Öröklés

athos28 # 2018.08.03. 09:35

A pontos helyzet a következő:
Papám 1979-ben venni akart egy második lakóingatlant a szomszédságában.Akkoriban nem lehetett a nevére íratni [32/1971. (X. 5.) Korm. rendelet 3. § Egy személy, illetőleg egy család lakás- és üdülőtulajdonának (a továbbiakban: tulajdonának) mértéke egy lakás és egy üdülő.],így kifizette a vételárat és a fia (nagybátyám) nevére került adásvétel jogcímmel.
Nagybátyám szellemileg beteg volt gyerekkora (1950-ben született) óta.1981-ben és 83-ban psychopathia schizoides (manapság skizoid személyiségzavarnak hívják) betegséget állapítottak meg nála a 2-2 hónapos pszichiátriai kórházi kezelés után.
Leszármazói nincsenek.
1995-ben megismerkedett egy ukrán állampolgárságú nővel.Nagybátyám betegségét kihasználva 1996 januárjában elvetette magát (házasságot kötöttek),egy hónappal később ajándékba megkapta a fél házat. 4 hónappal később pedig végrendelkeztetett vele az Ukrajnában élő családja javára a maradék vagyonnal kapcsolatban.Egyértelműen az állampolgárság-,és a vagyonszerzés volt a cél.
2002-ben 2 hónapra ismét bekerült a pszichiátriára nagybátyám,ahol demenciát,affektív zavart,skizoid személyiségzavart és értelmi fogyatékosságot állapítottak meg róla.
2003-elhunyt,a hagyatékin soron kívül megjelentek az "örökösök" és a négy ingatlan (3 zártkerti-, és egy lakó),el lett hagyatékolva. A 3 zártkerti ingatlannál a nagybátyám tulajdonjoga öröklés jogcímen van bejegyezve,és fel van benne tüntetve az apjának az özvegyi joga.Tehát van (volt, 2009-ig) élő szülő,akit ha megidéz a tárgyalásra az egyértelmű ingyenes juttatás miatt,lehetősége lett volna bizonyítani,hogy ajándékba kapta a pénzt az ingatlanra.
Tehát ezért kérdezem,hogy helyes-e ez az öröklési rend,hogy végintézkedés és leszármazó hiányában a túlélő házastárs kapna mindent.Ugyanis voltunk a közjegyzőnél,kérdeztük,de ő azt mondta hogy helyes,és nem kellett megidézze papát.
Tavasszal a túlélő házastárs is meghalt és a hagyatéki augusztus végére van kitűzve,de a házat már árulják.
Tudunk-e tenni az eladás megakadályozása érdekében valamit?
Tudunk-e tenni valamit,hogy visszakapjuk az örökségünket?
Segítségüket előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.03. 08:54

Tessék?

athos28 # 2018.08.03. 08:53

Tisztelt Fórumozók!
A kérdésem -a régi Ptk-hoz kapcsolódóan- következő: helyes öröklési rend az-e ahol végrendelet íródott ági vagyon esetében,leszármazó hiányában hogy: "Végintézkedés hiányában öröklésre hivatva lenne leszármazók hiányában, az örökhagyó túlélő házastársa, a Ptk 607§, 4. bek. szerint"
Van (volt) túlélő szülő.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.02. 14:06

Mert nem már nincs meg.
Na, az az, amit nem tudunk! (Hozzátenném, hogy a pénz hasonlóan viselkedik a fajta és mennyiség szerint meghatározott jószágokhoz, így pl. vegyül...)

nonolet # 2018.08.02. 12:41

Baba04

"Férjemmel 12,5 éve élünk életvitelszerűen együtt.
3 évvel ezelőtt házasodtunk össze. "

Tehát 15,5 éve áll fenn a vagyonközösség.

Amit ez alatt szereztetek az felesben közös.
A jövedelmektől függetlenül.
(ha nem született mást mondó vagyonjogi szerződés köztetek)

Kivéve!!! a KÜLÖN vagyonokat....
külön vagyon:

• ami MÁR az együttlét előtt IS megvolt valakinek
  • ami az öröksége valakinek
  • amit KIFEJEZETTEN CSAK valaki kapott ajándékba (nem pedig közösen)
  • a saját személyes cuccai, emlékei

"örökölt a férjem 1 lakást"

Ez tehát a férj külön vagyona lett!
Azaz nem felesben közös vagyon.

"Mind a kettőnknek külön bankszámlája van,(1-1 kártyával)de közös tulajdon. 1,5 évvel ezelőtt az ingatlant eladta, és az összeget az ő bankszámlájára utalták, viszont Ő el is költötte káros szenvedélyre. "

Megtehette.

"Kérdésem az lenne, hogy válás esetén követelhető e rajtam az ingatlan eladásból származó összeg fele."

NEM.
Mert nem már nincs meg.
Hisz ellett költve és kész...

Az így már mindegy, hogy esetleg közös vagyonná vált-e.
Mivel ami nincs meg, azt ugye nyilván nem lehet elosztani sem!!!

lajcsó # 2018.08.02. 12:28

"Kérdésem az lenne, hogy válás esetén követelhető e rajtam az ingatlan eladásból származó összeg fele."
Szerintem nem.
Az általa felélt saját különvagyonának megtérítésével kapcsolatban nem lehet megalapozott igénye.
Szerintem akkor sem lehetne megtérítési igénye, ha az ő különvagyonát közösen éltétek volna fel.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.02. 09:04

Ezt így nem lehet megmondani. Az biztos, hogy el kell számolni egymással. Majd. Akkor.

Baba 04 # 2018.08.02. 07:22

Férjemmel 12,5 éve élünk életvitelszerűen együtt. 3 évvel ezelőtt házasodtunk össze. Férjem édesapja 2,5 évvel ezelőtt elhunyt, és utánna örökölt a férjem 1 lakást. Mind a kettőnknek külön bankszámlája van,(1-1 kártyával)de közös tulajdon. 1,5 évvel ezelőtt az ingatlant eladta, és az összeget az ő bankszámlájára utalták, viszont Ő el is költötte káros szenvedélyre. Kérdésem az lenne, hogy válás esetén követelhető e rajtam az ingatlan eladásból származó összeg fele. Előre is köszönöm a segítséget!

nonolet # 2018.07.30. 21:12

garyballdy

De kérheti, hogy a KÖZÖS lakásra járó
haszonélvezete helyett IS
INKÁBB
egy gyerekrész kapjon örökségként abból is.

nonolet # 2018.07.30. 21:09

garyballdy

Az alapállás, hogy
házasság esetén (vagyonjogi szerződés nélkül)

Minden közös mégpedig felesben!
A jövedelmektől FÜGGETLENÜL!!!

akár szerzés
akár adósság

Akkor: ha a megszerzés/adósság a házassági vagyonközösség ideje alatt történt.

(HA volt olyan időszak, akkor már a házasságot megelőző együtt élés alattiak is)

-

KIVÉVE!!! azt, ami külön vagyonnak minősül.

-

Külön vagyon az adott fél oldalán...

ami MÁR az együttlét előtt IS megvolt neki
ami az ő öröksége
amit KIFEJEZETTEN CSAK ő kapott ajándékba (nem közösen)
a személyes cuccai, emlékei

Szóval,

Csinálni kell egy teljes vagyon leltárt.

Külön-külön listázva benne...

a férj különvagyonát
a feleség különvagyonát
a házassági közös vagyont

A hagyatékod a leltár 2 részéből áll majd össze.

1.
A férj különvagyonából, teljes egészében.

2.
A házassági közös vagyon feléből.

- - -

Az öröklés módja egy másik kérdéskör...

ObudaFan # 2018.07.30. 20:40

garyballdy

Az örökhagyó házastársát leszármazó örökös mellett megilleti

1. a holtig tartó haszonélvezeti jog az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakon; és
  2. egy gyermekrész a hagyaték többi részéből.
garyballdy # 2018.07.30. 18:01

@drbjozsef
Özvegyen nősültem és az első házasságomból két felnőtt fiam van.
A mostani feleségemmel három éve élünk házasságban. Ha a törvény szerint nem örökölne mást csak a nyugdíjamat, akkor a végrendeletemben másképp rendelkeznék. Köszönöm a válaszát.

drbjozsef # 2018.07.30. 11:57

garai,

nekem nem világos : az örökös vagy az örökhagyó volt a számla tulajdonosa, a másik pedig a rendelkező rajta. De melyik melyik?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.07.30. 10:51

Az örökös elsősorban a hagyaték tárgyaival, mésodsorban a hagyaték erejéig felel az örökhagyó tartozásaiért.
Nem mondtuk ezt még? (Párezerszer.)

garai # 2018.07.30. 10:39

Kérdés.

nyugdíjas elhunytnak nem volt semmilyen vagyona.

A tárgyalás nélküli hagyatékátadói végzésben

• Hagyatékként feltüntetve, csak egy OTP számla feletti rendelkezési jog van feltüntetve.
  • Hagyatéki teherként:

A temetkezési költség + a közjegyzői díj

(ezt az egyetlenegy örökös fizette saját vagyonból)

Viszont hagyatéki hitelezői igényként a hagyatékként jelzett OTP számlán (számla tartozásként) van több százezer forint, azaz mínuszos a hitel számla.

Kérdés:
Az OTP, hagyaték hiányában vajon jogosan követelheti e az örökölt számla megszüntetésének kérésekor az adósság kifizetését azaz A számla tulajdonosaként tekint az örökösre?

Vagy a "rendelkezési jog" nem teszi automatikusan tulajdonossá, és így csak azt döntheti el hogy megszünteti vagy nem, és nem kötelezheti a számla tartozás kifizetésére.

Köszönöm
Garai

Kovács_Béla_Sándor # 2018.07.30. 10:02

Nem mindegy? Így is, úgy is örököl. (Legfeljebb az ági vagyonra lehet még hivatkozni.)

drbjozsef # 2018.07.30. 10:00

garyballdy,

Van közös gyermekük, vagy van önnek másik házasságból származó gyereke?

garyballdy # 2018.07.30. 09:53

Három évvel ezelőtt kötöttem nyugdíjasként a 13 évvel fiatalabb feleségemmel házasságot. A feleségem ez idő alatt nem dolgozott, én tartottam el. Halálom esetén a nyugdíjamat örökli, de a házasságba hozott vagyonomból is örököl ő valamit? Válás esetén is ugyanez lenne a helyzet?
Köszönöm előre a segítséget.

ObudaFan # 2018.07.30. 04:35

Valamilyen követelésük lehet. Hogy a te ingatlanodból követelhetnek-e valamilyen tulajdoni hányadot, vagy az összeg felének a megtérítését kérhetik, az attól függ, hogy mi volt ez a "beforgatás", illetve részben attól is, hogy milyen értékű a te ingatlanod.

nickik # 2018.07.29. 20:00

Kedves nonolet! Köszi a válaszaidat! A lakás az enyém, még 50 éve vették a szüleim, aztán nekem ajándékozták, de kb. 10 évvel a házasságkötésem előtt. Én abban éltem, aztán mikor összeköltöztem a férjemmel kiadtuk, ami nagy segítség volt, mert abból fizettük a férjem házára felvett hitelt.

nonolet # 2018.07.29. 12:39

nickik

Az a 3 millió felesben közös házassági vagyonszerzés volt.
Amit aztán közösen is költöttetek el.

Tehát már NINCS meg!!! >> nem hagyaték.

Ha a (tiédnek) mondott lakás is közös vagyon VALÓJÁBAN
Akkor ott lesz a hagyatékban a lakás fele.
Abban benne van ez a pénz is...

Ha a lakás te különvagyonod, akkor meg így járás van.
A pénz ellett költve és kész.

nonolet # 2018.07.29. 12:27

nickik

Attól, hogy a te neveden van a lakás
még nem biztos ám, hogy nem része a hagyatéknak is.

- -

Az alapállás, hogy
házasság esetén (vagyonjogi szerződés nélkül)

Minden közös mégpedig felesben!
A jövedelmektől FÜGGETLENÜL!!!

akár szerzés
akár adósság

Akkor: ha a megszerzés/adósság a házassági vagyonközösség ideje alatt történt.

(HA volt olyan időszak, akkor már a házasságot megelőző együtt élés alattiak is)

-

KIVÉVE!!! azt, ami külön vagyonnak minősül.

-

Külön vagyon az adott fél oldalán...

ami MÁR az együttlét előtt IS megvolt neki
ami az ő öröksége
amit KIFEJEZETTEN CSAK ő kapott ajándékba (nem közösen)
a személyes cuccai, emlékei

Szóval,

Csinálni kell egy teljes vagyon leltárt.

Külön-külön listázva benne...

• a férj különvagyonát
  • a feleség különvagyonát
  • a házassági közös vagyont

A hagyaték a leltár 2 részéből áll össze.

1.
A férj különvagyonából, teljes egészében.

2.
A házassági közös vagyon feléből.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.07.29. 10:46

Sehogy ne kalkulálj addig, míg fel se merült a követelés.

nickik # 2018.07.29. 09:47

Még nem, hiszen még nem volt hagyatéki, de gondolom, hogy fel fog merülni (hiszen tudják, hogy kapott, mert abból vett pl. a nagy lányának laptopot és még pár dolgot, ruhákat stb) és ezért szeretném tudni, hogy hogyan kalkuláljak.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.07.29. 09:38

Követelik?