Öröklés

hvgabi # 2018.08.21. 12:31

Jó napot kívánok!

Ismét kérdésem lenne. Az előzmények: Anyósom 13 éve hunyt el, anno nem volt hagyatéki tárgyalása, mert nem volt tudomásunk hagyatékról. (Velünk élt, én ápoltam ..) Elhunyt, eltemettettük és ennyi...Nemrég kiderült, hogy van ingatlanrésze egy pesti kétlakásos házban, ami úgy derült ki, hogy a benne lakó rokonok nézeteltérésbe kavarodtak és egymással versenyezve elkezdték felkutatni a tulajdonosokat..Mi úgy döntöttünk, hogy az egyiknek neki ajándékozzuk a mama részét. Elindítottuk a póthagyatéki eljárást, ami egy hét múlva lesz.
Kérdezni szeretném, hogy a közjegyző előtt is lemondhatunk az ingatlanrészről, vagy előbb az örökös nevére kell kerüljön és utána kell az ajándékozási szerződést megkötnünk?

alfateam # 2018.08.21. 12:44

N.Rudolf!
3. Helyettes örökös és utóörökös nevezése

• a helyettes örökös mindig valaki helyett örököl, aki nem

akar (pl. lemondás, visszautasítás) vagy nem képes (pl.
nem éli túl az örökhagyót) örökölni
DE: ha a nevezett (végrendeleti) örökös az örökhagyónak
egyben törvényes örököse is, kiesése esetére
leszármazóját – ha a végrendelet eltér
ıen nem
rendelkezik – helyettes örökösnek kell tekinteni, ha a
leszármazó a törvényes öröklés rendje szerint a kiesett
nevezett örököst helyettesítené. (Ptk. 7:27. § (1)-(2)
bekezdés) = ipso iure helyettes örökös (substitutio ex lege
)

N. Rudolf # 2018.08.21. 19:15

Kovács_Béla,
alfateam: Nagyon szépen köszönöm.

drbjozsef # 2018.08.22. 05:41

hvgabi,

ha az a rokon, akinek ajándékoznátok, az nem törvényes örököse az örökhagyónak, akkor nem tudtok lemondani a javára a hagyatékin. Gondolom a párod örököl, egyenes ágon, úgyhogy illeték nem lesz, utána ajándékozhatja a rokonnak (aki, ha nem egyesági rokon, illetéket fizet majd).

(Egyébként az ajándékozási szerződést akár most is megköthetitek, de ha már úgyis most lesz, célszerű megvárni a hagyatékit meg a bejegyzést vele.)

Sherlock # 2018.08.22. 14:09

Senkinek a javára nem lehet lemondani, az mindig ajándékozás, így mindegy hogy örököse-e. Amivel (esetleg) kevered, az az osztályos egyezség, mert azt csak örökösök köthetik; azzal tartalmilag ugyanazt a hatást el lehet érni és akkor öröklés jogcímén szerez tulajdont aki kapja .

hvgabi # 2018.08.22. 20:10

drbjozsef, köszönöm a választ! Lenne még egy kérdésem: a tulajdoni lapon anyósom neve is szerepel, mint rész tulajdonosé, hányadra leosztva..Vajon ezt a részt a jelenleg ingatlanban lakók elbirtokolhatják??

hvgabi # 2018.08.22. 20:40

Köszönöm, utána sikerült olvasnom. Nem tudtam, hogy ez ennyire összetett dolog :) De megtaláltam a választ..
Azért pontosítanám: A mama halála 1966, akkor a gyerekei nevére került az ingatlan, arányosan elosztva.. Az ingatlanban anyósom két testvére marad lakni, gyerekeik oda születnek.. Ők a férjem unokatestvérei...A tulajdonilapon változást maximum a közbenső hagyatékik változtatnak. Nekünk tudomásunk sem volt arról, hogy anyósomnak része van az ingatlanban. Viszont a benne élők tudtak mindenről.Csupán a vitájuk miatt jutott tudomásunkra a tény..ezért indítottunk póthagyatéki eljárást első körben.. Ma az egyik unokatesó elkezdte emlegetni a status quo elvét...anyósom 13 éve hunyt el. Jól gondolom, hogy nem tudják érvényesíteni az elidegenítést?

drbjozsef # 2018.08.23. 05:55

Sherlock,

én nem keverem, csak a kérdezőnek nem akartam bonyolítani.

drbjozsef # 2018.08.23. 05:57

Status quo? Elidegenítés? Gondolatolvasók nem vagyunk.

Ha az elbirtoklásra gondolsz, akkor valószínűleg nem, de nem lehet kizárni. Ha anyósod életében sem tett semmit a tulajdonáért (ő se tudott róla?), akkor meglehet az a 15 év.

De ha amúgy is elajándékoznátok, nem mindegy, hogy valaki elbirtokolja?

hvgabi # 2018.08.23. 07:54

Nem mindegy, hogy a két harcos rokon közül elbirtokolja épp az akinek nem akarjuk adni...Elbirtoklást visszamenőleg is lehet érvényesíteni? Amikor a pót-hagyatékit elindítottuk még anyósom nevén volt a része..
Valószínűleg anyósomnak sem volt tudomása a tulajdonrészéről. Soha nem beszélt róla.

Csetepaté # 2018.08.23. 10:21

Üdvözlöm,

A segítségét szeretném kérni!
Férjemmel közösen nevelünk négy gyermeket,kettő közös gyermek,kettő a férjem első házasságából született!Szeretném megtudni,hogy amennyiben férjem elhalálozik úgy meddig lakhatok az utolsó közösen lakott ingatlanban?
Mit jelent az,hogy kötelező gyermekrész?
Mikor és mennyit kell fizetnem a gyerekeinek?

Köszönöm válaszát!

drbjozsef # 2018.08.23. 12:30

A túlélő házastárs nem örököl tulajdonrészt az utolsó közös lakásból (az elhunyt minden más vagyonából egy gyerekrészt, mivel 4 leszármazója lenne, ezért Te számítanál "ötödik" gyereknek, tehát 1/5 részt örökölsz), de holtig tartó haszonélvezetet igen. Amíg élsz, benne lakhatsz akkor is, ha a tulajdonjogot 100%-ban a gyerekek öröklik (fele nem a Tied most is? Nem közös vagyon?) Ha csak lakni akarsz benne, akkor semmit sem kell fizetned az örökösöknek.

Dávid5 # 2018.08.27. 10:24

Jó napot Kívánok!

Olyan kérdésem lenne hogy a hagyatéki végzésben szereplő,

a hagyaték megszerzésével, biztosításával és kezelésével járó szükséges költségek (hagyatéki költségek), valamint a hagyatéki eljárás költségeiért az Örökös a saját vagyonával felel vagy az örökségből levonandó?

Tehát az első az örökség átadásakor a hagyatéki költség rendezése, a 2. a temetési költségek .

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.27. 11:30

Nem értem.

Dávid5 # 2018.08.27. 11:37

A hagyatékból kell állni a közjegyzői költséget?

Vagy a közjegyzői költség nem szerepel a hagyatékban hanem saját zsebből fizetendő?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.27. 11:58

Tényleg nem értem. Ha a hagyatékból fizeted, az is a te zsebed. Ráadásul a pénzre nincs ráírva, hogy honnan van. Forint - forint.

drbjozsef # 2018.08.27. 12:18

Amire gondolhat a költő : a közjegyző díját akkor is köteles vagy kifizetni örökösként (pláne : egyetemlegesen), ha az több, mint amit örököltél. A temetési költség hagyatéki teher, azt elvileg nem vagy köteles fizetni, de ez attól is függ, milyen rokoni viszonyban voltatok, a törvény temettetési kötelezettséget ír elő, annak költsége a többi örökösön behajtható. Ha több volt, mint az örökség, akkor is, a helyben szokásos mértékig, legfeljebb pereskedni kell érte.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.27. 16:52

Amire gondolhat a költő

Akkor azt is írja, amire gondol. Gyakorlom ugyan a gondolatolvasást, de még nem nagyon megy.

Csetepaté # 2018.08.28. 09:37

Üdvözlöm,

Köszönöm válaszát,azonban ezt a részt nem értem és itt gondoltam,a gyermekek felé a kifizetésre:

"az elhunyt minden más vagyonából egy gyerekrészt, mivel 4 leszármazója lenne, ezért Te számítanál "ötödik" gyereknek, tehát 1/5 részt örökölsz"

Vannak ingóságok,bankszámlák,autók....ezeket el kell adnom és kifizetnem őket vagy használhatom életem végéig őket?!

Köszönöm szépen.

drbjozsef # 2018.08.28. 10:29

Bankszámlákat fel kell számolni, és elutalni mindenkinek az örökrészét, ötfelé. Ahogy a készpénzt is el kellene osztani, ha van.

Ingóságok tekintetében pontosítanék : az utolsó közös lakásra ÉS a lakáshoz tartozó felszerelési-berendezési tárgyakra örökölsz holtig tartó haszonélvezetet. Ezeket használhatod.

Az autók és EGYÉB ingóságok TULAJDONJOGÁT közösen öröklitek. Hogy ki használja, az más kérdés, a további pereskedés elkerülése érdekében az a célszerű, ha senki, amíg közösen nem döntötök a sorsáról, vagy ha nem tudtok, akkor majd bíróság dönt egy pereskedésben. És igen, ilyenkor akár évekig is rohad egy autó az utcán, ha nincs más. Vagy aki használja, az utólag fizet a használatért és értékcsökkenésért.

wers # 2018.08.28. 11:43

Az autók és EGYÉB ingóságok TULAJDONJOGÁT közösen öröklitek. Hogy ki használja, az más kérdés, a további pereskedés elkerülése érdekében az a célszerű, ha senki, amíg közösen nem döntötök a sorsáról,

De az átírási kötelezettségnek eleget kell tenni, különben büntit kapnak az örökösök. Nem árt a jogerős hagyatékit követően 15 napon belül megegyezni, de még jobb a hagyatéki előtt, mert akkor a közjegyző már csak egy örököst jelöl meg a gépjármű örököseként.

drbjozsef # 2018.08.28. 11:59

Ha a jogerős hagyatékiban 5 örökös van, akkor nem hinném, hogy számítana átírásnál akárhány napon belül is.

De egyébként jogos : valóban célszerű leülni és megbeszélni a dolgokat, lehetőleg még a hagyatéki tárgyalás előtt, és ott sokféle jogcímen sokféle egyezség köthető az örökség elosztásáról bizonyos keretek között.

wers # 2018.08.28. 12:18

Nem értelek, mi nem számít? Miért?

drbjozsef # 2018.08.28. 12:39

Ha már jogerős a hagyatéki, 5 örökössel, akkor utána már mind1 mit egyezkednek, be kell jegyezni mindet, ilyenkor már nem lehet megúszni, hogy mind tulajdonos legyen, nem?

wers # 2018.08.28. 13:23

Fáradtnak tűnsz.
5 tulajt be lehet jegyezni, de azpn lendülettel be kell egy üzrmben tartót is. Egyet.