Öröklés

Ella0201 # 2018.09.03. 17:28

Szép estét!

Egy kérdés foglalkoztat engem, mégpedig öröklési szerződés esetén ha az a teljes vagyonra kötettik, akkor az a szerződés idejében meglévő ingóságra és ingatlanra vonatkozik, vagy az illető halála idején meglévőkre?

Például ha a szerződés megkötése idején van egy ingatlan, de azt eladják X év múlva eladják és mondjuk 2 kisebbet vesznek máshol, akkor mivel nem konkrét ingatlan van megnevezve a szerződésben, hanem mint "minden vagyon" akkor ez a 2 kisebb ingatlan képezi majd a szerződés tárgyát?

Előre is köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2018.09.03. 17:38

Attól függ. Az öröklési szerződésben többféleképpen is lehet rendelkezni.

Ella0201 # 2018.09.03. 17:42

Köszönöm a gyors választ.

Ezek szerint lehetséges, csak úgy kell megfogalmazni.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.03. 18:59

A szerződéskötéskor meglévő ingatlanokra elidegenítési és terhelési tilalmat kell bejegyeztetni, tehát nem lehet azokat csak úgy eladni.

ObudaFan # 2018.09.04. 08:16

Már ha ezt nem mulasztják el a felek bejegyeztetni.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.04. 11:40

Igen.

drbjozsef # 2018.09.04. 19:11

Jól értem, hogy valóban azt kérdezed idegenektől egy fórumon, hogy egy idegen ember vajon mit fog csinálni?

Szerintem nem fog rossz tanácsot adni. Vagy ez most egy rossz tanács? Lehet, hogy mégis rossz tanácsot fog adni, akkor viszont ez mégis jó tanács.

drbjozsef # 2018.09.04. 19:18

Nem, félreérted.
Idegenektől lehet kérdezni, jók ezek a fórumok, de legfeljebb egzakt, konkrét kérdést van értelme feltenni, azt is megfelelő fenntartással kezelni, nyilván senki sem vállal garanciát itt a válaszára. Pedig többen névvel vannak itt, nem anonim módon.

A bajom, hogy egy ismeretlenről kérdezel. Pont olyan tanácsot lehet így adni, mintha azt kérdeznéd, hogy szerintünk a szomszédod körömollóval vagy csipesszel vágja-e a lábkörmét.

ObudaFan # 2018.09.05. 05:04

mi lenne, ha megbíznám az ügyemmel apám feleségének volt ügyvédjét?

Az én véleményem szerint ő etikusan el sem vállalhatná.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.05. 09:03

+1

Gerin # 2018.09.05. 17:07

Jó napot kívánok.
Kérdezni szeretnék!
Jelzálog kölcsönöm van ami bedőlt 3 éve.
Örökségem (összeg) elkobozhatják mielőtt megkapnám?

drbjozsef # 2018.09.06. 05:42

Ha nem kapod meg, hogy kobozhatnák el?
Előtte nem. Majd miután megkaptad, utána "elkobozhatják", valószínűleg kerék alá is teszik, de onnan is kiveszik.

Gerin # 2018.09.06. 11:07

Lesz örökségem, mert édesapám nem esett bele a deviza csapdába mint én. Én a feleségemmel házbővítéshez vettünk fel 6 millió forintot devizában a 18 millió forintra felbecsült lakásunkra. A kamat felugrott sőt inkább elszállt a francba, 54 forintos törlesztőből lett 140 ezer forint és emelkedett.

Ha jogtalanul elvennék a házam akkor csak az örökségem maradna. Nem de?

Ezért kérdezem, van e köze a banknak a hagyatékomhoz?
Ha már a saját házam elveszi?

drbjozsef # 2018.09.06. 12:04

Ha lesz, és azt meg is öröklöd, akkor utána igen, a Te vagyonod lesz, és végrehajtható. Bármi legyen is az.

Ha édesapád végrendeletben testvéredre vagy unokájára hagyja a vagyonát, akkor esetleg kikerülhető (Mondjuk utóbbi esetben, ha nem sikerül valahogy lezárni az ügyet, akkor a gyereked a tartozásodat is örökölni fogja, és akkor veszhet el)

Berna80 # 2018.09.06. 19:46

Tisztelt Fórumozók!

Az lenne a kérdésem, hogy nagymamám meghalt 2017.március 8-án, az ő fia, aki az én édesapám szintén elhunyt egy héttel a nagymamám halála után. Az a kérdésem, hogy nekem mint örökösnek kell-e így öröklési illetéket fizetni, vagy mivel nagymamám halála után édesapám örökölt volna(ha lett volna hagyatéki) így nekem sem kell?

Köszönöm a választ!

Üdv: Berna

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.06. 20:07

Egyenes ági rokonok közötti öröklés mentes az illetéktől.

Berna80 # 2018.09.06. 20:47

Köszönöm a választ!

Azonban azt elfelejtettem leírni, hogy a engem örökbefogadtak. Így sem kell illetéket fizetnem?

ObudaFan # 2018.09.06. 20:53

Így sem.

Berna80 # 2018.09.06. 21:11

Köszönöm a választ! Örülök ha így van, mert egy ügyvéd azt mondta nekem, hogy eleg sokat kell majd fizetnem illetéknek.

drbjozsef # 2018.09.07. 05:12

ObudaFan,

nem az örökbefogadó szülőktől örököl, hanem az édesapjától. Az örökbefogadott gyerek egyeneságinak számít öröklés szempontjából a befogadó szülőtől öröklésnél, az tiszta, de ilyenkor az édes szülőtől IS ugyanúgy illetékmentes?

Berna80 # 2018.09.07. 05:54

Elnézést rosszul fejeztem ki magam, mert az örökbefogadó apam és az ő anyukaja hunyt el. Elobb a nagymam utana az en örökbefogadó apám. Így sem kell illetéket fizetnem?

oligaliga # 2018.09.07. 06:50

Berna80

Az Itv. kifejezetten rendelkezik arról, hogy az örökbefogadáson alapuló rokoni kapcsolat is egyenes ági rokoni kapcsolatnak számít, vagyis illetékmentesen örökölsz az örökbefogadó apád után. Mégpedig nem csak azt, ami korábban halálkor a nevén volt, hanem azt is, amit az ő édesanyja (vagyis a nagymamád) után örökölne, ha még életben lenne.

drbjozsef

A Ptk. megengedi, hogy az örökbefogadott az örökbefogadó és a vér szerinti rokonától is örököljön:

Ptk. 7:72.§ (2) Az örökbefogadás nem érinti az örökbefogadott törvényes öröklési jogát vér szerinti rokonai után, ha az örökbefogadás az örökbefogadott egyeneságbeli felmenő rokona, testvére vagy egyeneságbeli felmenő rokonának más leszármazója által történt.

Vagyis ha pl. testvéred gyermekét örökbefogadod, akkor a gyermek örököl utánad és a testvéred után is, és mindkettő illetékmentes.

drbjozsef # 2018.09.07. 09:16

Berna,

ahogy írták, nem kell illetéket fizetned.

Ptk. 7:72. §(1) Az örökbefogadott - az örökbefogadás fennállása alatt - az örökbefogadó szülő és annak rokonai után az örökbefogadó szülő vér szerinti leszármazójaként örököl.

Viszont, ha tudod ki a közjegyző apukád hagyatéki ügyében (a halál napjának és utolsó lakóhelyének ismeretében meg is tudod nézni a MOKK oldalán, ahogy a nagymamádéét is), vedd fel vele a kapcsolatot, és jelezd neki, hogy közvetlen előtte hunyt el nagymamád is, és amíg azt a hagyatéki ügyet le nem zárják, addig halassza el apukád ügyének tárgyalásának a kitűzését. Hívd fel telefonon, segítenek mit kell tenned.

oligaliga,

köszi, viszont ez azért elég korlátozott, mert ez csak a vér szerinti rokonok (egy részének) örökbefogadása esetére vonatkozik. Mi van, ha az örökbefogadó nem az? Ezek szerint akkor nem örököl a vér szerinti szüleitől?

oligaliga # 2018.09.07. 09:22

drbjozsef

Akkor nem.

drbjozsef # 2018.09.07. 09:48

Értem, köszi.