíg élek. Direkt ki akarnak szúrni velem és anyám nem érti meg, hogy a három unokáját is hasonló "sorsra" ítéli.
A sógornőm is úgy véli, hogy csak nem gondolom, hogy az ő gyerekei tartozással kezdik majd az életüket??? Nyilván nekik sem kell az ajándék. A három gyerek közül egy már keresőképes, egy főiskolás, a harmadik pedig az idén novemberben tölti be a 18. életévét és mivel jó fejű, okos gyerek, tovább is fog tanulni, ami nagyon dicséretes.
Most már csak az a kérdésem, hogy közel az ötvenedik életévemhez, én megérdemlem, hogy úgy zárjam az életemet, hogy akár több millió forintot kelljen kifizetnem mások helyett???? Ugye ők így állnak hozzám.
A kisebbik bátyám anyámon élősködik, direkt nem kért az apai részből, hiszen így is hozzájutott mindenhez, engem a saját anyám pedig még az apám után járó életbiztosítási részemből is, ha lehet ezt mondani kisemmmizett. Hittem neki, amikor azt mondta, hogy csak százezer forintot kapnék és sírt, hogy nincs miből élniük, így lemondtam róla. Később kiderült, hogy több százezer forintról volt szó. Én mindezt a tartozásaik csökkentésére szerettem volna fordítani, nem saját részre. Természetesen már ezt is elitták.
A kérdésem az lenne, hogy mit tehetnék, hogyan tudnék megszabadulni, akár ingyenesen is az apámtól megörökölt tehermentes ingatlanrésztől még az anyám halála előtt (jelenlegi tulajdonosok nem fogadják el az ajándékot)?
Továbbá, hogy jól tudom-e, ha az anyám halálát követően visszautasítom a hagyatékot, akkor az ő általa felhalmozott tartozást nem öröklöm meg?
A félelmem az, hogy így is ott marad egy lakás, tele tartozással, aminek tehermentes részén én és az elhunyt bátyám három gyermeke már tulajdonosai vagyunk, nem fogja-e rajtunk az OTP, a TÁVHŐ és az egyéb bankok mégis kezdeményezni az anyám által felhalmozott tartozások behajtását, illetve az anyám halálát követően hogyan tudunk majd megszabadulni ettől a lakástól?
Köszönettel várom szíves válaszukat!
Üdvözlettel:
Péter
Tisztelt KBS, drbjozsef,nonolet!
Őszintén mondom full hülye vagyok a témához csak most a levél kapcsán felmerült bennem két kérdés is. Azt is leírom, hogy nem igazán fogok ennek utánamenni sem erőm sem energián ehhez és lehet értelme sincs, de a kérdés kérdés marad számomra.
Húgom a pénzintézetnél hitelkártyával rendelkezett. Sokan nem tudják vagy nem értelmezik, de a hitelkártyához elméletben biztosítás is tartozik. Megnéztem az én szerződésemet abban is benne foglaltatik, amelynek díja a be van építve a hitelkártyával kapcsolatos szolgáltatás díjába. Halál esetére biztosítási díj jár(na) vagy járt volna.(?)
Apám esetében nem volt hitelkártya viszont a hitellel kapcsolatos elszámolási törvény kapcsán járt volna neki vissza egy nem jelentős összeg. A pénzintézet azt mondta, hogy indítsak póthagyatéki eljárást. Nem indítottam meg, mert nem igazán érte volna meg pár ezer forintért.
De az összeget ezek szerint az apám számláján jóvá kellett volna írni és, ha az örökségbe a számlaszerződés is beletartozik és mint ahogyan KBS leírta általános jogutós vagyok, akkor a számlán a hagyatéki eljárás után megjelent összeg tulajdonképpen kinek jár?
Phh tudom agyalgásnak tűnik, de nem érzem, hogy a probléma nem érdemi.
Az örökös az örökhagyó általános jogutódja. A szerződéseiben is.
Nem a számla az örökség tárgya...
Hanem csak a számla halálkori egyenlege.
Így szerintem az nem csökkenthető már tovább a bank által.
Hisz a számla de facto megszűnt a halál pillanatában.
Így költségei sem lehetnek tovább.
A haláleset után a zárolás nem befagyasztást jelent, csak forgalmi korlátot. Magyarul a számlavezetési díj ketyeg, függetlenül attól, hogy a számla tulajdonosa nem te vagy. (Nekünk is levonták, nem is keveset, mert mi is 2 évvel később mentünk felvenni). Érdekes kérdés, hogy ha tartozásba megy át emiatt a számla, akkor mi van. Nem tudom. Ha tartozást örökölsz rajta, az hagyatéki teher, fizetned kell ugye, az evidens. Ez nem az az eset, elvileg. Nyilván az a kérdés, végrehajtható-e ez rajtad esetleg, mint örökösön? Tartok tőle hogy igen, de ez pusztán logikailag ugyanannyira cáfolható, mint megerősíthető - márpedig, minden látszat ellenére nem mindig a (józanparaszti) logika a mérvadó a jogban.
Sajnos passzolok.
De majd nonolet, ő mindet IS tud.
A számlákon nem tartozás volt hanem pár ezer forint plusszban.
Kedves drbjozsef!
Én is így gondoltam eddig. Hugom és édesapám örököse vagyok. Ugyanazon a pénzintézetnél rendelkeztek számlával. A hagyatéki eljárásban a pénzintézet nyilatkozott. Pár ezer forintokról volt szó, őszintén megmondom a közelébe sem mentem a banknak. Csakhogy a mai napon mint húgom ( 10 éve halott ) és mint apám ( hat éve halott ) számlájával kapcsolatosan kaptam egy felszólítást tőlük, hogy számlatartozás van a két számlán. Banális összegekről van szó csak nem tudom helyrerakni a dolgot.
Mindamelett további kérdések is felmerültek bennem csak annak utána kell néznem pontosan.
És nem is voltak hajlandóak (nekünk) kiadni semmilyen adatot, kivonatot, semmit a számláról - ahhoz nincs közünk. Csak a pénz.
Szerintem nem. Esetünkben az otp zárolt, ahogy kell, és kérdésre is azt mondta, hogy ezt így nem vihetjük tovább mint örökösök, a rajta lévő pénzösszeget örököltük, azt elutalják ahova akarjuk, utána a számla megszűnik.
Tisztelt Fórumozók!
A hagyatéki végzésben szereplő bankszámlán lévő összegen kívül az örökös a számla szerződést is örökli (az elhalt jogait illetve kötelezettségeit ) vagy a szerződés az örökhagyó halála miatt automatikusan megszűnik? (A pénzintézet tudott a halálesetről )
Nem mínuszos számláról van szó.
Tulipan12
Attól, hogy még nincs átadva és a neveteken az már tiétek.
A halál pillanatától....
(ha valami gebasz elő nem kerül, végrendelet más örökös)
Épp ezért el is adhatjátok!
Ha akad aki megveszi így is.
(még rendezetlen tulajdoni lappal)
Önvédelemből...
Beleveszitek a szerződésbe, hogy:
HA ESETLEG NETÁN MÉGSE ti örökölnétek,
akkor az olyan elállási ok, ami
nem jár nektek hátránnyal.
(foglaló, kártérítés, stb.)
- -
Megvenni tehát megtudja aki akarja.
A bejegyzéssel meg úgyis meg kell várnia a hagyatéki és örökös bejegyzési folyamatot.
Meg fogsz lepődni: a legcélszerűbb adásvételi szerződést kötni.
Tisztelt Hozzáértők!
Édesanyám áprilisban meghalt. Örököltünk egy házat, amit szeretnénk eladni. Van rá egy megfelelő ajánlattevő is. Viszont még nem zajlott le az örökösödési tárgyalás.
A húgommal ketten vagyunk örökösök, és mindketten támogatjuk az adás-vétel létrejöttét.
Milyen jogi formában lehet most ezt megtenni? Nem szeretnénk a vevőt elszalasztani.
Válaszaikat előre is köszönöm!
Kedves Nonolet
Teljesen igazad van! Baszkikám! :-)
Kedves Fórumozók!
Ilyen esettel biztos nem találkoztatok. Testvérem 25 éve megszakítás nélkül lakik az anyám nevén lévő ingatlanban. A család minden tagja tudja, hogy anno csak "technikai"okból került az anyám nevére. Az évek alatt megromlott a kapcsolatuk. A mai nappal kaptak egy önkormányzati határozatot, melyben anyám nyilatkozata alapján fiktiválták az egész családja lakcím kártyáját. Kérdezem én! Az önkormányzat hogyan vizsgálta ki az ügyet mielőtt határozatot hozott? Az anyám egyértelműen okiratot hamisított, mikor aláírta, hogy testvérem és családja nem lakik az ingatlanban. Ki az a két tanú, aki azt aláírásával hitelesítette? Egy hamisan nyilatkozó, okiratot hamisított rosszindulatú ember áll szemben egy békés dolgozó családdal. Bizonyíthatja az igazát és futkoshat az önkormányzathoz.Milyen világban élünk?
köszönöm
Virágh
Az öröklés MÁR a halál pillanatában !!! megtörtént.
Akkor még élt a tesó tehát >> örökölt.
A közjegyző csak ÁTADTA hagyatékin
a hagyatékot az örökösöknek.
Jogilag IS megerősítve az öröklést.
Akkor még élt a tesó tehát >> meg is kapta az örökségét.
A jogerő pedig csak végleg lezárta az örökség kérdését.
Maradt minden úgy ahogy történt.
- -
"már nem rendelkezett jogi személyiséggel”"
Inkább "jog képesség"-gel nem rendelkezett.
De mindegy is mert örökös lett,
mivel MÉG ÉLT
az örökhagyó halának pillanatában.
-
Mellesleg,
A "jogi személy" az más (cég, alapítvány, stb.)
Azaz a "jogi személy" az nem ember ugyan,
de a törvény által jogképessé tett valami.
Jogi személyiség meg nem is létezik...
„a testvérem (tehát 2018. február 22-én már nem rendelkezett jogi személyiséggel”
Jájjj... Aki nem tud arabusul, nem beszéljen arabusul.
„A jogszabály kimondja, hogy az örökhagyó ahol életvitelszerűen élt, ott kell tárgyalni az örökséget.”
Tényleg? Pontosan melyik jogszabály?
(Úgy szeretem, amikor valaki úgy kérdez, hogy állít.)
Tisztelt Jogászok!
Van egy eset, amire nem találunk megoldást.
Édesapám meghalt 2017-ben. A hagyatéki tárgyalás 2018 február 1-én volt.
Február 22-én emelkedett jogerőre.
Hárman (testvérek) örököltünk ingatlan. Az egyik testvérem (aki csak svéd állampolgársággal rendelkezik) 2018. február 3-án elhunyt, hozzátartozói mi vagyunk. A svéd hatóság nem értesített az esetről. Kerestettük, majd ezt követően kaptunk tájékoztatást a követségről. A mai napig nem kaptunk hivatalos tájékoztatást a testvérünk elhalálozásáról a svéd hivataltól.
A jogszabály kimondja, hogy az örökhagyó ahol életvitelszerűen élt, ott kell tárgyalni az örökséget.
- Ebben az esetben, amikor még jogerőre emelkedés előtt halt meg a testvérem (tehát 2018. február 22-én már nem rendelkezett jogi személyiséggel), örökölhet e?
- Hogyan lehet megoldani, hogy a svéd hatóságot kizárjuk a tárgyalásból?
- Milyen megoldás lehetséges, hogy az ingatlant el tudjuk adni? (Egyben)
- A közjegyző a kérdésre azt válaszolta, hogy ő már lezárta a hagyatéki eljárást. Hogyan lehetséges lezárni, ha a jogerőre emelkedett hagyatéki eljárás szerint egy halott örökölt?
Várom az Önök véleményét az esetről és előre is köszönöm.
kedves józsef, köszönöm, megértettem, csak én se akarok senkivel sem kiszurni.
üdv
filippa,
ha öröklésről nincs szó, akkor köteles részről sincs szó.
Egyébként : igen, igen. Ezt írta szó szerint ObudaFan, tehát harmadszor csak akkor kérdezd meg, ha nagyon muszáj.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02