autó öröklése

Ameera # 2017.03.06. 22:03

Ezt már csak holnap tudom felfogni :)

Vadsuhanc # 2017.03.06. 21:55

Kicsit elfáradtam a részletes saját magyarázathoz. Szerintem helytálló.

A sikkasztásnál az elkövető jogszerűen kerül az idegen dolog birtokába, miután azt rábízták. A sikkasztás kizárólag a tulajdont sértheti, tekintve, hogy a dolgot az elkövető birtokába adták, rábízták. A 1/2005. Büntető-polgári jogegységi határozat szerint a sikkasztás elkövetési tárgya mind az eltulajdonítás, mind pedig a sajátjakénti rendelkezés elkövetési magatartást illetően kizárólag ingó dolog lehet.

A sajátjaként rendelkezés lényegileg különbözik a jogtalan eltulajdonítástól. Ez az elkövetői magatartás azt jelenti, hogy a terhelt a jogosult személy engedélye nélkül időlegesen tanúsít olyan magatartást, amelyre csak a tulajdonos, vagy annak hozzájárulásával más lenne jogosult.

azért majd gondolom lesznek itt szakértők is, mert én jogilag képzetlen hozzá nem értő falusi suttyó vagyok.:-)

Ameera # 2017.03.06. 21:40

Át van írva a nevemre, együtt fizettük be annak idején a díjait az okmányirodában. A biztosítási díj egy évre előre ki lett fizetve. A súlyadó épp a héten jött az én címemre.

Vadsuhanc # 2017.03.06. 20:57

Családi ügyekben nem szeretnék állás foglalni.
A nem szó kimaradt bocsánat.

Vadsuhanc # 2017.03.06. 20:48

Ameera

Családi ügyekben szeretnék állás foglalni. Az egy kicsit érdekes, hogy a gépkocsi most hogyan van forgalomban, a Kormányhivatal ( okmányiroda ) miért nem tiltotta ki a forgalomból az átírás hiánya miatt, ki fizette a biztosítást és a súlyadót stb.stb.stb.

Valami nem pontos...........

Ameera # 2017.03.06. 20:35

Köszönöm a hozzászólásod! Igazán nem anyu a probléma, hanem egy olyan típusú anyósa van, aki a szép szóra a következőképpen reagált: "Le..arom a törvényt!"
Az okmányirodai része rendben van, az iratokat anyu oda is adná, (forgalmi - törzskönyv), jó ideig nálam is voltak. Fizikailag nem adják át. Kettő éve, tehát nem mondható, hogy idő előtt szerettem volna.

Végső gondolatom az volt, hogy videófelvételt készítek a fogadtatásomról, körülbelül ezeket közölve miket te is mondtál.

Vadsuhanc # 2017.03.06. 20:26

A hagyatékátadó végzéssel menj be az " okmányirodába ". Kérd a gépkocsi átírását, amelyet a forgalmi engedély hiányában az okmányiroda meg fog tagadni. Erről kapsz majd papírt tőlük. Időközben szólítsd fel a " felmenőid, hogy adják át a forgalmi engedélyt és a gépkocsit részedre, amit meg fognak tagadni.

Ezekkel a papírokkal menj be a rendőrségre és add elő a panaszod, hogy sem a közokiratot, sem a gépjárművet nem adják ki neked. ( ami neked megérdemelten és jog szerint jár ) Már persze, ha édesanyád és a nagymami ellen valóban van gusztusod büntetőfeljelentést tenni, amely a saját döntésed, de a családi történtek ismerete nélkül nem akarok állást foglalni.

Ameera # 2017.03.06. 20:11

Anya + nagymama a felmenő. Ez szerepel benne, amit leírtam ezen autót illetően (mivel nem csak ez volt a hagyaték tárgya) 1/1 tulajdonosa lettem.

Vadsuhanc # 2017.03.06. 20:08

És akkor kik a felmenőid kedves Ameera ?

Hagyatékátadó végzésben mi szerepel ?

Ameera # 2017.03.06. 20:05

Apukámtól és törvényes öröklés alapján.

Vadsuhanc # 2017.03.06. 20:03

Kitől örökölted és mi alapján ?

Ameera # 2017.03.06. 19:48

Jó estét! Mi a teendő olyankor, ha teljes egészében megörököltem egy autót, de a felmenőim nem adják ki azt számomra?

nigara # 2014.11.05. 09:52

Még azt mindenképpen szeretném kérdezni, hogy az átírás maga ugyanolyan költséggel jár ebben az esetben is, mint egy adásvételnél?

nigara # 2014.11.05. 09:46

Igen, pont erre vagyok kíváncsi én is.... nem nagyon szeretném a dupla ügyintézést.
Lehet, hogy a kérdésem nem volt egyértelmű, de valóban azt szeretném tudni, hogy a hagyatékin tárgyaláson mit kell mondanom.
Köszönök minden tanácsot előre is :)

huntah # 2014.11.05. 09:29

nigara, én arra keresném a választ, hogy a hagyatéki tárgyaláson át lehet-e adni a tulajdonjogot közvetlenül az unokának, elkerülendő a dupla tulajdonosváltás egyéb költségeit: az autó új iratai (12e), és ha 60 napon belül nem sikerül továbbajándékozni, akkor újabb eredetiségvizsgálat is (17-20e). Na meg biztosításkötés és utánajárás.

nigara # 2014.11.05. 08:57

Köszönöm a gyors választ.

Nem kiskorú, és végül is édesanyám vetette fel a dolgot.

Ezek szerint, ha a nevére kerül, akkor egyikünknek sem kell illetéket fizetni?
Az átírás maga ugyanolyan költséggel jár ebben az esetben is, mint egy adásvételnél?

Sherlock # 2014.11.05. 08:50

Egyenesági rokonoknál az ajándékozás illetékmentes, tehát az a legolcsóbb. Az más kérdés, hogy ha a gyermek kiskorú, akkor marhára nem érdemes a nevére íratni semmit.

nigara # 2014.11.05. 08:44

Kedves Szakértők!

Édesapám nevén levő autót (ha jól tudom, a törvény szerint) fele-fele arányban örököltük édesanyámmal - hagyatéki tárgyalás még nem volt, ezért szeretnék előre tájékozódni a lehetőségekről.
Milyen megoldások vannak az autó átíratására, hogy a legkevesebb költsége legyen?
Ha a gyerekem nevére kerülne, ahhoz milyen ügylet lenne a legegyszerűbb/legolcsóbb? (pl. sokszor nem mindegy, hogy ajándékozással vagy adásvétellel kerül valakihez)

Nagyon köszönöm a segítséget!