Öröklés - haszonélvezeti jog?


Rosco # 2014.11.18. 05:05

Elnézést, tényleg rosszul írhattam. A hagyatéki leltárban szerepelt a telek is és a ház is. Külön- külön a területük is, sőt a megfogalmazásban is az benne van, hogy a telek és a rajta álló épület. Az illeték mértéke is a telek és a ház EGGYÜTES értéke után lett megállapítva és kifizetve. Ami viszont tényleg nem szerepel rajta, az a két helyrajzi szám. Csak a teleké van rajta. Pedig a leadott iratokban benne volt, hogy nem egy a hrsz. De mégegyszer hangsúlyozom, hogy akkor az illeték mindkettő után ki lett fizetve!!! Nos,ebben az esetben mit tudok tenni? Mert szerintem nem én hibáztam. Most már az is kezd gyanús lenni, hogy az ingóságokat is fel kellett volna venniük leltárba, de a kérésem ellenére sem tették meg, azt mondták "az nem érdekes" így a ház haszonélvezője el tudta adni ezeket, mert kitiltott onnan és így bizonyítani sem tudtam semmit. Vagy itt is jobban kellett volna tudnom a szabályokat, mint a hatóság embereinek?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.11.17. 19:09

Esetleg vissza lehet igényelni a feleslegesen befizetett”et?

Nem volt felesleges. Abban a hagyatéki eljárásban az akkori hagyaték értéke után lett az illeték megállapítva. A mostani póthagyatéki eljárásban, a ház értéke után kell a közjegyzői díjat megfizetni.

Te hibáztál, amikor nem vetetted fel mindkét ingatlant a leltárba. Ezért kell most a közjegyzőnek kétszer dolgoznia.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.17. 18:50

Valamit rosszul mondasz el.

Rosco # 2014.11.17. 18:24

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ha egy telek és a rajta levő ház 2 helyrajzi számon van és örököltem mind a kettőnek a felét, ki is fizettem az illetéket és kiderül, hogy tévedésből csak a telek felét írták a nevemre, jogos, hogy most megint ki akarja velem fizettetni a közjegyző az új eljárásban a már egyszer kifizetett illetéket külön a ház után? Esetleg vissza lehet igényelni a feleslegesen befizetettet?

Köszönettel.

ObudaFan # 2014.11.17. 15:28

Nem örökölhet az örökhagyó házastársa, ha az öröklés megnyílásakor a házastársak között életközösség nem állott fenn, és az eset körülményeiből nyilvánvaló, hogy az életközösség visszaállítására nem volt kilátás.

Stundi78 # 2014.11.17. 11:18

Tisztelt Cím!
Keresztapám (apukám testvére) meghalt a nyáron. Nős volt de a feleségével nem éltek együtt sokáig. Amíg együtt voltak addig a nő házában éltek. Az öröklés tárgya a családi ház, melyben soha nem laktak együtt a feleségével, a házat keresztapám az ő apjától örökölte (tehát nem ő vette).
Kérdésem az lenne, jár-e a nőnek haszonélvezeti jog?
Egyszer azt a választ kapom, hogy nem mivel a haszonélvezet közösen lakott/szerzett ingatlanra vonatkozik, ami ugye nem áll fenn.
Más forrás viszont azt mondja ági örökléssel megkapom a házat de a feleségnek haszonélvezeti joga lesz rajta és ennek megváltása kérhető.
Most akkor melyik az igaz?
Segítségüket előre is köszönöm.
Üdvözlettel.