Ezt már csak holnap tudom felfogni :)
autó öröklése
Kicsit elfáradtam a részletes saját magyarázathoz. Szerintem helytálló.
A sikkasztásnál az elkövető jogszerűen kerül az idegen dolog birtokába, miután azt rábízták. A sikkasztás kizárólag a tulajdont sértheti, tekintve, hogy a dolgot az elkövető birtokába adták, rábízták. A 1/2005. Büntető-polgári jogegységi határozat szerint a sikkasztás elkövetési tárgya mind az eltulajdonítás, mind pedig a sajátjakénti rendelkezés elkövetési magatartást illetően kizárólag ingó dolog lehet.
A sajátjaként rendelkezés lényegileg különbözik a jogtalan eltulajdonítástól. Ez az elkövetői magatartás azt jelenti, hogy a terhelt a jogosult személy engedélye nélkül időlegesen tanúsít olyan magatartást, amelyre csak a tulajdonos, vagy annak hozzájárulásával más lenne jogosult.
azért majd gondolom lesznek itt szakértők is, mert én jogilag képzetlen hozzá nem értő falusi suttyó vagyok.:-)
Át van írva a nevemre, együtt fizettük be annak idején a díjait az okmányirodában. A biztosítási díj egy évre előre ki lett fizetve. A súlyadó épp a héten jött az én címemre.
Családi ügyekben nem szeretnék állás foglalni.
A nem szó kimaradt bocsánat.
Ameera
Családi ügyekben szeretnék állás foglalni. Az egy kicsit érdekes, hogy a gépkocsi most hogyan van forgalomban, a Kormányhivatal ( okmányiroda ) miért nem tiltotta ki a forgalomból az átírás hiánya miatt, ki fizette a biztosítást és a súlyadót stb.stb.stb.
Valami nem pontos...........
Köszönöm a hozzászólásod! Igazán nem anyu a probléma, hanem egy olyan típusú anyósa van, aki a szép szóra a következőképpen reagált: "Le..arom a törvényt!"
Az okmányirodai része rendben van, az iratokat anyu oda is adná, (forgalmi - törzskönyv), jó ideig nálam is voltak. Fizikailag nem adják át. Kettő éve, tehát nem mondható, hogy idő előtt szerettem volna.
Végső gondolatom az volt, hogy videófelvételt készítek a fogadtatásomról, körülbelül ezeket közölve miket te is mondtál.
A hagyatékátadó végzéssel menj be az " okmányirodába ". Kérd a gépkocsi átírását, amelyet a forgalmi engedély hiányában az okmányiroda meg fog tagadni. Erről kapsz majd papírt tőlük. Időközben szólítsd fel a " felmenőid, hogy adják át a forgalmi engedélyt és a gépkocsit részedre, amit meg fognak tagadni.
Ezekkel a papírokkal menj be a rendőrségre és add elő a panaszod, hogy sem a közokiratot, sem a gépjárművet nem adják ki neked. ( ami neked megérdemelten és jog szerint jár ) Már persze, ha édesanyád és a nagymami ellen valóban van gusztusod büntetőfeljelentést tenni, amely a saját döntésed, de a családi történtek ismerete nélkül nem akarok állást foglalni.
Anya + nagymama a felmenő. Ez szerepel benne, amit leírtam ezen autót illetően (mivel nem csak ez volt a hagyaték tárgya) 1/1 tulajdonosa lettem.
És akkor kik a felmenőid kedves Ameera ?
Hagyatékátadó végzésben mi szerepel ?
Apukámtól és törvényes öröklés alapján.
Kitől örökölted és mi alapján ?
Jó estét! Mi a teendő olyankor, ha teljes egészében megörököltem egy autót, de a felmenőim nem adják ki azt számomra?
Még azt mindenképpen szeretném kérdezni, hogy az átírás maga ugyanolyan költséggel jár ebben az esetben is, mint egy adásvételnél?
Igen, pont erre vagyok kíváncsi én is.... nem nagyon szeretném a dupla ügyintézést.
Lehet, hogy a kérdésem nem volt egyértelmű, de valóban azt szeretném tudni, hogy a hagyatékin tárgyaláson mit kell mondanom.
Köszönök minden tanácsot előre is :)
nigara, én arra keresném a választ, hogy a hagyatéki tárgyaláson át lehet-e adni a tulajdonjogot közvetlenül az unokának, elkerülendő a dupla tulajdonosváltás egyéb költségeit: az autó új iratai (12e), és ha 60 napon belül nem sikerül továbbajándékozni, akkor újabb eredetiségvizsgálat is (17-20e). Na meg biztosításkötés és utánajárás.
Köszönöm a gyors választ.
Nem kiskorú, és végül is édesanyám vetette fel a dolgot.
Ezek szerint, ha a nevére kerül, akkor egyikünknek sem kell illetéket fizetni?
Az átírás maga ugyanolyan költséggel jár ebben az esetben is, mint egy adásvételnél?
Egyenesági rokonoknál az ajándékozás illetékmentes, tehát az a legolcsóbb. Az más kérdés, hogy ha a gyermek kiskorú, akkor marhára nem érdemes a nevére íratni semmit.
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
Kedves Szakértők!
Édesapám nevén levő autót (ha jól tudom, a törvény szerint) fele-fele arányban örököltük édesanyámmal - hagyatéki tárgyalás még nem volt, ezért szeretnék előre tájékozódni a lehetőségekről.
Milyen megoldások vannak az autó átíratására, hogy a legkevesebb költsége legyen?
Ha a gyerekem nevére kerülne, ahhoz milyen ügylet lenne a legegyszerűbb/legolcsóbb? (pl. sokszor nem mindegy, hogy ajándékozással vagy adásvétellel kerül valakihez)
Nagyon köszönöm a segítséget!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02