Öröklés - haszonélvezeti jog?


Majordomus # 2022.05.27. 16:16

ha meg tudtok egyezni,a haszonélvezetet meg is válthatjátok ha a férjnek van hová költöznie,igy eladható az ingatlan.

Anijako # 2022.05.27. 12:27

Kedves József,
Köszönöm szépen.Csak.ez az egy ingatlan van.
Tisztelettel,
Anikó

drbjozsef # 2022.05.27. 12:20

Anijako,

Mivel az elhunytnak van leszármazója, ezért az ági öröklés nem jön szóba, ezért nem számít, hogyan szerezte az örökhagyó az ingatlant.

A normál szabályok szerint lesz az öröklés : te és a testvéred öröklöd 1/2-1/2 arányban az elhunyt és a házastársa utolsó közös lakhelyéül szolgáló ingatlant és ennek berendezési és felszerelési tárgyait, de ezeken a túlélő házastárs holtig tartó haszonélvezetet örököl. Minden más vagyontárgy (egyéb ingatlan is) esetén a házastárs egy "gyerekrészt" örököl, vagyis ezek közöttetek 1/3-1/3-1/3 arányban öröklődik.

Az örökösök egymás között a hagyatéki eljárásban osztályos egyezséget is köthetnek a vagyontárgyakról, ha fennállnak a feltételei. Érdemes megegyezni közösen amiben lehet úgy, hogy minél kevesebb legyen a közös tulajdon.

Anijako # 2022.05.27. 12:00

Szép napot kívánok,

Édesanyám elhunyt,az ingatlant nagyszüleimtől örökölte,így lett 1/1 tulajdonos.Van férje aki nem az édesapánk.
Ketten vagyunk testvérek.Mi lesz és hogyan épül fel a hagyatéki eljárás során az öröklési rend?
Köszönöm szépen mindig korrekt és iránymutató tanácsukat.

Majordomus # 2022.04.20. 13:30

És csak egy végrendelet legyen.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.04.20. 10:46

Az úgy érvénytelen lenne.

Írja az egészt saját kezűleg, és akkor nem is kell tanú.

gizi39 # 2022.04.20. 09:14

Tisztelt Jogászok!
Az élettársam végrendelkezni óhajt. A nevelt fiára, aki az én fiam, kívánja hagyni a vagyonának
egy részét. Ügyvédre nincs pénzünk.
Lehetek-e én is az egyik tanú, vagy az jogszerűtlen?
Köszönettel: Gizi.

drbjozsef # 2022.04.10. 10:57

Értem, köszönöm. Így világos.

helyettes_017 # 2022.04.09. 21:01

drbjozsef,

Ne haragudj, de azt kell mondjam, sajnos nincsenek meg, kérlek, olvasd el újra.
Osztályos egyezséget nem öröklésBEN érdekeltek, hanem örökösKÉNT érdekeltek köthetnek. (Nem rugóznék a szavakon, ha nem lenne jelentősége.)

A Hetv. 94. § (2) bek. - nagyon leegyszerűsítve - azt mondja ki, hogy aki örököl a hagyatékból, az általa megszerzett vagyont 'odaadhatja' (ingyenesen vagy visszterhesen átruházhatja) az örököstársának, a kötelesrészre jogosultnak, a kiesés örökösnek, a hagyatéki hitelezőnek, továbbá ún. igénylővel is egyezséget köthet.
A Hetv. 94. § (2) bek-ből az is következik, hogy ha az örökös a hagyatéki vagyontárgyat A HAGYATÉKI ELJÁRÁS KERETÉBEN a fentieken kívüli más személyre szeretné átruházni, vagyis olyasvalakire, aki nem öröklésBEN érdekelt, a közjegyző ezt nem foglalja egyezségbe, mert a törvény nem ad erre lehetőséget. (Egyszerűen azért, mert a hagyatéki eljárásnak nem az a célja, a közjegyzőnek nem az a feladata, hogy az örökös(ök) és 'BÁRKIK' /értsd ez alatt az öröklésben érdekeltek körén kívül eső személyeket/ közötti, a hagyatéki vagyonra vonatkozó ingyenes vagy visszterhes jogügyleteket 'lepapírozza'. Ezt intézzék a hagyatéki eljáráson kívül.)

A hagyatéki hitelező és kötelesrészre jogosult részére történő átruházás fogalmilag nem ajándékozás. Ennél fogva az öröklésben érdekeltek köréből marad az örököstárs és a marad a kieséses örökös, mint a hagyatéki eljárás keretében történő ajándékozás lehetséges kedvezményezettje. (Egyébként jól mondod, örököstársak egymás között nem nagyon szoktak ajándékozni /legfeljebb akkor, ha csak egy vagyontárgy van a hagyatékban/, mert nekik ott van az osztályos egyezség jogintézménye.)

Itt visszakanyarodnék a kérdező által feltett kérdéshez: az elvált házastárs nem örököse az örökhagyónak (megjegyzem, az élettárs sem az) , ezért ő sem az örököstárs, sem a kieséses örökös kategóriába nem tartozik bele, magyarán neki nem ajándékozhat az örökös. Ugyanakkor pl. hagyatéki hitelezőként akár az elvált házastárs, akár az élettárs felléphet a hagyatéki eljárásban, és igényének kielégítése fejében akár részesedhet is a hagyatékból.

A HAGYATÉKI ELJÁRÁS KERETEIN KÍVÜL pedig szinte korlátlanok a lehetőségek.

drbjozsef # 2022.04.09. 14:44

Nyilván bennem van a hiba, de ezzel nem látom, hogy előrébb jutottunk. Oké, definíciók megvannak.

helyettes_017 # 2022.04.09. 13:52

Kedves drbjozsef,

ajánlom szíves figyelmedbe a Hetv. 6 § l) és n) pontját.

drbjozsef # 2022.04.09. 07:07

helyettes017,

Köszi.
Öröklésben érdekeltek között azért nem látom be, hogy ez a passzus releváns lenne, mert az öröklésben érdekeltek (még két feltétel teljesülése esetén, de az csak formaság) osztályos egyezséget is köthetnek, így se közbülső vagyonszerzésre nincs szükség, de még az illetéket is megspórolhatják teljesen, ha az azt megkötők nem tartoznak az illetékmentes kategóriákban. Nem látom ennek értelmét, néhány extra kivételtől eltekintve.

Ugyanakkor ez a passzus nem zárja ki, hogy nem örökösnek is ajándékozzak, és ez akár nem örökös részére is lehetne szerintem. Vagy úgy nincs helye a hagyatéki végzésben? Kizárja konkrétan valami?

helyettes_017 # 2022.04.08. 18:55

drbjozsef,

Nem arról van szó, hogy ajándékozási egyezséget nem lehet hagyatékátadó végzésbe foglalni, hanem arról, hogy korlátozott az a személyi kör, akik a hagyatéki eljárás során egymással átruházásról szóló egyezséget köthetnek. Örösként érdekelt ruházhat át más öröklésben érdekeltre. Hetv. 94. par. (2) bek.

A közokiratszerkesztést pedig ne keverjük ide, az egy teljesen más közjegyzői nemperes eljárás.

drbjozsef # 2022.04.08. 15:20

helyettes017,

Mivel a haszonélvezeti jog bejegyzéséhez megfelelő okiratot közjegyző is szerkeszthet, ezért nincs akadálya annak, hogy a hagyatéki végzésbe foglalja azt is : a jogcím ajándékozás, egy okirattal kevesebb, talán kevéssel olcsóbb is lehet.

helyettes_017 # 2022.04.08. 14:04

A hagyatéki tárgyaláson szerintem nem, mert az elvált házastárs nem örökös, de annak lezárultával természetesen " adhatnak' .

Majordomus # 2022.04.07. 18:56

Ajánlatos is a haszonélvezet...

Kovács_Béla_Sándor # 2022.04.07. 08:49

Persze. Ha ti megegyeztek, hogyan tilthatná meg bárki is?

Sz.Edit # 2022.04.07. 08:32

Férjemtől elváltam, a közösen épített háznak 1/2 - 1/2 részben voltunk tulajdonosai. A volt férjem elhunyt, két közös gyermekünk így várhatóan megörökli édesapjuk fele részét egyenlő arányban. Gyermekeim felnőttek, a közelgő hagyatéki tárgyaláson adhatnak-e számomra haszonélvezeti jogot az ő tulajdonrészükre, tekintve, hogy az ingatlan fenntartási költségei teljes mértékben rám hárulnak, mivel nincs jövedelmük (tanulnak)?

drbjozsef # 2021.01.30. 11:14

sztoka04,

A haszonélvezet a haszonélvező halálával megszűnik.

Az ingatlanhoz nincs köze a lánynak.

Az autót alapesetben 50-50%-ban örökli a házastárs és a leszármazó. Feltéve, hogy a "nevén van" azt jelenti, hogy az autó a férj különtulajdona volt.

Ha az autó házastársi közös tulajdon volt, akkor annak 50%-a eleve a feleségé, a maradék 50%-ot öröklik ugyanúgy ketten, vagyis fejenként 25-25%-ot.

Ha közös tulajdon volt, akkor erre édesanyádnak kell hivatkoznia a hagyatéki eljárásban - lehetőleg már most, a végzés előtt jelentse be a közjegyzőnél. Ha a lány elismeri a közös tulajdont, akkor eszerint lesz átadva a hagyaték, ha nem ismeri el, akkor anyukádnak kell pert indítania, de szerencsére ő van jobb helyzetben, ugyanis a közös vagyon mellett törvényi vélelem áll (ha mondjuk az együttélés alatt vásárolták), akkor is, ha csak a férj nevére került a nyilvántartásban, és a lánynak kell bizonyítania, hogy NEM volt közös vagyon.

Persze, ugyanez igaz az ingatlanra is, szóval attól, hogy anyukád nevén volt, még nem biztos, hogy a különtulajdona, ezt nektek kell tudni (de ha alapítottak rá a férjnek haszonélvezetet, akkor azt pont olyankor szokás, amikor az ingatlan az egyik fél különtulajdona. De nem biztos).

Szomorú örökös # 2021.01.30. 07:26

sztoka04

a férje, mint haszonélvező volt feltüntetve. Az előző házasságából van egy lánya, aki most nagyon szeretne örökölni. Apukája nevén egy autó van, ezenkívül mire lehet jogosult a lánya?

Benne van szerintem a feltett kérdésedben a válasz is. A haszonélvezet után nem nagyon marad örökölni való, főleg ha a ház édesanyád különvagyona volt mindig is. Szóval kb. az az egy autó lesz apukád után az örökség, feltével persze, hogy az viszont apukád különvagyona volt. De ez csak az én laikus véleményem.

sztoka04 # 2021.01.30. 06:51

Édesanyám férje elhunyt sajnos, a ház ahol éltek az édesanyám tulajdona, a férje, mint haszonélvező volt feltüntetve. Az előző házasságából van egy lánya, aki most nagyon szeretne örökölni. Apukája nevén egy autó van, ezenkívül mire lehet jogosult a lánya?
Köszönöm

drbjozsef # 2020.08.04. 04:54

Teca4,

Még pontosabban : az elővételi jogot úgy lehet gyakorolni, hogy ti megkötitek a szerződést, benne minden lényeges feltétellel, és tájékoztatva a vevőt, hogy elővételi jogosult van, és ebbe a szerződésbe "léphet be" az elővételi jogosult. Tehát minden feltételt el kell fogadjon úgy, ahogy ott van, csak akkor élhet a jogával. Ár, fizetési határidők, egyebek. Nincs lehetősége módosítani.
(Természetesen olyan feltételt szabni, ami nyilvánvalóan az elővételi jog ellehetetlenítésére irányul, nem lehet.)

Szomorú örökös # 2020.08.02. 18:19

Teca4

Kérdésem az lenne,hogyha nem adja meg a kért árat akkor más is megveheti az ingatlant?Természetesen aki többet ajánl érte.Van-e valami jogi akadálya?

Ha ez a tulaj él az elővásárlás jogával, akkor pontosan azt az árat kell kifizetnie, amennyit a „külső” vevő is fizetne érte. Ha nem teszi, akkor nincs elővásárlási jog, nem alkudozhat az árból

Teca4 # 2020.08.02. 18:10

Üdvözlöm!Megint kérdésem lenne.Kiderült hogy az anyukámék öröklött házrésze egy helyrajzi számon van egy másik ingatlannal,akinek tulajdonosa szeretne elővásárlási jogával.Kérdésem az lenne,hogyha nem adja meg a kért árat akkor más is megveheti az ingatlant?Természetesen aki többet ajánl érte.Van-e valami jogi akadálya? Várom válaszát.Üdvözlettel Teca4

drbjozsef # 2020.07.28. 18:23

Teca4,

A papa természetesen csak és kizárólag a saját tulajdonrészét tudja eladni. Arra elővásárlási joga van a tulajdonostársaknak.

Kérdésem az lenne milyen jogok illetik édesanyámékat az eladásnál?
Ugyanezek. A sajátjukat bármikor, bárkinek eladhatják, nem kell a papa beleegyezése, persze, az ő részüket csak haszonélvezettel terlhelten tudják eladni. A papának pedig ugyanúgy elővételi joga van.

Beleszólhatnak-e az eladási árba?
A papa részébe nem. A papa meg az övékébe nem. Ha egyben, az egészet el akarják mind adni, akkor meg kell egyezni.

Kérhetnek-e többet amiért nem tartotta rendben az ingatlant ebbe a 12 évbe?
Kérni mindenki annyit kér, amennyit csak akar. A kérdés az, kap is e annyit.

Vevőt kereshetnek-e anyuék?
Persze. A saját részükre feltétlenül, az egészre pedig nyilván közös megegyezés kell.